Hatırlatma Yörünge: Or(xo)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Baz Değişimi Bir sorun için uygun olan bir baz, bir diğeri için uygun olmayabilir, bu nedenle bir bazdan diğerine değişim için vektör uzayları ile çalışmak.
Advertisements

Çatallanmalar (Bifurcations)
Projemizin İçeriği: Anahtarlanmış Doğrusal Sistemler
ÇEMBER ve DAİRE.
Bölüm6:Diferansiyel Denklemler: Başlangıç Değer Problemleri
Mustafa Kösem Özkan Karabacak
DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİNİN GRAFİK İLE ÇÖZÜMÜ
DOĞRUSAL EŞİTSİZLİK SİSTEMLERİ
ÇOK DEĞİŞKENLİ FONKSİYONLAR
6. Nyquist Diyagramı, Bode Diyagramı, Kazanç Marjı, Faz Marjı,
İÇİNDEKİLER: TÜREV KAVRAMI TÜREV ALMA KURALLARI FONKSİYON TÜREVLERİ TÜREV UYGULAMALARI.
Yapay Sinir Ağları (Artificial Neural Networks) Bir Yapay Sinir Ağı Tanımı (Alexander, Morton 1990) Yapay sinir ağı, basit işlemci ünitelerinden oluşmuş,
Geçen hafta anlatılanlar Değişmez küme Değişmez kümelerin kararlılığı Bildiğimiz diğer kararlılık tanımları ve değişmez kümenin kararlılığı ile ilgileri.
Dinamik sistemin kararlılığını incelemenin kolay bir yolu var mı? niye böyle bir soru sorduk? Teorem 1: (ayrık zaman sisteminin sabit noktasının kararlılığı.
Sinir Hücresi Nasıl Fark Edilmiş? eCell.jpg/512px-PurkinjeCell.jpg Ramon y Cajal ( )
V2’nin q1 doğrultusunda ki bileşenine
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİNDE İLERİ KONULAR Neslihan Serap Şengör Oda no: 1107 Tel:
Devre ve Sistem Analizi
Devre ve Sistem Analizi Neslihan Serap Şengör Devreler ve Sistemler A.B.D. oda no:1107 tel no:
Bir örnek : Sarkaç. Gradyen Sistemler E(x)’in zamana göre türevi çözümler boyunca Gradyen sistemlere ilişkin özellikler Teorem 6: (Hirsh-Smale-Devaney,
A1 sistemi A2 sistemi Hangisi daha hızlı sıfıra yaklaşıyor ? Hatırlatma.
Hatırlatma: Durum Denklemleri
Dinamik Yapay Sinir Ağı Modelleri Yinelemeli Ağlar (recurrent networks) İleri yolGeri besleme.
Kaos’a varmanın yolları DüzenKaos Nasıl? Umulmadık yapısal değişiklikler ile Bu nasıl oluşabilir? Ardışıl bir dizi dallanma ile, peryod katlanmasına yol.
Tanım: (Lyapunov anlamında kararlılık)
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos Neslihan Serap Şengör oda no:1107 tel no: Özkan Karabacak oda no:2307 tel.
Toplamsallık ve Çarpımsallık Özelliği
Devre Denklemleri: Genelleştirilmiş Çevre Akımları Yöntemi
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos
Çok Katmanlı Algılayıcı-ÇKA (Multi-Layer Perceptron)
Düğüm-Eyer dallanması için ele alınan ön-örneğe yüksek mertebeden terimler eklense davranışı yapısal olarak değişir mi? Bu soru neden önemli Lemma sistemi.
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos Neslihan Serap Şengör oda no:1107 tel no: Müştak Erhan Yalçın oda no:2304.
Bu derste ders notundan 57,58,59 ve 67,68,69,70,71 nolu sayfalar kullanılacak.
2- Jordan Kanonik Yapısı
Izhikevich Sinir Hücresinin davranışı Deneysel sonuçModelden elde edilen sonuç E.M. Izhikevich, “Dynamical Systems in Neuroscience”, MIT Press, 2007.
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos
“Bilgi”’nin Gösterimi “Bilgi” İnsan veya Makina Yorumlama Öngörme Uygun yanıt verme Depolanmış enformasyon veya model Kurallar: (1) Benzer sınıflardan.
Sinir Hücresi Nasıl Fark Edilmiş? eCell.jpg/512px-PurkinjeCell.jpg Ramon y Cajal ( )
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos
x* denge noktası olmak üzere x* sabit nokta olmak üzere
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos
Dinamik Sistem Dinamik sistem: (T, X, φt ) φt : X X a1) φ0=I
Doğrusal Olmayan Devreler, Sistemler ve Kaos
ACT-R Adaptive Control of Thought-Rational
Durum portresi Durum portresinde değişiklik olur mu, nasıl olur?
h homeomorfizm h homeomorfizm h 1-e-1 ve üstüne h sürekli h
Poincare Dönüşümü
Özdeğerler, Sıfırlar ve Kutuplar
Dinamik Yapay Sinir Ağı Modelleri
Dinamik Sistem T=R sürekli zaman Dinamik sistem: (T, X, φt ) T zaman
Sinir Hücresi Nasıl Fark Edilmiş?
İlk olarak geçen hafta farklı a değerleri için incelediğiniz lineer sisteme bakalım: MATLAB ile elde ettiğiniz sonuçları analitik ifade ile elde edilen.
Bazı sorular: Topolojik eşdeğerlilik ne işimize yarayacak, topolojik
Geçen hafta ne yapmıştık
Bazı sorular: Topolojik eşdeğerlilik ne işimize yarayacak, topolojik
Kaos için bir yol: çek katla
Geçen haftaki tanımlar:
Sinir Hücresi McCulloch-Pitts x1 w1 x2 w2 v y wm xm wm+1 1 '
Teorem NU4 Lineer Kombinasyonlar ‘de lineer bağımsız bir küme Tanıt
Hopfield Ağı Ayrık zaman Sürekli zaman
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik
Izhikevich Sinir Hücresi Modeli Hatırlatma
Sistem Özellikleri: Yönetilebilirlik, Gözlenebilirlik ve Kararlılık
Banach Sabit Nokta Teoremi (Büzülme Teoremi)
Düğüm-Eyer Dallanması
S. Haykin, “Neural Networks- A Comprehensive Foundation”,
TÜREV ve TÜREV UYGULAMALARI
Bazı Doğrusal Olmayan Sistemler
Yine en basit durumdan başlayarak inceleyelim:
Tbastırma=5ms (Başlangıçta I1’ in süresi)
Sunum transkripti:

