Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme.
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
Besin nedir?.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
GEBELİKTE BESLENME Doç. Dr. Nursan ÇINAR.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
FEN VE TEKNOLOJİ Mızrap Ege Durakoğlu.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
Mineraller Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
MENOPOZ VE BESLENME.
Beslenme ve Performansa Etkisi
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
KALSİYUM D VİTAMİNİ VE OSTEOPOROZ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
Canlılarda madde ve enerji
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
YAĞDA ÇÖZÜNEN VİTAMİNLER: A Vitamini D Vitamini E Vitamini K Vitamini
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
VİTAMİNLER.
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BESİN İÇERİKLERİ İlayda ASİL 9/E 416.
OKULLAR SAĞLIKTA YARIŞIYOR
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
DERS: Fen ve Teknoloji TEMA: Besinler Ve Dengeli Beslenme SINIF: 5. Sınıf
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
ENERJİ ve BESİN ÖGELERİ II Vitaminler-Mineraller-Su
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
VİTAMİNLER.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MİNERALLER Vücudumuzda çok az oranda bulunmalarına rağmen, görevleri oldukça önemli olan besin öğeleridir.
Beslenme İlkeleri - 7.
Sunum transkripti:

Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir Egzersizde sıvı dengesi ve kas kasılmasını düzenlerler, kan pıhtılaşmasından sorumludurlar Fazla miktarda bulunanlar; kalsiyum, fosfor, magnezyum Eser miktarda bulunanlar; demir, çinko, bakır, iyot, manganez, selenyum, bor.

DEMİR Oksijen taşınması (hemoglobin, miyoglobin) ve oksidatif metabolizma için gereklidir (sitokrom C) Günlük gereksinim; Erkek 11-18 yaş 18 mg 19 yaş ve üstü 10 mg Kadın 11-50 yaş 18 mg 51 yaş ve üstü 10 mg

Sporcularda demir eksikliği nedenleri Ağır antrenman Foot-strike hemoliz Terleme ve mide-barsak sisteminden kayıp Diyetle yetersiz alım Demir eksikliği İskelet kasının oksijen kullanma kapasitesini azaltır. Dayanıklılık performansını bozar !!!!!!!

çay, kahve, soya ürünleri, kepek, lif, süt Demir emilimini azaltan yiyecekler: çay, kahve, soya ürünleri, kepek, lif, süt Demir emilimini artıran yiyecekler: C vitamininden zengin yiyecekler Demir bakımından zengin yiyecekler; Karaciğer, yürek, böbrek, kırmızı et, balık, ekmek, çilek, kurutulmuş meyve, üzüm, kuru baklagiller, kabuklu kuru yemişler Hayvansal besinlerdeki demirin %20’si, bitkisel besinlerdeki demirin %5’i emilir.

Kalsiyum Diş ve kemik yapısı, Normal kan pıhtılaşması, Kas kasılması ve gevşemesi, Sinir iletimi için gerekli. Günlük gereksinim; Çocuk ve erişkin 800mg Ergen 1200 mg

Süt proteininin %30’u absorbe edilir. Dışarıdan kalsiyum alınırsa kalsiyum karbonat veya kalsiyum sitrat seçilmelidir. Kalsiyum kaynakları emilim oranına göre sırasıyla; Süt ve türevleri, pekmez, susam, fındık, fıstık v.b., Yeşil yapraklı sebzeler, Kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler, yeşil sebzeler, yumurta, portakal, limon, çilek, tahıllar, taze sebze ve meyveler.

MAGNEZYUM Kemik ve dişlerin yapısında kalsiyum ve fosforla birlikte bulunur. Vücut sıvılarındaki magnezyum osmotik basıncın asit-baz dengesinin sağlanmasında yardımcıdır. Metabolizmada birçok enzimin çalışması içi gereklidir. Özellikle enerji metabolizmasında moleküle fosfor eklenmesi tepkimelerini düzenleyen enzimlerin (kinaz) çalışması magnezyum gerektirir. Kan basıncının düzenlenmesinde yardımcıdır. Sinir ve kas çalışmasında etkendir.

Magnezyum yetersizliğinde de kalsiyum yetersizliğinde Sinir sistemi sağlığı için kalsiyum ve magnezyum dengesi önemlidir. Magnezyum yetersizliğinde de kalsiyum yetersizliğinde olduğu gibi kasta tetani görülmektedir ve magnezyum verildiği zaman hızla iyileşmektedir. Sporcular için günlük gereksinimi, 450 mg. - 4.5 mg/kg civarındadır. Kaynakları: Badem, ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllardır.

POTASYUM Terle kayıp genellikle diyetle karşılanır Kas kasılması ve sinir iletiminde önemlidir Terle kayıp genellikle diyetle karşılanır Sıvı dengesini sürdürmede etkilidir Potasyumdan zengin yiyecekler; Narenciye ve suları, domates ve suyu, patates, muz, şeftali, kayısı, süt. NOT: Potasyum zengini portakal suyunun iyi bir toparlanma içeceği olmasına karşın, bir çok atlet portakal suyunu çok asitli ve rahatsızlık verici olarak görürler. Ananas suyu ve şeftali nektarı diğer doğal meyve suyu alternatifleridir. Diğer bir alternatif bol miktarda su içmek ve potasyum için bir muz yemektir (2-4 g)

SODYUM Egzersizden en çok etkilenir Eksikliğinde performans bozulur ! Tuz dengesini korumanın en iyi yolu yemekleri tuzlu yemektir Aşırı sıcak, aşırı terleme, kas krampları varsa yemeklerdeki tuz biraz daha artırılır Tuz tabletleri kullanımı uygun değildir ! Aşırı tuz yükleme potasyumu azaltır, sıcak çarpması riskini yükseltir !