FIFA OYUNCU STATÜSÜ VE UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM DAİRESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖZÜRLÜ VE ESKİ HÜKÜMLÜ PROJELERİ
Advertisements

Prof. Dr. Muhammet ÖZEKES
SENDİKALAR MEVZUATININ İNCELENMESİ
BANKANIN ORGANLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Türkiye Futbol Antrenörleri Vakfı
Hadi bir futbol kulübü kuralım....
AMATÖR LİGLERDE UYGULANACAK ESASLAR
SPOR VE ÇEVRE KAMU KURUM VE KURULUŞLARIN SPORA ETKİSİ
ULUSAL KULÜP LİSANS SİSTEMİ. UEFA Kulüp Lisans Sistemi UEFA, Kulüp Lisans Sistemine 2003/2004 sezonunda başlamıştır. Bu sistem uyarınca Kulüpler UEFA.
ICCI 2008 “Energy Disputes and Investment Treaty Arbitration” Değer Boden Istanbul, 15 May 2008.
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
UYGUN AVUKATLIK BÜROSU NİSAN 2011 BİLGİ NOTU I Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru.
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
TACİR YARDIMCILARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
Stj.Av.Abdullatif Ağgürbüz
© Swiss Federal Supreme Court / CoE-CEPEJ 1 İsviçre Federal Yüksek Mahkemesinde Mahkeme Yönetimi CEPEJ rehber ilkelerinin uygulaması Ankara –
Kartal Belediyesi KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI HUKUK İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ 2010 YILI FAALİYETLERİ.
GENEL OLARAK MAHKEMELER
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Mevcut İhtilaf Direktifleri: Tarih ve Başlıca Hükümler Peter.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Değişiklik Yapılan İhtilaf Direktifinin Yeni Hükümleri Peter.
Mükelleflerin İzahat Talepleri
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
E.Ü. PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
YARGI BAĞIMSIZLIĞI & YASAMA VE YÜRÜTME İLE İLİŞKİLER
TİCARET HUKUKU DERSİ Ticaret Sicili.
VENEDİK KOMİSYONU VE ETKİNLİKLERİ
TAM YARGI DAVALARI.
LİMİTED ŞİRKETİN ORGANLARI
İCRA TEŞKİLATI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
VATANDAŞLIK BİLGİSİ ESRA ERİŞ 4-B KONU : YARGI
Avrupa Birliğinin Kurumları
İş Hukuku Yrd. Doç. Dr. Alptekin AKTALAY
Bankalarda Kurumsal Yönetim
ALMANYA‘DA YAŞAMAK GÜVENLİK ORGANLARI ve YARGI. Güvenlik Organları: Ülkenin iç güvenliğini eyalet düzeyince yönetilen polis örgütü sağlar. Federal düzeyin,
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Türk Yargı Sistemi
AFYONKARAHİSAR İL HAKEM KURULU ( ). AFYONKARAHİSAR İL HAKEM KURULU AMATÖR LİGLERDE UYGULANACAK ESASLAR AMATÖR TAKIMLARDA YAŞI BÜYÜK FUTBOLCU
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
AVRUPA BİRLİĞİ KURUMLARI
2. Ders Sendika Kavramı, Kuruluş, Organlar Yönetici Güvencesi
Tüketici kredisi nedir? Tüketim amacıyla satın alınan mal ve hizmetlerin finansmanını karşılamaya yönelik bir kredi şeklidir. Kredi ; mallarının bugün.
Eşitlik İlkesini Uygula
İdari Yargı Örgütü 3. Hafta.
SPOR TAHKİM MAHKEMESİ (CAS)
TOPLU İŞ HUKUKU SENDİKA İŞYERİ TEMSİLCİĞİ
DAVA İŞLEMLERİ 17 – 21 EKİM 2016.
SEZONU AMATÖR FUTBOL LİGLERİ UYGULAMALARI TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU.
İstac İstanbul tahkim merkezi
Sporun Uluslararası Yapılanması
TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU
TÜRKİYEDE VETERAN MASA TENİSİNİN GELİŞİMİ
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
Türkiye’de Spor Yönetimi
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
Dernek, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen kişi topluluğudur. Derneğin unsurları şunlardır: Kişi.
Görev ve Sorumluluklar
Kişiler Hukuku-15. Hafta.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ VE TÜKETİCİ MAHKEMESİ
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
İŞ MAHKEMELERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yabancı mahkeme kararlarına Türkiye’de hukuki sonuç bağlanması: Tanıma/ Tenfiz Yabancı mahkemelerin kararları Türkiye’de kendiliğinden hukukȋ sonuç doğuramaz.
VIII. Kabul Edilebilirlik İncelemesi
V. Bireysel Başvuru Usulü
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
Sunum transkripti:

