KAMU YÖNETİMİNDE ETİK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ETİK KARAR VERME.
Advertisements

KİŞİSEL VE KURUMSAL GELİŞİM OLARAK
MESLEKİ ETİK.
Geçmişten günümüze “BİRLİK GRUBU”. Cemiyetten Birlik Grubu’na Ülkemizde bilimsel diş hekimliğinin, ilk fakültemizin kuruluşuyla (1908) başlamasından kısa.
Kamu Yönetimi Etiği Personel Genel Müdürlüğü Ahmet DÜZGÜN
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
ETİK KOMİSYONLARI/ ETİK KÜLTÜRÜ
TÜRKİYE’DE KAMU KESİMİ REFORMLARI
Uluslararası İş Etiği.
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK VE ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ
İŞ YAŞAMI VE ETİK Yrd.Doç.Dr. İrem Ersöz Kaya Mersin Üniversitesi
DEĞERLER EĞİTİMİ Prof. Dr. Emin Karip Milli Eğitim Bakanlığı
ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİNDE KAMU-SİVİL TOPLUM İŞBİRLİĞİ
MESLEKİ ETİK Hazırlayan :Mehmet Aydın
ŞEFFAFLIK VE ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ
BİLAL ERYILMAZ 25 Mayıs 2012, Dedeman, Ankara. ÜÇ TEMEL ALAN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİNİN BELİRLENMESİ ETİK İNCELEMELER ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ.
ETİK NEDİR?.
MESLEK ETİĞİ Meslek etiği’ ‘mesleki davranışla ilgili neyin doğru, neyin yanlış, neyin haklı, neyin haksız olduğu hakkında inançlara dayalı ilkeler ve.
ETİK LİDERLİK SEMİNERİ
ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ VE ŞEFFAFLIK
İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi
Şebeke Organizasyon Yapıları ve Güven
KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU
EĞİTİMDE ETİK.
Etik ve Ahlak.
AHLAK NEDİR?.
MEHMET SİNAN DERELİ ORTAOKULU
Öğr. Grv. MEHMET ALİ ZENGİN
Etik, bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan ortak yaşamı mümkün kılan ahlaki açıdan doğru - yanlış ya da iyi – kötü gibi terimleri içinde.
ETİK SÖZLEŞME.
EĞİTİMDE ETİK KURALLAR
ŞUBAT 2015 MESLEKİ ETİK Mehmet ERDEM.
KAMU GÖREVLİLERİNİN UYMALARI GEREKEN ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ.
Etik İle İlgili Temel Kavramlar
Kamuda Memur Disiplini ve Ahlakı
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi 04 Kasım 2015 KAMU’DA ETİK KÜLTÜRÜ.
MESLEKİ ETİK ŞUBAT 2015 TOPLUMSAL YOZLAŞMA Mehmet ERDEM.
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
BEN OLMADAN BENİM ADIMA HİÇ BİR ŞEY! Bağımsız Yaşam hareketinin merkezinde “engelli bireyler” in kendileri vardır. Engelli bireyler, kendi hayatlarına.
Kişisel Rehberlik.
AHLAK FELSEFESİ (ETİK).
IV. Ünite Ahlak Felsefesi ETİK.
KAMU YÖNETİMİNİN DENETLENMESİ
İŞ VE İŞLETME AHLAKI.
ÜNİTE4. AHLAK FELSEFESİ YAZILIYA HAZIRLIK.
Kamu Yönetiminin İşleyiş Sorunları. Yoğun norm düzeni içerisinde sürdürülen bürokratik işlemler aslında hizmetin kişisellikten uzak, eşitlik ilkesine.
KAMU YÖNETİMİNDE ETİK VE ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ
ETİKETİK «Neyin doğru ya da yanlış olduğunu ortaya koyan davranışsal kurallar topluluğu ya da ilkeler topluluğudur.» «Herhangi bir eylemin kabul edilebilir.
Kamu Yönetiminin Denetlenmesi
2. Etik: etik, ahlaki davranış, eylem ve yargıları ilgilendiren bir konu olarak felsefe ve bilimin önemli bir parçası ve sistematik bir çalışma alanı olmuştur.
MUHASEBE MESLEĞİNDE NEDEN ETİK OLMALI? Muhasebe meslek mensupları açısından etik, moral ilkeler siteminin çalıştırılması, müşteriler, toplum ve diğer muhasebe.
ETİK DEĞERLER Hazırlayan = MSTFBTM
ETİK Davranış ve karakterle ilgili olarak neyin doğru ve iyi olduğunu araştıran sistematik bir çalışmadır ve ’’Ne yapmalıyız?’’,’’Bunu niçin yapmalıyız?’’
DEONTOLOJİ Eski Yunanca “deontos” “gereklilik, zorunluluk”
Bankacılıkta ETİK 2017 R. Hakan ÖZYILDIZ
GENEL OLARAK ETİK ve AHLAK KAVRAMLARI
Sosyal Hizmet Etiği Dersine Giriş Etik Nedir Ne Değildir?
BİLGİSAYAR VE İNTERNETİN ETİK KULLANIMI
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Görevleri, Rolleri ve Yeterlikleri
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
KARİYER SİSTEMİ.
ETİK KAVRAMI VE TÜRLERİ
Bankacılıkta ETİK 2018 R. Hakan ÖZYILDIZ
Doç. Dr. Murat Kurt Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
Test 1.
HUKUK BAŞLANGICI 14.
TEST 1.
Sunum transkripti:

KAMU YÖNETİMİNDE ETİK

Bu hafta neler var... Etik Sorunsalı Etiğe İlişkin Temel Kavramlar Etiğin Unsurları Kamu Yönetiminde Etiğin Önemi Etik İkilemler Yönetsel Etiğin Felsefi Boyutu Kamu Yönetiminde Etiksel Davranışın Oluşturulması

Yolsuzlukla ilgili bir çok denetim mekanizması bulunmaktadır! Buna rağmen yolsuzluk olgusu ortadan kalkmamaktadır! Bütün denetim mekanizmaları yolsuzluk ortaya çıktıktan sonra onu tespit etmeye yönelik. Yolsuzluğu ortaya çıkmadan önlemeye yönelik bir araç gerekli: ETİK

ETİK SORUNSALI Günümüzde, yalnız kamu yönetiminde değil, toplumun her alanında genel anlamda etik problemlerle karşı karşıya bulunuyoruz. Siyasal ve yönetsel alanda ortaya çıkan yozlaşmanın temelinde, toplumsal etiğin erozyona uğraması yatmaktadır.

