RETT SENDROMLU BİR OLGUDA YARATICI BECERİLER MODELİNİN UYGULANMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Performans Değerlendirmesi
Advertisements

ENGELLİLERDE VOLEYBOL
DRAMA 1.HAFTA EĞİTİMDE DRAMA Hazırlayan: Dr. Uğur Altay MEMİŞ.
MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI.
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Proje Tabanlı Öğrenme Modeli ve Bilgisayar Destekli Eğitim
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI TALİM VE TERBİYE KURULU BAŞKANLIĞI
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
24. MÜHENDİSLİK DEKANLARI KONSEYİ TOPLANTISI Mayıs 2012, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Eğitiminde Tasarım Dersleri Prof. Dr.
(EDS462) OKUL DENEYİMİ – II
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN VE İLKÖĞRETİM OKULLARINDA ÖZEL EĞİTİM ALAN ÖĞRENCİLERE BASİT DÜZEYDE ÖZ BAKIM VE GÜNLÜK YAŞAM BECERİLERİ KAZANDIRMAK İÇİN ÇOKLU.
16 - ÖĞRENCİ DEĞERLENDİRMELERİNİN ÖLÇME DEĞERLENDİRME SÜRECİNE KATILMASI
Bölüm 10 Takımlar.
YABANCI DİL EĞİTİM ORTAMLARININ BİLİŞİM VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ (BIT) KULLANARAK ZENGİNLEŞTİRİLMESİ Muhammet Berigel,Hasan KARAL Karadeniz Teknik Üniversitesi.
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
ÇOCUK ANTRENMANINDA TEMEL HAREKET EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Sistem Analizi Sistem Analisti
Akademik Becerilerin İzlenmesi ve DEğerlendirilmesi
YB 207- UĞRAŞ TERAPİSİ FZT. MELİS BAĞKUR.
HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Kişisel Rehberlik.
Eğiticilerin Sınıf Yönetimi Yeterliklerinin Geliştirilmesi Doç.Dr. Ali E. Şahin Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi.
İHTİYAÇ BELİRLEME VE ANALİZİ.  Bu bölümde;  Ö ğ retim Aranılan Yanıt mıdır?  İ htiyaç De ğ erlendirme Nedir?  İ htiyacın Belirlenmesi ve Analizi 
2 .BÖLÜM ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ MEB PROGRAMI Hazırlayanlar: Ahmet Ataç Gülenaz Selçuk Cihan Çakmak İhsan Yılmaz.
Manavgat RAM Yetenek : Bir duruma uyma konusunda organizmada bulunan ve doğuştan gelen güç, kapasite Yaratıcılık : Bir şeyi herkesten farklı yollarla.
ÖZEL EĞİTİME GEREKSİNİM DUYAN ÇOCUKLAR VE ÖZEL EĞİTİM
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Programın Karşılaştırılması Sunusu
TÜRKÇE DERSİ İlkokul ve Ortaokul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar
Yumuşak Doku Yaralanması
VE İŞTE DİĞER 6 BECERİ.
HAREKET EĞİTİMİ Temel hareket becerileri ve
Erken çocukluk dönemi fen ve matematik eğitimi için ortam hazırlama
KAMPÜS İÇERİSİNDEKİ ÇALIŞMA ALANLARININ VE DERSLİKLERİN GÜRÜLTÜ SEVİYESİ VE RENK UYUMU AÇISINDAN İNCELENMESİ Özge Buket Cesim*, Alper Akpınar**, Berkan.
Hülya Aybek*, Nural Cevahir**
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
7th International Congress of Research in Education
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
NÖROLOJİK HASTALIKLARA SAHİP BİREYLERİN VE BAKIM VERENLERİNİN AKTİVİTE YÖNÜNDEN TEDAVİ HEDEFLERİNE BAKIŞ Özge Buket Cesim*, Burcu Semin Akel*, Çiğdem Öksüz*
Özge Buket Cesim*, Orkun Tahir Aran*, Burcu Semin Akel*, Çiğdem Öksüz*
Özge Buket Cesim. , Burak Aşık. , Merve Çerçi. , İlke Önal
FOKAL EL DİSTONİSİ OLAN BİR OLGUDA İŞ VE ÜRETKENLİK AKTİVİTELERİNE YÖNELİK ERGOTERAPİ MÜDAHALESİNİN ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ: OLGU ÇALIŞMASI Özge Buket.
