PERİYODİK SİSTEMDE ELEMENTLERİN YERLERİNİN BULUNMASI HAZIRLAYANLAR; MERT KELEŞ 9/D RAMAZAN TAŞPINAR 9/D SERHAT KAYIKÇI 9/D ARSLAN YAKUPHAN 9/D EBRAR ÖCAL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Advertisements

KAZANIMLAR GRUP: MEDUSA Simay YILMAZ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
Aşağıda katman elektron dizilimleri verilen atomların metal-ametal ya da soygazdan hangisine ait olduğunu belirtiniz. ? ? ? ? ? ? ? ?
ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sahiptir. Atomda bulunan yükler;
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
PERİYODİK TABLONUN TARİHSEL GELİŞİMİ
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI. a. Metal ve Ametaller. b
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
Atom ve Yapısı.
ATOMUN YAPISI.
….Periyodik cetvel….. Konu anlatımı sorular.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLER VE SINIFLANDIRMA
1.BÖLÜM PERİYODİK SİSTEMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK CETVELİN TARİHÇESİ.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ (PERİYODİK CETVEL)
Ali DA Ğ DEV İ REN- B. ELEMENTLER VE SEMBOLLER İ.
PERİYODİK CETVEL.
Büşra Özdemir.
ELEMENTLERİN GRUP NUMARALARIYLA İYON YÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
ELEKTRON DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK CETVEL.
ELEMENTLERİN GRUPLARA GÖRE ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Periyotik Cetvel ve Özelikleri
ATOM VE ATOM KURAMI.
PERİYODİK CETVEL ERTUĞRUL ÇUKADAR.
Atomun Temel Parçacıkları
MODERN PERİYODİK SİSTEM VE ÖZELLİKLERİ
Periyodik sistemin tarihsel gelişimi
PERİYODİK SİSTEMİN TARİHÇESİ
Maddenin yapısı ve özellikleri
Maddenin yapısı ve özellikleri
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
PERİYODİK TABLO VE MENDELEEV
SINAVI BAŞLATMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK TABLO VE ÖZELLİKLERİ
Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir.
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
PERİYODİK CETVELİN DEĞİŞEN ÖZELLİKLERİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri.
PERİYODİK CETVELİN TARİHSEL GELİŞİMİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri.
PERİYODİK CETVELİN ÖZELLİKLERİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya.
PERİYODİK CETVEL.
Periyodik Tablo ve Özellikleri.
ATOM VE PERİYODİK TABLO ESRA KAN
ATOM VE PERİYODİK TABLO
PERİYODİK CETVEL.
PERİYODİK CETVEL.
MEDİKAL KİMYA Atom ve Molekül
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
PERİYODİK TABLO VE BİRKAÇ ÖZELLİĞİ
Maddenin Yapısı ve Özellikleri
PERİYODİK SİSTEM.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
FEN BİLİMLERİ-8 4.ÜNİTE MADDE VE ENDÜSTRİ 1.Periyodik Sistem
Acaba geçmişten günümüze kadar gelen elementleri bulanlar kimdir ? PERİYODİK SİSTEM FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER KİMYASAL TEPKİMELER PERİYODİK SİSTEM.
PER İ YOD İ K TABLO. PERİYODİK TABLO NEDİR Periyodik cetvel, elementleri gösteren ve özellikleriyle ilgili bilgi veren bir tablodur. Bu tabloda elementler.
Sunum transkripti:

PERİYODİK SİSTEMDE ELEMENTLERİN YERLERİNİN BULUNMASI HAZIRLAYANLAR; MERT KELEŞ 9/D RAMAZAN TAŞPINAR 9/D SERHAT KAYIKÇI 9/D ARSLAN YAKUPHAN 9/D EBRAR ÖCAL 9/D

Periyodik Sistemde Elementlerin Yerlerinin Bulunması Kütüphaneye gittiğimizde raflarda bulunan kitapların belirli bir sıraya göre dizildiğini fark etmişizdir. Aramak istediğimiz kitabı belirli bir düzende yerleştirilmiş kitaplar arasında hemen bulabiliriz. Eğer raflardaki kitaplar belli bir düzen içerisinde yerleştirilmeseydi kitabımızı kolayca bulamazdık. Doğada ki elementlerde daha kolay incelenebilmesi için belli özelliklere ve belli bir sıraya göre periyodik sistem üzerinde sınıflandırılmıştır. Geçmişten günümüze kadar bilinen elementler: altın, gümüş, bakır, kalay ve civadır. Ancak yeni elementler bulununca bilim insanları çalışmalarını daha rahat yapabilmek için elementleri değişik özelliklerine göre sınıflandırmıştır.

PERİYODİK SİSTEMİN SINIFLANDIRILMASI Bilim insanları 1800’lü yılların başında elementlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından bir benzerlikleri olduklarını fark etmişler ve periyodik sistemi oluşturmuşlardır..

PERİYODİK SİSTEM İLE İLGİLİ ÖZELLİKLER Elementlerin artan numaralarına göre sıralandıkları çizelgeye periyodik sistem (periyodik cetvel) denir. Periyodik sistem elementlerin fiziksel ve kimyasal özellik göstermeleri sonucunda ortaya çıkmıştır. Elementler periyodik sistemde atom numaralarına göre dizilirler. Doğada 117 tane element bulunmaktadır. Bu elementlerin periyodik cetvelde adları, sembolleri ve atom numaraları (proton sayıları ile) gösterilir.

ÖZELLİKLERİ PERİYOTLAR Periyodik sistemdeki yatay satırlara periyot denir ve toplam 7 periyot vardır. Periyodik sistemde, bir periyotta soldan sağa doğru gidildikçe: Atom numarası ve kütle numarası artar. Katman sayısı ve periyot numarası değişmez. Grup numarası ve son katmandaki elektron sayısı artar. Metalik özellik artar, ametallik özellik artar. GRUPLAR Periyodik sistemdeki dikey sütunlara grup denir. Toplam 18 tane grup bulunur. Bunlardan 8 tanesi A grubu, 10 tanesi ise B grubudur. Periyodik sistemde, bir grupta yukarıdan aşağıya doğru inildikçe: Atom numarası ve kütle numarası artar. Katman sayısı ve periyot numarası artar. Grup numarası ve son katmandaki elektron sayısı değişmez (8A grubu hariç) Metalik özellik artar, ametallik özellik azalır. Periyodik sistemde bazı grupların özel adları vardır: 1A =Alkali metaller 2A= Toprak alkali metal 7A= Halojenler 8A= Soygazlar

PERİYODİK TABLO

ELEMENTLERİN PERİYODİK SİSTEMDEKİ YERLERİN BULUNMASI Bir elementin periyodik sistemdeki nötr durumundayken 2,8,8… katmanlarına sahip elektron dağılımı yapılarak bulunur. Bir element nötr durumundayken proton sayısı atam numarası ile elektron sayısı eşittir. Elektron dağılımında katman sayısı periyot numarasını verirken; son katmandaki elektron sayısı gurup numarasını verir.