GIDALAR YOLUYLA HASTALIKLARA NEDEN OLAN VİRAL ETMENLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HİJYEN.
Advertisements

AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI “ BU ZOONOZ HASTALIKLARLA AB’YE GİRMEMİZ HAYALDİR ! “
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
Reoviruslar, Noroviruslar ve diğer enterik viruslar
BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
BİRİNCİ BASAMAKTA KUŞ GRİBİNE YAKLAŞIM
CBÜ HAFSA SULTAN HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
Adenovirus Parvoviruslar
UÜTF Enfeksiyon Hastalıkları ve Kl Mikrobiyoloji AD
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
HİJYEN VE SANİTASYON TEMEL EĞİTİMİ
Doç. Dr. Emel Yılmaz Enf Hast ve Kl Mikrobiol AD
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
HEPATİTLER Dr. A.Tuncay BATUR
Norveç, Oslo Bölgesindeki Bir Otelde, 2011 Yılının Ocak Ayında Nörovirus İnfeksiyonu Salgını Danışman:Prof.Dr.Bülent BAYSAL Dr.M.Emin DEMİRCİLİ.
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER.  Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği.
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü Doç.Dr. Kutay Demirkan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı.
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Antibiyotik Bakterilerden veya mantarlardan elde edilen veya sentetik olarak üretilen Bakteriler üzerinde öldürücü ya da üremelerini engelleyici etki.
BULAŞICI HASTALIKLARLA
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
SU MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUVARLARINDA METOT VALİDASYONU
Dr. Kağan Çubukçu Veteriner Hekim
Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi
HASTANE ENFEKSİYONLARININ GENEL ÖZELLİKLERİ
GRİP Adıyaman Halk Sağlığı Müdürlüğü
Bulaşıcı Hastalıklar Korunma Yolları ve Hijyen
HASTANE ENFEKSİYONLARI
HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ 1 Resmi Gazete Tarihi: Sayı:28698.
Turkish Veterinary Medical Association SU HAYVANLARI KONUSUNDA VETERİNER HEKİMLİK HİZMETLERİ TÜRK VETERİNER HEKİMLERİ BİRLİĞİ
GIDALARDA PATOJEN İNDİKATÖRLERİ
BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Gastroenterit etkeni virüsler , Bahar, Trakya Üniv Tıp Fak 6. Kurul, Neşe Akış, PhD, Tıbbi Mikrobiyoloji.
Enfeksiyon Hastalıkları Hastane Enfeksiyonları Adı:
ULUSLARARASI ÖRGÜTLER
UNUTMAYIN! SADECE SAĞLIKLI ARILARLA VERİMLİ ARICILIK YAPILIR
TBS’DE HİJYEN.
STRATEGIC PARTNERSHIPS IN THE FIELD OF EDUCATION, TRAINING AND YOUTH
Yeni Nesil Laboratuvar
TBS’DE HİJYEN.
MBEK değerleri aralığı (µg/ml) MIK değerleri aralığı (µg/ml)
BULAŞICI HASTALIKLAR EPİDEMİYOLOJİSİ
Mesleki Bulaşıcı Hastalıklar
Mesleki Bulaşıcı Hastalıklar
Barış ÇİÇEK1, Fulya BAYINDIR BİLMAN2, Revasiye KAYALI 3
Sepsisli Hastalarda prokalsitonin, C-Reaktif Protein, Lökosit, Mean Platelet Volüm Değerlerinin, Kan Kültüründe Üreyen Mikroorganizmalarla Karşılaştırılması.
Mastitis.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDALARDA ANTİBİYOTİK DİRENÇLİ BAKTERİLER Seda Özdi̇kmenli̇1, Nükhet N
İki temel sorun  Gıda güvenliğinin yetersizliği  Gıda güvencesizliği.
