SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sosyalleşme & Sosyal Ahlak
Advertisements

Bilimsel Yöntem ve Bilimsel Araştırma Türleri
KONUMUZ : EPİSTEMOLOJİ
AYDINLANMA.
KLASİK OKUL TEORİSİ.
AYDINLANMA, İNSAN ve İNSAN HAKLARI
BİLİMSEL BİLGİNİN ÖZELLİKLERİ VE FEN - TEKNOLOJİ OKURYAZARLIĞI
Felsefe Haftası.
FİLOZOFLAR ALBÜMÜ SOCRATES Bilmek, hatırlamaktır.
HEMŞİRELİK FELSEFESİ HATİCE OLTULUOĞLU.
FELSEFİ BİLGİ NEDİR?.
PLASTİK SANATLARDA ROMANTİZM
AYDINLANMA ÇAĞI.
BİLİM NEDİR? Dünyaya ve bu dünyada yer alan olgulara ilişkin tarafsız gözlem ve deneye dayalı zihinsel etkinliklerin ortak adına ‘bilim’ diyebiliriz.
Çağdaş Dünya Sanatı.
EMPİRİZM.
FELSEFENİN ÇEŞİTLİ ALANLARLA
Çağdaş Dünya Sanatı Eugene Delacroix.
FELSEFEYE GİRİŞ II An Introduction to Philosophy
Zaman içinde bilim.
İnsan aklının erebileceği olgu, gerçek ve ilkelerin bütünü

David hume( ).
  Eğitim kurumlarında toplumun yeni yetişmekte olan bireylerine, fen eğitimi veren öğretmenlerin öncelikle yanıtlamaları gereken bir dizi soru vardır.
ESKİ ÇAĞDA ETİK.
ERDEMLİLİK.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
BİLGİ FELSEFESİ (Epistemoloji)
VERİLEN KELİMEYLE EŞLEŞEN KAVRAMlARIN ÜZERİNE DOKUNUNUZ.
ORTAÇAĞ’DAN RÖNESANSA
Sosyoloji Tarihi-A Ders.
Sosyoloji Tarihi-A- 3. Ders.
4.Ders Aydınlanma Düşünürleri
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
DİL-DÜŞÜNCE-DUYGU İLİŞKİSİ
BİLİM ve BİLİMSEL YÖNTEM.
IV. Ünite Ahlak Felsefesi ETİK.
VII. Ünite SİYASET FELSEFESİ
Gülara Tırpançeker Bilişim Etiği Kuramlar.
Bölüm 1 : Genel Kavramlar
BİLİM NEDİR? BİLİMİN SINIFLANDIRILMASI Hazırlayan= Meslina ÖZER.
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
LİBERALİZM HALİSE KADER ZENGİN.
Zinde Eğitim Kurumu İSG Etiği AHMET YİĞİTALP ZİNDE.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri.
Değerler ve Değerlendirme
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
ORTA VE YENİÇAĞDA PSİKOLOJİNİN GELİŞİMİ VE ÇEŞİTLİ PSİKOLOJİK AKIMLAR
SİYASAL İDEOLOJİLER 3. HAFTA LİBERALİZM.
Immanuel Kant Kimdir?
DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ ve BİLİM SUNU
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
AYDINLAnMA ÇA Ğ I. AYDINLATMA ÇA Ğ I Aydınlanma felsefesi ya da 18. yüzyıl felsefeleri genel olarak insanın kendisini, hayatını ve toplumsal yaşamın düzenlenmesini.
RASYONALİZM. Mantık ilkeleri ile düşünebilen insan doğru ve açıklayıcı bilgileri şüphe durmaksızın akıl ile kavrar. Rasyonalizme göre duyularımızla nesnelerin.
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
1/14 ÜNİTE-1 Psikoloji Bilimini Tanıyalım. 2/14 Psikoloji Nedir? (Etimolojik tanım) Psikoloji kavramı, “psyche” (ruh, nefes, zihin) ve “logos” (bilgi)
Giriş Yrd. Doç. Dr. Ege Akgün.
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
1. FELSEFE, DİN VE DİN FELSEFESİ
İNSAN HAKLARI KONU VI HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN GELİŞİM SÜRECİ-
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sosyoloji Tarihi-A- Klasik Sosyoloji Tarihi
EVRENSEL AHLAKİ İLKELER VAR MIDIR?
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Sosyal Teori Nedir Aydınlanma Dönemi.
Rönesans. Rönesans "yeniden doğuş" anlamına gelen bir süreçtir. 15. yüzyılda başlayan bu süreç, aynı yüzyıl içinde bütün Avrupa'ya yayıldı. Bu yenilikte,
Uluslararası İlişkiler Disiplininin Kuramsal Gelişimi
AHLAK KANITI -Bu kanıtın çeşitli türleri vardır.
18.yy ve 19.yy FELSEFESİ (AYDINLANMA FELSEFESİ)
18. YÜZYIL-19. YÜZYIL FELSEFES İ 11. SINIF. 18. YÜZYIL-19. YÜZYIL FELSEFES İ N İ N ORTAYA ÇIKI Ş I yüzyıl felsefesi, bireysel ve toplumsal olarak.
Sunum transkripti:

SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMİ Doç.Dr. Ahmet MUTLU ahmet.mutlu@omu.edu.tr

Bilgi ve Bilgi Türleri Nedir? Bir iş, konu, olay ya da olgu üstüne bilinen şeylerdir. Bilgi türleri: Gündelik Bilgi Teknik Bilgi Sanatsal Bilgi Dinsel Bilgi Felsefî Bilgi

“Daha iyi yaşayabilmek için daha iyi anlamak gerekir.” Bilim nedir? “Daha iyi yaşayabilmek için daha iyi anlamak gerekir.”

Bilim/Pozitif Bilim «Bilim» kavramının ilk kullanımı: 19.yy. Olgular arası ilişkileri açıklama-bunların soyut modellerle ifadesi-teori-kanunlar

Bilim Yöntemi/Bilimsel Yöntem Bilimsel düşünce yöntemi Akıl yürütme ve akılcı davranış biçimi Bilimsel araştırma yöntemi Sorun belirleme/gözlem/hipotez kurma-test etme/teori/kanunlara ulaşma Aydın kişi-bilimsel yöntem ilişkisi???

* Bilim neden ve nasıl ortaya çıkmıştır?

*Bilimin amacı nedir?

*(Pozitif) Bilimin özellikleri nelerdir? Olgusallık ? Mantıksallık/İç-dış Tutarlılık ? Eleştirellik ? Genellik ? Öngörülebilirlik ? Birikimsellik ? Tekrarlanabilirlik ? Nesnellik ? Evrensellik ?

*Bilimin nitelikleri nelerdir? Çeşitlilik ? Süreklilik ? Yenilik ? Ayıklanma ?

* Bilimlerin sınıflandırılması Sosyal Bilimler Doğa Bilimleri

Sosyal Bilimler NEDEN? Doğa bilimlerde gelişme: 1600’ler Sosyal bilimlerde gelişme: 1750’ler NEDEN?

BİLİM TARİHİ Bilim ne zaman doğmuş olabilir? Çin Hindistan Mısır Mezopotamya/Sümer Antik Yunan Anadolu Avrupa Aydınlanma

Bilimsel Devrim/Aydınlanma Dönemi Antik Yunan Düşüncesi-Rönesans-Reform-Aydınlanma 18. yy. ??????: İngiltere-Fransa-Almanya Aklın özgürlüğü «Kendi aklını kullanma cesaretine sahip ol !»

Bilimsel Devrim/Aydınlanma Dönemi Aklın Özgürlüğü: İnsanın düşünme ve değerlemede din ve geleneklere bağlı kalmaktan kurtulup, kendi aklı, kendi görgüleri ile hayatını aydınlatmaya girişmesi. Aydınlanma felsefesinin temelleri: Akıl (Anlamak-eylem-politika için) Özgürlük (Kişisel-toplumsal-politik eylem olarak) İlerleme (Daha iyi ve yeni olana doğru) Eleştiri (Bütün kurumlara-fikirlere-kiliseye karşı)

Bilimsel Devrim/Aydınlanma Dönemi Aydınlanma’nın İlkeleri Rasyonalizm (Akılcılık) Amprizm (Deneycilik) Mutluluk (Hazcılık-Yararcılık) Bilim ve doğa Devlet görüşü (Toplumsal Sözleşme) Dinsel görüş (Sekülerizm) Eğitim görüşü (Tabula rasa)

Bilimsel Devrim/Aydınlanma Dönemi - Georges Berkeley «İnsan Bilgisinin İlkeleri Üzerine Bir İnceleme» – David Hume «İnsan Doğası Üzerine Bir İnceleme» Ve «Din Üstüne» – Descartes «Aklın Yönetimi Üzerine Kurallar» ve «Ahlak Üzerine Mektuplar» – Denis Diderot «Kaderci Jacques Ve Efendisi» – Immanuel Kant «Saf Aklın Eleştirisi» – Jean Jacques Rousseau «Toplum Sözleşmesi» ve «İnsanlar Arasındaki e Eşitsizliğin Kaynağı» – John Locke «İnsan Anlığı Üzerine Bir Deneme» – Montesquieu «Kanunların Ruhu Üzerine» – Spinoza «Ethica»