GÖREV ANALİZİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Terim Çalışmaları Doç. Dr. Ender Ateşman.
Advertisements

KISA CEVAPLI TESTLER ve DOĞRU-YANLIŞ TESTLERİ
Test Geliştirme ve Madde Analizi
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
PROBLEME DAYALI ÖĞRENİMDE DEĞERLENDİRME
BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI.
Arş. Gör. Meryem YILMAZ SOYLU
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
EĞİTSEL YAZILIMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE SEÇİMİ
ÖĞRETİM ANALİZİ Amaçların Sınıflandırılması Bilişsel Öğrenmeler
Zihinsel Engellilerde Disiplin Alanlarının Öğretimi
Görev Analizi Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Başlıca Öğrenme Stratejileri
ÖĞRETİMİ TASARLAMA: STRATEJİLER
ALGORİTMA ve PROGRAMLAMA
Problem Çözme Süreci.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 2
Bilişşsel Hedeflerin Ölçülmesi
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
Problem Çözme Becerileri
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
DEĞERLENDİRME ARAÇLARININ GELİŞTİRİLMESİ
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
ÖĞRETİMİ TASARLAMA: SIRALAMA
BTO 206 Öğretim Tasarımı İş/Görev Analizi.
İHTİYAÇ BELİRLEME VE ANALİZİ
Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları
Bilgisayar Destekli Eğitim
ÖĞRETİM STRATEJİLERİ Murad TİRYAKİOĞLU.
ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİ MODELİ
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
Eğitimde Hedefler Hedeflerin İşlevleri ve Analizi
EĞİTİMDE HEDEFLERİN BELİRLENMESİ
Melek YILMAZ.   Bilgi ve teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde öğrencilerin bilgiye ulaşma ve problem çözme becerilerini kazanmaları önemlidir.  Bunun.
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
ÖĞRETİM HEDEFLERİ ve ÖLÇME ARAÇLARINI GELİŞTİRME
ENF 204 Bilgisayar Programlama Algoritma ve Akış Diyagramları
Problem Yaklaşım Temelleri, Algoritma ve Akış Şeması
Öğretim Materyallerinin Değerlendirilmesi
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
Erken çocuklukta gelişim
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Problem Çözme Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ VE ÖĞRETİM TASARIMI
ÖĞRETİM STRATEJİSİ, YÖNTEM ve TEKNİKLER
ARCS Modeli.
BE P BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI. BEP ; özel eğitim gereksinimi olan her birey için yazılı olarak geliştirilmiş ve özel eğitim gereksinimi olan.
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
Ö.T.M.T Öğr. Gör. Özlem BAĞCI.
İHTİYAÇ BELİRLEME VE ANALİZİ.  Bu bölümde;  Ö ğ retim Aranılan Yanıt mıdır?  İ htiyaç De ğ erlendirme Nedir?  İ htiyacın Belirlenmesi ve Analizi 
BASAMAKLI ÖĞRETİM PLANI
ADDIE. ADDIE MODEL İ (JENER İ K MODELLEME) 2 Analiz (Analysis) Tasarım (Design) Geliştirme (Development) Uygulama (Implementation) De ğ erlendirme (Evaluation)
1 ÖĞRETİCİ PROGRAMLAR. 2 Öğretim Aşamaları Bilginin Sunulması Öğrencinin Yönlendirilmesi Uygulama Değerlendirme Öğretici Programlar.
Matematik Öğrenme Bozukluğu/ Güçlüğü
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Verilerin Toplanması ANKET
ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ.
Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri
Yrd. Doç. Dr. Süleyman AKYÜREK
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Yapılandırmacı Öğrenme
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 9
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
Araştırma Problemlere güvenilir çözümler bulmak amacı ile planlı ve sistematik olarak, verilerin toplanması, çözümlenmesi, değerlendirilmesi ve raporlaştırılması.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
Yasemin Demiraslan Çevik 04/04/2014
EĞİTİMDE BİLGİSAYAR KULLANIMI
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ TEMEL KAVRAMLAR
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
Sunum transkripti:

GÖREV ANALİZİ

GÖREV ANALİZİ NEDİR? Öğretim tasarımı sürecinde kullanılan görev analizi, öğrencilerin öğrenme ortamlarında nasıl hareket edeceklerini bildiklerini düşündüğümüz öğrenme sürecini analiz eden ve açıklığa kavuşturan süreçtir.

Görev analizinin amacı Öğretim hedeflerinin belirlenmesi, Öğrencilerin çaba harcayacağı görev ve alt görevlerin ayrıntılı biçimde belirlenmesi ve açıklanması, Bilgi türünün belirlenmesi, Öğrenme çıktılarının belirlenmesi,

Görevlerin öncelik ve sıralamasının belirlenmesi, Uygun medya ve öğrenme ortamlarının seçilmesi, Performans değerlendirme ve değerlendirmenin yapılandırılması.

