BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
Advertisements

VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
CÜMLEDE ANLAM.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Cümlenin öğelerini temel ve yardımcı olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz. Temel öğeler Yardımcı öğeler yüklem özne nesne Z.T. D.T Edat tamlayıcısı.
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
MORFEMLER. MORFEM TÜRLERİ Şu örneklere bir göz atalım: Boyacının elleri beyaz. Öğrencilerde hefer olmalı.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
ZARFZARF (BELİRTEÇ) ZARF yer zamanölçüniteliksoru belirteçBir fiilin, bir fiil şeklinin (fiil ismi, sıfat-fiil, zarf-fiil), sıfatın veya kendi türünden.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
FIRAT OZTURK Konu: Basit Cümle.
TÜRKÇE EŞ ANLAMLI KEL İ MELER. EŞ ANLAMLI KEL İ MELER NED İ R EŞ ANLAMLI SÖZCÜKLER (Anlamdaş Sözcükler) Sesleri farklı, anlamları aynı olan sözcüklere.
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Hoş Geldiniz 3. Geleneksel Ankara Y.İ.B.O. lar Arası Bilgi Yarışması.
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
İşlev Açısından Kelime Türleri
Metinlerin Sınıflandırması
MORFEMLER.
PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015.
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
EŞ & ZIT (KARŞIT) VE EŞ SESLİ KELİMELER
Sözcük (Kelime) Bilgisi
klasik mantik önermeler
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
CÜMLENİN ÖĞELERİNDEN ‘NESNE’
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
Ünite 8: Olasılığa Giriş ve Temel Olasılık Hesaplamaları
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE)
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İleri Algoritma Analizi
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
7. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö) NUMARA: 20110954057 KONU: CÜMLEDE ANLAM

CÜMLEDE ANLAM 1. EŞ VE YAKIN ANLAMLI CÜMLELER 2. NEDEN- SONUÇ CÜMLELERİ 3. AMAÇ-SONUÇ CÜMLELERİ   08.01.2013

1Neden-Sonuç (sebep-sonuç) İlişkisi Bu tür cümlelerde, yargılardan biri, diğerinin gerçekleşmesine neden olmaktadır. Bir de eylemin hangi gerekçeyle yapıldığını bildiren cümleler de neden sonuç ilişkisi vardır. Bu tip yargıları bulmak için yükleme "niçin?" sorusu sorulabilir. "Salıncağın ipi kopunca çocuk yere düştü." 08.01.2013

2Amaç-Sonuç İlişkisi Öznenin işi, hareketi gerçekleştirme amacı ve sonucu cümle içinde verilir. Bu tür cümlelerde "için, diye, üzere, dolayı, ötürü, maksadıyla..." ifadeleri sıkça geçer. Bu ifadelerden bazıları "sebep-sonuç" bildiren cümlelerde de geçebilir. Amaç-sonuç cümlelerinde "hangi amaçla? hangi maksatla?" soruları sorulabilir. *Ailesini görmeye Almanya' ya gitmiş. 08.01.2013

3.EŞ VE YAKIN ANLAMLI CÜMLELER Eş Anlamlı sözcükler aynı varlık ya da kavramı karşılayan farklı sözcüklerdir. Bu kelimelerin yazılışları farklı fakat anlamları aynıdır. *Çektiğimiz sıkıntının nedeni sevgisizlik, bencilliktir. Cümlesinde geçen sıkıntı sözcüğü, Bu seferki yolculuğumuz çileli geçti. Cümlesindeki çile sözcüğüyle eş anlamlıdır. 08.01.2013

ÖRNEK CÜMLELER 08.01.2013 EŞ VE YAKIN ANLAMLI CÜMLE Bu seferki yolguluğumuz çileli geçti. Buraya çok güç ulaştık. NEDEN-SONUÇ CÜMLELERİ Bakımsızlıktan ev harabeye dönmüştü. Hediye almadım diye bana darılmış. AMAÇ-SONUÇ CÜMLELERİ Borçlarından kurtulmak için evini satmış. Ailesini görmeye Almanya'ya gitmiş. 08.01.2013

KONUNUN ÖZETİ Neden sonuç *Aşırı sıcaklar can kaybına yol açtı. Amaç sonuç *Ailesini görmeye Almanya' ya gitmiş. Eş Ve Yakın Anlamlı Cümleler 08.01.2013

TEŞEKKÜRLER… 08.01.2013

KAYNAKÇA aksan, doğan. 2012. türkçenin gücü türkçenin zenginliklerine tanıklar. istanbul : bilgi yayınevi, 2012. Cilt ciltsiz. 2007. atatürkdevrimleri. [Çevrimiçi] 2007. [Alıntı Tarihi: çarşamba aralık 2012.] http://www.ataturkdevrimleri.com/. http://www.google.com.tr/search?q=clipart&hl=tr&tbo=u&tbm=isch&source=univ&s a=X&ei=vx_sUNHjFeyL4gTdzoGoBg&ved=0CFEQsAQ&biw=1280&bih=929 08.01.2013