ENERJİ OLUŞUMU Enerji, genel anlamda iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmakta, diğer bir deyişle, organizma iş yaparken enerjiye gereksinim duymaktadır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Keton cisimleri Uzm. Dr. Okhan Akın.
Advertisements

ENERJİ.
ENERJİ.
DAYANIKLILIK ANTRENMANLARI
Kızlarda en yüksek boy uzama hızına göre
Metabolizma Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
BESLENME BESLENME: Büyüme ve yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için dışarıdan alınan besinlerin bir takım kimyasal reaksiyonlar sonucu karbonhidrat,
FUTBOL ve BESLENME Dr. Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
SOLUNUM.
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
Enerjinin Oluşması Vücudun gereksinimi olan enerji besin ögelerinin hücrelerde oksidasyonu ile sağlanır.Besinlerdeki karbonhidrat, yağ ve proteinden belirli.
EGZERSİZ VE TOPARLANMA
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
SOLUNUM.
HÜCREDE ENERJİ OLUŞUMU
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / SOLUNUM
BESLENME.
KİMYASAL REAKSİYONLAR
Trigliseridler gliserol-3-fosfat ve yağ açil CoA prekürsörlerinden sentezlenir.
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
EGE UNIVERSITY:.
SAĞLIKLI YAŞAM VE EGZERSİZ
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Kronik akciğer hastalıklarında kas fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Metabolizma ve Beslenme
ANTRENMAN BİLGİSİ “Dayanıklılık ve Dayanıklılık Antrenmanı”
ANTRENMAN BİLGİSİ “Sürat ve Sürat Antrenmanı” Doç.Dr. Ertuğrul GELEN
ANTRENMAN BİLGİSİ “Eklem Hareket Genişliği ve Antrenmanı”
KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK.
Prof. Dr. Mustafa Emre Ç.Ü. Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Kimyasal ve Mekanik Enerji.
ANTRENMAN BİLGİSİ “Dayanıklılık ve Dayanıklılık Antrenmanı”
Dayanıklılık Antrenmanları Yöntemleri
ANTRENMAN BİLGİSİ “Sürat ve Sürat Antrenmanı” Doç.Dr. Ertuğrul GELEN
Muhammet Karahasan Protein Nedir ? Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda ve belirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine.
CANLILARDA ENERJİ.
DAYANIKLILIK Frey’ e göre; “tüm organizmanın fiziki yorgunluğa mümkün olduğu kadar karşı koyabilme gücüdür”. Dayanıklılık; “tüm organizmanın uzun süre.
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
ENERJİ. Enerji, iş yapabilme kapasitesidir. Doğada mevcut olan enerji şekilleri; 1.Kimyasal Enerji 2.Mekanik Enerji 3.Isı Enerjisi 4.Işık Enerjisi 5.Elektrik.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
Alkol Metabolizması.
Makarnanın kendi değil sosu kilo aldırır !
ERGOJENİK BESİNLER.
Sporcu Beslenmesi Konusunda Yapılmış Araştırmalar
İş yapabilme ve ortaya koyabilme yeteneğidir(Joule veya kalori)
SPORCU BESLENMESİ.
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
ATP (ADENOZİN TRİFOSFAT)
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Spor; birey yada grupların sağlık, eğlence veya gösteri amacı ile yaptıkları fiziksel ve / veya beyinsel aktivite gerektiren, bazı kurallar içinde uygulanan.
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
FİZYOLOJİ nedir? * Fizyoloji, canlıların canlı olma özelliğini sürdürebilmede rol oynayan yaşamsal işlevlerin neler olduğunu ve nasıl işlediğini.
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
KALITSAL METABOLİK HASTALIKLARDA NUTRİSYON VE DESTEK TEDAVİSİ Dr. Özlem Turhan İyidir Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
OKSİJENLİ SOLUNUM. OKSİJENLİ SOLUNUM OKSİJENLİ (AEROBİK) SOLUNUM Oksijenli Solunum, organik besinlerin karbondioksit ve suya kadar yıkılmasıdır. Oksijenli.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarız?
SOLUNUM. SOLUNUM SOLUNUM ? Gliserol Gliserol.
Enerji Metabolizması ve Regülasyonu Prof. Dr
 Yorgunluk terimi Fizyoloji ve mühendislik alanlarında kullanılan bir terimdir.  Fizyolojide yorgunluk makul ve gerekli fiziksel ve mental etkinliği.
Sunum transkripti:

ENERJİ OLUŞUMU Enerji, genel anlamda iş yapabilme yeteneği olarak tanımlanmakta, diğer bir deyişle, organizma iş yaparken enerjiye gereksinim duymaktadır. Organizmanın iş yapabilmesi için gerekli enerji yiyeceklerle alınan ve depolanan potansiyel enerjinin kimyasal reaksiyonlarla mekanik enerjiye dönüştürülmesi ile sağlanmaktadır.

Yiyeceklerimizdeki potansiyel enerjiden (karbonhidrat, yağ ve proteinler) bir dizi kimyasal reaksiyonla ATP (Adenozintrifosfat) sentezlenmektedir. ATP'nin parçalanması sonucu açığa çıkan enerji, sadece kas aktivitesi için değil, enerji gerektiren bütün metabolik süreçlerde kullanılmaktadır.

ATP'nin organizmada depolanma yeteneği çok sınırlıdır ve sporcunun günlük aktivitelerinin şiddetine bağlı olarak devamlı yenilenmektedir. Depo edilen miktar yaklaşık 85 gramdır (4-5 mmol/kg/kas) ve ancak birkaç saniye süren (3–5 sn) egzersizler için acil olarak enerji sağlayabilmektedir.

Kaslarda, hatta iyi antrene sporcularda bile maksimal kas gücünü ancak birkaç saniye sürdürebilecek belki de 50 metre hız koşusuna ancak yetecek düzeyde ATP bulunmaktadır. Bu nedenle egzersiz sırasında bile, ATP sürekli olarak yeniden yapılmaktadır (resentez).

ATP’nin yeniden sentezlenmesi için gerekli enerji, anaerobik veya aerobik metabolizma sayesinde gerçekleşmektedir

Anaerobik Yolla Enerji Oluşumu Anaerobik fosfojen (kreatin fosfat) sistem (ATP – CP sistemi): En çabuk harekete geçen enerji sistemi olup, bu sistemde öncelikle kasta az miktarda depo edilmiş olan ATP-CP molekülleri kullanılmaktadır Anaerobik glikolotik (laktik asit) sistem: Glikojenin (glikoz), oksijensiz ortamda yıkılmasıdır, sadece karbonhidratlar enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. En büyük dezavantajlarından biri yıkım sonucu laktik asidin kas ve kanda birikerek yorgunluğa neden olmasıdır.

Aerobik Yolla Enerji Oluşumu Aerobik sistemde, O2 varlığında karbonhidrat, yağ ve az miktarlarda da protein yıkımı sonucu ATP üretilmektedir. En yüksek enerji üretim kapasitesine sahip bu sistem, uzun süreli, düşük yoğunluktaki çalışmalar (maraton, kayak, futbol...,) sırasında temel enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.

KISACA!!! <30 saniye: ATP-CP sistemi, 30-90 saniye: ATP-CP ve laktat sistemi, 90-180 saniye: Laktat ve oksijen sistemi, >180 saniye: Oksijen sistemi.

Egzersiz sırasında bu üç sistemde ATP üretimine katkıda bulunmaktadır. Fakat hangi sistemin daha önemli rol oynadığı egzersiz tipine bağlıdır.

Aktivite türüne göre kullanılan enerji sistemleri