HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YENİLİK VE İLERLEMELER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SADETTİN AVCI 8/B 312 FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ.
Advertisements

HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Günay GEÇKİN Fen Bilgisi Öğretmeni
DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
MAYOZ BÖLÜNME
KONU: MİTOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ
Sığrlarda Embryo Transferi
HÜCRE BÖLÜNMELERİ.
BİYOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
GENETİK KOPYALAMA.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
Hücre bölünmesi.
Hayvanlar Ve Bitkilerde Üreme
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
MAYOZ BÖLÜNME.
Kazançlı Üretim Boukje 183 V. Sunny Boy.
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
CANLILARDA ÜREME.
HÜCRE Bitki Hücresi Hayvan Hücresi.
MUTASYON ve MODİFİKASYON
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
Zehirlenmeyi ve Zehirliliği Etkileyen Faktörler. I. Maruz kalmayla ilgili faktörler 1. Maruz kalma yolu 2. Maruz kalma zamanı 3. Maruz kalma sıklığı III.
Mayoz bölünme.
ÜREME ORGANLARI VE GEBELİK OLUŞUMU
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
CANLILARDA ÜREME.
Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Sığırcılıkta Irk Islahı
İNSANLARDA ÜREME , BÜYÜME VE GELİŞME
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI
M.K.Ü. VETERİNER FAKÜLTESİ DÖLERME VE SUNİ TOHUMLAMA ANABİLİM DALI
Modern Genetik Uygulamaları
Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programı.
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
Prof. Dr. Güler Küçükturan
Keşan Meslek Yüksekokulu Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programı.
Ü NITE - 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi bütün canlılarda görülür. (tek hücreli, çok hücreli, çekirdekli ya da çekirdeksiz)
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
YENİ NESİL SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR.
Çiftlik Hayvanlarında Yardımlı Üreme Teknikleri 1
KALITIM VE KALITSAL HASTALIKLAR
Midyeler Adet Görür mü ? Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi.
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
MAYOZ BÖLÜNME.
Rekombinant DNA Teknolojisi ya da Genetik Mühendisiliği
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Çiftliğim ne kadar uygun ? Faaliyet için yeterli ari alanım var mı ?
NİĞDE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIĞI
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
Süt Sığırcılığına Yatırım Yapılır mı?
BİYOTEKNOLOJİ VE GEN MÜHENDİSLİĞİ
YETİŞTİRME SİSTEMLERİ
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME GAMET HÜCRELERİ ve SOMATİK HÜCRELER Üremek için özelleşmiş hücrelere gamet hücreleri denir.Gamet hücreleri haploit (n)
Kendi genomunda başka bir organizmaya ait rekombinant bir geni taşıyan hayvanlara transgenik hayvanlar denir Gen transferi bir hücreli dönemdeki fertilize.
Sunum transkripti:

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YENİLİK VE İLERLEMELER Arş. Gör. Muhammet hanifi selvi

YÖNETİMDEKİ YENİLİKLER Dünyada insan nüfusunun artmasına bağlı olarak hayvansal gıda ihtiyaçları da giderek artmaktadır. Bu ihtiyaçları karşılamak için genetik ilerlemeler yanında işletme yöneticiliği alanında da bir çok tedbir alınmakta ve yeni yönetim modelleri oluşturulmaktadır. Bu yenilikleri sıralayacak olursak; Barınak Koşullarıyla İlgili Yenilikler Beslenmede Yapılan Yenilikler Bakım ve Temizlikte Yapılan Yenilikler Kayıt ve Kontrol İle İlgili Yenilikler Güvenlik İle İlgili Yenilikler Yönetim ile ilgili yenilikler

Barınaklar

yemler

ıslah çalışmaları

GENETİK İLERLEMELER Spermada Cinsiyet Tespiti Klonlama Sperm Enjeksiyonu Erken Gebelik Tespiti Transgen

Cinsiyeti Belirlenmiş Sperma Sperm hücrelerinde cinsiyetin belirlenmesi için günümüzde kullanılan en popüler ve en ileri teknik flowsitometri yöntemidir. bu yöntemle % 90 oranında arzu edilen cinsiyette yavru elde etmek mümkündür. önemli biyoteknolojik gelişmelerden biri olan flow-sitometri yöntemi x ve y kromozomlarını taşıyan spermlerin ayrılması esasına dayanmaktadır. yöntemin prensibi x kromozomu taşıyan spermin, y kromozomu taşıyan spermden yaklaşık % 3-4 kadar daha fazla dna taşımasına dayanmaktadır. bu metotta dna fluorochrome boya ile boyanmakta ve lazer ışığı altından geçirildiğinde daha çok dna taşıyan x kromozomu, y kromozomuna göre daha parlak renk vermektedir. flow-sitometri ile yapılan sınıflandırma sürecinde, başarı bir ölçüde hıza bağlıdır. sığır spermleri için sınıflandırma hızı saniyede 3000 - 4000 canlı spermatozoit üretimi olarak belirlenmiştir. saatte net 10 milyon canlı sperm üretileceği kabul edilmektedir. sınıflandırma sırasında yavaş bir ayrım yapıldığında başarı oranı % 93, hızlı bir ayrım yapıldığında ise başarı oranı % 87 olduğu düşünülüyor. sınıflandırma hızı bireysel ejakulatın özelliğine bağlı olarak da değişebilmektedir. sınıflandırma sonrasındaki süreçte spermlerin % 20’sinin kaybedilebileceği belirtilmektedir. sperm etkinliğinden yararlanmak amacıyla payetlere 2 milyon canlı sperm konulmaktadır.

klonlama Moleküler biyoloji teknikleri kullanarak bir DNA dizisine eş DNA üretmek veya bir hücreden yola çıkarak hücre bölünmesi ile genetik olarak birbirine eş hücre grubunun oluşmasıdır.

KLONLAMA TEKNİKLERİ Rekombinant DNA Teknolojisi yada DNA Klonlaması Üreme Amaçlı Klonlama Tedavi Amaçlı ( Terapatik ) Klonlama

SPERM ENJEKSİYONU Bir erkeğin spermi bir dişinin yumurtasını döllemeden önce spermin başının yumurtanın dış kısmına bağlanması gerekmektedir. daha sonra yumurtanın en dış tabakasını yumurtanın iç kısmına (sitoplazma) doğru iter. bazen sperm dış tabakaya giremez. İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI) adı verilen işlem spermi doğrudan yumurtanın içine enjekte ederek yumurtanın döllenmesine yardımcı olabilmektedir.

ERKEN GEBELİK TANISI REKTAL PALPASYON SÜTTE PROGESTERON TAYİNİ GEBELİK PROTEİNİ (PROTEİN B)

TRANSGEN Transgenik hayvanlar, genomlarında kendilerine ait olmayan bir geni taşıyan hayvanlar olarak tanımlanır ve tıp, biyoloji, hayvancılık gibi yaşam bilimleri içinde geniş bir uygulama alanı bulurlar.