MESLEK SEÇİMİ PSİKOLOJİK DANIŞMAN HASAN HÜSEYİN BAKIR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MESLEK SEÇİMİ SEMİNERİ
Advertisements

DR. PSİKOLOJİK DANIŞMAN
KENDİNİ TANIMAK NEDİR ACABA?
MESLEK VE DERS SEÇİMİ ŞEHİTKAMİL ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
ÇAĞDAŞ İNSANIN EN ÖNEMLİ KARARI
MESLEKİ REHBERLİK PDR SERVİSİ «Büyüyünce Ne Olacaksın»
NASIL BİR MESLEK İSTİYORUZ?
KAZANIMLAR 6. Eğitimin meslek edindirme hedefini kavrayarak ilgi ve yetenekleri doğrultusunda mesleki tercihlerine yönelik planlama yapar.
ALAN VE MESLEK SEÇİMİ.
Faruk GÜNEŞ Psikolojik Danışman
Meslek Nedir? Kişinin geçimini sağlamak üzere yapmış olduğu sürekli işe meslek denmektedir. Hayatımızda en önemli seçimlerden birisi de uygun bir meslek.
DERS VE MESLEK SEÇİMİ MUSTAFA KAYNAK ANADOLU LİSESİ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK SERVİSİ Mustafa Kaynak Anadolu Lisesi.
Doktor Doktor öncelikle insanların sağlığını koruma, meydana gelmiş hastalıkların ve sakatlıkların tedavi edilmesini sağlamak, sağlık durumunun geliştirilmesini.
REHBERLİK.
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
AŞKIN SIĞIRLI & MELİK NAMLI
MÜGENUR BAŞÇOBAN 162 6/B.
HACI LÜTFİYE REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
AVUKAT 1.AVUKAT KİMDİR 2.AVUKATIN GÖREVLERİ NELERDİR
TÜRKİYE İŞ KURUMU.
ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU
DOKTORLUK DOKTOR KİMDİR? DOKTORLARIN GÖREVLERİ?
MESLEK NEDİR Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli ve kurallı faaliyetler bütünüdür.
DERS SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
1 M ESLEK S EÇIMI H. HÜSNÜ TEKIŞIK REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ.
MESLEK NEDİR ? Kişinin belli bir eğitimle edindiği ve geçimini sağlamak için sürdürdüğü etkinlikler bütünüdür.
MESLEK NEDİR ? Meslek ,bir kimsenin hayatını kazanmak için yaptığı,kuralları toplum tarafından belirlenmiş ve belli bir eğitimle kazanılan bilgi ve becerilere.
2014 SINAV SİSTEMİ.
HANGİ ALAN-HANGİ MESLEK?
Mesleki Bilgi Sistemi, yaşam boyu sürecek öğrenme ve gelişim yolculuğunda size rehberlik etmeyi amaçlamaktadır.
Hangi Liselere Gidebilirim?
TÜRKİYE İŞ KURUMU İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI. TÜRKİYE İŞ KURUMU REHBERLİK HİZMETLERİ.
“İSTEDİĞİNİZİ ELDE ETMENİN TEK YOLU NE İSTEDİĞİNİZİ BİLMEKTİR”
MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ
Meslek Seçimi.
MESLEK SEÇİMİ.
Tekirda ğ - Kapaklı Anadolu Lisesi. Kişilerin belli bir e ğ itimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli ve kurallı faaliyetler.
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
1 2 Meslek Seçimi 3 Meslek Seçmek, Hayat Biçimini Seçmektir. Yalnız Okul İçin Değil, Hayat İçin Öğreniyoruz. Yalnızca Meslek İçin Değil, Hayatımız İçin.
MESLEKLER.
MESLEK SEÇİMİ SÜRECİ VE AİLENİN ROLÜ
HAZIRLAYAN ÖZGÜL ÇELİKKALELİ KUTLUK
AVUKAT Mesleğin Gerektirdiği özellikler; Akademik ve sözel yetenekleri iyi olan, Olayları derinlemesine araştırma merakı olanlar, Akıcı konuşma becerisi.
ALAN SEÇİMİ TM TS MF DİL TAŞOVA ANADOLU LİSESİ Gökhan GÜNAY.
Meslek seçimi ilk ve orta öğretim boyunca verilecek kararlarla ve yapılacak tercihlerle yakından ilgilidir.O halde meslek tercihi lise son sınıftan çok.
AKADEMİK BENLİK KAVRAMI ÖLÇEĞİ
SEVGİLİ GENÇLER; İLKÖĞRETİM 8. SINIF ÖĞRENCİSİ OLARAK HAZİRAN AYINDA BİR KARAR VERECEKSİNİZ. BEN OKULU BİTİRİNCE NE YAPACAĞIM? OKUYACAK MIYIM? OKUMAYACAK.
ORTAK DERSLER, zorunlu alınması gereken derslerdir, 33 saat ortak zorunlu alınması gereken ders vardır.  SEÇMELİ DERSLER, Genel kültür derslerini kapsar.
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ
MESLEK SEÇİMİ ve MESLEKLERİ TANITMA
MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ TÜRKİYE İŞ KURUMU MARDİN İL MÜDÜRLÜĞÜ KIZILTEPE HİZMRT MERKEZİ 2014.
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ. Meslek Nedir? Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli.
Nasıl bir meslek sahibi olacağım ? MUSTAFA KEMAL ÖZDİL- REHBER ÖĞRETMEN/PSİKOLOJİK DANIŞMAN.
YETENEK VE İLGİ ALANLARI.
ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI. ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU REHBERLİK HİZMETLERİ.
BÜYÜYÜNCE NE OLACAĞIM ACABA?. TÜRKİYE İŞ KURUMU İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI MESLEK NEDİR? Bireylerin belli bir eğitim sonucu elde ettikleri, Hayatlarını.
Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) GÖLCÜK RAM REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA BÖLÜMÜ 2016.
 Ortaöğretimde derslerimize olan motivasyonumuzu azaltır.  Motivasyonumuzun azaldığı derslerde notlarımız düşecektir.  Ortaöğretimde düşen notlarımız.
İnşaat Mühendisliği Bölümü
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ Hayat Boyu Rehberlik
ALAN – DERS SEÇİMİ.
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
GÖZTEPE İHSAN KURŞUNOĞLU ANADOLU LİSESİ
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘D’
ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ
ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ
Y ÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI AKSARAY REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
MESLEK NEDİR? Meslek , ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi,
Sunum transkripti:

