F.Ç DERS: İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ : İKİNCİL KAYNAKLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Advertisements

-Scopus- Uz. Kübra DEMİR
BİLİMSEL BİR MAKALE NASIL YAZILIR
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ÇAY MESLEK YÜKSEK OKULU
360Core Kütüphane Kullanıcıları için Kütüphaneciler için
Journal Use Reports Süreli Yayın Koleksiyonu Geliştirmenizde Güçlü Karar Destek Hizmeti - Kasım
E-Journal A.M.S. (EJAMS) Kütüphaneciler için e-dergi koleksiyonlarının yönetiminde, kullanıcılar için ise bu koleksiyonlardan yararlanmada kolaylık sağlar.
Journal Citation Reports - Dergi Atıf Raporları -
Kütüphanemizin Bibliyografya ve Süreli Yayınlar bölümündeki Bilimsel Dergilerin mevcut sayılarının içerdiği tüm makale bilgileri; Analitik Dergilerin 2007.
İstatistikte Temel Kavramlar
Bilgi Okuryazarlığı Bu çalışma Prof. Dr. Buket Akkoyunlu’nun “Bilgi Okuryazarlığı ve Yaşam Boyu Öğrenme” başlıklı bildirisine dayanılarak hazırlanmıştır.
Bilimsel Metinler Nasıl Okunur ve Anlaşılır?
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
BİRİNCİ BÖLÜM: TEZE BAŞLARKEN
İSTA 201 YAŞAMIN HER ANINDA KARAR VERMEK ZORUNDAYIZ. KARARLARI VERİRKEN SAHİP OLDUĞUMUZ BİLGİLERİ DÜŞÜNCE SÜRECİNDEN GEÇİRİREK SONUCA VARIRIZ. SAHİP OLDUĞUMUZ.
Pazarlama Araştırması Verilerinin Sınıflandırılması-II
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
ÇAĞDAŞ EĞİTİMDE YENİ TEKNOLOJİLER
Problemi Tanımlama Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
SLIDE 1BBY208 İçerik Analizi / Karşılaştırmalı Yöntem Yaşar Tonta H.Ü. BBY yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2009/bby208/
KAREKOD KULLANIMI.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
SLIDE 1BBY208 – Bahar 2005 İçerik Analizi / Karşılaştırmalı Yöntem Yaşar Tonta H.Ü. BBY yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/
Nitel Araştırmada Geçerlik ve Güvenirlik
Kongrede Sunulan Bildirilerin Kaderi Nedir?
Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar
İstatistik ve Biyoistatistiğe Giriş: Temel İstatistiksel Kavramlar
Cambridge Journals Online KISA KULLANIM REHBERİ Erişim Adresi:
Bilimsel Araştırma ve Proje Yönetimi
ÖĞRENME AMAÇLARI Veri analizi kavramı ve sağladığı işlevleri hakkında bilgi edinmek Pazarlama araştırmalarında kullanılan istatistiksel analizlerin.
UZEM TANITIM.
ÖĞRENME AMAÇLARI İkincil verileri nasıl kullanacağımızı ve içsel ve dışsal veri tabanlarından oluşan ikincil verileri nasıl sınırlandırabileceğimizi.
Ekonomi Bölümü Behiye Çavuşoğlu YDÜ Ekonomi. Behiye Çavuşoğlu Behiye Çavuşoğlu YDÜ Ekonomi.
Pazarlama Bilgi Sistemi (PBS)
BÖLÜM 5 LİTERATÜR TARAMASI NASIL YAPILIR?BİR MAKALENİN BÖLÜMLERİELEŞTİREL OKUYUCU İÇİN KONTROL LİSTESİARAŞTIRMA RAPORUNUN YAZILMASI Beşinci Bölüm Konuları.
ARAŞTIRMA ETİĞİ.
MESLEKİ ve GELİŞİM DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ SUNUSU
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim CEBECİ B.
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Herhangi bir konuyu incelemek amacıyla çalışmanın/araştırmaların planlanmasını, verilerin toplanmasını, değerlendirilmesini ve bir karara varılmasını sağlayan.
NİTEL ARAŞTIRMADA VERİ TOPLAMA ARAÇLARI-II
Temel bir bilgi depolama birimidir. Etkili erişim için düzenlenmiş bir enformasyon dermesidir. Toplanan enformasyon elektronik, basılı, grafik, ses, istatistiki.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
I. TEMD Üyesi olmak II. 38 yaşından gün almamış olmak (11 Mayıs 2016'da 38 yaşından gün almamış olmak) III. Başvuru formunu doldurmak BAŞVURU DOSYASINDA.
Eğitim bilimlerinde yeni araştırma araçları ve katkıları: Niteliksel (kalitatif) analiz yazılımları ve ATLAS.ti örneği Mehmet Cüneyt Birkök - Sakarya Üniversitesi.
MED 167. Frekanslı Serilerde Standart Sapma Örnek XfX.fX-Xbarf.(X-Xbar) ,1259, ,1171, ,1510, ,1453, ,184,05.
EKONOMİK DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
"Açık Bilim, Araştırma Verisi ve Açık Erişim" Paneli Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
Araştırmacıların konu ve kaynak taraması için harcadıkları zaman sorunlarına, ulusal düzeyde, hızlı, tek merkezden ve kolay arama ile çözüm. Ulusal dergilerin,
BİLGI KAYNAKLARıNA ERIŞIM METODLARı Hazırlayan= Halil Yenilmez.
KAYNAK GÖSTERİMİ Başkalarına ait ve özgün olan fikirlerin alındıkları kaynakların gösterilmesi gerekir. Bilimsel araştırmalarda kaynak gösterme, bilim.
ARAŞTIRMANIN TEMELLERİ
MAN-557 Araştırma Yöntemleri
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
Araştırma Sürecinin Aşamaları
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
MAN-535 Araştırma Yöntemleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilimsel Araştırma Etiği
Türkiye Atıf Dizini nedir?
GAS 208 PAZARLAMANIN TEMEL İLKELERİ ve HİZMET PAZARLAMASI
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Türkiye Atıf Dizini nedir?
İntihal Başka bir yazarın eserini çalarak, kendisinin gibi göstermek
Türkiye Atıf Dizini nedir?
BİLGİLERİ VE VERİLERİ KULLANMA. 1- Verilerin düzenlenmesi : Araştırmalarda elde edilen veriler dağınık, düzensiz ve karmaşık bir durum içerir. Bu haliyle.
Sunum transkripti:

