Türkİye Yumurta Sektörünün Genel Sekreter YardImcIsı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tatlı Yiyelim , Tatlı Konuşalım Bilmeden Konuşmaktansa
Advertisements

Üretici firma sayısı 30 Sektörde istihdam edilen kişi sayısı yılı üretim miktarı Ton İhracatın üretime oranı %45-50 Üretim kapasitesi.
Türkiye Ambalaj Sektörü
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
Türkiye Un Sektörü Vizyonunda Değer Zinciri Yaklaşımı
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
Global Hayvancılık Trendleri
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
Otomotiv Sanayii – inci İzmir İktisat Kongresi 01 Kasım 2013İzmir Otomotiv Sanayii – inci İzmir İktisat Kongresi 01 Kasım 2013İzmir Prof.Dr.Ercan.
SÜT ÜRÜNLERİNİN DIŞ TİCARETİNDE FIRSATLAR VE MÜCADELE ALANLARI SÜT ÜRETİM VE TÜKETİMİNDE DEĞER ZİNCİRİ 20 MAYIS 2014.
Şeker ve Şekerli Ürünler Endüstrisinde Global Trend ler DAVID ZIMMER, Genel Sekreter CAOBISCO.
Üretim-Tüketim-İhracat
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
Gıda Tarım ve Hayvancılık Rekabet Gücü Temel Bulgular Mevzuat, Arge ve Inovasyon.
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Yumurtayı Nasıl Kırmalı ?. Lezzeti ve Besin Değerleri Fonksiyonel özellikleri.
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
Küresel Kriz Sonrası Türkiye’de Finansal Sistem “Bankacılık Sektörü” Ekrem Keskin Mayıs 2010.
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
EKONOMİK ARAŞTIRMALAR VE DEĞERLENDİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 19 Mart DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ ARALIK ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ ARALIK ARAŞTIRMASI.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 21 HAZİRAN ÜRETİM % DEĞİŞİM BAŞ % DEĞİŞİM BAŞ BOĞA ÖKÜZ İNEK DÜVE DANA Toplam Sığır Ocak-Mart 12/11 GENÇ SIĞIR.
22 Mart 2012 AB Sığır ve Dana Eti Pazar Durumu. 2 AB Büyükbaş Hayvan: Toplam (Aralık 2011) AB Üretimi.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 20 Eylül AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN.
BÖLÜM 3 TARIMIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ ÖNEMİ
EKONOMİK ARAŞTIRMALAR VE DEĞERLENDİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MERSİN İLİ İHRACATI 5N-1K.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 29 Ağustos 2013.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Nisan DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 23 Ocak AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ VARLIĞI CANLI HAYVAN Mayıs / Haziran Araştırması CANLI HAYVAN Mayıs / Haziran Araştırması.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Mayıs AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN Aralık Araştırması CANLI HAYVAN Aralık Araştırması.
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 27 Ağustos 2015.
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 6 Kasım DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 19 Kasım AB % BAŞ DEĞİŞİMİ ÜRETİM BOĞA BAŞ ÖKÜZ İNEK DÜVE BUZAĞI GENÇ SIĞIR Büyükbaş Hayvan Eti.
Soru Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
WTO GATT GATS TRIPS Doç. Dr. A. Can BAKKALCI. WTO KURALLARI ve AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ORTAK TARIM POLİTİKASI ORTAK TİCARET POLİTİKASI.
Soru 8 AB ve ABD arasında imzalanması beklenen Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığının Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri neler olabilir?
TÜRKİYE’NİN TARIMSAL DIŞ TİCARETİNDEKİ GELİŞMELER
Türkiye’nin dünyaya anlattığı hikayesi imalattaki gücüyle başlıyor, ihracattaki potansiyeli ile devam ediyor..
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KÜRESEL TİCARET.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
2008 KÜRESEL FİNANSAL KRİZİ VE TÜRKİYE DIŞ TİCARETİNE ETKİSİ
Dünya’da ve Türkiye’de Halı Üretimi
TEB Tarım Bankacılığı.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
Şeref Saygılı-OECD&TCMB Cengiz Cihan-TCMB 24 Ekim 2011 İstanbul
HASAT SONRASI HUBUBAT PİYASALARI Ticaret Dairesi Başkanı
ULUSLARARASI TİCARET.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Türkmen «Mavi Altınının» Asya Enerji Haritasına Etkileri
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
Ekonomik Krizden Etkilenen Bir Broiler İşletmesinde Verimliliğin İrdelenmesi Nilüfer BOZKURT YÜKSEK LİSANS TEZİ.
Süt Sığırcılığına Yatırım Yapılır mı?
Tarım sektörünün önemi
TEB Tarım Bankacılığı.
Sunum transkripti:

Türkİye Yumurta Sektörünün Genel Sekreter YardImcIsı Rekabet Gücü FIrsatlar-Tehdİtler Dr. PInar Nacak İzmir Ticaret BorsasI Genel Sekreter YardImcIsı 2017 ANTALYA I

Dünya Ekonomisinde Tarım Sektörünün Payı Dünya’da Tarım Dünya Ekonomisinde Tarım Sektörünün Payı Tarımsal katma değer : Dünya GSMH’nın %4,3’ünü oluşturmaktadır..

Dünya’da Tarım Son 40 yılda küresel bazda tarım dış ticareti %25 arttı. 2030 yılında küresel gıda talebinin %35 artması bekleniyor. Küresel tarım yeniden şekilleniyor

Dünya’da Tarım 2050 yılına kadar, Dünyada protein talebinin %80 artması beklenmekte, Tüketicilerin diyet deseni değişiyor, işlenmiş gıda talebi artıyor, Tarım/Gıda sektörüne sermaye akışının daha fazla olması bekleniyor.

Dünya’da Tarım Neden Afrika ülkelerinde artan nüfus Asya ülkelerinde artan refah seviyesi Latin ve APAC ülkelerinde et tüketimindeki artış eğilimi BRIC ülkelerinde et, tavuk ve yumurtaya olan talep artışı

Dünya’da Tarım Süt ürünleri Ve Tavuk eti önemli protein kaynakları olacak

Dünya’da Tarım Gelişmiş ülkelerde kişi başına protein alımı az gelişmiş ülkelerden 2 kat fazla Kişi başı et tüketimi yıllık (2017) AB(28 ülke) 70 kg ABD 98 kg Kanada 75 kg Rusya 60 kg Çin 55 kg Türkiye 30 kg

Dünya’da Tarım Yumurta Tüketimi Dünya yumurta tüketimi artmaya devam ediyor 2000-2015 yılına kadar artış %37 oldu. Yıllık artış oranı :%2.8 Kuş Gribi krizine rağmen Bu eğilim devam ediyor

Dünya’da Tarım Yumurta Tüketimi 2035 yılına kadar Yaklaşık 1900 milyar adete/100 milyon metrik tona ulaşması tahmin ediliyor.

Dünya Yumurta Tedariğinde Baş Aktörler Dünya’da Tarım Dünya Yumurta Tedariğinde Baş Aktörler %60 Asya –Pasifik %16 Avrupa Birliği %9 Kuzey Amerika %7 Güney Amerika

Dünya Yumurta Sektöründe Dünya’da Tarım Dünya Yumurta Sektöründe Türkiye’nin unvanı En hızlı büyüyen ülke 2006-2017

Türkiye Tarımı Dünya Ekonomisinde Türk Tarım Sektörünün Payı Türkiye, tarımsal katma değerde dünya 9’uncusu. Türkiye’de tarımın toplam istihdamdaki payı %21 AB’inde tarımın toplam istihdamdaki payı %5. Dünya tarımsal katma değerinin %1.7 ‘ini Türk tarımı sağlıyor.

Türkiye Tarımı Türkiye tarım alanları, tüm Avrupa Birliği Ülkelerinin 1/3’ü kadar. Bir çok ürünün üretiminde dünyada ilk 5’te.

Türkiye Tarımı Türkiye’nin Dünya Tarım Üretimindeki Payı % 2.1 Dünya tarım ve gıda ürünleri ticaretindeki payı ise % 0,9

Türkiye Tarımı Türkiye Hayvansal Ürünler İhracat-ithalat Dengesi   Türkiye’nin, hayvansal ürünler ihracatı yüzde 4,3 oranında artışla 1 milyar 891 milyon dolara yükseldi. Ancak canlı hayvan ve et ithalatı devam ediyor!!!!!!!!

Türkiye Yumurta Sektörünün Gücü Yumurta Üretimi 18 720 milyon Dünya üretiminde ki payı : %1.4 9. büyük üretici Yumurta ihracatı 4659 milyon adet Dünya İhracatının önde gelen ülkesi

Türkiye Yumurta Sektörünün Gücü Türkiye yumurta üretimi artıyor . 18,6 milyar adet yumurta üretimi 2000’den günümüze %160 artış 2006-2016 Yılları Arasında % 120 artış

Türkiye Yumurta Sektörünün Gücü Türkiye’de kişi başına düşen yumurta 203 adet Türkiye’de tüketim artış % 50 Dünyada ortalama 180 adet AB/ABD’de 250 adet

Türkiye Yumurta Sektörünün Gücü Türkiye’de kişi başı yumurta tüketimi Günde 1 yumurta Kişi başı yumurta tüketimi 360 adet Yumurta tüketim/üretim maksiumum potansiyel artış %50 28440 milyon adet

Türkiye Yumurta Sektörünün Gücü Türkiye yumurta ihracatı artıyor . 2006 - 195 milyon adet 2016 -4659 milyon adet % 2289 artış

Türkiye Yumurta Sektörünün Gücü 2006 yılında üretimin %2,3’ü ihraç ediliyordu. 2016 yılında üretimin %25’i ihraç edildi.