MESLEK SEÇİMİ PSİKOLOJİK DANIŞMAN HASAN HÜSEYİN BAKIR

MESLEK NEDİR  Meslek, belli bir eğitimle kazanılan, kuralları toplumca belirlenmiş ve kazanç elde etmek için yürütülen sistemli faaliyetler bütünü olarak tanımlanabilir. Bir meslek: Belli bir eğitimi Toplumca belirlenmiş kuralları Kazanç elde etmek için yapılması koşullarını sağlamaktadır.

İnsanlar, sadece para kazanmak için mi mesleğe yönelirler İnsanlar, sadece para kazanmak için mi mesleğe yönelirler? İnsanlar neden mesleklere yönelirler? Meslek seçiminde önemli olan, bir kimsenin sahip olduğu özellikleri en çok gerektiren ve beklentilerini en iyi biçimde karşılayacak mesleğe yönelmesidir.

YANLIŞ MESLEK SEÇİMİ ...... ........ İŞ VERİM ÖZEL HAYATA DEĞİŞTİRME DÜŞÜKLÜĞÜ ÖZEL HAYATA YANSIMA İŞİNDEN MEMNUN OLMAMA MESLEKİ YENİLİKLERİ TAKİP EDEMEME MALİ ZARARA YOL AÇMA İSTEKSİZ ÇALIŞMA ...... ........

ÖNCE BİREYLER DAHA SONRA MESLEK SEÇİMİ KONUSUNDA GERÇEKÇİ VE DOĞRU KARARLARA NASIL ULAŞILABİLİR NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR ÖNCE BİREYLER KENDİNİ TANIMALI MESLEKLERİ TANIMALI MESLEKİ EĞİTİM YERLERİ HAKKINDA BİLGİ EDİNMELİDİR KENDİSİ VE MESLEKLER HAKKINDA EDİNDİĞİ BİLGİLERİ DEĞERLENDİRMELİ SEÇTİĞİ MESLEĞİ KAZANABİLECEĞİ UYGUN EĞİTİM YERİNE YÖNELMELİDİR DAHA SONRA

FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİ SOSYO –EKONOMİK DURUMUNU KENDİNİ TANIMALI FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİ DEĞERLERİNİ BEKLENTİLERİNİ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİNİ SOSYO –EKONOMİK DURUMUNU YETENEKLERİNİ İLGİLERİNİ TANIMALIDIR

KENDİNİ TANIMAK NE DEMEK? . YETENEKLERİM: Yetenek, öğrenme gücü ya da belli bir eğitimden yararlanabilme gücü olarak tanımlanır. Yapılan işlerin karmaşıklık düzeyi arttıkça gerektirdiği yetenek düzeyi de artar

YETENEĞE UYGUN MESLEK SEÇMEMENİN SONUÇLARI Eğer yetenek alanımıza uygun seçimler yapmaz isek: Yeteneğimizin altında meslek seçersek: SIKILMA yaşarız. Yeteneğimizin üstünde meslek seçersek: KAÇMA yaşarız. Yeteneğimize uygun meslek sersek: AKIŞ YAŞAR, mutlu oluruz.