Aquatic Baby Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları Tesislere Yönelik Tatmin Düzeylerin İncelenmesi ” Aquatic Baby ” Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
Sağlık Bilimleri Fakültesi
DOWN SENDROMLU FARKINDALIK AD:KÜBRA SOYAD:UZUNKAYA SINIF:10/B.
Portfolyo çocuğun kişisel başarılarını, ilgi ve yeteneklerini, çaba ve ilerlemelerini çoklu ve çeşitli araçlar kullanarak oluşturduğumuz bir dokümantasyon.
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK
GRUP OLUŞTURMA Proje grupları Yarışma grupları
BİREYSEL FARKLILIKLAR
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ EĞİTİM –ÖĞRETİM YILI HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 1. SINIF ÖĞRENCİ PROFİLİ İstanbul-2018.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Spor hareketleri dönemi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PROBLEM ÇÖZME YÖNTEMİ Problem çözme yöntemiyle öğrenme yaklaşımı, bilimsel araştırma yöntemini temel almaktadır. Bu yaklaşımın özü John dewey’ in genel.
Eğitimde Hedefler Hedef Alanları
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
Sunum transkripti:

RETT SENDROMLU BİR OLGUDA YARATICI BECERİLER MODELİNİN UYGULANMASI Özge Buket Cesim*, Sinem Kars*, Çiğdem Öksüz*, Burcu Semin Akel* *Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ergoterapi Bölümü Giriş: Gereç ve Yöntem: Bir Ergoterapi uygulama modeli olan Yaratıcı Beceriler Modeli Vona du Toit tarafından 1960’ lı yıllarda geliştirilmiştir. Çalışmamızın amacı Rett sendromlu bir olguda yaratıcı beceriler modelini (MOCA) uygulamaktır. Çalışmaya 20 yaşında, rett sendromlu bir kadın birey dahil edildi. Yaratıcı katılım değerlendirmesi için aktiviteler kişisel yönetim, sosyal beceri, çalışma becerisi ve serbest zamanın kullanımı olan aktivite performans alanlarından seçildi. Seçilmiş olan el yıkama, baskete top atma, kağıtları küçük parçalara ayırma aktiviteleri sırasında birey gözlemlendi. Motivasyon Seviyeleri Kişisel Yönetim Sosyal Beceri Çalışma Becerisi Serbest Zamanın Kullanımı Faz Ton   Bireysel Farklılaşma  x x Terapist Yönelimli Öz Sunum Pasif Katılım Taklitçi Katılım Tablo 1: Bireyin aktivite performans alanlarına göre motivasyon seviyesi Sonuçlar: Tartışma: MOCA modelinin bireysel farklılaşma seviyesi için önerdiği tedavi prensipleri literatürde rett sendromlu bireylerde uygulanan tedavi prensipleriyle uygunluk göstermektedir. Modelin rett sendromlu bireylerde uygulanmasının, müdahale programını planlama, uygulama ve sonuçları değerlendirme açısından terapistlere kolaylık sağlayabileceği ve ayrıca bu modelin otizm, disleksi ve üstün yetenekliler gibi diğer duyu bütünleme problemi olan kişilerde kullanılabileceği düşünülmektedir. Gözlemler sonucunda bireyin herhangi bir ürün ortaya koyamadığı, eylemin tesadüfi olduğu, ben merkezci iradeye sahip olduğu, sadece basit günlük araç ve gereçleri kullandığı, insanlarla ilişkide geçici farkındalığa sahip olduğu, fiziksel destek ve sürekli gözetim gerektiği, norm farkındalığının olmadığı, duygularının kısıtlı ve kontrolsüz olduğu, görev konseptinin olmadığı, aktivitelerde minimal bir çaba gösterdiği tespit edildi. Sonuç olarak bireyin yaratıcı katılım seviyesi bütün aktivite performans alanları için bireysel farklılaşma-terapist yönelimli evre olarak belirlendi. Bu seviye için MOCA modelinde belirtilen Longhorn’ un çoklu model duyusal uyarı ilkeleri esas alınarak müdahale programı planlandı. Sorumlu Yazar: Özge Buket Cesim. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ergoterapi Bölümü. 0312 305 25 60. obuketcesim@hacettepe.edu.tr