Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TAKVÂ (Riyazus-Salihin)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TAKVÂ (Riyazus-Salihin)"— Sunum transkripti:

1 TAKVÂ (Riyazus-Salihin)
Bünyamin YILDIZ Rotterdam Mevlana Camii Din Görevlisi

2 Âl-i İmrân sûresi 102 Ey inananlar! Allah'tan, sakınılması gerektiği gibi sakının, sizler ancak müslüman olarak can verin. Jullie die geloven! Vreest God zoals het Hem toekomt; jullie mogen dus alleen maar sterven als [mensen] die zich [aan God] hebben overgegeven. 

3 Takvâ korunmak, sakınmak, kaygılı ve saygılı olmak demektir
Takvâ korunmak, sakınmak, kaygılı ve saygılı olmak demektir. Taşlı dikenli bir yolda yürüyen kişi nasıl son derece dikkatli olursa, insan da hayatta aynen o endişe, sakınma ve korunma dikkati içinde olmalıdır. Sözünü ettiğimiz bu dikkat, Allah Teâlâ’nın koyduğu sınırlara karşı dikkattir. Âyet-i kerîme mü’minlere hitâben bu konuda  “son derece uyanık ve dikkatli” olmalarını istemektedir.

4 Takvadan ne kastediliyor?
Nasıl Takva sahibi olmalı ?? Teğâbün sûresi 16

5 Teğâbün sûresi 16 Allah'a karşı gelmekten gücünüzün yettiği kadar korkun, sakının... Vreest daarom Allah volgens jullie vermogen...

6 Müslüman hayatındaki en önemli takva görüntüsü nasıl olmalısı lâzım ?
Ahzâb sûresi 70

7 Ahzâb sûresi 70 Ey inananlar! Allah'tan sakının, dürüst söz söyleyin.
O jullie die geloven, vreest Allah en spreekt het ware woord.

8 “Allah korkusu” veya “Allah saygısı” diye anladığımız takvânın müslümana sağlayacağı faydaları nelerdir ? Talak sûresi 2-3

9 Talak sûresi 2-3  “Kim Allah’a karşı saygılı davranırsa, Allah ona bir çıkış ve kurtuluş yolu gösterir, hiç beklemediği yerden onu rızıklandırır.”  Hij zal in zijn levensonderhoud voorzien vanwaar hij er niet op rekent. En wie op God zijn vertrouwen stelt, voor die is dat goed genoeg.

10 Müslim, Zikir 99 “Dünya tatlı, göz kamaştırıcı ve çekicidir. Allah onu sizin kullanmanıza verecek ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyaya aldanmaktan sakının. Kadınlara kapılmaktan korunun. Çünkü İsrailoğullarında ilk fitne kadınlar yüzünden çıkmıştır.”

11 Hadisten Öğrendiklerimiz
Geçmiş ümmetlerin başına gelenlerden ibret alınmalıdır. Hanımlara karşı meşrû sınırlar çerçevesinde davranılmalıdır. Dünyanın çarpıcılığına aldanmamalıdır. Allah korkusu ve takvâ duygusu, ele geçen nimet ve imkânların devamı için de gereklidir.

12 “Allahım! Senden hidâyet, takvâ, iffet ve gönül zenginliği isterim.”
Müslim, Zikir 72 “Allahım! Senden hidâyet, takvâ, iffet ve gönül zenginliği isterim.”

13 Hadisten Öğrendiklerimiz
Hidâyet, takvâ, iffet ve gönül zenginliği yüksek değere sahip meziyetlerdir. Hayatı daima Allah’a sığınarak ve O’ndan yardım dileyerek yaşamalıdır. Takvâ, Allah’tan istenecek meziyetlerin başında yer alır.

14 Tirmizî, Cum’a 80 “Allah’tan korkunuz. Beş vakit namazınızı kılınız. Ramazan orucunuzu tutunuz. Mallarınızın zekâtını veriniz. Yöneticilerinize itaat ediniz! (Bu takdirde doğruca) Rabbinizin cennetine girersiniz.”  

15 Hadisten Öğrendiklerimiz
Hadiste sayılan amelleri işlemek takvâ gereğidir. Takvâ, cennet yolu ve cennete giriş şartıdır. Dünyada doğruluk, âhirette kurtuluş sebebidir. Allah’a isyanı emretmedikleri sürece, yöneticilere itaat etmek gereklidir.


"TAKVÂ (Riyazus-Salihin)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları