Kardiyopulmoner Baypas Sonrası Ortaya Çıkan Deliryum Üzerine B Vitamini Kompleksinin Koruyucu Etkisi Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dr.Süha Akpınar -Dr.Bahar Kaymakamzade
Advertisements

Hiperhidrozis nedeniyle bilateral endoskopik transtorakal sempatikotomi uygulanan hastaların erken dönem memnuniyet değerlendirmesi Burçin ÇELİK, Ömer.
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
VİTAMİNLER.
HEMİPLEJİ VE TEDAVİ PROGRAMI
KARDİYOPULMONER ARREST VE RESUSİTASYON
28 TEMMUZ 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan SUT değişikliğinin,yayım tarihinden itibaren 5 işgünü sonra yürürlüğe girecek 16’ncı maddesinde Lipid.
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
Kalp-Damar Sistemi Hastalıkları Hakkında Bilgi
Uzm. Dr. Serhat HÜSEYİN Arş. Gör. Dr. M. Murat CANTÜRK.
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
HİPERTANSİYON NEDİR Kenan KARAKAŞLI Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Mediko Sosyal Merkezi Sağlık Slayt Arşivi:
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERLİPİDEMİYE YAKLAŞIM
* Nilay SAĞNAK, ** Sezgi ÇINAR
KAN TRANSFÜZYONLARI VE KOMPLİKASYONLARI
AKUT KORONER SENDROMLAR
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Tedavisi
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AKUT KONVÜLZİYONA YAKLAŞIM
YÜZMENİN SAĞLIK AÇISINDAN OLUMLU ETKİLERİ
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
Lipoproteinler, Metabolizmaları ve İlgili Bozukluklar
Kistik Fibrozlu Hastalarda Noninvaziv Ventilasyon Kullanımının Etkileri RE Şenay, ZS Uyan, S Öktem, B Karadağ, R Ersu, F Karakoç, E Dağlı Marmara Üniversitesi.
BASINÇ YARASI PREVALANSI
Op. Dr. Mustafa KÜRKLÜOĞLU
Farklı Yetişkin Hasta Profilleri İçin Farklı Oksijenatör Seçimi.
Ψ Bölüm 2- Devam.
Retrograd Otolog Prime Yönteminin Kan Ve Kan Ürünlerinin Kullanımı Ve Hemogram Değerlerine Etkisinin Değerlendirilmesi Yeliz Koçoğlu Marmara Üniversitesi.
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
KARDİYAK REHABİLİTASYON
Donör ve Resipient Uyumu Hazırlayan: Bio. Perf. Sabır Alkan Ukan.
POSTKARDİYOTOMİK ŞOK TABLOSUNDA KISA DÖNEM DESTEK SİSTEMİ UYGULAMASI:
GİRİŞ VE AMAÇ AÇIK ABDOMİNAL CERRAHİ SONRASI ÖKSÜRME MANEVRALARININ ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: PİLOT ÇALIŞMA Meriç YILDIRIM*, Ersin AVCI*, Didem KARADİBAK*,
Dr. Sencer KAYA Aile Hekimliği AD Giriş Proton pompa inhibitörleri (PPI) çoğunlukla zararsız görülseler de diyare, interstisyal nefrit, pnömoni,
Low Thiamine Levels in Children With Type 1 Diabetes and Diabetic Ketoacidosis: A Pilot Study.
İnme Ecem Değirmencioğlu Özge Öge Kutal Mete Tekin.
Acil Serviste Geriatrik Hastaya Yaklaşım
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
BAYRAKLI HİPERTANSİYON PREVALANS VE FARKINDALIK (BAYHİP) ÇALIŞMASI
YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ
Obstrüktif uyku apne sendromu tanılı hastalarda; hematokrit değerleri, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacmi ve hastalığın ağırlığı ile ilişkisi Zahide.
PREMENSTRUAL SENDROM DAHA YÜKSEK ORANDA CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUĞU VE CİNSEL STRES İLE İLİŞKİLİDİR DR GÜLŞAH İLHAN, DR FATMA FERDA VERİT ATMACA, DR HÜRKAN.
Maternal serum 25-OH vitamin D düzeylerinin ve Nötrofil–Lenfosit oranının ( NLR) Preeklempsi ve Preterm Doğumda Rolü Var mıdır? Medipol Üniversitesitesi.
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Balneoterapi uygulama
RADYOCERRAHİ UYGULANAN AKROMEGALİ HASTALARININ KLİNİK VE LABORATUVAR İZLEMİ 
 MELİHA MELİN UYGUR1, DİLEK GOGAS YAVUZ1, DİLEK DERELİ YAZICI1, OĞUZHAN DEYNELİ1,
AÇIK KALP CERRAHİSİ SONRASI EPİLEPTİK NÖBETLER İLERİYE DÖNÜK BİR İZLEM ÇALIŞMASI, ÖN BULGULAR O. Bölükbaşı, K. Aykut, Ü. Açıkel Ege Hastanesi Nöroloji.
PEDİATRİK KALP CERRAHİSİNDE KAN KORUMA YÖNTEMLERİ
Adölesan Kızlarda Haftalık Demir Folik asit Desteği - Demir Eksikliği Anemisinin Yönetimi İçin Etkin Bir Beslenme Tedbiri Dr Burcu Aykanat Yurtsever Karadeniz.
Ψ Bölüm 2- Devam.
KALP DAMAR HASTALIKLARINDA
BASINÇ YARASI PREVALANSI. Basınç yarası, kemik çıkıntılarının dış yüzeylerindeki deri ve subkütan dokunun uzun süreli basınca maruz kalması ve sürtünmenin.
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Ameliyat sonrası bakım, ameliyattan hemen sonra başlar, hastanede kaldığınız süre boyunca sürer ve gerekli durumlarda taDoktorunuzdan veya diğer sağlık.
Postherpetik Nevralji Hastalarında İMA ve Dinamik Tiyol-Disülfid Dengesi Şule Arıcan1, Gülçin Hacıbeyoğlu1, Sinan Ulukaya1, Gamze Avcıoğlu2, Ruhiye Reisli3,
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Transforaminal Epidural Steroid Enjeksiyonlarına %10'luk Hipertonik Saline Eklenmesinin Sonuçları; Prospektif Randomize Çalışma Barış Özöner Erzincan Üniversitesi.
Kronik Omuz Ağrısı Olan Hastalarda Ultrasonografi Eşliğinde Uygulanan Omuz Eklem içi Steroid + Supraskapuler Sinir Bloğu ile Supraskapuler Pulsed Radyofrekansın.
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
Sunum transkripti:

Kardiyopulmoner Baypas Sonrası Ortaya Çıkan Deliryum Üzerine B Vitamini Kompleksinin Koruyucu Etkisi Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD, Yozgat Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği, Diyarbakır

Deliryum Deliryum direkt veya indirekt olarak beyni etkileyen bir veya birden çok yapısal ve/veya psikolojik anormalliklere bağlı olarak ortaya çıkan bilinç, oryantasyon, düşünce, hafıza, algı ve davranış bozuklukları ile karakterize kompleks nöropsikiyatrik bir sendrom olarak tanımlanabilir.

Deliryum Deliryum her yıl dünyada ortalama 12,500,000 hastayı etkilemekte ve postoperatif yoğun bakım süresinin uzaması, mobilizasyon ve nefes egzersizleri gibi postoperatif önemli rutin basmak tedavilerinde aksamalara yol açarak iş gücü kaybı, hospitalizasyon maaliyetlerinde ve mortalite-morbidite oranlarında artışa sebep olabilmektedir.

Materyal ve Metod Bu çalışma Ocak 2015 – Şubat 2017 tarihleri arasında iki merkezde (Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği, Diyarbakır ve Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahisi AD, Yozgat) yapılmıştır.

Materyal ve Metod Ameliyat öncesindeki son bir ay içerisinde labarotuar olarak ortaya konmuş normal kobalamin seviyesine sahip olan ve ilk kez koroner arter baypas cerrahisi (KABC) uygulanacak elektif hastalar çalışmaya dahil edildi.