FIFA OYUNCU STATÜSÜ VE UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM DAİRESİ

SPORUN ULUSLARARASI YAPILANMASI Piramit Yapılanma Uluslararası Olimpiyat Komitesi Uluslararası Federasyonlar Ulusal Olimpiyat Komiteleri Konfederasyonlar Ulusal Federasyonlar

PİRAMİT YAPILANMA Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Uluslararası Federasyonlar (ITF, FIFA) Ulusal Olimpiyat Komiteleri (TMOK) Konfederasyonlar (UEFA) Ulusal Federasyonlar (TFF)

Uluslararası Olimpiyat Komitesi - (IOC): 1894 yılında Pierre de Coubertin tarafından kurulmuştur. Eski Yunan’da yapıldığı bilinen Olimpiyat Oyunları’nı canlandırmak amacıyla kurulmuş bir örgüttür. Merkezi İsviçre’nin Lozan kentindedir. Olimpik Hareket olarak bilinen sportif hareketin en üst organı olup sportif piramidin de en tepesinde bulunmaktadır. Olimpiyat oyunları IOC tarafından organize edilmektedir. “Sporun Anayasası” olarak kabul edilen Olimpik Şart IOC tarafından yapılarak değiştirilmektedir. IOC, İsviçre hukuku uyarınca bir dernektir.

Uluslararası Federasyonlar – (IFs) - (FIFA): Uluslararası federasyonlar IOC’ye bağlı olarak kendi spor dalları ile ilgili uluslararası düzenlemeleri yapmakla yükümlüdürler. FIFA, futbolun uluslararası en üst düzey federasyonudur. İsviçre’de tescilli bir dernek olan FIFA’nın genel merkezi de İsviçre’nin Zürih kentindedir. Dünya futbolunun en üst kuruluşu niteliğine sahip FIFA’nın üyeleri; ulusal federasyonlar ve ulusal federasyonların bulundukları bölgelere oluşturulmuş olan futbol konfederasyonlarıdır. FIFA’ya üye altı konfederasyon; UEFA (Avrupa), CONMEBOL (Güney Amerika), AFC (Asya), CAF (Afrika), CONCACAF (Kuzey ve Orta Amerika ve Karayipler), OFC (Okyanusya).

Ulusal Olimpiyat Komiteleri (NOCs) - (TMOK): Olimpik Şart uyarınca kendi ülkelerinde Olimpik Hareketin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla faaliyet göstermek üzere kurulmuş örgütlerdir. IOC’ye üye toplam 203 ulusal olimpiyat komitesi bulunmaktadır. Bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’nin bünyesinde en az beş adet ulusal federasyon bulunmalıdır. TMOK 1908 yılında kurulmuş ve 1911 yılında IOC’ye üye olmuştur.

Konfederasyonlar – (CONs) - (UEFA): Uluslararası federasyonlara bağlı olan konfederasyonlar kendi coğrafi bölgelerinde faaliyet göstermekte ve düzenlemeler yapmaktadırlar. FIFA’ya üye 6 konfederasyon bulunmaktadır. TFF olarak bağlı bulunduğumuz konfederasyon olan UEFA bir dernek olup merkezi İsviçre’nin Nyon kentindedir ve kendisine üye 53 tane ulusal federasyon bulunmaktadır.