Hatırlatma Yörünge: Or(xo) xo ilk koşulundan başlayan bir yörünge, x durum uzayının sıralı bir alt kümesidir. Lineer otonom sistem Surekli zaman icin yorunge zamanda gelisim fonksiyonu surekli ise durum uzayında eğriler ayrik zaman icin durum uzayında noktalardan oluşmuş dizi Lojistik dönüşüm

çözümü her için neleri belirliyor? Hatırlatma çözümü her için neleri belirliyor? trajectory çözüm orbit yörünge Gelişim fonksiyonu Peki, ayrık zamanda ne oluyordu? Burada cozumun evolution gelisme ilerleme fonksiyonunun aslinda cozum oldugu soylenmeli ve ayrik zaman icin tekrar cozumun varligi ve tekligi probleminin neden olmadigi belirtilerek bu ifade yazilmali ve bir ornek ile gosterilmeli.

h homeomorfizm h homeomorfizm h 1-e-1 ve üstüne h h sürekli Dinamik sistemlerin genel, niteliksel özelliklerini belirlemek istiyoruz... Topolojik Eşdeğerlilik: h homeomorfizm Zamanla değişimin yönünü koruyarak ve topolojik eşdeğerdir Hatırlatma h homeomorfizm Bu niteliksel ozellikler ancak olsa olsa durum uzayinin ozellikleri olacak. Su ana kadar gordugumuz degismez kumelerin varligi ve degismez kulelerin kararliligi h 1-e-1 ve üstüne h sürekli h h -1 sürekli http://en.wikipedia.org/wiki/Homeomorphism

