Özge Buket Cesim. , Burak Aşık. , Merve Çerçi. , İlke Önal

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOÇ. DR.MEHMET ERDOĞAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Advertisements

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu SAĞLIK YÖNÜYLE ÇALIŞMA HAYATINDA ERGONOMİ Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Daire.
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
ATP MESLEK ALANLARINA GEÇİŞ KOŞULLARI
Ergonomi. Ergonomi; insan kullanımına yönelik tasarım, çalışma ve yaşama koşullarının optimal hale getirilmesi çalışmalarının tümüdür. İNSAN FAKTÖRLERİ.
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
E- Pazarlama Nedir? Pazarlama, bir ürünün tüketici tarafından bilinmesi, talep edilmesi ve alınmasını sağlayan, bu çerçevede, birçok bileşeni bulunan planlanmış.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
1. Ders Bir, İki ve Üç Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Prof. Dr. Bülent Yılmaz Arş. Gör. Tolga Çakmak.
DİYARBAKIR 2008.
ANTROPOMETRİK AÇIDAN ÇALIŞMA YERİ DÜZENLENMESİ VE UYGULANMA ÖRNEĞİ.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Temel Tıp Eğitiminin Human Papilloma Virüs (HPV) Farkındalığı üzerine etkisinin incelenmesi Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ÖÇM 2 çalışma grubu.
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
1: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
Bu Gösteri Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
İzmir İli Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Ege Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Sahada Crush(Ezilme)Sendromunun.
NÖROLOJİK HASTALIKLARA SAHİP BİREYLERİN VE BAKIM VERENLERİNİN AKTİVİTE YÖNÜNDEN TEDAVİ HEDEFLERİNE BAKIŞ Özge Buket Cesim*, Burcu Semin Akel*, Çiğdem Öksüz*
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Bitirme Çalışması Konu Başlığı
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Eğitim Bilimleri Fakültesi
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TAM SAYILARDA TOPLAMA İŞLEMİ CETVELİ EZGİ BÖLEK, ÖZGE AYTAÇ, AYŞE NUR KOÇALİ MATERYALİN AMACI MATERYALİN.
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Diğer Teknikler II Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ LİSANS EĞİTİMİ
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - I
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ampirik (Görgül) Araştırmaların Raporlanması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GÖVDE ANALİZİ Bir ağacın fidan aşamasından kesim aşamasına kadar geçen süre içerisinde büyüme öğelerinde (çap, boy, göğüs yüzeyi ve hacim) meydana gelen.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİTİRME ÇALIŞMASI BAŞLIĞI
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Bitirme Çalışması Poster Hazırlama Kılavuzu Poster Boyutları:
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Çalışma Başlığı ÇALIŞMAYI YAPAN(LAR) Giriş Karşılaştırma Sonuçlar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
IV. SONUÇLAR VE TARTIŞMA
POSTER BOYUTLARI: Genişlik: 50 cm, Yükseklik: 70 cm
Sunum transkripti:

KAHVE SERVİSÇİLERİNİN ÇALIŞMA KOŞULLARININ ERGONOMİK AÇIDAN İNCELENMESİ Özge Buket Cesim*, Burak Aşık**, Merve Çerçi**, İlke Önal**, Çiğdem Öksüz* *Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ergoterapi Bölümü **Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Giriş: Çalışmamızın amacı kahve servisçilerinin çalışma koşullarını ergonomik açıdan incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda bir kafede çalışan kahve servisçilerinin çalışma planları ve kafenin ergonomik koşulları değerlendirildi. Kafedeki tezgah yüksekliği, tezgahın uzunluğu, masaların servis için uygunluğu, ses düzeyi, ışık düzeni ve sıcaklığın uygunluğu incelendi. Ses düzeyi Ses Seviyesi Ölçer ile ölçüldü. Sonuçlar: Kahve servisçilerinin günde 8,5 saat çalıştığı, 1 saat öğle araları olduğu ve 1,45 saatte bir 15 dakikalık molaları olduğu belirlendi. Kahve yapımında kullanılan tezgahın uzunluğu 300 cm, eni 80 cm ve yerden yüksekliği 115 cm olarak bulundu. Çalışma alanında oturma yeri yoktu. Servis yapılan masaların uzunluğu 100 cm idi. Aydınlatma için küçük ampuller vardı. Kafenin sıcaklığı 19 dereceydi ve ayakta yapılan işler için uygundu. Ses düzeyi 43 desibeldi ve kafede gürültülü bir ortam yoktu. Tartışma: Elde ettiğimiz sonuçlar kahve servisçilerinin ergonomik açıdan uygun çalışmadıklarını gösterdi. Bu nedenle uygun çalışma koşullarının sağlanması (saatte bir mola vermek), çalışma çevresinin adapte edilmiş olması (servis yapılan masaların uzunluğunun 75 cm’ yi geçmemesi, tezgahın yerden yüksekliğinin daha az olması, bel ve bacaklarda ağrı oluşumunu önlemek için çalışanlara oturma yerlerinin sağlanması, kahve için kullanılacak materyallerin kolay ulaşılabilecek yerlere konması ve yeterli bir aydınlatmanın sağlanması) ve çalışanlara doğru postüre yönelik eğitim verilmesi hem oluşabilecek kas-iskelet sistemi yaralanmalarını önlemek hem de kahve servisçilerinin performans ve verimliliğini artırmak açısından önerilebilir. Sorumlu Yazar: Özge Buket Cesim. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ergoterapi Bölümü. 0312 305 25 60. obuketcesim@hacettepe.edu.tr