Materyal ve Metod On-pump KABC planlanan 100 hastanın prime solüsyonuna - 25 mg B1 vitamini (Tiamin hidroklorür), - 2,734 mg B2 vitamini (Riboflavin fosfat ester monosodyum tuzu), - 5 mg B6 vitamini (piridoksin hidroklorür), - 15 mcg B12 vitamini, - 50 mg Niasinamid, - 17,2 mg D-Pantenol içeren B vitamini preparatı (Bemiks 5 Amp. Zentiva Sağlık Ürünleri Sanayi ve Tic. A.Ş) eklenmiştir (grup 2). On-pump KABC yapılan 100 hasta kontrol grubuna dahil edilmiştir (grup 1).

Deliryum Değerlendirmesi Her hasta postoperatif erken dönem yoğun bakım ünitesinde ve bir kez de serviste olmak üzere iki kere değerlendirmeye alındı. Deliryum tanısında DSM-V tanı kriterleri esas alınmıştır.

Hastaların demografik özellikleri   B vitamin grubu (n=100) Kontrol grubu (n=100) p Yaş, yıl, n, Ort ± SS 62,9±10,3 62,5 ± 10,4 0,8 Cinsiyet, E, n 66 62 0,32 Hipertansiyon, n 74 71 0,63 DM, n 30 40 0.9 Sigara, n 63 59 0,56 PDH, n 10 8 0,62 KOAH, n 24 28 0,31 EUROSCORE II 1.06 0.3 0.99 0.26 0.06

İntra/postoperatif hasta verileri   B vitamin grubu (n=100) Kontrol grubu (n=100) p Anastomoz sayısı 3.01 ± 0.8 3.03 ± 0.98 0.87 KPB zamanı 106,5±34,9 106,2±36,2 0.9 AKK zamanı 65(51-78) 61(48-75) 0.34 KPB daki en düşük hematokrit 20,7±4,2 20,4±2,8 0,52 Entübasyon süresi 8,3 ±2,7 8,6 ±2,9 0,4 Eritrosit tx 2.01 ±1.05 2.1 ±0.83 0.5 TDP tx, ortanca(ÇAF) 0.48 ± 0.61 0.44 ± 0.55 0.75 Drenaj miktarı 300(200-450) 350(250-487) 0.57 Deliryum 4 12 0.037

Lojistik regresyon analizi   OR 95 % CI p B vitamin kompleksi 0.23 0.06-0.83 0.025 Yaş 1.009 0.95-1.06 0.76 Erkek 1.22 0.34-4.4 0.75 DM 0.7 0.21-2.36 0.57 Sigara kullanımı 1.5 0.48-4.9 0.45 KOAH 1.26 0.41-3.87 0.68 KPB zamanı 1.007 0.99-1.02 0.37

Neden Vit B12? Sedatif ilaç seçimi ve dozu, intraoperatif yetersiz serebral perfüzyon deliryum riskinde anlamlı bir artışa sebep olabilirken KPB kullanımıyla birlikte ortaya çıkan sistemik inflamatuar yanıt ile nöroinflamasyon ve microglia oluşumunun aktivasyonu kan-beyin bariyerinde bozulmaya sebep olur. Yine KPB sonrası artan TNF-α, IL-10, IL-64 ve soluble TNF-receptor I seviyelerinin serebral hasar gelişimine eşlik ettiği gösterilmiştir.s

Neden Vit B12? Kobalamin antioksidan özelliktedir ve oksidatif strese karşı hücreyi korur. Kobalamin santral sinir sistemi için kritik bir öneme sahiptir ve monoamin (serotonin, dopamin ve norepinefrin) nörotransmitter biyosentezi için gereklidir. Monoamine nörotransmitter sistemi, kolinerjik aktivite üzerinde dengeleyici rol üstlenir. Bu nedenle, bu iki sistem arasındaki etkileşimler neticesinde ya da nörotrasmitter fonksiyonuna müdahil olacak her türlü durum halinde deliryum gelişme riskinde artış söz konusu olacaktır.

Sonuç Her iki grup deliryum gelişimi açısından karşılaştırıldığında grup 1’de 12 hastada (%12) deliryum görülürken grup 2’de sadece 4 hastada (%4) gözlenmiş olup istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır.(p=0,037) Deliryum açısından yüksek riskli olan hastalarda prime solüsyonuna eklenen tek doz vitamin B kompleksinin deliryum riskini azaltabileceğini düşünmekteyiz