ÇOK BOYUTLU İŞARET İŞLEMENİN TEMELÖZELLİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Steganografi.
Advertisements

FPGA ÜZERİNDE İKİ BOYUTLU KONVOLÜSYON İŞLEMİ GERÇEKLENMESİ
HAREKET İlk konum = -10 m (x2) Son konum = +15 m (x1)
KONU :GÖRÜNTÜNÜN GEOMETRİK MODELLERİNİN KURULMASI
FIZ 171 GRAFİK ÇİZİM PROGRAMI ORIGIN
Sayısal İşaret İşleme Laboratuarı
KAMERALAR.
Correlation ve Kalıp Eşleme
Bölüm I Temel Kavramlar
CLUSTERING USING REPRESENTATIVES Hazırlayan: Arzu ÇOLAK
SEDA ARSLAN TUNCER Android işletim sisteminde RGB histogram değerlerinin gerçek zamanlı olarak elde edilmesi SEDA ARSLAN TUNCER
Görüntü Kayıt Formatları:
Grafikler.
OPENCV İLE STEREO GÖRÜNTÜLERDEN DERİNLİK KESTİRİMİ
Sürekli Olasılık Dağılım (Birikimli-Kümülatif)Fonksiyonu
Nesneye Dayalı Programlama
GRAFİK NEDİR ? İstatistik bilim dalında değişik yöntemlerde elde edilmiş olan sonuçların çizgiyle ve şekillerle ifade edilmesine grafik isimi verilmektedir.
Bölüm 4: Sayısal İntegral
Tablo & Grafik Yapım Yöntemleri.
RENKLİ GÖRÜNTÜ İŞLEME Güneş Baltacı.
TARAYICI (SCANNER).
TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2014 (8. Sunu)
GÖRÜNTÜ İŞLEME UYGULAMALARI
Plazma ve LCD Televizyonlar
Hazırlayan: Cihan UĞUR
SONLU ELEMANLAR DERS 5.
MEDİKAL GÖRÜNTÜ İŞLEMENİN AMACI
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
Çıkarma İşleminin Sağlaması
ELE 573 SAYISAL GÖRÜNTÜ İŞLEME PLAKA TANIMA PROJESİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ Kablosuz Veri Aktarımlı
İÇERİK(2.HAFTA) Veri Toplama Hedef Kitlenin Belirlenmesi
Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler
KISIM II Matematiksel Kavram ve Prosedürlerin Gelişimi BÖLÜM 21 Veri Analizi Kavramlarının Gelişimi.
Sayısal Tanımlayıcı Teknikler
Liquid Crystal Display Emin CELİLOĞLU - IT Eğitmeni.
Bilgisayar Görmesi Ders 7:Filtreler
Bilgisayar Görmesi Ders 5: İstatistiksel İşlemler
Bilgisayar Görmesi Ders 9:Korelasyon ve İki Boyutlu Dönüşümler
Grafik ve Animasyon.
OLASILIK DAĞILIMLARI Bu kısımda teorik olasılık dağılımları incelenecektir. Gerçek hayatta birçok olayın dağılımı bu kısımda inceleyeceğimiz çeşitli olasılık.
Bilgisayar Görmesi Ders 8:Kenar Bulma
Bilgisayar Görmesi Ders 6: İstatistiksel İşlemler Matlab Uygulamaları
ÖRNEK Tank Sıvı Seviye Bulanık Kontrolü
Retinal Görüntülerdeki Mikroanevrizmaların ve Hemorajilerin Tespiti.
TAGUCHİ DENEY TASARIMLARI ıı.
DİJİTAL GÖRÜNTÜ İŞLEME
Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş
UZAMSAL FİLTRELEME.
Analitik olmayan ortalamalar Bu gruptaki ortalamalar serinin bütün değerlerini dikkate almayıp, sadece belli birkaç değerini, özellikle ortadaki değerleri.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
YER FOTOGRAMETRİSİ (2014) SUNU III Doç. Dr. Eminnur Ayhan
YER FOTOGRAMETRİSİ (2014) Doç. Dr. Eminnur Ayhan
Hidrograf Analizi.
FOTOGRAMETRİ - I Sunu 3- 3 Eminnur Ayhan
Mustafa Teke, Alptekin Temizel Enformatik Enstitüsü , ODTÜ
DİJİTAL GÖRÜNTÜ İŞLEME
Yıldıray YALMAN Doç. Dr. İsmail ERTÜRK
Karadeniz Teknik Üniversitesi
Objektif Çekilecek nesneden gelen ışıkları toplayarak film ya da sensör üzerine net düşmelerini sağlayan mercekler topluluğudur. Objektif seçerken şunlara.
Gerçek Zamanlı Video Kayıtlarına Veri Gizleme Uygulaması
YER DEĞİŞTİRME VE DEĞER DÖNÜŞTÜRME ÖZELLİĞİNE SAHİP GÖRÜNTÜ ŞİFRELEME ALGORİTMALARININ ANALİZİ Erdal GÜVENOĞLU Nurşen SUÇSUZ 
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DİJİTAL GÖRÜNTÜ İŞLEME
Temel Bilgiler Pixel Sayısal görüntülerin en küçük birimi Picture element –Resim parçası Kendine ait renk bilgisine sahiptir İki boyutlu yapı Her.
FIZ 171 GRAFİK ÇİZİM PROGRAMI ORIGIN. Temel bilimlerde yapılan bilimsel çalışmalarda yaygın olarak kullanılan grafik programlarından biri ORIGIN’dır.
PROJEKTÖR.
MONİTÖRLER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