Ulusal Federasyonlar (NAs) – (TFF): Sportif faaliyetleri belli bir ülke sınırları dahilinde yürütmekle ulusal federasyonlar görevlidir. Ulusal federasyonlar sportif piramidin en alt basamağında yer alırlar. Kendi spor dalları ile ilgili olarak uluslararası federasyonlarına ve varsa bölgesel konfederasyonlarına üye olarak faaliyet gösterirler ve bu kurumların müsabakalarında yer alırlar. Ulusal düzeyde Olimpik Şart’ın öngördüğü ölçüde özerkliğe sahip olmaları beklenmektedir. Türkiye’de futbolun ulusal federasyonu Türkiye Futbol Federasyonu’dur.

FIFA (Fédération Internationale de Football Association)

HUKUKİ STATÜSÜ İsviçre Medeni Kanunu uyarınca kurulmuş bir dernektir. Merkezi İsviçre-Zürih’tedir. Hukuki statüsü her ne kadar bir “dernek” olsa da kararlarının sınır ötesi uygulanabilirliği bakımından çok güçlü bir otoritesi vardır.

FIFA’nın Organları FIFA’nın Zorunlu Organları Genel Kurul : En üst organı ve yasama faaliyeti icra eden mercii Yönetim Kurulu: Yürütme organı Genel Sekreterlik: İdare organı Yan ve Geçici Kurullar: Yönetim Kurulu’na danışmanlık yapmak Yargı Kurulları

FIFA Yargı Organları Disiplin Yargılaması Yapmaya Yetkili Organlar; FIFA Disiplin Kurulu FIFA Temyiz Kurulu FIFA Etik Kurulu Sözleşmesel İhtilaflarla İlgili Yargılama Yapan Organlar; Oyuncu Statüleri Komitesi (Player Status Committee) Uyuşmazlık Çözüm Dairesi (Dispute Resolution Chamber)

FIFA’nın Yargı Yetkisi FIFA Transfer Talimatı uyarınca Kulüp ile futbolcular arasında çıkan International Transfer Certificate(ITC)’ye bağlı ihtilaflarda, Uluslararası boyutu bulunan ve ulusal bağımsız – tarafsız bir tahkim mahkemesinin bulunmadığı durumlarda kulüp ile futbolcular arasında çıkan sözleşmesel ihtilaflarda, Uluslararası boyutu bulunan ve ulusal bağımsız - tarafsız bir tahkim mahkemesinin bulunmadığı durumlarda kulüp veya federasyon ile teknik direktörler arasında çıkan sözleşmesel ihtilaflarda, Farklı federasyonlara bağlı kulüpler arasında yetiştirme tazminatı ve dayanışma payına ilişkin çıkan ihtilaflarda, Farklı federasyonlara bağlı kulüpler arasında çıkan ve yukarıda sayılmayan ihtilaflarda,

FIFA Oyuncu Statüleri Komitesi Yargı Yetkisi; Uluslararası boyutu bulunan Teknik Direktör ihtilafları, Farklı federasyonlara bağlı kulüplerin diğer ihtilafları, Ulusal bağımsız tahkim heyeti bulunmaması durumunda; kulüpler veya birlikler ile uluslararası boyutlu teknik direktörler arasındaki iş hukuku ile ilgili uyuşmazlıklar; Farklı birliklere ait kulüpler arasındaki uyuşmazlıklar [kulüpler ve oyuncular arasında sözleşmenin devamına ilişkin uyuşmazlıklar,(ahde vefa, haklı sebeple fesih vs.) farklı birliklere ait kulüpler arasındaki Yetiştirme Tazminatı ve Dayanışma Payına ilişkin uyuşmazlıklar, aynı birliğe ait kulüpler arasındaki Dayanışma Payına ilişkin uyuşmazlıklar hariç olmak üzere]; ve Oyuncu Statüsü ve Transferi Düzenlemeleri’nin uygulanmasında ortaya çıkabilecek her türlü diğer uyuşmazlıklar (DRC’nin yetkileri saklı kalmak kaydıyla).