FATİH ÇAM N DERS: KAY 722 İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ Prof. Dr. Ali ÇAĞLAR Ö dev Konusu: İKİNCİL KAYNAKLAR

Teknolojideki gelişmeler ile birlikte, * Elektronik tabanlı kaynakların, kayıtların, veri tabanlarının ve bilgi sistemlerinin sayısında önemli ölçüde artış olmuştur. * İkincil verilere dayanan çalışmaların sayısı artmıştır. * Ancak bu gerçek, bir araştırmacı için kitapların, eleştirel çalışmaların, süreli yayınların ya da örneğin bilimsel dergilerde yayımlanan makalelerin göz ardı edileceği anlamına gelmez.

Araştırmalarda ikincil kaynaklara verilen örnekler, farklı kaynaklarda farklı kategorilerde sınıflandırılsa da tanımlara bakıldığında ortak bir sonuca ulaşmak mümkündür. İkincil kaynaklar, orijinal bir bilginin genelleştirilmesi, analizi, yorumlanması veya değerlendirilmesini içerir. Bu bakımdan ham halde bulunmayan (işlenmiş) her türlü bilgi, istatistikî sonuç, herhangi bir alanda çalışma yürüten araştırmacının kullanıma elverişlidir.

methodsof data collection

Veri Toplama ile İlgili Temel Yaklaşımlar Birincil Veri Bir topluluğun sağlık hizmetlerine yönelik tutumlarını belirleyebilirsiniz bir toplumun sağlık ihtiyaçlarını tespit edebilirsiniz Bir sosyal programı değerlendirebilirsiniz, Bir organizasyonun çalışanlarının iş tatmini belirleyebilir veya verilen hizmet kalitesinin araştırmasını yapabilirsiniz. İkincil Veri Bir nüfusun, yaş-cinsiyet yapısı hakkında bilgi edinmek için sayım verilerinin kullanılması, Bir toplumun doğum ve ölüm oranlarını bulmak için hastane kayıtlarının kullanılması, Bir organizasyonun yapısını ve amaçlarını tespit etmek için kayıtların ve faaliyetlerinin kullanılması

Özetle, Birincil kaynaklar birinci elden bilgi sağlarken ikincil kaynaklar ikinci el veriyi sağlar. Veri toplama yöntemlerinin hiçbiri 100 yüzde doğru ve güvenilir bilgi sağlamayabilir. Toplanan verilerin kalitesi, her yöntemin içinde barındırdığı, başkaca faktörlere bağlıdır. Bir araştırmacı olarak sizin başarınız, verilerin kalitesini etkileyebilecek faktörlere özen gösterme becerinizle ilgilidir.