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İNT. DR. AHMET NEDİM GÜÇYILMAZ. Epidemiyoloji sağlık olaylarının görülüş sıklığı,dağılımını,nedenlerini inceleyen bilim dalı olup sadece salgınlarla değil;
Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
Sunum transkripti:

GIDALAR YOLUYLA HASTALIKLARA NEDEN OLAN VİRAL ETMENLER Nuray Gamze YÖRÜK1*, Hilal Duygu ÇALIM2 ngamzeyoruk@hotmail.com 1. Kocaeli Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü, Mikrobiyoloji Birimi, Kocaeli, TÜRKİYE 2. Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürlüğü, Mikrobiyoloji Birimi, Ankara, TÜRKİYE N. Gamze YÖRÜK Giriş: Gıda, birçok patojenin (bakteri, virüs / prion ve parazit) yeni bir konakta uygun kolonizasyon bölgesine ulaşabileceği mükemmel bir araçtır. Gıda üretim uygulamaları günümüz teknolojisine bağlı olarak değişerek gelişse de, iyi bilinen gıda kaynaklı patojenler olan Salmonella spp. ve Escherichia coli (E.coli) gibi birçok mikroorganizma gıda ürünlerinin çoğunda gelişimlerini etkileyen fırsatlardan istifade ederek ve hatta yeni anti-mikrobik direnç geliştirerek halk sağlığı sorunlarının ortaya çıkmasında etkili olabilmektedirler. Bunun yanında çoğu zoonotik olmak üzere daha önce tanımlanamayan bakteriyel, viral ve parazitik patojenler için gıda kaynaklı hastalıkların önemi tüm dünyada yeni anlaşılmaktadır. (1,2) Özellikle, viral gıda kaynaklı patojenlere yönelik farkındalık ve gözetim Hepatit A ve Hepatit E virüsleri, rotavirüsler, norovirüsler, calicivirüsler, astrovirüsler, enterik adenovirüsler, enterovirüsler, başlıca su ve gıda kaynaklı enterik virüsler yönünde giderek artmaktadır. Bu virüsler fekal-oral yolla yayılabilmelerinin yanı sıra morbidite ve mortalitesi yüksek enfeksiyon etkenlerindendirler (3,4). Özellikle Norovirus’lar; tüm dünya’da epidemik insan gastroenteritislerine ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Norovirus’un gıdaların patojen mikroorganizmalarla temel kontaminasyon bulaşma kaynağını oluşturan nedenin insan ve hayvan ekstrakt kaynağı özelliğine sahip olduğu saptanmıştır. Bu anlamda gıda güvenliği boyutu risk tehlikesi içermektedir. Özellikle gıdaların orijini açısından değerlendirildiğinde meyve ve sebzeler, çiğ deniz ürünleri ve hazır gıdalar enfeksiyonun yayılımında önemli rol oynamaktadırlar (5). Şekil 1: İnsanlar için bulaşıcı olan patojenlerin ve zoonotik patojenlerin dağılımı Sonuç: Özellikle insanların toplu halde yaşadıkları yerler (örn., hapishane, okul, yurt, bakım evi) ve restoranlarda, hastalıklar ortaya çıkarak, yayılımları kolaylaşmaktadır. Bu noktalarda sağlığı tehdit eden unsurların önemi daha da belirgin hale gelmektedir. Toplum sağlığını tehdit eden tüm mikrobiyel kaynaklı enfeksiyonlarda olduğu gibi viral salgınlarda da temizlik, yüzey dezenfeksiyonu, el hijyeni ve geniş sanitasyon yöntemleri ile önlenebilmektedir (5,6). Tüm veriler değerlendirildiğinde istenilen Türkiye’de gıda kaynaklı viral hastalıklarla ilgili olarak yeterli araştırma ve çalışmaların olmadığı görülmektedir. Gıdalar yoluyla viral infeksiyon tablolarının oluşumunun önlenmesi için gıda kaynaklı hastalıkların epidemiyolojik olarak izlenmesi ve etkinliğinin arttırılmasına yönelik yasal stratejilerin geliştirilmesi önem arz etmektedir. Tablo.1. Gıda Kaynaklı Hastalıklar Sürveyans Sistemi kapsamında etiyolojilerine göre 2013 yılında ABD’de rapor edilen gıda kaynaklı salgınlar, salgın kaynaklı hastalık ve hospitalizasyon sayıları. Viral Etkenler Nörovirus 57 4999 33 Hepatit A 4 172 73 Rotavirus 1 58 Diğer 2 49 Toplam 264 5278 106 Kaynaklar: 1. Newell D G, Koopmans M, Verhoef L, Duizer E, Aidare-Kane A, Sprong H, Opsteeg M, Langelaar M, Threfall J, Scheutz F, Giessen J, Kruse H, Food-borne diseases — The challenges of 20 years ago still persist while new ones continue to emerge Int J Food Microbiology 139 (1);3-15,2010 2. Koopmans M, Duizer Erwin. Foodborne viruses:an emerging problem Int J Food Microbiology 1(90):23-41,2004 3. Atasever M, Alişarlı, Tonbak F. Gıdalarla Taşınan Viruslar. Türkiye Klinikleri J J Food Hyg Technol -Special Topics 1(3):102 -8,2015 4. Kale M. Sökel S. İnsan ve Hayvan Nörovirusları. Ayrıntı Dergisi. 3;(33),2015. 5. Baran A, Erdoğan A. Gıda Kaynaklı Bir Hastalık Olarak Norovirüs Salgınlarının Önemi. J of Food 38 (2): 119-126,2013 6.Kireçci E, Özer A. Nöroviruslar, Salgınları ve Mücadele. Van Tıp Dergisi 18(1):49-56,2011 Şekil 1. Taylor LH, Latham SM, Woolhouse MEJ. Risk factors for human disease emergence. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 356(1411):983–9,2001 Tablo 1. Erol İ. Yeni ve Yeniden Önem Kazanan Bajkteriyel Zoonozların Epidemiyolojisi. Vet Hekim Der Derg. 87(2): 63-76,2016