FİİLLERDE ÇATI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HÜSEYİN OKAN EROĞLU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
Advertisements

FİİLLERDE ÇATI.
2.GENEL KÜLTÜR BİLGİ YARIŞMASINA
Bağlaşıklık(Dil bilgisi bağıntısı): Dil ögelerinin dil bilgisi kurallarına uyularak yan yana getirilmesi, demektir. Bu sabah istasyon o karşıla Bu sabah.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
Higgs bozonu nedir? Hasan AVCU. Evrenin başlangıcı kabul edilen Büyük Patlama'nın hemen saniyenin milyonda biri kadar ertesinde ilk parçacıklar da etrafa.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
CÜMLE ÖGELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi veya olayı anlatan sözcük ya da sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Cümlede görevli.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde genel anlamlı bir sözcük kullanılmıştır? A) Kamyonu buradan çekiniz. B) Otobüs öneki durakta bozulmuş. C) Araba insan yaşamını.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Cümlenin öğelerini temel ve yardımcı olmak üzere iki grupta inceleyebiliriz. Temel öğeler Yardımcı öğeler yüklem özne nesne Z.T. D.T Edat tamlayıcısı.
CÜMLEDE YAPI.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
DUYGUSAL VE ABARTILI İFADELER
Aile Hayatı. “Ey insanlar! Sizi bir özden yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana geti- rip) yayan Rabbinize karşı.
Teknolojiden Yararlanmak İçin…. Keloğlan’ın düşünde, Kaf Dağı’nın ötesinde, korkunç devler ülkesinde gezinmeyen biri mi var? Saklambaç, köşe kapmaca,
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
EK FİİL (EK EYLEM). İsim soylu sözcüklere eklenerek onları cümle içinde yüklem yapan; basit zamanlı fiillere gelerek de onları birleşik zamanlı olmasını.
FİİLLERDE ÇATI. Çocuklar ben Dedektif Gadget. Ama Siz bana kısaca Hasan Abi diyebilirsiniz. Önemli bir görev için Türkiye’ye getirildim. Burada sizinle.
KİRİŞ YÜKLERİ HESABI.
Bunu,bu ülkenin her vatandaşı DİKKATLE OKUMALI. VERGİDE BAGIŞ SİSTEMİ SADAKA VE FİTRE DİYEREK ÜLKEMİZ NASIL SOYULUYOR?
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
ZARFZARF (BELİRTEÇ) ZARF yer zamanölçüniteliksoru belirteçBir fiilin, bir fiil şeklinin (fiil ismi, sıfat-fiil, zarf-fiil), sıfatın veya kendi türünden.
FFFFiil, kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan, kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir.  Çok u uu uyumak baş ağrısı.
EYLEM. EYLEM KİPLERİ A-HABER(BİLDİRME)KİPLERİ B-DİLEK(TASARLAMA)KİPLERİ.
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER. Sınava dün girdik. Biz film başlamadan gelmiştik. At dört nala koşuyordu. Senin geldiğini önce o görmüş. Yukarıdaki cümleleri.
Anlamlarına Göre Tümceler Hikmet SIRMA. Deniz kitap okudu. Deniz kitap okuyor. Deniz kitap okuyacak. (Okuma işi yapılmış.) (Okuma işi yapılıyor.) (Okuma.
ŞOK HABER YAZILARI M.ŞAHİN. Haber Yazıları ile ilgili bazı terimler: Gazete: Politika kültür, ekonomi ve daha başka konularda haber ve bilgi vermek için.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
KÜÇÜK İTFAİYECİ lütfen sesi açıp Tıklayınız..
ZARFLAR (BELİRTEÇLER).
yapIlarIna göre fİİller
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
YAŞAM BECERİLERİ -Öfke kontrolü -“Hayır” diyebilme -Israrlara karşı koyabilme -Kendini ortaya koyma -İletişim becerileri -Sorun çözme -Stresle başa.
CÜMLENİN ÖĞELERİNDEN ‘NESNE’
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Aile Atölyeleri Projesi
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
hazırlayan : Begüm Yılmaz
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Bugün neler öğreneceğiz?
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
CÜMLENİN YAPISI (SIRALI CÜMLE)
Verilen cümlelere uygun şekilde cevap veriniz
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
Benzetim 11. Ders İmalat Yönetimde Benzetim.
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
Bir varmış bir yokmuş. Büyüdüğü zaman ne olacağını çok merak eden bir çocuk varmış…
VELİ SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
gez gür gel kaygı gezgin gelinlik göz gül git saygı güzel Gülderen
Annesini Arayan Kardan Adam
Sunum transkripti:

FİİLLERDE ÇATI

FİİL ÇATILARI ÖZNESİNE GÖRE FİİL ÇATILARI NESNESİNE GÖRE FİİL ÇATILARI Etken Fiiller Edilgen Fiiller Dönüşlü Fiiller İşteş Fiiller NESNESİNE GÖRE FİİL ÇATILARI Geçişli Fiiller Geçişsiz Fiiller Oldurgan Fiiller Ettirgen Fiiller

ÖZNESİNE GÖRE FİİL ÇATILARI

1. ETKEN FİİLLER

Yukarıdaki cümlelerin öğelerini bulunuz. Özlem ödevlerini bitirdi. Annem güzel yemekler yaptı. Gemi kıyıya yanaştı. Çalışarak tüm hedeflerine ulaştı. Yukarıdaki cümlelerin öğelerini bulunuz. Eylemin belirttiği işi yapan belli midir? Söyleyiniz.