İkincil Kaynakları Kullanarak Veri Toplama Nitel ve Nicel tanımlamalar Niteliksel araştırmalarda genellikle tanımlayıcı (örn. tarihsel veya güncel konular) ve anlatı bilgilerini çıkarırsınız. Nicel araştırmalarda elde edilen bilgiler ise kategorik veya sayısaldır.

İkincil Kaynakları Kullanarak Veri Toplama Resmi veya yarı resmi yayınlar Daha önce yapılan araştırmalar Kitle iletişim araçları

İkincil Kaynaklarda Veri Kullanımındaki Başlıca Sorunlar Geçerlilik ve Güvenilirlik Kişisel Önyargı Verilerin kullanılabilirliği

Önemli Başlıklar İkincil kaynaklar sosyal bilimciler için çok değerlidir Araştırmacılar, ilgili alanlarının sınırlarını kavrayabilmek için bunları okurlar. Genellikle pratik sebeplerden dolayı ikincil kaynakları kullanılmaktadır Böylelikle zamandan ve paradan tasarruf edebilirler ve birincil araştırma yoluyla üretilemeyen tarihsel verilere erişebilirler, çünkü ilgili olaylar mevcut toplum üyeleri doğmadan çok daha önce gerçekleşmiştir.

Önemli Başlıklar Devletler tarafından çok geniş kapsamlı istatistikler üretilmektedir. TÜİK (1926) Sonuçların farklı alanlarda kullanılabilmesi Örneğin sosyologlar, nüfus sayımı ve diğer kamusal yoklamalardan gelen istatistikî verileri kullanarak doğum ve ölüm oranları, evlilik ve doğurganlık kalıpları ve boşanma konularını incelemişlerdir.

John Scott Araştırmacılara ikincil kaynakları kullanmanın sistematik yollarını sunmaktadır. 1) Özgünlük 2) Güvenilirlik 3) Temsil gücü 4) Anlam

İkincil kaynakların avantajları Erişim kolaylığı; diğer veri toplama biçimlerine nazaran bazen daha düşük maliyetle sahip olunabilme; araştırma sorusunun açıklanmasında öncülük edebilme ve aynı şekilde araştırma sorusuna cevap verebilmek için yol gösterebilme

İkincil kaynakların dezavantajları Araştırma kalitesi düşük olabilir; araştırmacının ihtiyaçlarına özgü olmayabilir; eksik bilgiler her zaman olabilir ve güncel olması tercih edilmelidir.

Neden İkincil Kaynaklar Kullanılmalı? Hayati önem taşıyan bilgiler sağlar Konunuz hakkında yazılmış olanları tanıdıkça, araştırmanızı daha etkili bir biçimde sürdürebilirsiniz. Başkalarının yazdıklarını bilmek, orada bulunan fikirlerin tekrar edilmesini önleyebilmek açısından önemli iken diğer taraftan fikirlerinizi desteklemek veya alternatif bir görünüm göstermek için ise değerlidir Bunlarla tüm bakış açılarını gösteren bir bağımsız değişken oluşturabilirsiniz.

İkincil Kaynakların Değerlendirilmesi Yazar kim? Sahada bir bilim adamı mı? Kitap / eser bilimsel bir yayıncı tarafından yayınlandı mı? Erişilen Metinin yazılmasının amacı nedir? Yazarın açık bir önyargısı var mı? Kitap / makale kapsamlı bir bibliyografyaya sahip mi? Yazarın bahsettiği birincil kaynaklar nelerdir? Yazar tarafından hangi ikincil kaynaklar kullanılmıştır? Metin, yazarın kaynaklarını kontrol etmenizi sağlayan atıflar içeriyor mu?