PROTEİN SENTEZİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PROTEİN SENTEZİ Herkes için Her şey
Advertisements

Protein Sentezi (TRANSLASYON)
GENETİĞE GİRİŞ.
PROTEİN SENTEZİ Protein sentezi bütün hücrelerde gerçekleşen yaşamsal olaylardan biridir. Canlılar, hiçbir zaman dış ortamdan aldıkları proteinleri doğrudan.
Hücrenin hayat döngüsü
PROTEİNLER.
DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
KANSERİN MOLEKÜLER TEMELİ- ONKOGENLER
PROTEİN SENTEZİ (Doç.Dr.Yıldız AKA KAÇAR) ZM106 Biyokimya 11. Hafta.
TRANSLASYON VE PROTEİNLER
Genetik Bilgi Taşıyan Moleküller DNA’ NIN YAPISI- REPLİKASYONU
Protein Sentezi (Translasyon)
ÜNİTE : GENETİK GÜLSEN BAYKAL /A BU ÜNİTE İLE ÖĞRENCİLERİN ;
HAZIRLAYAN MİNE HATİPOĞLU
BİYOKİMYA 13. HAFTA Doç.Dr. Yıldız AKA KAÇAR
Nükleik Asitler Yrd. Doç. Dr. Ahmet GENÇ Adıyaman Üniversitesi
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
YÖNETİCİ MOLEKÜLLER VİDEO Ömer YANIK Biyoloji Öğretmeni 2010 / BURSA.
DNA Kadriye Kestigül Rauf Kutalp
NÜKLEİK ASİTLER DNA RNA.
GENETİK) A) HÜCREDE YAPI VE CANLILIK OLAYLARININ YÖNETİMİ NASIL SAĞLANIR? Hücrede hücre yapısının oluşması ve devamlılığı ile canlılık olaylarının yürütülmesi.
GENETİK MATERYAL : DNA (NÜKLEİK ASİTLER:YÖNETİCİ MOLEKÜLLER)
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ TIP FAKÜLTESİ Biyokimya AD
Kalıtımın Moleküler Temeli-Genden Proteine..
MOLEKÜLER GENETİK II.
NÜKLEİK ASİTLER NELERDİR? SEDANUR KARAKAYA 9/E 3004.
MİTOKONDRİ.
GENETİK ŞİFRE VE TRANSKRİPSİYON
TRANSLASYON: Prof. Dr Lülüfer Tamer Gümüş.
DNA VE RNA (DEOKSİRİBONÜKLEİKASİT VE RİBONÜKLEİK ASİT) PC KOPAT
Genetik regülasyon.
Introduction to Genetic Analysis
Doç. Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2009
PROTEİNLERİN 3 BOYUTLU YAPISI Prof. Dr. Kader KÖSE
GENETİK (ÜNİTE-3) A) HÜCREDE YAPI VE CANLILIK OLAYLARININ YÖNETİMİ NASIL SAĞLANIR? Hücrede hücre yapısının oluşması ve devamlılığı ile canlılık olaylarının.
HAZIRLAYAN MİNE HATİPOĞLU
NÜKLEİK ASİTLER.
GENETİK VE BİLGİ AKIŞI Hazırlayan: Ozan K. Bekmezci.
NÜKLEİK ASİT.
PROTEİN SENTEZİ.
NÜKLEİK ASİTLER Yönetici moleküllerdir.Tüm canlılarda bulunurlar
Serdar SARICI YÖNETİCİ MOLEKÜLLER Serdar SARICI
NÜKLEİK ASİTLER.
BAKTERİ GENETİĞİ. BAKTERİ GENETİĞİ Yaşamın temel maddeleri kabul edilen nükleik asitler (DNA=deoxyribonucleic acid, RNA=ribonucleic acid) dir. Çalışmalar.
Moleküler Biyoloji Öğrt. Gör. Ümmühan Demir.
HÜCRE.
PROTEİNLER.
GEN İFADESİNİN KONTROLÜ
Nükleik asitler Yard. Doç. Dr. Ahmet ÇIĞLI.
NÜKLEİK ASİTLER Nükleik asitler ilk olarak hücre çekirdeğinde bulundukları için nükleik asit olarak adlandırılmışlardır. Daha sonraki araştırmalarda hücrenin.
NÜKLEİK ASİTLER.
Nükleik Asitlerin Metabolizması
DNA VE GENETİK KOD.
Amino Asitler ve Proteinler
GENİN TEMEL FONKSİYONLARI: 2. TRANSKRİPSİYON
GENETİK Prof. Dr. Serkan YILMAZ
NÜKLEİK ASİTLER RNA
GENETİK ŞİFRE.
MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ MBG2010 GENETİK Ⅱ TRANSKR İ PS İ YON Turgut ZENGİN.
1. DERS: DNA RNA GEN KROMOZOM GENETİK VE BİYOTEKNOLOJİ.
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit) DNA, deoksiribonükleik asit denilen çok karmaşık bir kimyasal maddenin kısa yazılımıdır. Deoksiribo (D), nükleik (N),
Biyoloji dersi proje ödevi
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
GENDEN PROTEİNE Nükleik Asitlerin Keşfi ve Önemi
PROTEİN SENTEZİ. PROTEİN SENTEZİ Protein Sentezi’nin Basamakları TRANSKRİPSİYON TRANSLASYON.
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
Protein Biyosentezi Proteinler birçok bilgi yolunun son ürünüdür. Tipik bir hücrede binlerce farklı protein vardır. Bu proteinler hücrenin ihtiyaçlarına.
TRANSLASYON VE TRANKRİPSİYON
Moleküler Mikrobiyoloji
Sunum transkripti:

PROTEİN SENTEZİ

DNA’da saklanan genetik bilgilerin bir RNA molekülü (mRNA, tRNA, rRNA) sentezi suretiyle kopyalanması veya yazılmasına transkripsiyon adı verilir Transkripsiyonla RNA’ya kopyalanan, bir protein molekülüne ait genetik bilgilerin okunması veya bir protein molekülü haline çevrilmesine translasyon adı verilir Transkripsiyon ve translasyon olaylarının toplamı, gen ifadesi (gen ekspresyonu) olarak tanımlanır

Translasyon (RNA dizisinden protein sentezi) Fonksiyonel RNA molekülleri translasyon sırasında kilit rol oynarlar. tRNA (transfer RNA): adaptör moleküllerdir mRNAda bulunan üçlü nt kodonlarına karşılık gelen amino asitleri ribozoma taşırlar translasyon makinesinin temel bileşenidir rRNA (ribozomal RNA) ribozomun en büyük bileşenidir. Ribozomlar büyük makromoleküler komplekslerdir ve aminoasitleri biraraya getirerek proteinleri oluştururlar. Bölünen bir hücrede rRNA ve tRNA toplam RNA’nın %95ini oluşturur mRNA ise sadece %5. İki etken bu bolluğu açıklayabilir 1. mRNA’dan daha stabildirler bu nedenle uzun süre hücrede kalırlar 2. aktif bir ökaryotik hücrede toplam çekirdek transkrpsiyonunun yarısından fazlası rRNA ve tRNA genlerinden oluşur

Pro ve Ökaryotlarda Translasyon: genel görünüm Translasyonel aygıt her iki hücre tipinde birbirine benzer ama ayrıldıkları noktalar vardır Prokaryotlarda transkripsiyon ve translasyon ardıldır: transkripsiyon bir yandan sürerken translasyon 5’ ucunda başlar. Ökaryotlarda ise hücrenin farklı yerinde olur transkript önce işlenir sonra sitoplazmaya geçer

Protein yapısı Primer transkript tamamen olgun mRNAya dönüştüğünde protein sentezi başlar Proteinler amino asit polimerleridirler yani polipeptidlerdir. Tüm aminoasitler genel bir yapıya sahiptir ve 20 tanesi protein yapısında bulunurlar Peptid bağı kovalent bir bağdır ve 1. aminoasitin COOH ucu ile 2. aminoasitin amino ucu arasından bir molekül su çıkmasıyla elde edilir

Proteinler 4 düzeyde organize olurlar Primer yapı düz lineer biçimde aa dizilimidir Sekonder yapı polipeptid zincirinin katlanmasıyla oluşan özel bir yapıdır bu yapı lineer yapıdaki yakın aa arasında bağ güçlerinden oluşur: Tersiyer yapı sekonder yapının katlanmasıyla oluşur Quaterner yapı ise bir ya da birkaç polipeptidin katlanarak altbirimleriyle oluşturduğu kompleks yapıdır.

Genetik kod Genetik şifrede, 61 kodon, aminoasitleri belirler. Geri kalan 3 kodon hiçbir aminoasit belirlemez (“Dur” kodonları).

mRNA’yı oluşturan nükleotid dizisinde her üç bazlık dizi kodon olarak adlandırılır ki her kodon ya protein sentezine katılacak bir amino asidi veya protein sentezinin sonlanacağını ifade eder. Her amino asit için en az bir tane kodon vardır.

GENETİK ŞİFRELEME SÖZLÜĞÜ Başlama kodonu: AUG Dur Kodonları: UAG UGA UAA

Genetik kodda dejenerasyon Her pozisyon için 4 harf varsa 3 harfli kodon 64 kelime oluşturur. Sadece 20 kelime 20 aminoasit için gerekliyse diğer kodonlar ne işe yaramaktadır? Crick’in çalışmaları genetik kodun dejenere olduğunu ortaya koymuştur buna göre bazı aa ler birden fazla kodonca temsil edilmektedir. Herhangi bir aa kodlamayan kodonlar stop kodonlardır UAG-amber kodon UGA-opal kodon UAA ochre kodon

tRNA: adaptör Herbir aa için bir tane tRNA molekülü vardır. Herbir aa spesifik bir tRNA molekülüne bağlanır mRNA kodonları ile tRNA antikodonu RNA-RNA baz çifti oluşturur. Kodon antikodona komplementerdir. Aa ler tRNA lara amino açil tRNA sentetaz denen enzimlerce takılır ve tRNA böylece aa ile yüklenir. Her aa tRNA’nın 3’ ucuna takılır.

Translasyon Üç evreden oluşur Başlangıç:initiation Uzama :elongation Terminasyon:sonlanma