Elif ULUGUT 2014201066 Cansu UYSAL 2014201067 Meltem YILDIRIM 2014201076 Tuğçe Nur YILDIZ 2014201077 Gamze ÖZTÜRK 2014201096.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
Advertisements

YEŞİL ENERJİ ÇİFTLİKLERİ
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
ENERJİ KAYNAKLARI.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
Kuresel Isinma Temel Bilgiler 1.
Treibhauseffekt Handan Anapa Januar 2013
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
Atmosferik Kirleticiler
Başlıca Çevre Sorunları
KAYNAKLARIN TÜKENEBİLİRLİĞİ VE ALTERNATİF KAYNAKLAR
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
MADDE DÖNGÜSÜ Canlıların yaşamında büyük önem taşıyan su, karbon, azot, fosfor gibi maddeler, canlı ve cansız çevre arasında dolaşım halindedir. Bazen.
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
HAZIRLAYANLAR Kurtuluş BULUT M.Selim ÖNER Taner AKÇAY Tolga KEÇECİ.
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
YAKITLAR VE YANMA OKTAN benzin içinde bulunur. Tutuşma sıcaklığı heptandan yüksek setandan düşüktür. (BENZİNLİ MOTORLAR) SETAN motorin içinde bulunur.
ÜNİTE 6. CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ 3
KÜRESEL ISINMA.
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
E-Posta Grubu Oluşturma
MADDE DÖNGÜLERİ.
SERA GAZLARI METİN MERT ARSLAN.
Temiz Enerji Kaynakları
KİMYASAL MADDELER VE HAVA KİRLİLİĞİ
HAVA KİRLİLİĞİ ve SAĞLIK
FOSİL YAKITLAR Fosil yakıtlar çürüyen tarih öncesi bitki ve hayvanlardan milyonlarca yılda oluşmuş kömür petrol ve doğalgaz gibi yakıtlardır. Fosil yakıtlar.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
Bitkisel kaynaklardan yakıt üretimi
ASİT YAĞMURLARI.
KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ETKİLERİ
Enerji Kaynağı Güneş.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
1 ÇEVRE KORUMA Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN HAVA KİRLİLİĞİ.
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ. ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam.
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
KÜRESEL ISINMA. İÇİNDEKİLER: Küresel ısınma nedir? Sera etkisi nedir? Sera etkisinin zararları Küresel ısınmanın nedenleri Küresel ısınmanın beklenen.
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
FEN BİLİMLERİ-6 ÜNİTE–6 MADDE VE ISI HALİM GÜNEŞ.
DOĞAL GAZ: Doğal gaz gözenekli ve geçirgen kayaların, derin yeraltı rezervuarlarında bulunan basit hidrokarbon bileşiklerinin yanıcı gaz karışımıdır. Doğal.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
HAZIRLAYAN:TUĞÇE AYBEK
ve Küresel İklim Değişimi
KÜRESEL ıSıNMA Sunan: M. Eren İÇİN. KÜRESEL ISINMA NEDİR? Küresel ısınma, atmosferde ve okyanuslarda yaşanan ısı artışı ve bunun yol açtığı iklim değişikliklerinin.
A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
Sunum transkripti:

Elif ULUGUT 2014201066 Cansu UYSAL 2014201067 Meltem YILDIRIM 2014201076 Tuğçe Nur YILDIZ 2014201077 Gamze ÖZTÜRK 2014201096

DÜNYAMIZIN ENTALPİ KAYNAKLARI SERA GAZLARI VE ÖNEMİ

HEDEF VE KAZANIMLAR 1: Entalpinin tanımını yapabilecekler 2: Dünyamızın entalpi kaynaklarını söyleyebilecekler. 3: Sera gazlarının neler olduğunu söyleyebilecekler. 4: Sera gazlarının önemini söyleyebilecekler.

ÖN BİLGİ ENTALPİ: Maddenin yapısında depoladığı her türden enerjilerin toplamıdır. SERA ETKİSİ: Dünya kendinden yansıyan güneş ışınlarıyla ısınır. Bu yansıyan ışınlar başta karbondioksit, metan gazı ve su buharı olmak üzere atmosferde bulunan gazlar tarafından tutulur. Işınların bu gazlar tarafından tutulmasına denir. SERA GAZLARI: Sera etkisini destekleyen atmosferde bulunan ve en çok ısı tutma özelliğine sahip olan bileşiklerdir.