ÇOK BOYUTLU İŞARET İŞLEMENİN TEMELÖZELLİKLERİ

Genel Kavramlar Bir yada daha fazla değişkene bağlı fonksyonlara işaret adı verilir.Eğer tek bir bağımsız değişkene bağlıysa tek boyutlu işaret birden fazla bağımsız değişkene bağlıysa çok boyutlu işaret adı verilir.

Genel Kavramlar İşaretler genel olarak ikiye ayrılır.İşaret her aralıkta tanımlı ise Ayrık Zaman İşaret , işaret belirli bir aralıkta tanımlıysa Sürekli Zaman İşaret olarak adlandırılır.

Kullanım Alanları 1. Yapay Sinir Ağları 2. Dalgacık Dönüşümü 3. Markov Rastgele Alan Süzgeçleri 4. İteratif Hücresel Resim İşleme Algoritması 5. Yönlendirme Süzgeçleri 6. Genetik Algoritmalar 7. Bulanık Mantık 8. Görüntü İyileştirme

İzlenecek Yol İki boyutlu işaretler olarak görüntüyü ele alırsak burada amacımız görüntüyü oluşturan verilerin kaynaktan alınarak başka bir aygıtta (örnek olarak bir ekrana) aktarma işlemidir .Uygulamada kaynak ultrason , elektro mikroskop veya bilgisayar içerikli görüntüler olabilir.Burada kritik nokta görüntü kaynaktan direkt alınıp ekrana verilmez.Görüntü üzerinde oynamalar yapılarak iyileştirilmesi sağlanır.

Gürültü Sinyal işlemede karşımıza çıkacak en büyük sorun gürültü dediğimiz sorundur.Bu sorunu median filtre veya averaging filtre ile en aza indiririz.

Bilgisayarda Görüntü

Pikseller Sayısal bir görüntünün en temel parçasına piksel adı verilir.Matriste tuttuğumuz sayılar herbir pikselin rengini belirler.Bu renkler üç ana rengin (kırmızı – yeşil – mavi) birleşiminden oluşan renklerdir.

Çözünürlük Bir resmin detaylandırılabilir en küçük parçasına çözünürlük adı verilir.Çözünürlük ne kadar artarsa resmin netliğide o kadar artmaktadır.

Histogramlar Histogramlar piksel değerlerinin ağırlığını belirten grafiksel değerlerdir.Histogramları kullanarak görüntü matrislerimizde daha doğru değerler yükleyebiliriz.Bir histogram ne kadar ayrıksa görüntü o kadar nettir.

