Rahim İçi Araç(RİA) Kullanımı Sırasında Oluşan Gebeliklerin Sonuçları: Tek Merkez Deneyimimiz Talip KARAÇOR¹, Serdar BAŞARANOĞLU², Şafak HATIRNAZ², Nurullah.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof. Dr. Emel Gür İ.Ü C.T.F Çocuk Sağ. ve Hast. ABD
Advertisements

Yüksek Riskli Gebelikler
Kadın Hastalıkları ve Doğum
Normal doğum mu? Sezaryen mi?
Plansız ekstübasyon gerçekleşen hastalarda re-entübasyon için risk faktörleri Pınar Çimen, Dursun Tatar, Cenk Kıraklı, Özlem Edipoğlu, Emel Özden, Ayşe.
ERKEN DOĞUMDA UZUN SÜRELİ TOKOLİZ
ERKEN DOĞUMDA PROGESTERON KULLANIMI
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
SB EGE DOĞUMEVİ VE KADIN HASTALIKLARI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE PLANLAMASI EĞİTİM MERKEZİ Op.Dr. Kenan Ertopçu.
Serebral palsi Yrd.Doç.Dr. Bülent ÜNAY.
YENİDOĞAN SEPSİSİ Prof. Dr. A. Engin Arısoy
TIBBİ KAYITLARIN YÖNETİMİ VE BİR HASTANE UYGULAMASI
GEBE DİYABETİKTE YAKLAŞIM
Gestasyonel Diyabet için Riskli Hastaların Saptanması
Projenin Adı: Araştırmacının ve yardımcı araştırmacıların Adları: Proje ile ilgili bölümler: İlgili bölümlerin akademik kurul kararları varmı?
Gebelikte Acil Problemlere Yaklaşım
Proteinüri: Ağır Preeklampsi Tanısı İçin Gerçekten Gereksiz midir?
Over Kanserlerinde RMI Hesaplamaları
BASINÇ YARASI PREVALANSI
SAĞLIK BAKANLIĞI HASTANELERİNE YAPILAN HASTA ŞİKÂYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SAĞLIKTA PERFORMANS VE KALİTE DERGİSİ - 3. SAYI Uzm. Fzt. Duygu KIRGIN.
İnhaler steroidler pnömoni sıklığını artırırlar! Prof.Dr.Arzu Mirici Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi.
Outcomes Among Patients Discharged From the Emergency Department With a Diagnosis of Peripheral Vertigo Clare L. Atzema, MD, MSc,1,2,4,5 Keerat Grewal,
Kan Transfüzyonunda yenilikler
Dr. Engin KORKMAZER Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Gebelik ve doğumun Transobturator Tape (TOT) üzerine etkileri- Çok merkezli çalışma Serdar BAŞARANOĞLU*, Çelebi BASUGUY, Şafak HATIRNAZ, Ayşegül DEREGÖZÜ,
RİSKLİ GEBELİK TAKİP SİSTEMİ
Trans obturator tape (TOT) yapılan hastalarda kısa ve uzun dönem sonuçlar Çelebi BASUGUY*, Serdar BAŞARANOĞLU, Talip KARAÇOR, Şafak HATIRNAZ, Orhan ŞAHİN,
Diyarbakır bombalı saldırısı: bir afet deneyimimiz
Çoğul Gebeliklerde İzlem ve Doğumun Zamanlaması
Treatment Method For Vulvovagınal Candıdıasıs In Pregnancy
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
Gebelikte kalsiyum ve D vitamini
İKİNCİ BASAMAK BİR HASTANEDE
OP. DR. AYŞEGÜL ÖKSÜZOĞLU 6 Ekim 2016
Bir Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Gebe Olguların Değerlendirilmesi Gözde Salihoğlu, Burak Okumuş, Çiğdem Uygur, Ahmet Erkan,
Erken Foliküler Fazdaki FSH/LH Oranının Matür Oosit Sayısına ve Embriyo Gelişimine Etkisinin Araştırılması Yrd.Doç.Dr. Hasan ÇILGIN Kafkas Üniversitesi.