ETİK SORUNSALI Sorun sadece kamu görevlilerinde değil! Hizmetten yararlananlar da kamu yönetimi etiği konusunda bilgi sahibi değil ve kamu görevlilerini etik dışı davranışlara teşvik ediyorlar. Hizmetten yararlananların çoğu, mevzuata ve etiğe uygun olmayan konularda, bilerek veya bilmeyerek kendi çıkarlarına olan kararların alınmasını ve uygulamaların yapılmasını kamu görevlilerinden talep etmektedirler.

Temel Kavramlar: Değer Değer, bir şeyin arzu edilebilir veya edilemez olduğu hakkındaki inançtır. Her davranışımızda ya hakikati araştırırız, ya bir şeyin varoluşunu tespit ederiz veya bir şeyi değerlendiririz. Örneğin hırsızlık kötüdür, çalışkanlık iyi bir özelliktir, yalan söyleme kötü bir huydur gibi. Araç (vasıta) değerler: Araç değerler denildiğinde, fayda, ilgi, çıkar ve her türlü maddi değerler, tutkular, güç ve iktidar etkenleri, ün ve şan hırsı vb. gibi değer yargıları kastedilmektedir. Yüksek değerler: İdealler, inançlar, dürüstlük, dostluk, sadakat, saygı ve sevgi gibi değer yargıları ise yüksek değerleri oluşturmaktadır.

Temel Kavramlar: Ahlak - Etik Ahlak,, insanın toplum hayatı içinde riayet ettiği ve etme gereği duyduğu kurallar bütünü olarak tanımlanabilir. Etik, insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe disiplinidir. Günlük anlamda kullanılan anlamıyla etik, kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür.

Etiğin Unsurları Ödev ve Yükümlülük Vicdan İyiniyet Erdem Onur

Kamu Yönetiminde Etik Neden Önemlidir? Çünkü KAMU HİZMETİ EMANETTİR Salih MEMECAN

Takdir Yetkisinin Kullanımı Kamu görevlilerinin karşılaşabilecekleri her bir özel olay için, spesifik bir kural belirleme imkanı bulunmamaktadır. Kamu görevlilerinin uyması gereken kurallar ne kadar ayrıntılı yazılırsa yazılsın, belirli bir noktada kamu görevlileri karar verme durumunda kalmaktadırlar. Bu nedenle, kamu görevlilerinin, kamusal görevlerini yerine getirirken, takdir yetkisi kullanmaları kaçınılmazdır.

Ahlak – Hukuk İlişkisi Yasa ile ahlakın birbiriyle örtüşmesi gerekmektedir; ancak bazen bu gerçekleşmemektedir. Ahlaki olan bir şey her zaman yasal değildir, yasal olan bir şey de her zaman ahlaki olmayabilir. Yasalarda kesin hüküm bulunmayan “gri alan”lar bulunmaktadır. Etik ikilem içeren durumlarda, kamu görevlileri, vicdanının sesini dinlemeli, problemlere tarafsız ve adil yaklaşmalı, dikkatli ve tarafsız düşünmelidir.

Hizmetlerde Etkinlik ve Verimliliğin Sağlanması Yolsuzluk = Hizmet Maliyeti Etkin bir kamu yönetimi için 3 E 4 E Economy (Ekonomi) Efficiency (Verimlilik) Effectiveness (Etkinlik) Ethics (Etik)

YÖNETSEL ETİK’İN FELSEFİ BOYUTU Teleolojik Yaklaşım: Teleolojik yaklaşım, ahlaki olarak neyin doğru neyin yanlış olduğunun standardını veya nihai bir kriteri benimseyen bir yaklaşımdır. Teleolojik yaklaşımda nihai referans kararın sonuçlarının iyi veya kötülüğüdür. Deontolojik Yaklaşım: Deontolojik etik, ödevin veya ilkenin etiğidir. Deontolojik etik, sonuçlara önem veren teleolojik yaklaşımın aksine, yükümlülüğü sonuçların bir fonksiyonu yapmamaktadır. Deontolojik etik, formel etik olarak da adlandırılabilir.

KAMU YÖNETİMİNDE ETİKSEL DAVRANIŞIN OLUŞTURULMASI Etik İlke ve Standartlar (Codes of Ethics) Etik Yasaları İhbarcılar (Muhbirler) ve Korunmaları Etik Standartları Oluşturacak ve Uygulanmasını Denetleyecek Kurul ve Kurumlar Etiğe Dayalı Yönetim Kültürü Etiksel Karar Verme Karakter ve Erdem Etiği

Ahlaki Açıdan Kamu Görevlilerinin Sınıflandırılması Yoldan Çıkarıcı (Ahlaksız) Kamu Görevlileri Değer Yargısı Olmayan ya da Göreliliği Temel Alan “Görevci” Kamu Görevlileri Değerleri Temel Alan Ahlakçı Kamu Görevlileri