1. Etken Fiiller : Cümlenin gerçek öznesi varsa, işin kim tarafından yapıldığı belli oluyorsa böyle fiillere etken fiiller denir. Sezai, dün geç geldi. Bugün geleceğim. (Ben- Gizli Özne)

2. EDİLGEN FİİLLER

Aşağıdaki cümlelerin yüklemlerine “kim” ya da “ne” sorularını sorup, aldığınız cevapları belirtiniz. Ece resim yaptı. Ağacın dalına oturdu. Yeni yıl coşkuyla kutlandı. Sorunun yanıtını biliyorsun. Hangi cümlede aldığınız cevap, yüklemin bildirdiği işi yapanı göstermiyor?

Yukarıdaki cümlelerin ögelerini bulunuz. 1. 2. Çamaşırları yıkadım. / Çamaşırlar yıkandı. Orhan yazı yazdı. / Yazı yazıldı. Bugün evi temizleyecek./ Bugün ev temizlenecek. Yukarıdaki cümlelerin ögelerini bulunuz. Cümlelerin birinci ve ikinci hallerinde ne gibi değişiklikler olmuştur? İkinci cümlelerde eylemlerin aldığı ekleri inceleyiniz.Farklı ekler var mı? Sizce bu eklerin görevi ne olabilir?

O halede edilgen fiilleri tanımlayınız!

Kır-(ı)-l- / sev-(i)-n- Ali pencereyi kırdı. Pencere kırıldı. 2. Edilgen Fiiller : Cümle okunduğunda veya dinlendiğinde, işin kimin tarafından yapıldığı belli olmuyorsa, yani cümlede “sözde özne” varsa böyle fiillere edilgen fiiller denir. Edilgen fiiller, etken fiillerin sonuna –l, -n ekleri getirilerek yapılır. Kır-(ı)-l- / sev-(i)-n- Ali pencereyi kırdı. Pencere kırıldı. G.Özne Etken Sözde Özne Edilgen

3. DÖNÜŞLÜ FİİLLER

Aşağıdaki cümlelerin ögelerini bulunuz. Aylin giyindi. Çocuk ağacın arkasına saklandı. Bilgisayarı bozulunca çok sinirlendi. Yukarıdaki cümlelerde öznenin yaptığı işten kim etkilenmiştir?

Koşmak onu yordu./ Koştuğu için yoruldu. Ayşe saçlarını taradı./ Ayşe tarandı. Yukarıdaki cümlelerin ögelerini bulunuz. Cümlelerin birinci ve ikinci hallerinde ne gibi değişiklikler olmuştur? İkinci cümlelerde eylemlerin aldığı ekleri inceleyiniz.Farklı ekler var mı? Sizce bu eklerin görevi ne olabilir?

O halde bir cümlede yüklemin bildirdiği işi yapan ve yapılan işten etkilenen öge aynı ise böyle fiilllere ne ad verilir?

3. Dönüşlü Fiiller : Özne tarafından yapılan işin etkisi, başka bir varlığı etkilemeyip yeniden özne üzerine dönüyorsa, böyle fiillere dönüşlü fiiller denir. Genellikle –n,bazen de –l ekleri dönüşlü fiil yapar. Kardeşim, bu olaya çok sevi(n)di. Çocuk, üzerime atı(l)dı.

4. İŞTEŞ FİİLLER

Yukarıdaki cümlelerin ögelerini bulunuz. Misafirler selamlaştı. /Ali ve Eray selamlaştı. Arkadaşımla dertleştik./ Sevgi ve ben dertleştik. Yukarıdaki cümlelerin ögelerini bulunuz. Yüklemde belirtilen iş kimler tarafından yapılmıştır?

Yukarıdaki cümlelerin yüklemlerine gelen ekleri inceleyiniz. Aslı kardeşine baktı./ Aslı ile kardeşi bakıştılar. Yukarıdaki cümlelerin yüklemlerine gelen ekleri inceleyiniz. Eylemlerdeki “-ş” ekinin cümleye nasıl bir anlam yüklediğini belirtiniz. Bu şekilde birden fazla öznenin karşılıklı ya da birlikte yaptığı işleri bildiren eylemlere çatısı bakımından nasıl eylemler denir?

4.İşteş Fiiller : Birden çok öznenin karşılıklı veya birlikte gerçekleştirdikleri fiillere denir. İşteşlik eki –ş’dir. Bağr-ı-ş-, gör-ü-ş-.... Bazı fiiller kök halinde işteşlik anlamı taşır. Barış-, güreş-, yarış-... Bazı fiillerde –laş, -leş ekleri getirilerek işteşlik sağlanır. Mektup-laş-, bayram-laş-

ALIŞTIRMALAR

Aşağıdaki cümleleri edilgen yapınız. Herkes kıra gitti. ………………… Aile akşam yemeği yedi. ………………………….. Belediye yolları kazmış. ………………………… Doktor çocuğun dişini çekti. ……………………………….

Aşağıdaki şiirde geçen edilgen fiilleri bularak etken hale getiriniz. Sabahları erken kalkılıyor yolculukta; Doğan güneşe karşı, Dertler biraz unutulmuş, Gurbete biraz daha alışılmış. Yapılacak işler düşünülüyor. Orhan Veli

Aşağıdaki eylemleri işteş yapınız. Bak-:………………. Anla-:……………... Söyle-:……………. Tak-:……………… Döv-:……………… Gül-:………………. Ağla-:……………...

Aşağıdaki eylemleri dönüşlü yaparak cümlede kullanınız. Yıka-:…………………………………………. Bak-:………………………………………….. Söyle-:……………………………………….. Döv-:………………………………………….