Histogram Eşitleme Verimize ait histogramın netliğini arttırmak için yaptığımız işleme Histogram Eşitleme adı verilir..

Sıvı Kristal Sıvı kristaller sayesinde artık görüntüleme işleminin kalitesi daha da arttırılmıştır. Sıvı kristallerden oluşan çizgilerle ve gerçek renklere göre görüntüler işlenerek hastalıklı bölgeler üzerinde görüntüler çözümlenmeye çalışılır. Sıvı kristalleri, sıvıların ve katı kristallerin arasında özelliklere sahip kimyasal maddelerdir. Çeşitli sıvı kristalleri fazları vardır. Bunlar çift kırılım gibi optik özellikleri işe tanımlanır.

Medyan Filtre Ele alınan bir sonlu diziyi (burada sonlu dizimiz görüntü matrisimizdir.) aykırı dediğimiz çok büyük ya da çok küçük değerleri ortanca değerlerle değiştirme prensibine dayanmaktadır. Burada matrisimizdeki çok büyük ve çok küçük değerleri gürültüler ve soğurmalar oluşturur.

Medyan Filtre {2 , -3, 10, 5, -1} sütunumuzu düşünürsek sütun önce küçükten büyüye doğru sıralanır. Yani {-3 , -1 , 2 , 5 , 10} Burada değer olarak ortadaki değer alınıp patlamalı değer yerine yazılır

Medyan Filtre

Adaptif Ortalama Filtre Median filtreyi genelde gürültü oranının %20 den daha düşük olduğu uygulamalarda tercih ediyoruz.Ancak eğer gürültü oranı %20 yi aşarsa adaptif ortalama filtre kullanılması gerekmektedir.

Kural Tabanlı Bulanık Adaptif Filtre Kural tabanlı filtre bulanık mantık ile görüntülerdeki gürültü miktarını tespit edebilmektedir. En büyük avantajı her gürültü oranında işe yaramaktadır ve görüntünün netliğini en iyi arttıran filtredir. Pikseller gri tonlarına göre sıraladıktan sonra aşağıdaki formül uygulanarak gürültüden temizleme işlemi gerçekleştirilir.

Kural Tabanlı Bulanık Adaptif Filtre

Gri Seviye Histogram Görüntü içerisindeki her bir gri seviyesine karşılık gelen ilgili gri seviyesindeki piksel sayısını karşılık düşüren fonksiyondur. Histogramlarda Y ekseni gri seviyesini X ekseni ise meydana gelme sıklığını göstermektedir. Histogramlarda görüntüyü geniş alana yayma işlemi iki şekilde yapılabilir. Histogram Germe Histogram Eşitleme

Histogram Germe Histogram germe histogramları geniş alana germe işlemidir.İşlemi aşağıdaki örnekte inceleyelim aşağıdaki grafi 2 ve 14 aralığına gerelim. Lineer Formül:

Histogram Germe

Histogram Eşitleme Histogram eşitleme giriş histogramını her gri seviyesinde eşit piksel sayısına sahip bir histograma dönüştürme işlemi olarak düşünülebilir. Histogram eşitleme histogramı dar olan resimler yada resim içersindeki bölgeler için iyi sonuçlar verir. Renk dağılımı düzgün olmayan görüntülerde iyileştirme metodudur. Tüm resme uygulanırsa Global Histogram Eşitleme eğer belirli bir parçasına uygulanırsa Local Histogram Eşitleme olarak adlandırılır

Histogram Eşitleme 1.Histogramdan yararlanılarak kümülatif histogram çıkarılır. Kümülatif histogram , histogramın kendisinden öncekiler ve kendisinin toplamı ile elde edilen değerlerin histogramıdır. 2.Kümülatif histogramlar toplam piksel sayısına bölünerek normalze edilir. Yeni resimde olmasını istediğimiz maksimum renk değeri ile çarpılır çıkan değerler tam sayıya yuvarlanmalıdır. 3.Eski gri seviye değerleri ile bir önceki adımda elde ettiğimiz histogram değerleri birbirine karşılık düşürülerek yeni histogram grafiği çizilir.

Histogram Eşitleme