FIFA Oyuncu Statüleri Komitesi Eğer bir uyuşmazlıkta Oyuncu Statüsü Komitesi mi yoksa Uyuşmazlık Çözüm Dairesi mi yetkili olacak diye bir belirsizlik olur ise; Oyuncu Statüsü Komitesi başkanı yetkili organı belirleyecektir. En az 3 üyenin (Başkan veya Başkan vekili dahil) katılımıyla toplanarak çoğunlukla karar alır . Acil durumlarda ve olayın mahiyeti gereği Kurul ile karar alınmasına gerek olmayan durumlarda ve ITC’ye bağlı geçici tescil taleplerinde tek hakemli olarak karar alınabilmektedir. Yargılama sırasında her bir taraf birer kere dinlenir. Kurul veya tek hakem gerekli görürse kararın sadece hüküm fıkrasını tebliğ edebilmektedir. Bu tebliği takip eden 10 gün içinde yazılı olarak talep edilmesi halinde gerekçeli karar da gönderilmektedir. Yargılamalar, kural olarak, dosya üzerinden yapılmaktadır. Kararlara karşı CAS’a 21 gün içinde başvuru hakkı mevcuttur.

FIFA Uyuşmazlık Çözüm Dairesi FIFA Oyuncu Statüleri Komitesi’nin yargı yetkisi kapsamı dışında kalan sözleşmesel ihtilafları inceleyerek karara bağlar. Oluşumu; Uyuşmazlık Çözüm Dairesi Başkan, Başkan Vekili ve üyeleri İcra Kurulu tarafından belirlenir. Daire eşit sayıda futbolcu ve kulüp temsilcilerinin yer aldığı 24 üyeden oluşur. Üyeler oyuncu birliklerinin, kulüplerin veya liglerin önerisi üzerine atanır. Eşit temsil ilkesi uyarınca en az 3 kişilik heyetler halinde karar verir. Yargılama usulü Oyuncu Statüleri Komitesi ile aynıdır.

FIFA Uyuşmazlık Çözüm Dairesi Yargı Yetkisi: Dava meblağı 100,000 CHF’ye kadar her türlü uyuşmazlık; Fiilen veya hukuken komplike olmayan veya Daire’nin yerleşmiş ve açık içtihatı bulunan Yetiştirme Tazminatı ile ilgili uyuşmazlıklar; Fiilen veya hukuken komplike olmayan veya Daire’nin yerleşmiş ve açık içtihatı bulunan Dayanışma Payı ile ilgili uyuşmazlıklar; 50.000 CHF’ye kadar olan Yetiştirme Tazminatı veya Dayanışma Payı taleplerine ilişkin başvurularda ve Kulüp ile Futbolcu arasındaki ihtilaflarda herhangi bir yargılama harcı alınmamaktadır. Bu kararlar aleyhine de 21 gün içinde CAS’a başvuru mümkündür.

CAS YETKİSİ (FIFA) FIFA, CAS’ın yetkisini tanımıştır FIFA’nın; Adli Organları (“Legal Bodies”) veya; Konfederasyonlar, Üyeler veya Ligler Tarafından verilmiş nihai kararlara karşı, kararın tebliğinden itibaren 21 gün içinde başvuru yapılabilir.

CAS CAS nezdinde başvuru için bütün iç başvuru yollarının tüketilmesi gerekmektedir İSTİSNALAR: Oyun kuralları ihlali Doping kararları hariç dört maça kadar veya üç aya kadar men cezaları Federasyon veya Konfederasyon kuralları nezdinde kurulmuş bağımsız bir tahkim makamı önünde temyiz imkanı tanınmış ise

CAS CAS’a başvuru icrai işlemi durdurur nitelikte değildir Aynı zamanda FIFA’nın ve WADA’nın da doping ile ilgili ihtilaflarda Konfederasyonlar, Federasyon veya Ligler tarafından verilmiş kararlar aleyhine başvuru yapma hakları vardır Bu kurumlar için başvuru süresi kararın kendilerine gönderilmesi ile başlar

CAS Konfederasyonlar, Üyeler, Ligler CAS’ın yetkisini tanımak zorundadırlar. Genel Mahkemelere başvuru yasaklanmıştır. Bu hususta ilgili federasyonların düzenleyici hükümlere yer vermeleri gerekmektedir.

Av. Arb. Tarkan ERDAL(LL.M.) PH.D. Candidate tarkanerdal@hotmail.com TEŞEKKÜRLER Av. Arb. Tarkan ERDAL(LL.M.) PH.D. Candidate tarkanerdal@hotmail.com