PREMENSTRUAL SENDROM DAHA YÜKSEK ORANDA CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUĞU VE CİNSEL STRES İLE İLİŞKİLİDİR DR GÜLŞAH İLHAN, DR FATMA FERDA VERİT ATMACA, DR HÜRKAN.
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Gestasyonel Diyabetes Mellitusun Erken Risk Değerlendirmesinde Yeni yöntem ARŞ.GÖR.DR.HATİCE ÇAVUŞ KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
ERKEN MEMBRAN RÜPTÜR TANISINDA KULANILAN AL-SENSETM, AMNIOQUIKTM VE AMNİSURETM tESTLERİNin KARŞILAŞTIRILMASI erkan elçi, numan çim*, Gülhan güneş elçi,
Burak Okumuş, Mine Toptan, Fatma Kitapçı, Çiçek Hocaoğlu
Tubaovaryan Abse Tedavisinde Minimal İnvaziv Cerrahi Deneyimlerimiz
Preeklampsi Olgularında Sezaryen Seksiyoda Anestezi Uygulamalarının Analizi Alev Özer1, Hakan Kıran1, Abdullah Tok1, Bülent Köstü1, Deniz Arıkan1, Güven.
Maternal serum 25-OH vitamin D düzeylerinin ve Nötrofil–Lenfosit oranının ( NLR) Preeklempsi ve Preterm Doğumda Rolü Var mıdır? Medipol Üniversitesitesi.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Stajı
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
İLK TRİMESTERDE ABORTUS İMMİNENS TANISI ALMIŞ VE SUBKORYONİK HEMATOM ALANI SAPTANMIŞ HASTALARIN MS-AFP DEĞERLERİNİN VE ÜÇLÜ TARAMA TESTİ SONUÇLARINA.
Servikovajinal PAMG-1 proteininin erken doğum riski olan gebelerde yedi gün içindeki doğumu tahmin etmedeki rolü op. Dr.Yasemin Çekmez sağlık bilimleri.
Sepsisli Hastalarda prokalsitonin, C-Reaktif Protein, Lökosit, Mean Platelet Volüm Değerlerinin, Kan Kültüründe Üreyen Mikroorganizmalarla Karşılaştırılması.
Tersiyer Bir Merkezde Doğum Yapan Adolesan Reprodüktif ve İleri Yaş Gebelerde Obstetrik ve Neonatal Sonuçların Karşılaştırılması Yrd.Doç.Dr. Sibel SAK.
Projenin Adı: Araştırmacının ve yardımcı araştırmacıların Adları:
POSTPARTUM KANAMALARDA HİPOGASTRİK ARTER LİGASYONU
Dr. Şafak özdemirci Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları EAH/ANKARA
Preeklampside Maternal Venöz SHARP1 Düzeyleri
Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara
Sağlık Bilimleri Fakültesi
RETROSPECTIVE EVALUATION OF THE TREATMENT APPROACHES OF ECTOPİC PREGNANCIES ACCORDING TO GESTATIONAL WEEK Op. Dr. Nurullah PEKER.
KORDOSENTEZ Doç. Dr. Başak Baksu.
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ
PRETERM FETAL HAREKETLERDE AZALMANIN KLINİK SONUÇLARI
BASINÇ YARASI PREVALANSI. Basınç yarası, kemik çıkıntılarının dış yüzeylerindeki deri ve subkütan dokunun uzun süreli basınca maruz kalması ve sürtünmenin.
Tedavi edilen ve tedavi edilmeyen panik bozukluğu olan gebelerin yenidoğanlarındaki sonuçlar
Araş. Gör. Dr Abdullah Kaan KURT
CİLT SKARININ PELVİK ADEZYON ÖNGÖRÜSÜ İLE İLİŞKİSİ VAR Mİ?
Süleymaniye Doğum ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
GÜVENLİ CERRAHİ KONTROL LİSTESİ
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Sunum transkripti:

Rahim İçi Araç(RİA) Kullanımı Sırasında Oluşan Gebeliklerin Sonuçları: Tek Merkez Deneyimimiz Talip KARAÇOR¹, Serdar BAŞARANOĞLU², Şafak HATIRNAZ², Nurullah PEKER¹, Ayşegül DEREGÖZܳ, Talip GÜL4

Giriş Rahim içi araçlar(RİA), gebeliği önlemek için kullanılan doğum kontrol cihazıdır. Kontrasepsiyon uygulayan kadınların yaklaşık % 23'ü RİA kullanmaktadır. Ülkeler farklı oranlarda RİA kullanım oranına sahiptir(<% 2 ila >% 40 ). RİA, Türkiye'de de en yaygın olarak kullanılan kontraseptif yöntemdir.

RİA kullanımı sırasında oluşan gebeliklerde, RİA’nın rahim içinde gebelik boyunca kalması gebeliğin devamı açısından risk oluşturabileceği kanaati sağlıkçılarda olduğu gibi hasta ve eşlerde de mevcuttur. Biz bu çalışma da, RİA ile komplike olan gebeliklerin klinik ve perinatal sonuçlarını araştırmayı amaçladık.

Materyal-Metod Bu çalışma, Diyarbakır Doğumevi Hastanesi aile planlama biriminde, 1 Ocak 2010 ile 1 Temmuz 2016 tarihleri arasında tespit edilen RİA ile komplike olan 132 gebenin retrospektif analizinin sunumudur. Veriler hastane arşiv dosyaları ve elektronik ortam verileri incelenerek elde edildi.

Kayıtları incelediğimizde; tanı esnasında ipi görünen RİA’lar aile bilgilendirilerek ve onamı alınarak çekilmiş. İpi görünmeyen RİA’ların yerinde bırakılmasına karar verilmiş.

Gebelikleri boyunca RİA'ları yerinde kalan 29 gebe Grup 1’e dahil edilirken; RİA'ları gebeliğin tanısı sırasında çıkarılan 103 gebe Grup 2'ye dahil edildi. Kayıtlardan maternal yaş, obstetrik öykü, RİA kullanım süresi, gebeliğin tespit edildiği ve doğumdaki gebelik haftası, RİA yeri, ilk başvurudaki semptomlar, perinatal komplikasyonlar, doğum sayısı, doğum ağırlığı ve APGAR skorları elde edildi.

Bulgular Gebelik sırasında RİA ları yerinde kalan Grup 1 ile RİA ları çekilen Grup 2 arasında anne yaşı, parite, ria kullanım süresi, hastaneye baş vuru ve tanı sırasında RİA nın uterin korpusa lokalize olması karşılaştırıldığında grup 1 de daha sık görüldü. Katılımcıların Demografik ve Klinik verileri Tablo 1 de verilmiştir.

Tablo 1: Katılımcıların Demografik ve Klinik veriler Group 1 (n=29) Group 2 (n=103) p Age (years) 30.8±4.0 28.4±5.4 0.02* Gravidity 4.2±1.9 3.7±1.4 0.07 Parity 3.1±1.2 2.4±1.2 0.04* Number of living children 2.9±1.1 Duration of IUD use (years) 3.2±1.2 2.5±1.2 IUD insertion facility Maternity hospital Primary health care facility   26 (89.7%) 3 (10.3%) 60 (58.3%) 43 (41.7%) IUD location at admission Corpus Cervix 22 (75.9%) 7 (24.1%) 16 (15.5%) 87 (84.5%) 0.01* *p<0.05 was accepted to be statistically significant.

Grup 1 ve Grup 2 arasında istatistiksel olarak gebelik haftası ve tanıda klinik semptomlar açısından benzerdi (her ikisinde p> 0.05). Perinatal komplikasyonların sıklığı RİA'ları çekilmeyen gebelerde anlamlı derecede yüksekti (p = 0.01). Katılımcıların Perinatal Özellikleri Tablo 2 de verilmiştir.

Tablo 2: Katılımcıların Perinatal Özellikleri Group 1 (n=29) Group 2 (n=103) p Gestational age at diagnosis (weeks) 5.5±1.6 6.3±2.3 0.12 Clinical symptoms at diagnosis Menstrual delay Menstrual irregularity (a.imminens)   25 (86.2%) 4 (13.8%) 78 (75.7%) 25 (24.3%) 0.23 Perinatal complications None Miscarriage Preterm premature rupture of membranes Preterm delivery 12 (41.4%) 2 (6.9%) 5 (17.2%) 10 (34.5%) 83 (80.6%) 7 (6.8%) 5 (4.9%) 8 (7.7%) 0.01* *p <0.05 was accepted to be statistically significant.

Sonuç RİA ile komplike olan gebeliklerde, RİA rahim içinde kaldığında perinatal komplikasyonlar daha sık görülmektedir. İpi görülen RİA'ların çekilmesi komplikasyon riskini azaltırken, yerinde bırakılması özellikle preterm eylem ve PPROM riskini artırmaktadır. Gebelikte RİA tespit edilen hastaların yönetimide ideal yaklaşımın saptanması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Teşekkürler