DİZİLER Bellekte sıralı bir şekilde bulunan ve aynı türden bilgilerin saklandığı veri yapısına dizi (array) denir. Örneğin kullanıcıdan 7 kişinin not ortalamasını.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİZİLER – I. Kısım YRD.DOÇ.DR. CİHAD DEMİRLİ
Advertisements

Diziler.
Bölüm 8 Diziler Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama
Göstericiler (Pointers)
void medyan(int cevap[]) { int j; siralama(cevap);
String Diziler(Katarlar)
Tanım Birbirleriyle ilişkili ve bitişik iki ya da daha fazla bellek hücresinden oluşan yapı Örnek dizi tanımı: int tamsayiDizi[10]; tamsayiDizi[0] /*ilk.
Diziler.
Selçuk Üniversitesi’nin Bilişime Gönül Veren Gençleri
C++’A GİRİŞ Yılmaz Kılıçaslan.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü DİZİLER C Programlama Dili Yaz Stajı Cengiz TEPE SAMSUN 2007.
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 4: Diziler
Diziler(Arrays).
Bölüm 10 Yapılar ve Birleşimler
7. DİZİLER Diziler birçok değişkene aynı adla ulaşmayı sağlayan bir grup veri yapısıdır. Bir dizi aynı tipte ve aynı adı paylaşan bir grup değişken demektir.
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
Diziler.
Soru1: Dışardan "%s" format belirteci kullanılarak girilecek 20 elemanlı bir dizinin elemanlarının kaç tanesinin rakam, kaç tanesinin harf ve kaç tanesinin.
DİZİLER.
While Döngüsü Tekrarlama deyimidir. Bir küme ya da deyim while kullanılarak bir çok kez yinelenebilir. Yinelenmesi için koşul sınaması döngüye girilmeden.
Nesneye Yönelik Programlama
C++ Temelleri C++ genel amaçlı, nesne tabanlı, yüksek seviye programlama dilidir.
C#.NET 5.0 C# .NET 5.0 Eğitimleri Volkan KANAT.
Paralel Programlamaya Giriş
Programlamaya Giriş ve Algoritmalar
Diziler Adres Kavramı Nesnelerin Adresleri sizeof Operatörü
Diziler Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler.
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA
C++’a Giriş Yılmaz Kılıçaslan.
Diziler (Arrays).
JAVA’DA DİZİLER Dr.Galip AYDIN.
Bölüm 3: Diziler BTEP 102 – Veri Yapıları ve Programlama
Diziler. Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler.
C PROGRAMLAMA FONKSİYONLAR Adres ile Fonksiyon Çağırma Pointer (İşaretçiler) ile Fonksiyon Çağırma Rekürsif Fonksiyonlar.
C++ Ders Notları 2.Ders (Dilin Yapısı)
Bilgisayar Programlama. Tek bir değişken tanımlamak için aşağıdaki gibi bir yazım yeterlidir. int i; Hatırlanacağı gibi bu tarz bir tanımlamada.
C++ Ders Notları 3.Ders (String İşlemleri)
Bil 102 Bölüm 6 Diziler.
C++.
DİZİLER Arrays.
TOPLAMA İŞLEMİ VE ALIŞTIRMALAR.
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 4: Diziler
İlk Değer Alma Sırası İlk Değer Alma Sırası Nesnelere ait global alanlara başlangıç değerleri hemen verilir; üstelik, yapılandırıcılardan (constructor)
3. HAFTA 3. Hafta.
Veri yapıları Hafta3 Dizi Yapıları.
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
C Programlamada, benzer tipte tanımlaman değişkenleri kontrol etmede bize en çok yardım eden dostlarımız dizilerdir. Örneğin: 100 Öğrencinin bilgilerini.
BİLGİSAYAR programlama II
BİLGİSAYAR programlama II
Sıralama. Sıralama, bir dizideki sayısal elemanların küçükten büyüğe veya büyükten küçüğe, sayısal olmayan bir dizideki elemanların ise A’ dan Z’ ye.
Bilgisayar Programlama III C
Hafta2 Rekürsif Algoritmalar
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 6: Diziler Yrd. Doç. Dr. Altan MESUT Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği.
Bölüm 8 Diziler Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler.
Fonksiyonlar ve Diziler
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 6: Diziler
C’de Fonsiyonlar Aslı Ergün.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 6: Diziler
C Sharp 9. hafta - dIZILER.
Bölüm 8 Diziler Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama
FONKSİYONLAR Programlamada fonksiyon kullanmanın en önemli sebebi kodların tekrar edilmesini engellemektir. Örneğin; karekök yada üsalma işlemi yapan bir.
Bölüm 8 Diziler Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama
YAPISAL PROGRAMLAMA Hafta-6
ARDUİNO Arduino Eğitimleri Bölüm 3 Programlama Dili Temelleri
İleri Algoritma Analizi
JAVA’DA DİZİLER. Özet  Dizi: belirli sayıda ve aynı veri türünden de ğ işkenlere aynı adla erişilmesini sa ğ layan bir yapıdır.  Dizilerde döngü işlemleri.
YAPISAL PROGRAMLAMA Hafta-7
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Diziler(Arrays).
Sunum transkripti:

DİZİLER Bellekte sıralı bir şekilde bulunan ve aynı türden bilgilerin saklandığı veri yapısına dizi (array) denir. Örneğin kullanıcıdan 7 kişinin not ortalamasını almak istiyoruz. Bu durumda; int ortalama1, ortalama2, ortalama3, ortalama4, ortalama5, ortalama6, ortalama6; şeklinde değişkenlerimizi tanımlamamız gerekiyor. İşte bu durumda dizileri kullanmak işlerimizi kolaylaştıracaktır: int ortalama[7]; /* şeklinde 0’dan başlarayak 6’ya kadar giden 7 elemanlı bir dizi tanımı, yukarıdaki değişken tanımlamamız ile aynı işlevi görecektir.

int ortalama[7]; TEK BOYUTLU DİZİLER DİZİ BELLEK Ortalama[0] 1. ortalama Ortalama[1] 2. ortalama Ortalama[2] 3. Ortalama Ortalama[3] 4. Ortalama Ortalama[4] 5. Ortalama Ortalama[5] 6. Ortalama Ortalama[6] 7. ortalama int ortalama[7]; TEK BOYUTLU DİZİLER Toplu olarak bir grup halinde bulunan sayı veya karakter verilerini içeren dizilere tek boyutlu diziler denir. Diziler de bir veri türü olduğu için doğal olarak bunlarında değişkenler gibi tanımlanmaları gerekmektedir.

C++ da dizi tanımlaması: int a[100]; Dizinin tipi Dizinin Adı Dizinin boyutu (Dizi elemanlarının tipi ) (Dizideki Eleman Sayısı) Örnekler: int sayilar[10]; // bu ifade ile 10 adet tamsayıdan oluşan bir dizi tanımlandı. char harfler[5]; //bu ifade ile 5 adet karakterden oluşan bir dizi tanımlandı. double x[20]; 20 elemanlı ve elemanları double türünden olan bir dizi tanımlandı. int a[50], b[30], c[10]; //a,b ve elemanları tam sayı türünden olan dizilerdir. int a[50], b,x;

Diziler indeks mantığı ile çalışmaktadır Diziler indeks mantığı ile çalışmaktadır. Bir dizideki her bir elemana bir index verilir. Ancak indexler sıfırdan başlayarak ilerler. Bu nedenle bir dizinin ilk elemanı aslında sıfırıncı indextir. Bunun nedeni de dijital ortamda sayma işleminin 1’den değil sıfırdan başlamasıdır.

Örnek: #include <iostream> using namespace std; int main(){ int a[4]; a[0]=15; a[1]=25; a[2]=15; a[3]=25; cout<<"Dizi elemanları asagida listelenmistir:"<<endl; cout<<a[0]<<endl<<a[1]<<endl<<a[2]<<endl<<a[3]<<endl; system("pause"); return 0; }

Örnek: #include <iostream> using namespace std; int main (){ int a[4]={15,25,67,43 }; cout<<a[0]<<endl<<a[1]<<endl<<a[2]<<endl<<a[3]; system("pause"); return 0; }

Örnek: #include<iostream> using namespace std; int main(){ int a[6]={15,25,67,43,55,66}; for(int i=0;i<6;i++){ cout<<a[i]<<endl; } system("pause"); return 0;

Örnek: #include<iostream> using namespace std; int main(){ char harf[6]={'E','d','i','r','n','e'}; for(int i=5;i>=0; i--){ cout<<harf[i]<<endl; } system("pause"); return 0;

Eğer int a[4]={0}; tarzında bir ifade kullanırsak bütün değişkenler 0 değerini alır. #include<iostream> using namespace std; int main(){ int toplam=0; int sayi[3]={3,2,1}; for(int i=0;i<3;i++){ toplam=toplam+sayi[i];//bu ifade toplam+sayi[i] şeklinde de yazılabilirdi. } cout<<"Dizideki sayilarin toplami:"<<toplam<<endl; system("pause"); return 0;

#include<iostream> using namespace std; int main(){ char isim1[6]={'Y','A','G','M','U','R'}; char isim2 [4]={'U','M','U','T'}; for(int i;i<4;i++){ isim1[i]=isim2[i]; } for(int i=0;i<6;i++){ cout<<isim1[i]; cout<<endl; system("pause"); return 0;

ÇOK BOYUTLU DİZİLER Çok boyutlu dizilerin tanımlanması da mantık olarak tek boyutlu dizilerle aynı şekildedir. Çok boyutlu diziler, matris mantığı ile çalışırlar. Bu nedenle iki adet farklı indeks kullanılır. Birinci indeks satır elemanlarını tutarken, ikinci indeks sütun elemanlarını tutacaktır. (Veri tipi) (Dizinin adı[][]) veya (Veri tipi) (Dizinin adı[][]={ }; şeklinde tanımlanabilir. Örneğin; int sayilar[ ][ ]; int sayi[3][3]={{1,4,7},{2,5,8},{3,6,9}};

int sayi[3][3]={{1,4,7},{2,5,8},{3,6,9}}; Bu durumda şöyle biz sayı dizisi oluşturulmuş olur: sayi[0][0]=1 sayi[0][1]=4 sayi[0][2]=7 sayi[1][0]=2 sayi[1][1]=5 sayi[1][2]=8 sayi[2][0]=3 sayi[2][1]=6 sayi[2][2]=9

#include<iostream> using namespace std; int main(){ int sayi[4][2]={{1,2},{3,5},{4,2},{1,0}}; cout<<"Dizi elemanlari:\n"; for(int i=0;i<4;i++){ for(int j=0;j<2;j++){ cout<<"["<<i<<"]["<<j<<"]:"; cout<<sayi[i][j]<<endl; } system("pause"); return 0;