GÖREV ANALİZİ NASIL YAPILIR? Hedeflere göre görevlerin sınıflanması Görev envanteri - görevlerin belirlenmesi Görevlerin seçilmesi Görevlerin ayrıştırılması Görevlerin sıralanması

FARKLI GÖREV ANALİZİ BİÇİMLERİ İşlemsel görev Hiyerarşik/ ön öğrenme analizi Bilgi işleme analizi Tutum hedeflerinin görev analizi Bilişsel strateji hedeflerinin görev analizi

İŞLEMSEL GÖREV ANALİZİ İşlemin kolay ya da zor olması işlemsel görev analizinin ve dolayısıyla da öğrencinin başarısını örnekler :Tekerlek değiştirmek, bilgisayarı formatlamak, ağ kurulumu yapmak, çay demlemek.

İşlemsel görev analizi süreçleri Seçilen işlemin uygulanabilir olup olmadığının belirlenmesi İşlemin adımlarının hatırlanması Adımların sırasıyla uygulanması ve adımların gerekli olup olmadığına karar verilmesi Elde edilen sonucun geçerli olup olmadığının doğrulanması

İşlemsel görev analizi aşağıdaki ölçütlere göre değerlendirilebilir: Eksiksizlik Bütün adımların performans terimleri (fiiller) ile yazılması Sunulan görev için işlemsel analizin uygunluğu Geçerlik ve doğruluk Akış şeması ya da kullanılan sunuş biçiminin uygunluğu

HİYERARŞİK GÖREV ANALİZİ Hiyerarşik görev analizinde, görevler birbirleri ile ön gereklilik esasına göre bağlı olduklarından öncelik sonralık ilişkisi ve sıralaması önemlidir. Alt basamaklardaki görevler bitirilmeden üst basamaklardaki görevler yapılamaz.

Üç adımlık bir yapı kullanılabilir. Görevlerin gruplanması/kümelenmesi Görevlerin öğrenme için, her bir grup arasındaki hiyerarşik ilişkilerin görülebileceği biçimde düzenlenmesi Yapılan hiyerarşinin doğruluğunu sağlamak için konu alanı uzmanına danışılması.

Aşağıdaki ölçütlerin hiyerarşik görev analizinin değerlendirilmesinde kullanılması önerilmektedir. Görevlerin yeterli sayıda olması Seviyelerin derinliği Geçerlik ve doğruluk: Grup tutarlılığının sağlanması Beceri ve alt becerilerin performans terimleri ile yazılması

Akış şeması kullanılan hiyerarşik görev analizi örneği

BİLİNTİ İŞLEME ANALİZİ   Bu analiz yapılırken akılda tutulması gereken "Öğrenme görevinin tamamlanabilmesi için süreçte bulunan birey ne gibi zihinsel ve fiziksel adımlardan geçmelidir?" sorusudur.

Bilinti İşleme Analizi Nasıl Yapılır?   Olabildiğince çok bilgi toplanır. Hedef, sunulan test soruları ile tekrar yazılır. Süreci bilen kişilere süreçle ilgili bazı sorular sorulur ve ardından, kişilerin süreci nasıl tamamladıkları gözlenir, en basit adımları bile yazması istenir.

Adım üçte tutulan kayıtlar 3. ve 4. adımlarda birden çok uzmanın belirttiği adımlar değerlendirmeye alınır. İzlenceyi tamamlamak için en kısa ve kolay yol tanımlanır,

Birçok adım ya da karmaşık adımlarda gereken faktörler not alınır. Hedefe götürücü adım ve döngülerin seçimi yapılır. Hedef için uygun adım ve karar noktalarının listesi yapılır. Yapılan analizin diğer uzmanlarca doğrulanması sağlanır.

Bilinti işleme analizi örneği

BİLİŞSEL STRATEJİ HEDEFLERİNE YÖNELİK GÖREV ANALİZİ Bilişsel süreçler ve davranışları kapsar Bilişsel strateji hedeflerine yönelik görev analizi, problem çözme analizine benzemektedir.

Öğrenme görevinin özellik ve gerekliliklerini belirle. Bu analizin adımları Öğrenme görevinin özellik ve gerekliliklerini belirle. Göreve uygun stratejiler seç ya da geliştir. En uygun stratejiyi seç, Stratejiyi uygula. Stratejinin etkililiğini değerlendir. Strateji etkili ise kullanmaya devam et, değilse 1. adıma dön.

KÜMELEME ANALİZİ Sözel alandaki bilintileri analiz etmede kullanılan kümeleme analizinin bir başka adı da "ayrıntı (elaboration)" analizidir. Kümeleme analizi mantıksal sıralamanın gerekmediği sözel bilintilerin analizinde kullanılır.

Kümeleme Analizi Nasıl Yapılır? Ana kavramın belirlenmesi Bilgilerin nasıl yapılandırılacağının belirlenmesi Birinci, ikinci ve diğer seviyelerdeki başlıkların be­lirlenmesi Öğretilecek bilgiler arasındaki ilişkilerin belirlen­meye çalışılması

Kümeleme analizi örneği:

TEŞEKKÜRLER