Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Öğr. Gör. Sinan YENAL DEÜ-SHMYO
Advertisements

Dr. S. Arzu Vardar Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji AD.
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
DOÇ. DR. AHMET AKÇAY ÇOCUK ALLERJİSİ UZMANI.  Egzersizle tetiklenen astım  Egzersizin tetiklediği bronkokonstruksiyon (Egzersizin tetiklediği astım)
* Sigara ve alkol, insan ve toplum sağlığını olumsuz etkiler. * Sigaradan en çok etkilenen organ akciğerlerdir. * Sigara, kan dolaşımını olumsuz etkiler,
ASTIM AKUT ATAK TEDAViSi
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
KANAMALARDA İLKYARDIM Bölüm 4. Kapsam: Kanama nedir? Kaç çeşit kanama vardır? Kanamalarda ilkyardım uygulamaları nelerdir? Hangi durumlarda turnike uygulanmalıdır?
ANTİHİSTAMİNİK İLAÇLAR
İLK YARDIM. Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
ALLERJİK RİNİTLİ HASTAYA GÜNCEL YAKLAŞIM
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
Gıda Mühendisli ğ i Laboratuvarlarının İ ş Sa ğ lı ğ ı ve Güvenli ğ i Açısından De ğ erlendirilmesi Mehmet Akif Erkan 1, Gizem Yaylı 2, Emine Rabia Karpuzoğlu.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
TARIM İLAÇLARIYLA ZEHİRLENME TARIM İLAÇLARIYLA ZEHİRLENME Dr. Uğur TAŞKIN Dr. Uğur TAŞKIN 112 ilkyardım ve ambulans hizmetleri 112 ilkyardım ve ambulans.
PNÖMONİ.
SAĞLIK HİZMETLERİNDE KRİZ VE AFET YÖNETİMİ
Kuduz Kuduz ; hasta hayvanın ısırması sonucu, enfekte tükürüğün bütünlüğü bozulmuş deri yada mukozalara teması yoluyla bulaşan ve akut beyin iltihabı.
TETANOS NEDİR. TETANOS, SOLUNUM PROBLEMLERINE VE KAS SPAZMLARıNA YOL AÇAN CIDDI BIR BAKTERIYEL HASTALıKTıR. ÜLKEMIZDE KAZıKLı HUMMA OLARAK DA BILINIR.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Ömer Birol DURUKAN mersin Şehir Hastanesi
Anti-IgE Tedavisinin 1. Yıldaki Etkinliği:
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ
Zehra ASLAN AYDOĞDU KTÜ Aile Hekimliği AD
TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ
KAN ŞEKERİNİN DÜŞMESİ.
5 HASTALIK RAHŞAN KOLUTEK.
BAYILMA’DA HAYAT KURTARIR!.
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
KOHLBERG ve AHLAK GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
KALP-DAMAR HASTALIKLARI
SUPRAGLOTTİK HAVA YOLU ARAÇLARI
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ DÖNEM SIVI-ELEKTROLİT TEDAVİSİ DERSİNE AİT DERS SONU DEĞERLENDİRME.
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
MEME İLE İLGİLİ DURUMLAR
OLGU 1.
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
KAN TRANSFÜZYONU VE KOMPLİKASYONLARI
KORDOSENTEZ Doç. Dr. Başak Baksu.
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
2. Sağlık hizmetleri.
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
ÇOCUKLARDA GASTROİNTESTİNAL SİSTEM KANAMALARI
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
İş Sağlığı ve Güvenliği Çevre Güvenliği ve Kalite Müşteri Memnuniyeti
İlkyardım Nedir? Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya.
Araş. Gör. Dr. Zehra ASLAN AYDOĞDU
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (SUNİ SOLUNUM VE GÖĞÜS BASISI)
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Böbrek Hastalıklarında Anamnez ve Fizik Muyene
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Bilinç Bozuklukları Hastaneciyiz.blogspot.com BİYEM Bilinç.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM.
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
C- EPİDOMİYOLOJİ.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ.
Sunum transkripti:

Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü EĞİTİM BİRİMİ

ALLERJİK REAKSİYONLU HASTADA YAKLAŞIM 2

AMAÇ Hastalarda anamnez ve fizik muayene sonrasında, anaflaksi tablosunu tanımak ve tedavi etmek 3

HEDEFLER Hastadaki tablonun allerjik sebeplerle olup olmadığının belirlenmesi Anaflaksinin öngörülmesi ve tedaviye başlanması Tedavide gerekiyorsa havayolu güvenliğinin entübasyonla sağlanması 4

ALLERJİ NEDİR ? Normalde vücudumuzu koruyan bağışıklık sistemi bazı insanlarda zararlı olmayan birtakım maddelere aşırı yanıt verir. Bu reaksiyonlara aşırı duyarlılık ya da allerji adı verilir. Allerjik reaksiyona yol açan antijene de allerjen adı verilir.

