RIYAZU’S SALIHIN (Imam Nevevi )

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
"Size iki şey bırakıyorum
Advertisements

“Bu aydan azami istifade edecek olanlar ona teveccüh edenler olacaklardır.”***
AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT
Kur’ân-ı Kerîm’de Ayetleri -2
KIRK HADİS Temîm ed-Dârî anlatıyor: “Hz. Peygamber (s.a.s.) ‘Din nasihattir (samimiyettir).’ buyurdu. Biz, ‘Kime karşı?’ deyince, ‘Allah’a, Kitabı’na,
HASED. Bir nimeti hakkıyla elde etmiş bir insandan O nimetin kopup gitmesini istemektir. Kıskanmak, çekememek. HADİS "Mü'min gıbta; münâfık haset eder."
İLMİHAL Bir müslümanın dinini en güzel şekilde yaşaması için öğrenmesi.
Kadir Suresi "Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede,
NAMAZIN EHEMMİYETİ VE FAZİLETİ
YEMEK A D A B I.
GÜZEL AHLAK.
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
Haccın Önemi ve Faziletleri
GÜNLÜK NAMAZLAR (5 VAKİT NAMAZ)
Sözünde Durmak Dürüst ve Güvenilir Olmak
İBADET - TEMİZLİK İLİŞKİSİ
TEVAZU Tevazu yani alçakgönüllülük, kibirlenmenin zıddıdır.
Hac ibadeti bütünüyle insanların dünyevi ve uhrevi yararına, birlik ve beraberlik içinde kulluk edebilmek için hazırlanmış ilahi bir düzendir. Hac suresi.
MÜMİNLERİN BİRBİRLERİNE OLAN SEVGİLERİ
Bilgidagi.com.
Hazırlayan: Mustafa YILMAZ Tantavi İÖO DKAB Öğretmeni Eyüp/İstanbul
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
CAMİYİ TANIYALIM.
Zekat, Hac ve Kurban ibadeti
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
8.SINIF 5.ÜNİTE İNANÇ VE DAVRANIŞ İLİŞKİSİ
NAMAZ Görmedin mi? göklerde ve yerde bulunan herşey; güneş, ay, yıldızlar, dağlar, ağaçlar, hayvanlar ve insanların bir çoğu Allah´a hakikaten secde ediyorlar.
KELİME-İ ŞAHADET.
- Kumar Oynamak KUMAR OYNAMAK.
GÜZEL SÖZ VE DAVRANIŞLAR İLE İLGİLİ HADİS VE AYETLER
Hac İbadeti Hac Nedir? Hac Niçin Yapılır? Hac Kimlere Farzdır?
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
ORUÇ İBADETİNİN KİŞİYE VE TOPLUMA KAZANDIRDIKLARI
Sorumluluk Bilinci.
3. Kardeşler Arasındaki İlişkiler
Cemaatle Namaz ..
Nafile namazlar 1. Teheccüd Namazı (Gece Namazı) 2. İşrak Namazı 3
Aklın Dinî Sorumluluktaki Yeri ve Önemi
HAC VE UMRE.
İslam’da Bilginin Kaynakları
4. İyiliğe Karşılık Beklememek
Rasulullah (sav) buyurdular ki ;
NEVEVÎ. الحديث الأول عن أمير المؤمنين أبي حفص عمر بن الخطاب رضي الله تعالى عنه قال : سمعت رسول الله صلى الله تعالى عليه وعلى آله وسلم يقول : « إنَّما.
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
1. Hz. Muhammed’in İbadet Anlayışı
Paylaşma ve Yardımlaşma
إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي İnnenî enallâhu lâ ilâhe illâ ene fa’budnî ve ekımis.
KUMAR OYNAMAK * Para, mal veya değerli bir eşya karşılığı şansa ve tahmine dayalı olarak oynanan oyunlara kumar denir. Kumarda amaç başkasının parasını,
RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN ORUCU
HÜSEYİN EROL AFYONKARAHİSAR MEVLANA CAMİİ İMAM HATİB-İ.
T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAC HAZIRLIK KURSLARI.
Haydar Akın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
İYİLİK YAP DENİZE AT
ZEKAT. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekat Zekatın terim anlamı: Zengin Müslümanların yılda bir kez malının veya parasının belli bir miktarını.
Tereddütsüz İman ve Allah’a tam Güven
TAKVÂ (Riyazus-Salihin)
ÇALIŞMANIN ÖNEMİ VE LEZZETİ
Bünyamin yIldIz Riyazus Salihin dersleri 7 bölüm
İslam Medeniyetinde VAKIF VE SOSYAL DAYANIŞMA
TEMİZLİK VE İBADET 9. SINIF 2. ÜNİTE BÜŞRA SELCEN YILDIZ.
MANEVİ TEMİZLİK KALP TEMİZLİĞİ
ALLAH’IN KULLARINI KONTROL ve DENETİMİ
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI) SEYMEN OKUR 10/A 307.
ZEKÂT; Kelime anlamı: ‘Artma, çoğalma, arınma ve bereket’
Kur’an-ı Kerim’in Belli Başlı Konuları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi.
Oruç ; 1.Ergenlik çağına gelmiş 2.Akıllı 3.Sağlıklı 4.Müslümanlara farzdır.
8. SINIF 2. ÜNİTE ZEKÂT VE SADAKA.
2. ÜNİTE ZEKAT ve SADAKA Zekat ve Sadaka ibadetini ayet ve hadislerle açıklar.
2.ÜNİTE: ZEKAT,HAC,KURBAN
RIYAZU’S SALIHIN BUNYAMIN YILDIZ
Sunum transkripti:

RIYAZU’S SALIHIN (Imam Nevevi ) BÜNYAMİN YILDIZ Rotterdam Mevlana Camii Din Görevlisi

İhlas ve Niyet (Gizli ve açık bütün işlerde , sözlerde ve hallerde iyi niyet ve ihlas)

وَمَا أُمِرُوا إِلَّا لِيَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ حُنَفَاء وَيُقِيمُوا الصَّلَاةَ وَيُؤْتُوا الزَّكَاةَ وَذَلِكَ دِينُ الْقَيِّمَةِ Halbuki onlar, dini sadece Allah'a tahsis ederek, Allah'ı birleyerek, ancak Allah'a ibadet etmekle, namazı kılmakla ve zekatı vermekle emrolunmuşlardır. İşte dosdoğru din budur. 98 / BEYYİNE - 5

İlahi dinlerde değişmeyen üç esas vardır: 1- Allaha iman etmek, 2- Namaz kılmak, 3- Zekat vermek. Bunun için Müslümanların ihlaslı, samimiyet ve dürüst bir niyetle Allahın buyruklarını yerine getirmeleri şarttır. Yoksa Yahudi ve Hıristiyanlar benzemiş oluruz.

لَن يَنَالَ اللَّهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَاؤُهَا وَلَكِن يَنَالُهُ التَّقْوَى مِنكُمْ Onların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır; fakat O'na sadece sizin takvânız ulaşır.  22 / HACC - 37

Allahın değer verdiği insanın ihlası, iyi niyet ve samimiyetidir. Burada insanlar kurbanın akıtılan kandan ve dağıtılan etten ibaret olduğunu sanırlar. Allah ise kurbanın onun rızası doğrultusunda kesilip kesilmediğine bakar. Allahın değer verdiği insanın ihlası, iyi niyet ve samimiyetidir.

“Ameller niyetlere göre değer kazanır “Ameller niyetlere göre değer kazanır. Kişi neye niyet ettiyse onun karşılığını alır. Kimin niyeti Allah’a ve Rasûlü’ne kavuşmak, onlara hicret etmekse, eline geçecek sevap da Allah’a ve Rasûlü’ne hicret sevabıdır. Kim de elde edeceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola çıkmışsa, onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlenir.” Buhârî, Bed’ü’l-vahy, 1

Açıklama Niyet, bir işi Allah rızası için yapmayı kalbden geçirmektir. İş ya kalble, ya dille veya diğer organlarla yapılır. Kalbimizle yaptığımız işler, niyet ve düşüncelerimizdir. Dilimizle yaptıklarımız konuşmalarımızdır. Diğer organlarımız ile yaptığımız ise fiillerimizdir.

Açıklama İbadet olmayan ama iyi niyet ile yaptığımız bazı işlerimiz ibadet dönüşebilir. Mesela yediğin yemekten elde edeceğin kuvvet ile ibadet yapacağım dersen. Bu niyet ile yemek yersen bu ibadet olur.

Hadisten Öğrendiklerimiz Yapılan işlerden sevap kazanabilmek için o işlere iyi niyetle başlamak gerekir. Niyetin kalben yapılması önemlidir, dil ile de tekrar bunu belirtmeye gerek yok. Allah rızası gözetilmeden yapılan işlerden sevap kazanılmaz İnsan göründüğü gibi olmalı, dini dünyevi işleri için kullanmamalı İhlas, niyet sağlamlığıdır.

Allah Teâlâ sizin bedenlerinize ve yüzlerinize değil, kalplerinize bakar. Müslim, Birr 33

Açıklama İnsanlar genellikle dış görünüşe çok önem verirler. Güzel ve yakışıklı olanlar varlıklı kimseler toplumda daha büyük itibar görürler. Çirkin ve Fakir ise değer görmez. Bu ölçü ruh dünyasını tanımayan kişiler tarafından yapılmaktadır.

Açıklama Allah ise insanların davranışlarını değerlendirirken beden güzelliğine ve mal varlığına bakmaz. Nitekim bunlar gelip geçicidir. Önemli olan ruh güzelliği ve gönül zenginliğidir. Daha da önemlisi bu ikisinin iyi hal, güzel davranış ve samimi ibadetler olarak dışa yansımasıdır. Bir mümin Allaha kulluk edebilme aşkıyla yaşamalıdır.

Hadisten Öğrendiklerimiz Allah ibadetleri ve güzel davranışları değerlendirirken samimiyet derecesini, ihlas ve iyi niyeti esas alır. Kalb, Allahın çok değer verdiği, devamlı surette bakıp kontrol ettiği bir merkezdir. Bunun için onu kötü duygulardan arındırmamız gerekiyor. İbadetleri makbul ve değerli kılan kalbdir. Bunun için kalbi kin ve haset gibi manevi ve ictimai hastalıklardan arındırmalıyız.

SORULAR BÜNYAMİN YILDIZ