FIRSATLAR Dünya gelir düzeyi arttıkça kanatlı eti ve yumurta tüketimi ve ticareti artmaya devam ediyor. Tarım piyasalarının dinamikleri değişiyor.

FIRSATLAR Orta doğu ve Afrika ülkelerinin talebi artıyor. Kendine yeterlilik %130 Net ihracatçı ülke. İhraç pazarlarında sağlanan güvenirlilik.

FIRSATLAR Rakip ve tüketici ülkelerdeki krizler fırsata dönüştürebilecek potansiyel.

FIRSATLAR Geleneksel kafes sistemi, zenginleştirilmiş kafes sistemi, serbest dolaşan üretim ve organik yumurta fiyatları farklılaşıyor. Tüketici bilinci değişiyor, Tarım ve gıda ürünlerine bakış açısı değişiyor Kaliteli ve farklılaştırılmış ürüne farklı fiyat ödemeye hazır tüketici grupları.

FIRSATLAR Kümeslerin büyük çoğunluğu son teknoloji ile donatılmış uygun kapasite ve hijyen koşullarıyla çalışmakta. Yumurta talebi artıyor, en ucuz protein kaynağı. Et fiyatlarında ki artış eğilimi.

TEHDİTLER Dünya genelinde yaygın üretim bölgeleri. İhracatta sınırlı pazarlarda yoğunlaşma. Dalgalı ihraç fiyatı. Ürün çeşitliliği kısıtı.

TEHDİTLER Kayıt dışı üretim ve pazarlama. Üretim maliyetleri yüksek. Ürün/Girdi Pariteleri üretici aleyhine seyrediyor 2007 yılında 3.8 adet yumurta ile 1 kg yem alınırken Bu gün 4.8 adet yumurta ile 1 kg yem alınıyor .

TEHDİTLER Yumurta fiyatlarında yaşanan istikrarsızlık. 2015 - 0,230 TL 2016 -0,221 %4 düşüş Mevsimsel arz ve fiyat dalgalanmaları. Hassas bir gıda olması. Market markaları için fason üretim artıyor. Tüketici algı yönetimindeki eksiklik.

TEHDİTLER Yem arzı açığı. Yemde ithalata bağımlılık . Yem ithalatında soya, mısır bağımlılığı. Karma yem üretiminde %50 ithal hammadelere bağımlılık

TEHDİTLER Pazarda kalma süresi. Pazarda kalma süresi/Uygun ambalaj/saklama/kalite Üretici-tüketici fiyat marjı. 2.11.2017- Market Fiyatları 30’lu pakette 0,367 TL 15’li pakette 0,67 TL Doğal yumurta 0,75 TL / Organik yumurta 1,4 TL

SONUÇ Dış Pazarda ‘Türk Yumurtası’ imajı-üst marka yaratılmalı. Mevcut pazarlarda Pazar hacmi genişlemeli. Pazar çeşitliliği sağlanmalı. Potansiyel yeni/alternatif pazarlara ulaşılmalı. Teknoloji gelişimi sürdürülebilir olmalı. Akıllı Tarım teknolojileri uygulamaları öncelikli gündem olmalı.

SONUÇ Ürün çeşitliliği sağlanmalı. Kalite artışı hedeflenmeli. İzlenebilirlik ve denetim sistemleri geliştirilmeli. Stratejik lojistik planlama yapılmalı. Değer zinciri daha güçlendirilmeli. Etkin arz zinciri yönetimi.

SONUÇ Yumurta hafta sonu kahvaltı çeşidi olmaktan çıkmalı. Zengin amino asit içeriği ile değerli ve kaliteli bir protein kaynağı olarak öne çıkmalı. Protein almak için yumurta tüketmek/en ucuz protein kaynağı konusunda kamuoyu oluşturulmalı. Yumurtanın protein kalitesi- ‘biyokullanılabilirlik endeksi’ kapsamında diğer tüm protein kaynaklarından önde.

SONUÇ Ürün kalitesi,ambalaj, pazarda kalma süresi ve ürün çeşitliliği konusunda arge-inovasyon çalışmalarına kaynak ayrılmalı ve devlet destek-teşvik mekanizmaları bu yönde değerlendirilmeli.

Adil Beslenme için Yumurta Son Söz 2050 yılında dünya nüfusu 9 milyara ulaşacak. 165 milyon insan çocuklukta yetersiz besleniyor. 900 milyon insan açlıktan müzdarip. Türk halkı, gelişmiş ülkelere kıyasla günlük %40 daha az protein alıyor. Daha fazla protein, daha fazla yaş-meyve sebze tüketerek milyonlarca hayat kurtarıyor. Adil Beslenme için Yumurta

DİKKATİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM Dr.Pınar NACAK pinarnacak@itb.org.tr