Allerjik reaksiyon oluşturabilecek hastalık ve durumlar nelerdir? Astım, allerjik burun nezlesi ve sinüzit, allerjik göz nezlesi, burun polipleri, allerjik orta kulak iltihabı, ürtiker ve egzema gibi allerjik deri hastalıkları, gıdalara bağlı allerjik reaksiyonlar, çeşitli ilaç ve kimyasallar ile arı ve böcek sokmalarına bağlı allerjik reaksiyonlar, allerjik hastalıkların arasında öncelikli olarak sayılması gerekenlerdir.

Astımda, penisilin allerjisinde, arı-böcek sokmasında, anjiyonörotik ödemde (allerjinin yol açtığı,çoğunlukla yüzde görülen şişkinlikler) tehlikeli, ölümcül krizler olabilir. Allerjen madde ile temas sonrası olay dakikalar içinde başlar. Ancak bazen bu süre 1 saati de bulabilir.

Anaflaksi nedir? Allerjiye bağlı olarak ani ortaya çıkan ve acilen tedavi edilmezse ölümcül olan sistemik, tehlikeli bir klinik tablodur.

ANAFLAKTİK ŞOK Anaflaksinin kısa sürede oluşturduğu şiddetli belirti ve bulgulara anaflaktik şok denilmektedir.

ANAFLAKTİK ŞOK EVRELERİ SEMPTOMLAR 1 Baş dönmesi, baş ağrısı, tremor, deri reaksiyonları:Örn. Eritem kızarıklık,kaşıntı, ödem 2 Ek olarak:Bulantı,kusma, kan basıncı düşmesi,taşıkardi,hava açlığı 3 Ek olarak:Bronkospazm,şok 4 Kalp durması Evrelere göre tedavi basamaklarına vurgu yapacak.

Anaflaksi (Yetişkin) H E R A Ş M D NAK İ L A T AABT BELİRTİLER Yüz kızarıklığı, Kaşıntı Kabartı, Şişme Siyanoz, Sulunum Sıkıntısı Hapşırma, Öksürme Hırıltı ,wheezing, Stridor Larinks ödemi, laringospazm Bronkospazm, Vazodilatasyon Taşikardi, Hipotansiyon Bulantı/kusma, Karın krampları İshal, Baş dönmesi Baş ağrısı, Konvülsiyon H E R A Ş M D NAK İ L ABC ‘yi değerlendir AABT A T Hava yolu, solunum ve dolaşım desteği sağla Oksijen maske ile 5-10 L/dak uygula. Anjioödem varlığında erken entübasyon planla Damar Yolu Aç %0,9 NaCl KKM ADRENALİN Hafif orta atak da - 1:1000 0,3-0,5 ml (0.01 mg/kg) IM ( İyileşme olmazsa 15-20 dk sonra tekrar) Şiddetli atak da - 1:10000 0,1 ml IV, yavaş (5 dk içinde tekrar) 1-4 µg/dk IV infuzyon dozu Yaşamsal bulguları kontrol et; Nabız Kan Basıncı Solunum Oksijen saturasyonu ANTIHISTAMINIK : IM veya IV veriniz. ERKEN ENTÜBASYON ÖNEMİNE VURGU; HANGİ EVREDE NASIL YAPILACAĞINA DEĞİNİLECEK. Solunum sıkıntısı varsa Salbutamol 2.5-5 mg nebül Hipoperfüzyon sürüyorsa, 20 mL/kg izotonik IV olarak verilir Belirtiler sürüyorsa METİLPREDNIZOLON IV 1-2 dak. içinde veya IM 1 mg/kg ( en fazla 125 mg)

CLEVELAND EMS PROTOCOLS

ADRENALİN (EPİNEFRİN) Histaminin birçok etkisini geri döndürdüğü için, Anaflaksi tedavisinde ilk kullanılan ilaçtır.Bronşlarda gevşemeyi (bronkodilatasyon) sağlarken, damarların genişlemesini azaltır(vazokonstriksiyon). Gerekirse 5 dakika sonra doz tekrarlanabilir.   Adrenalin DAMAR YOLUNDAN SULANDIRILMADAN VERILMEZ !!! Adrenalin intramuskuler (deltoid kastan) uygulanmalıdır. Anafilakside adrenalinin sahada iv yapılmaması gerektiği nedenleriyle beraber anlatacak.

ÖZET Anamnez ve fizik muayenede, allerjik sebeplerin olup olmadığının belirlenmesi Anaflaksinin öngörülmesi ve havayolu sağlanarak adrenalinle tedaviye başlanması Nakil 15 15