Nakil süresi ve dinlenme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Otçul bir memeli hayvan : at
Advertisements

Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 15 EKİM 2009
Bodrum’da turizm Yakın zamana kadar Bodrum Turizminin referans unsurları; Deniz, kum ve güneş, Balık ve yöresel yemekler Bodrum Kalesi, Antik Tiyatro,
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
KABA YEMLER.
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
MANİSA’DA KURAK DÖNEMLERİN STANDART YAĞIŞ İNDEKSİ İLE BELİRLENMESİ
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ. Hastalık her yıl Nisan-Eylül ayları arasında görülmekte ve Temmuz ayında pik yapmaktadır yılında başlayan salgın halen.
HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 28 Ağustos 2014.
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI
RÜZGAR
EROZYON.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 17 Temmuz 2014.
HAYALLERİMDEKİ DEĞİŞİM VE GELİŞİM
İncitmeyecek Kadar Uzak, Üşümeyecek Kadar da Yakın Olabilmek... Sesli İzleyiniz.
Hedef ve Amaçlar Çocuklara mevsim ve ayları öğretmek,bunları sırasıyla sayabilme becerisini kazandırmak. Mevsimlerin hangi aylardan oluştuğunu kavratmak.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 19 Mart DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ ARALIK ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ ARALIK ARAŞTIRMASI.
TOPRAKLARA KARAKTER KAZANDIRAN ETMENLER
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 21 HAZİRAN ÜRETİM % DEĞİŞİM BAŞ % DEĞİŞİM BAŞ BOĞA ÖKÜZ İNEK DÜVE DANA Toplam Sığır Ocak-Mart 12/11 GENÇ SIĞIR.
22 Mart 2012 AB Sığır ve Dana Eti Pazar Durumu. 2 AB Büyükbaş Hayvan: Toplam (Aralık 2011) AB Üretimi.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 20 Eylül AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 29 Ağustos 2013.
BESİN MADDELERİ.
Yaşadığımız çevre mi? Kirlettiğimiz toprak mı? Kirlettiğimiz toprak mı? Kullanılamaz sular mı? Kullanılamaz sular mı? Sürekli kirlenen hava mı? Sürekli.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Nisan DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 23 Ocak AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ VARLIĞI CANLI HAYVAN Mayıs / Haziran Araştırması CANLI HAYVAN Mayıs / Haziran Araştırması.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Mayıs AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN Aralık Araştırması CANLI HAYVAN Aralık Araştırması.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 11 Aralık 2014.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 27 Ağustos 2015.
"Bilgiyi ve Sevgiyi Paylaşmak İçin..." “Bilgiyi ve Sevgiyi Paylaşmak İçin…”
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 6 Kasım DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ DEĞİŞİM TOPLAM BÜYÜKBAŞ BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI BÜYÜKBAŞ HAZİRAN ARAŞTIRMASI.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 19 Kasım AB % BAŞ DEĞİŞİMİ ÜRETİM BOĞA BAŞ ÖKÜZ İNEK DÜVE BUZAĞI GENÇ SIĞIR Büyükbaş Hayvan Eti.
Hava Olayı, Hava Durumu ve İklim
Hayvan yetiştiriciliği ve refah
Hava ve İklim ile Tarım Arasındaki İlişkiler
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Kesim öncesi ve sırasındaki işlemler ve refah
Hayvanların nakile uygunluklarının kontrolü
KARDİYAK ARREST SONRASI HEDEF ISI DÜZEYİ YÖNETİMİ(33&36 DERECE)
Nakil öncesi ve sırasında ki işlemler
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
Türkiye de hayvan refahı ile ilgili yasal düzenlemeler
Sığır yetiştiriciliğinin önemi
Hayvanlarda Nakil ve Refah
Sığır Besiciliği.
KABA YEMLER.
DOMUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
AB’de çiftlik şartlarında hayvan refahı ile ilgili düzenlemeler
  İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkiler  Bitki Örtüsü Ve Hayvanlar Üzerindeki Etkiler  Malzemeler Ve Yapılar Üzerindeki Etkiler  Dünya Üzerindeki Uzun.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
Yaşam Boyu Spor ve Aerobik Egzersiz
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
Civcivlerin bakımı Kaz civcivlerinin davranışları da diğer kanatlılar gibi sıcaklık konusunda bilgi verir. Bulundukları yer soğuksa ısı kaynağının altında.
Bitki-hayvan Hastalık ve Zararlıları
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Sunum transkripti:

Nakil süresi ve dinlenme Yükleme ve nakile alışık olmayan hayvanların refahı yüklemeden sonra ilk birkaç saat içinde oldukça düşüktür. Daha sonra belli bir dereceye kadar adaptasyon oluşmakta, bu adaptasyon türlere ve şartlara göre değişmekte, ancak birkaç saat sonra nakil süresi uzadıkça refah tekrar zayıflamaktadır. Bu nedenle refah süresi mümkün olduğunca kısa olmalıdır. Nakil süresi, ilk hayvanın nakil aracına yüklenmesiyle başlar, son hayvan indirilince biter. Nakil süresi boyunca hayvanlara ayrılan alan, hayvan türleri ve cüsselerine uygun olmalıdır.

Uzun nakillerde nakil başladıktan 8 saat sonra görevli kişi tarafından hayvanların nakile devam edip edemeyecekleri incelenmelidir. Bu süreden sonra da belli aralıklarla hayvanlar kontrol edilmelidir. Eğer bu süreden sonra kontrol yapılmacaksa nakil 8 saatle sınırlandırılmalıdır. Domuzlar, buzağılar ve 20 kg dan daha az ca a sahip olan kuzular ve atların 8 saate kadar süren nakilleri ile sığırlar ve koyunların 12 saate kadar süren nakillerinde hayvanlar yorulmakta ve dinlenme ihtiyacı duymaktadır. Bu nakilden sonra 6-8 saatlik bir dinlenme periyodu gerekmektedir.

Hayvanlarda nakil sırasında meydana gelen canlı ağırlık kayıplarına nakliye firesi veya yol firesi denilmektedir. Nakliye firesi; yolun mesafesi ve süresine, yolda su ve yem verilip verilmemesine ve nakil aracının kalitesi ve özelliklerine göre değişmektedir. Uzun süreli nakiller daha fazla nakliye firesine sebep olabilmektedir. Bu yüzden nakil süresince hayvan refahını üst düzeyde tutabilmek, nakliye firesini en aza indirmek amacıyla hayvan nakillerinde su ve yem verme periyotları, dinlenme süreleri ve nakil süreleri için bazı şartlar getirilmiştir. Bu şartlar havayolu ile yapılan nakli ve atları kapsamamakta olup diğer tür ve nakilleri için geçerlidir.

Nakil boyunca taşınan hayvanlar yağış ve hava cereyanı gibi dış etmenlerden korunmalıdır. Sıcaklık stresinin yanında soğuk stresi de çok önemlidir. Çok soğuk koşullarda hareket eden bir aracın içinde rüzgar daha şiddetli hissedilmektedir.