Tarım Hukuku 2.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAK KAVRAMI VE GENEL ESASLAR
Advertisements

Mülkiyet Hakkı Madde 1 - Mülkiyetin korunması Her gerçek ve tüzel kişinin mal ve mülk dokunulmazlığına saygı gösterilmesini isteme hakkı vardır. Bir kimse,
Anayasal Vergilendirme İlkeleri
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
Kıyı Politikası.
İşletme Biliminin Temel İlkeleri
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Deniz Ticareti Hukuku 19-20/11/2012
Kentleşme, Konut ve Afet Yasal Düzenlemeler ve Uygulamalarla
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
İyi ve etkili bir vatandaş yetiştirmektir.
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
TİCARİ İŞLETME HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
Medeniyetin ilerlemesi ve gelişmesi sonucu yeni faaliyet alanlarının ortaya çıkması bunların hukuk açısından tabi olacakları hukuk dalını saptamada yazarları.
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
(Genel) Vergi Hukuku.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Ticari veri tabanları (Yerel)
TUR İ ZM HUKUKU VE MEVZUATI DR. OSMAN AVŞAR KURGUN DR. AYHAN GÖKDEN İ Z DR. MURAT SEL İ M SELV İ DR. GONCA KILIÇ DR. ELBEYI PEL İ T Ö Ğ R. GÖR. HÜSEY İ.
Eğitim ve Hukuk.
Yrd.Doç.Dr. Yıldırım Osman Çetmeli
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Egemen Olan İlkeler: 2
BM EHS 12.maddesi ve Türkiye Bir paradigma değişikliği; yardıma muhtaç kişiden, haklara, onura ve özerkliğe sahip eşit yurttaşa.
1 Hukuk kuralları hangi şekillerde ortaya çıkmaktadır?
TAŞINMAZ MÜLKİYETİ ve KAT MÜLKİYETİ KANUNU
Konu 5: MÜLKİYETLERİNE GÖRE TARIM İŞLETMELERİ
BİR HUKUK DALI OLARAK TARIM HUKUKU
KADASTRO
TEMEL KAVRAMLAR VE SAĞLIK HUKUKU
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ SEMİNERİ. EĞİTİM HAKKI Özel gereksinimi ve/veya engeli olan ya da olmayan tüm çocuklar eğitim hakkından yararlanma özgürlüğüne.
III. Türkiye-Azerbaycan Uluslararası Hukuk Sempozyumu MALVARLIĞININ HUKUKSAL KORUNMASI 2 Mayıs 2013 (Birinci Gün) MALVARLIĞININ HUKUKSAL KORUNMASI 09:00-09:30.
Konu 9: TAŞINMAZ MÜLKİYETİN SINIRLANDIRILMASI,YİTİRİLMESİ VE TAŞINIR MÜLKİYETİN EDİNİMİ.
KİRALAMA-İRTİFAK HAKKI VE KULLANIM İZNİ(İNTİFA HAKKI)
TARIM ARAZİLERİNİN KAMULAŞTIRMA BEDELLERİNİN TESPİTİ
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
İŞLETMENİN EKONOMİK YAPI İÇİNDEKİ YERİ VE İŞLETMENİN ÇEVRESİ
Konu 6: TAŞINMAZ MÜLKİYETİN KAPSAMI, SINIRLARI, EDİNİMİ VE TAPU KÜTÜĞÜ.
Konu 8: TARIM İŞLETMELERİ İÇİN ÖZEL MİRAS KURALLARI.
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku. İŞ HUKUKU Toplumda bireylerin iş ilişkilerini düzenleyen Uyulması zorunlu kuralların bütünü… *İş sözleşmesi (hizmet akdi)
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
Tarım Hukuku 3.
ATATÜRK’ÜN İLKELERİ.
İNSAN HAKLARININ TARİHSEL SÜRECİ Prof. Dr. Ayten DEMİR
Tarım Hukuku 4 Powerpoint Templates.
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
VETERİNER HEKİMLİĞİ MEVZUATI
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
TARIM HUKUKU 12.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Eğitim ve Çalışma Hakkı
HUKUK BAŞLANGICI ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM.
Anayasa normlar hiyerarşisinin en üstünde yer alan ve yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlayan temel hukuk kurallarını içerir. ANAYASA.
Atatürk ‘ÜN İlke İnkIlaplarI
MEDENİ HUKUK.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YARARLANILABİLECEK KİTAPLAR
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
BÖLÜM 1: KAYNAŞTIRMA: TEMEL KAVRAMLAR, TARİHÇE ve İLKELER
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MÜLKİYET HAKKI
Başlangıç Hükümleri- 1. Hafta
Başlangıç Hükümleri -5. Hafta
SİGORTA HUKUKU GENEL KAVRAMLAR Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM MEVZUATI
1 ATATÜRK’ÜN İLKELERİ 2 1. Cumhuriyetçilik Cumhuriyet bir devlet biçimidir. Geniş manası ile halkın kendi kendisini yönelmesidir. Cumhuriyet, devlet.
HUKUKA GİRİŞ ÖZEL HUKUKUN DALLARI.
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
Sunum transkripti:

Tarım Hukuku 2

Tarımsal üretimin ve tarımsal işletmenin özelliklerinden dolayı tarım kesimindeki ilişkileri kendi sistemi içinde özel kurallarla düzenleyen özerk bir hukuk dalına gereksinim vardır.   İnsan ile toprak arasındaki nesnel ilişkiler Toprağı işleyen insanlar arasındaki hukuki ilişkiler Tarım Hukukunun gelişiminde iki karşıt dönem: Yurttaşlar Hukuku ve Tarım Hukukunun birbirine karıştığı liberal dönem Hukukun özel bir dalı olarak Tarım Hukukunun ortaya çıkmasına neden olan müdahaleci dönem Mülkiyet hakkının mutlaklığı ve sözleşmelerin serbestliği

İnsan ve Vatandaş Hakları Bildirisi Mülkiyet hakkı kutsal ve dokunulmaz bir haktır. Code Napoleon Yasa ve yönetmeliklerle yasaklanmış olan kullanımlarda bulunmamak koşuluyla, MÜLKİYET eşyalardan en mutlak bir biçimde yararlanma ve onlar üzerinde egenimde bulunma hakkıdır. Yasal olarak yapılan sözleşmeler onu yapanlar için yasa yerine geçer. Bürgerliches Gesetzbuch Yasanın tersine koyduğu kurallarla üçüncü kişilerin haklarıyla ilgili kurallar ayrık tutulursa, bir nesnenin maliki bu nesne üzerinde dilediği gibi egenim hakkını kullanır ve başka herhangi bir kişinin en ufak bir yararlanmasına engel olabilir.

Mecelle Herkes mülkinde keyfe mayeşa temaşa eder. İsviçre Medeni Kanunu Bir nesnenin maliki olan kimsenin o nesnede yasa sınırları içinde dilediği gibi egenim hakkı vardır. Türk Medeni Kanunu Bir şeye malik olan kimse, hukuk düzeninin sınırları içinde, o şey üzerinde dilediği gibi kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisine sahiptir.

Tarım Hukukuna İlişkin Yasaların İncelenmesi Sonuçları Bunların hemen hepsi tarımsal yaşamın ancak belirli alanlarını düzenlemektedir. Konuyu bir bütün olarak düzenlemeyi amaçlayanların sayıları pek azdır ve bir oluşma durumunda olup tamamlanmış olmaktan çok uzaktırlar. Pek çok ülkede ise henüz tarım yasalarını oluşturmak için hiçbir girişim yoktur.

Tarım Yasalarının Kapsamı Yasa o ülkenin önem verdiği belirli tarım hukuku konularını kapsayabilir. Tarım hukukunun kamu hukuku ile ilgili kurallarını kapsayabilir. Tarım hukukunun özel hukuk ile ilgili kurallarını kapsayabilir. Tarım hukukunun kamu hukuku ve özel hukuk ile ilgili bütün kurallarını kapsayabilir.

Tarım Hukukunda Yasalaştırma Genel olarak tarım hukukunda yasalaştırma yerinde ve faydalı olarak kabul edilmelidir. Bir tarım yasası çiftçilere kendi yasaları üzerinde gerekli ve doğru bilgiyi verdiği gibi, bu yasayı uygulamak ya da yorumlamak durumunda olan yöneticilere ve yargıçlara da uğraşıları için esaslı bir araç sağlamaktadır. Yasalaştırma için zorunlu olan ilkelerin ve öğretinin nesnel temelleri atılmalı ve tarımsal konulardaki hukuksal kurumların bilimsel incelemeleri yapılmalıdır.

Tarım yasası deneyimle sağlamlaşmış ve ülke ekonomisinin olağan değişmelerine dayanabilen genel nitelikteki istikrarlı hukuksal kuralları kapsamalıdır. İvedi değişmeye elverişli özel kurallar özel yasalara ya da tüzük yönetmelik ve kararnamelere bırakılmalıdır. Yasa kamu hukuku ve özel hukuk kurallarını birlikte kapsamalıdır. Tarım hukuku öğretisine göre bu sisteme giren hukuksal kurumları tarım yasasına almak ve tarımla ilgili olmakla birlikte öteki hukuksal kurumların yetki alanlarına giren konuları ilgili oldukları yasalara bırakmak.