(*) sistemi (**) sistemine düzgün “eşdeğer”dir . Sürekli zaman Ayrık zaman ¤ * ¤ ¤ * * ¤ ¤ ¤ Orbitally equivalent’dan bahset (*) sistemi (**) sistemine düzgün “eşdeğer”dir . (¤) sistemi (¤¤) sistemine “eş”dir smoothly equivalent conjugate

x* denge noktası olmak üzere x* sabit nokta olmak üzere Topolojik Eşdeğerliliğe ilişkin başka tanımlar da var: yörüngesel eşdeğerlilik, Ck eşdeğerlilik yerel eşdeğerlilik..... Denge noktası civarında faz portresinin yapısı nasıl incelenebilir? Sürekli zaman Ayrık zaman ¤ * x* denge noktası olmak üzere x* sabit nokta olmak üzere Özdeğerlerden negatif , sıfır ve pozitif reel kısımlara sahip olanların sayısı sırası ile olsun. Özdeğerlerden birim daire içinde, üstünde ve dışında olanların sayısı sırası ile olsun.

Hiperbolik denge noktası Bir denge noktası (sabit nokta)’na ilişkin ise o denge noktası (sabit nokta) hiperbolik denge noktası olarak adlandırılır. ise, hiperbolik eyer olarak adlandırılır. Sürekli Zaman ‘ın kararlı değişmez kümesi ‘ın kararsız değişmez kümesi Y.A. Kuznetsov, “Elements of Applied Bifurcation Theory”, Springer, 2004.

Ayrık Zaman ‘ın kararlı değişmez kümesi ‘ın kararsız değişmez kümesi Y.A. Kuznetsov, “Elements of Applied Bifurcation Theory”, Springer, 2004.

Ayrık Zamanda bazı şeyler biraz farklı

Teorem 9: (Yerel Manifold ) hiperbolik bir denge noktası ‘in özdeğerlerinden reel kısımları sol kompleks düzlemde (birim daire içinde) olanların oluşturduğu genelleştirilmiş özuzay v ‘in özdeğerlerinden reel kısımları sağ kompleks düzlemde (birim daire dışında) olanların oluşturduğu genelleştirilmiş özuzay http://en.wikipedia.org/wiki/File:Tangentialvektor.svg

Teorem 10: (Hartman-Grobman ) Dinamik sistem, hiperbolik bir denge noktası civarında lineerleştirilmiş sisteme topolojik eşdeğerdir. Anlamı ne? Bir örnek F.C.Hoppensteadt, E.M. Izhikevich, “Weakly Connected Neural networks”, Springer, 1997.

Bazı sorular: Topolojik eşdeğerlilik ne işimize yarayacak, topolojik eşdeğerliliğin ortadan kalktığı durumlar var mı, varsa nasıl buluruz? Dallanmalar (Bifurcation) ve dallanma diyagramları Sürekli zaman Ayrık zaman Dallanma: Bir parametrenin değişimi ile topolojik olarak eşdeğer olmayan durum portresinin oluşumuna “dallanma” denir. Topolojik eşdeğerlik bozulduğunda durum portresinde neler değişebilir? F.C.Hoppensteadt, E.M. Izhikevich, “Weakly Connected Neural networks”, Springer, 1997.

bağlı olarak durum uzayının temsili ile katmanlaştırılması Dallanma Diyagramı: Dinamik sistemin parametre uzayının, her bir katmanda topolojik eşdeğerliğe bağlı olarak durum uzayının temsili ile katmanlaştırılması “dallanma diyagramı “ ‘nı verir. Bir örnek S. Sastry, “Nonlinear Systems”, Springer, 1999 E.M. Izhikevich, “Dynamical Systems in Neuroscience”, MIT Press, 2007