DÜNYANIN ENTALPİ KAYNAKLARI

Dünyada gerçekleşen tüm olaylar için enerjiye gereksinim duyulmaktadır. Örneğin; Suyun buharlaşması Yeşil bitkilerin fotosentez yapması İnsanların yaşamsal faaliyetleri Otomobillerin hareketi Evlerin ve caddelerin aydınlanması

Herhangi bir yolla dünyanın ısınmasına katkı sağlayan kaynaklar, dünyanın entalpi kaynaklarıdır. Dünyanın en önemli entalpi kaynağı güneştir.

Diğer entalpi kaynakları ise; Kömür Linyit Jeotermal enerji Doğalgaz Hidrojen Nükleer enerji

KÖMÜR: Kömür, içerisinde değişik oranlarda organik ve inorganik bileşenler bulunduran organik tortul bir kayadır.

LİNYİT: Enerji kaynağı olarak kullanılan henüz tam manası ile kömürleşmemiş bir madendir.

JEOTERMAL ENERJİ: Çevresindeki yeraltı sularına oranla daha fazla erimiş mineral, çeşitli tuzlar ve gazlar içerebilen sıcak su ve buhar olarak tanımlanabilir. Jeotermal enerji yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, ucuz, güvenilir, çevre dostu bir enerji kaynağıdır.

DOĞALGAZ: Fosil enerji kaynağıdır. Kül ve cüruf bırakmadan yanar. Depolanma sorunu olmaz. Daha da önemlisi yanma sonucunda havayı kirleten kükürtdioksit ve karbondioksit gazları çıkarmayan çevre dostu bir enerji kaynağıdır.

HİDROJEN: Doğal bir enerji kaynağı değildir. Isınmadan elektrik üretimine kadar çeşitli alanlarda kullanılır.

NÜKLEER ENERJİ: Atomun çekirdeğinden elde edilen bir enerji türüdür.

SERA GAZLARI VE ÖNEMİ

SERA ETKİSİ: Dünya kendinden yansıyan güneş ışınlarıyla ısınır. Bu yansıyan ışınlar başta karbondioksit, metan gazı ve su buharı olmak üzere atmosferde bulunan gazlar tarafından tutulur. Işınların bu gazlar tarafından tutulmasına SERA ETKİSİ denir.

BAŞLICA SERA GAZLARI: Ozon (O3) Su buharı Karbondioksit (CO2) Metan (CH4) Azot oksit gazları (N0x ) Kloroflorokarbonlar (CFCs)

OZON(O3): Yeryüzüne yakın atmosfer tabakalarındaki ozon’un başlıca kaynağı egzoz gazlarının 2/3 ünü oluşturan azotoksitlerin ultraviyole ışınları ile reaksiyona girmesidir.

SU BUHARI: Küresel ısınmada sera etkisi bakımından en başta gelir. Güneşten gelen ışınları tutmada ve yükseklere yansıtmada etkilidir.

KARBONDİOKSİT (CO2): Atmosferimizdeki toplam su buharı miktarı yıllar boyunca değişmemiş olmasına karşın, CO2 konsantrasyonu fosil yakıtlarının yanması sonucu sürekli artmaktadır.

METAN (CH4): Karbondioksitten 21 kat daha kalıcı olduğu için en az karbondioksit kadar dünyamızı olumsuz yönde etkilemektedir.

AZOT OKSİT GAZLARI (NOx): Azot oksit, tarımsal ve endüstriyel etkinlikler ve katı atıklar ile fosil yakıtların yanması sırasında oluşur.

KLOROFLOROKARBONLAR (CFCs): Bu gazlar buzdolaplarında, klimalarda, spreylerde, yangın söndürücülerde ve plastik üretiminde kullanılmaktadır.

SERA ETKİSİNE SEBEP OLAN DİĞER GAZLAR: DDT (diklordifeniltrikoloretan) Dioksin Civa Kurşun Vinilklorid Polimerler Sodyum nitrat Kükürtdioksit (SO2)

İNSANİ FAKTÖRLERİN SERA ETKİSİNE KATKISI

SERA GAZLARININ ETKİLERİ: Dünyanın sıcaklığı sanayi devriminden bu yana 0.45°C artmıştır. Bunun esas nedeni fosil yakıtlarının yanması sonucu açığa çıkan CO2 ve diğer sera gazlarıdır.

Sonuç olarak; deniz seviyesi yükselecek ve kıyı bölgeleri sular altında kalacaktır.

KAYNAKÇA Bağcı, H. & Sürücü, A. (2011)Kimyada Özel Konular. Ankara: Pegem yayıncılık Akın, G. (2006). Küresel ısınma, Nedenleri ve Sonuçları. Ankara Üniversitesi, Dil, Tarih ve Coğrafya Dergisi, 42 (2), 29-43. https://tr.wikipedia.org

BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