SAYISAL YETENEK NE DEMEK? Sayısal yetenek, sayılarla ifade edilen problemleri çözebilme, sayısal kavramları daha çabuk öğrenebilme ve sayılarla akıl yürütme gücünü gösterir. Sayısal yetenek bütün temel bilimlerde (matematik, fizik, kimya ve biyoloji), tıp, veterinerlik gibi sağlık bilimlerinde ve mühendislik alanlarında başarı için gerekli bir yetenektir.

SÖZEL YETENEK NE DEMEK? SÖZEL YETENEK: Bu yetenek, sözcüklerle ifade edilmiş kavramları öğrenebilme, sorunları algılayıp çözebilme ve düşünceleri doğru, açık bir biçimde anlatabilme gücünü ifade eder. Sözel yetenek, sosyal bilimler ve dil bilimleri için gereklidir.

ŞEKİL UZAY YETENEĞİ NE DEMEK? Bu yetenek, şekiller arasındaki benzerlik ve farkları, şekillerdeki değişmenin temelindeki ilkeyi algılayabilmeyi, düzlem üzerinde çizilmiş bir cismi üç boyutlu görebilme gücünü ifade eder. Şekil-uzay ilişkileri yeteneği, inşaat, maki,ne, harita ve kadastro mühendisliği, mimarlık, endüstriyel tasarım, diş hekimliği gibi alanlardaki başarı için gereklidir.

İLGİLER İlgi için gerekli koşullar: Herhangi bir zorlama olmadan ya da kendisine bir ödül vaadi olmadan bir kimsenin kendiliğinden bazı faaliyetlere girişiyor ve bundan doyum alıyorsa bu kişinin bu tür faaliyetlere ilgisi vardır denilmektedir. İlgi için gerekli koşullar: Dışarıdan zorlama ya da ödül olmayacak Kişi kendiliğinden faaliyetlere yönelecek Bu faaliyetleri yaparken de doyum alacak İlgi, yetenekleri kullanmaktan ve onları geliştirmekten duyulan zevktir.

MESLEKLER

POLİS Bireylerin güvenliğini sağlayan, kamu düzenini koruyan ve düzene karşı gelenleri yakalayıp yargı organlarına gönderen kişidir. dersimiz.com

DOKTOR Günümüzde, doktora sahibi olan kişilere verilmekle birlikte, genellikle Tıp Doktoru anlamında kullanılır ve kişilerin adlarından önce gelen Dr. kısaltmasıyla belirtilir.  Bizde hekim olarak anılan bu meslek grubunun tarihi çok daha eskilere dayanır. İbni Sina modern tıbbın babası olarak bilinir ve Avrupa'da Avicenna adıyla ders kitaplarında okutulur.

ÖĞRETMEN Öğretmenlik; insanları, öğrenmeyi ve öğretmeyi sevenler için ideal bir meslektir. Çünkü öğretmen, sürekli olarak çevresindeki insanlarla etkileşimde bulunur ve onlarla hayatı paylaşmaya çalışır. Ayrıca öğretmen, öğrenmeyi kendisi için alışkanlık haline getirmiş ve bildiklerini öğrencilerine öğretmekten hoşlanan bir kişidir. Bu nedenle öğretmenlik, insanları seven, öğrenmekten ve öğretmekten hoşlananlar için ideal bir meslektir.

AVUKAT  Bir kimsenin avukatlığını kabul etmeden önce davasını aldığı kişiyi (müvekkilini) dinler, yararlı olabileceğine inanırsa davayı kabul eder,

VETERİNER - Hayvanların hastalıklarını teşhis eder, -İlaç veya ameliyatla tedaviye karar verir, - Hayvanları hastalıklara karşı korumak için aşı yapar, - Hayvan sürülerini ve mandıraları kontrol eder, - Hayvanların yavrulaması ve bakımı hakkında bilgi verir, -Gıda temizliği ve bulaşıcı hayvan hastalıklarını kontrol eder.

BAŞARILAR DİLERİM