GIDALARDA ANTİBİYOTİK DİRENÇLİ BAKTERİLER Seda Özdi̇kmenli̇1, Nükhet N

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü
Advertisements

ANALİZİ Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi
AKUT GASTROENTERİTLER NEDENLERİ ve DİYET TEDAVİLERİ
Mikroplar Nelerdir?.
Antibiyotik Nedir? Ne Değildir?
Et Ürünlerinde Hileler ve Mevzuat
TRANSGENİK BİTKiLER.
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
Antibiyotikler ve Antibiyotik Direnci
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Prof. Dr. METİN ATAMER F. ŞEBNEM ÖZTEKİN
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
FEN ve Antibiyotiklere Direnç Sorunu
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü Doç.Dr. Kutay Demirkan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı.
Ampirik Antibiyotik Tedavisi
22 Mart 2012 AB Sığır ve Dana Eti Pazar Durumu. 2 AB Büyükbaş Hayvan: Toplam (Aralık 2011) AB Üretimi.
SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 17 Ocak Ocak AB Üretimleri !!! Bazı Üye Ülkelerin verileri gizli olup bu tabloda yer almamaktadır!!! Kaynak:
Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 21 Mayıs Mayıs AB ÜRETİMLERİ AB-28 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Şubat 2015 ile Ocak-Şubat 2014 kıyaslaması.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 11 Aralık Aralık !!! Bazı Üye Devletlerden veriler gizlidir ve bu tabloda bulunmamaktadır AB Üretimleri AB-28.
Küresel Gıda Endüstrisi Zorluklar ve Fırsatlar Christine AGNES Elanco Hayvan Sağlığı EMEA Kurumsal İlişkiler Avrupa Gıda Endüstrisi Lideri.
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 22 Ekim AB Üretimleri (Ocak- Ağustos 2015’in Ocak- Ağustos 2014 ile kıyaslanması) 22 Ekim Bazı üye devletlerin.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
ÖSS-1 COĞRAFYA ÜLKELER ve İKLİMLER
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
GIDALARDA OLUŞABİLECEK RİSKLER VE GIDA KAYNAKLI HASTALIKLAR
GIDA ZEHİRLENMELERİ.
Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programı.
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 06; Koliformlar; TAMB; Staph.
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 21 Ocak AB Üretimleri AB-28 Teslimatları/ Üretim Gelişmeleri (Ocak- Kasım 2015’in Ocak- Kasım2014 ile kıyaslanması)
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
Campylobacter jejuni. Campylobacter jejuni Genel Özellikleri  Gram negatif  S veya virgül seklinde basiller  Polar monotrişiyöz flagellaları ile hareket.
Prof. Dr. Serhat ÜNAL Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi.
1 Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Mayıs AB Üretimleri (Ocak-Şubat 2016’nın Ocak-Şubat 2015 ile kıyaslanması) 19 Mayıs Bazı üye devletlerin verileri.
Prof. Dr. Serhat ÜNAL Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
TBS’DE HİJYEN.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 21 Ocak 2016.
TBS’DE HİJYEN.
MBEK değerleri aralığı (µg/ml) MIK değerleri aralığı (µg/ml)
Süt Pazar Durumu Brüksel, 22 Ekim 2015.
Sepsisli Hastalarda prokalsitonin, C-Reaktif Protein, Lökosit, Mean Platelet Volüm Değerlerinin, Kan Kültüründe Üreyen Mikroorganizmalarla Karşılaştırılması.
GIDALAR YOLUYLA HASTALIKLARA NEDEN OLAN VİRAL ETMENLER
2 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD. , Antalya
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Çevresel Mikroorganizmalar ve Önemli Özellikleri
Gıda Üretim Sürecinde Antibiyotik Dirençli Mikroorganizmaların Varlığı: Klasik Peynir Üretiminde GSBL üreten E.coli Varlığının Araştırılması Seda Özdikmenli.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN.
60x90 cm Title of the congress paper Author(s) Name Surname Özet
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Su ürünleri sağlığı ve BALIK HASTALIKLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Süt Sığırcılığına Yatırım Yapılır mı?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM COĞRAFYASI
Sunum transkripti:

GIDALARDA ANTİBİYOTİK DİRENÇLİ BAKTERİLER Seda Özdi̇kmenli̇1, Nükhet N GIDALARDA ANTİBİYOTİK DİRENÇLİ BAKTERİLER Seda Özdi̇kmenli̇1, Nükhet N. Zorba2, Musa Yalman1 1Gıda İşleme Bölümü, Yenice Meslek Yüksekokulu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, Türkiye 2Gıda Mühendisliği Bölümü, Mühendislik Fakültesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale, Türkiye Antibiyotikler insanlarda ve gıda amaçlı yetiştirilen hayvanların tedavisinde uzun yıllardan beri kullanılmaktadır. Yemlerde büyüme destekleyici katkı olarak antibiyotiklerin kullanılması Avrupa Birliğinde ve Türkiye yasak olmasına rağmen, USA, Kanada, Rusya, Çin, Hindistan, Yeni Zelanda, Avustralya ve Brezilya da yönetmeliklerde belirtilen miktarlarda kullanılmasına izin verilmektedir. Antibiyotiklerin aşırı ve bilinçsiz kullanımı sonucunda bakterilerin antibiyotik direnci küresel bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bakterilerin antibiyotik direnç kazanım bulaşma yolları Şekil 1’de gösterilmiştir. Şekil 1 Et ve süt ürünleri insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Et ve süt hayvanların tedavisinde β-laktam ve tetrasiklin antibiyotik grupları yaygın olarak kullanılmaktadır. Bazı bakterilerin kullanılan bu antibiyotiklere karşı direnç geliştirdikleri tespit edilmiştir. Antibiyotiklere direnç gösteren bakteriler, hayvansal gıdalar, hayvan atıkları, toprak ve su gibi etmenler aracılığı ile gıdalara bulaşabilmektedir. Gıdalara bulaşan bu bakterilerin gıda tüketimi ile birlikte insanlara geçmesi kaçınılmazdır. Bu çalışmada gıdalarda bulunan bazı bakteriler ve bu bakterilerin antibiyotik direnç oranları Tablo 1,2 ve 3’te özetlenmiştir. Tablo 1. Et ve et ürünlerinde tespit edilen bakterilerin antibiyotik direnci Tablo 2. Süt ve süt ürünlerinde tespit edilen bakterilerin antibiyotik direnci Tablo 3. Diğer gıda ürünlerinde tespit edilen bakterilerin antibiyotik direnci KAYNAKLAR Arslan, S., & Özdemir, F. (2008). Prevalence and antimicrobial resistance of Listeria spp. in homemade white cheese. Food Control, 19(4), 360-363. Conter, M., Paludi, D., Zanardi, E., Ghidini, S., Vergara, A., & Ianieri, A. (2009). Characterization of antimicrobial resistance of foodborne Listeria monocytogenes. International journal of food microbiology, 128(3), 497-500. Dallal, M. M. S., Doyle, M. P., Rezadehbashi, M., Dabiri, H., Sanaei, M., Modarresi, S., ... & Sharifi-Yazdi, M. K. (2010). Prevalence and antimicrobial resistance profiles of Salmonella serotypes, Campylobacter and Yersinia spp. isolated from retail chicken and beef, Tehran, Iran. Food Control, 21(4), 388-392. Iseri, O., & Erol, I. (2010). Incidence and antibiotic resistance of Salmonella spp. in ground turkey meat. British poultry science, 51(1), 60-66. Little, C. L., Richardson, J. F., Owen, R. J., De Pinna, E., & Threlfall, E. J. (2008). Campylobacter and Salmonella in raw red meats in the United Kingdom: prevalence, characterization and antimicrobial resistance pattern, 2003–2005.Food microbiology, 25(3), 538-543. Rahimi, E., Ameri, M., & Momtaz, H. (2010). Prevalence and antimicrobial resistance of Listeria species isolated from milk and dairy products in Iran.Food Control, 21(11), 1448-1452. Yücel, N., Çıtak, S., & Önder, M. (2005). Prevalence and antibiotic resistance of Listeria species in meat products in Ankara, Turkey. Food microbiology,22(2), 241-245. Yücel, N., & Anıl, Y. (2011). Çiğ süt ve peynir örneklerinden Staphylococcus aureus ve koagülaz negatif stafilokokların identifikasyonu ve antibiyotik duyarlılığı. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 76.