Türk-İslam Bilim Adamlarının Astronomiye Katkıları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HARİTA BİLGİSİ 2. HAFTA 15 TEST SORUSU
Advertisements

BÖLÜM II I. UFUK KOORDİNAT SİSTEMİ II. SAAT KOORDİNAT SİSTEMİ
Matematikçi,astronot , filozof ve şair olarak bilinen ÖMER HAYYAM Tarihçilerin verdiği bilgiye göre 1048 yılında Nişabur(İran) kentinde doğdu. (Doğum.
KOORDİNAT SİSTEMİ.
TARİHTE ZAMAN VE TAKVİM ÇEŞİTLERİ.
HARİTA OKUMA BİLGİSİ SORU 1: Haritaların alt kenar çizgisi hangi anayönü gösterir?    A. Doğu   B.  Batı  C.  Güney   D.  Kuzey   SORU 2: Haritanın sol.
Enlemler ve Boylamlar.
Fatih Camii.
EL BATTANİ
YEREL SAAT ve GÖLGE BOYU GRAFİĞİ.
BİLGİNLER ULUĞ BEY ARŞİMET EİNSTEİN NEWTON
AYDINLANMA ÇAĞI’NDA BİLİM
DÜNYANIN YILLIK HAREKETİ ÖZEL TARİHLER
Yaşadığı çağa damgasını vurup
DÜNYANIN YILLIK HAREKETİ
Enlem ve Paraleller elle tutulur mu?
İLK KÜLTÜR MERKEZLERİ.
COĞRAFİ MATEMATİK KONUM
Enlemler ve Boylamlar Enlemler ve Boylamlar.
Yaratıcı Düşüncelerimizi Ortaya ÇIKARALIM
Ekvator - Paralel - Meridyen - Enlem -Boylam
“KORDİNATLAR DÜNYASI”
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TANITIMI DERSİ
DÜNYA HAZIRLAYAN ESRA ARIÇ
OSMANLIDA DEVLETİNDE BİLİM VE BİLİM ADAMLARI
Ünlü Türk Matematikçilerden Bazıları
YEREL SAAT ve GÖLGE BOYU GRAFİĞİ.
TAKVİM HAZIRLAYAN:ELİF UÇAR.
Türklerin Bilime Katkıları
BİTRUCİ (- , 1217) Nalan Tuhtakaya
ÖSS Türkiye’de yerel saat kullanılsa, 33° Doğu boylamında
Dünyanın, kendi ekseni etrafında batıdan doğuya dönerek, 24 saatte
FATİH SULTAN MEHMET Tarihte idari yönü yanında ilmî yönü
FERGÂNİ Ebu el-Abbas Ahmed bin Muhammed bin Kesir el-Ferganidir.
1.BÖLÜM GENEL SEYRÜSEFER
COĞRAFYA.
İSLAM MATEMATİĞİ.
Dünyamız.
ÖMER NASUHİ BİLMEN A.İ.H.L SENANUR BEKTAŞ 10/E ARSLAN KÖSE.
DÜNYA NEDİR? UZAY NEDİR? BİLGİLERİMİZ..
Dünya’mızın şekline sınıfımıza getirdiğimiz küreden baktığımızda top gibi tam yuvarlak olmadığını görürüz.Bu şekle ve uzaydan çekilen fotoğraflara baktığımızda.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE SAATLER
Uluğ Bey
TÜRK İSLÂM DEVLETLERİ Türklerin İslam'la Tanışma Süreçleri
COĞRAFYA.
DÜNYANIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ-1
A. DÜNYA’NIN ŞEKLİ Dünya, kutuplardan hafifçe basık, Ekvator’dan şişkin kendine has bir şekle sahiptir. Buna geoit denir. Dünya’nın geoit şekli, kendi.
Geçmişte yaşamış birçok ünlünün aksine Ömer Hayyam’ın doğum tarihi günü gününe bilinmektedir.Bunun sebebi ise Ömer Hayyam’ın birçok konuda olduğu gibi.
Geçmişte yaşamış birçok ünlünün aksine Ömer Hayyam’ın doğum tarihi günü gününe bilinmektedir.Bunun sebebi ise Ömer Hayyam’ın birçok konuda olduğu gibi.
DÜNYA’NIN HAREKETLERİ
DÜNYA’YI KEŞFEDİYORUZ
Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri
TÜRKLERİN BİLİME KATKILARI
GİZEM KÖSE AYSİMA AŞIK AYŞE UZUN
Türklerin Bilime Katkıları
ADI : EFEKAN TALHA SOYADI : CAN SINIFI : 7/E NO : 624.
JOHANNES KEPLER'İN HAYATI
ESERLERİ Âsâr-ül-Bakiyye Tahkîku mâ lil-Hind El-Kânûn-ül-Mes’ûdî Taksîm-ül-ekâlîm Beyruni olarak da anılır. Türk-İslam dünyasının yetiştirdiği büyük.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan.
GÜNEŞ SİSTEMİ.
Kimdir Kopernik kimdir? ve Ne yaptı?. Nicolaus Copemicus (Kopernik) (1473 – 1543) Nicolaus Copernicus kimdir? 19 Şubat 1473 yılında Torun'da (Polonya)
HAZIRLAYAN : EDANUR BİZAN. Ali Kuşçu'nun Hayatı Ali Kuşçu asıl adı Ali Bin Muhammed (d. 1403, Semerkant – ö. 16 Aralık 1474, İstanbul), Türk. gökbilimci,
III. AYIN GÖRÜNEN HAREKETİ - I
BÖLÜM II I. UFUK KOORDİNAT SİSTEMİ II. SAAT KOORDİNAT SİSTEMİ
Hazırlayan Mehmet BİRİŞİK
Aşağıdakilerden hangisi, Dünya’nın geoit oluşunun sonuçlarından biri değildir?
BÖLÜM III I. ZAMAN - I Yer yüzünde insanın göründüğünden beri insan hayatını düzenleyen gündüz ve gecenin meydana gelişi, yaklaşık olarak sabit Bir.
IV. GEZEGENLERİN GÖRÜNEN HAREKETİ - I
ÜNLÜ MATEMATİKÇİLER HAZIRLAYAN:EFE ERKESKİN SINIF:6/A.
Sunum transkripti:

Türk-İslam Bilim Adamlarının Astronomiye Katkıları

Ali Kuşçu Yer kürenin eksenindeki eğikliği 23°30'17" olarak tespit etmiştir. Bu, günümüz modern astronomi verilerine oldukça yakın bir tespittir. 15. yüzyılda yaşayan Ali Kuşçu Ay'ın ilk haritasını çıkarmıştır ve bugün NASA tarafından Ay'da bir bölgeye onun ismi verilmiştir. Fatih Külliyesinde bir güneş saati yapan Ali Kuşçu, İstanbul un enlem ve boylam derecesini belirlemiştir.

Ahmet Fergani Ahmet Fergani,fen bilimlerinde, deneyle sabit olmayan bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini söylemiş, enlemler arasındaki mesafeyi hesapladığı gibi, Dünya'nın eksenindeki ekliptik eğimi 23° 27' ilk defa en doğru şekilde hesapladı. Kainatın ve gezegenlerin hacim ve büyüklükleri ile birbirleri arasındaki mesafeleri araştırdı. Araştırmaları sonucu yaptığı saptamalar, Batı astronomisinde Kopernike kadar değişmez ölçüler olarak kabul edilerek yüzlerce yıl kullanıldı. Ferganinin araştırmaları sonucu ilk kez Güneşin de bir yörüngesi bulunduğu ve kendi etrafında batıdan doğuya doğru döndüğü ortaya konmuştur. Ferganinin en dikkat çeken çalışmalarından biri ise, Güneş tutulmasını önceden belirlemek için keşfettiği yöntemdir. 842 yılında bu yöntemle Güneş tutulmasını önceden saptamıştır.

Uluğ Bey Medresenin ardından 1428 yılında Semerkant'ta yaptırılan gözlemevinde özellikle Batlamyusun yaptığı çalışmadan beri ilk kapsamlı yıldız cetveli olan Uluğ Beyin Yıldızlar Cetveli önem taşımaktadır. Bu yıldız katalogu 17. yüzyıla kadar astronomi çalışmalarına kaynaklık etmiştir. Ayrıca bu gözlemevindeki gözlemler, o zamana kadar kesin doğru olarak kabul edilen Batlamyusun hesaplamalarındaki birtakım yanlışları da ortaya çıkarmıştır. Gözlemevindeki gözlemler sonucu elde edilen veriler, Uluğ Beyin oldukça doğru bir saptamayla bir yılın uzunluğunu 365 gün 5 saat 49 dakika 15 saniye olarak hesaplamasını sağlamıştır. Uluğ Beyin ilim dünyasına diğer katkıları ise Güneşe, Aya ve gezegenlere ilişkin elde ettiği verilerdir.

Ömer Hayyam Nizâmülmülkün yardımıyla Nişâbûrda eski bir astrolojik rasat kulesinde rasatlar yapmıştır. Daha sonra 1074 senesinde Bağdat Dar-ür-Rasatına müdür tayin edilerek Zîc-i Melikşâhî hazırlamakla görevlendirildi. Bir süre sonra tekrar Nişâbûra dönen Hayyâm, Sultan Melikşâh tarafından Fars takviminin ıslahına memur edildi. Hayyâm, bunun üzerine Melikşâhî veya Celâlî Takvimi adı ile anılan güneş takvimini hazırladı. Bu takvimde hata, 5000 senede takriben bir gündür. Zîyc-i Melikşâhî Batlamyusun astronomik tablolarını esas alarak hazırlamıştır. Bu cetveller adlarıyla birlikte yüz yıldızın enlem ve boylamını ihtivâ eder.

Biruni Dünyanın yuvarlak ve dönmekte olduğunu, yerçekimin varlığını Newton'dan asırlarca önce ortaya koydu. Henüz çağımızda sözü edilebilen karaların kuzeye doğru kayma fikrini 9,5 asır önce dile getirdi. Newton ve Fransız Piscard yaptıkları hesaplama sonucu ekvatoru 25.000 mil olarak bulmuşlardır. Halbuki bu ölçüyü Bîrûnî, onlardan tam 700 yıl önce Pakistan'da bulmuştu.

Harezmi Bu eserde, Nil Nehri’nin kaynağını açıklayan Harezmî, Batlamyus’un astronomik cetvellerini de düzeltti. Güneş ve ay tutulmasına dair incelemelerini topladığı Zîcü’l-Harezmî adlı eserinde ise, astronomi için gerekli trigonometri bilgi ve cetvellerini de verdi. 70 tane bilim adamıyla birlikte çalışarak 830 yılında bir dünya haritası çizmiştir. Dünyanın çevresini ve hacmini hesaplama çalışmalarında yer almıştır. Güneş saatleri, usturlaplar ve saatler üzerine yazılmış eserleri de vardır

KAYNAKÇA www.nedir.antoloji.com www.bilgicik.com www.ikidakika.com www.kimkimdir.com www.forumturka.net www.wikipedia.com