İSTATİSTİĞE GİRİŞ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Biyoistatistiğe Giriş
Advertisements

Kİ-KARE TESTİ Uygulama amacına ve durumuna göre Ki-Kare Testi üç başlık altında incelenir; Ki-Kare Uygunluk Testi Ki-Kare Bağımsızlık Testi Ki-Kare Homojenlik.
ANOVA.
Hafta 01: Veri (Yrd.Doç.Dr. Levent AKSOY)
İstatistikte Temel Kavramlar
İstatistikte Bazı Temel Kavramlar
Frekans Dağılımı ve Grafikleme
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
Sıklık Tablolarından Elde Edilen Tanımlayıcı İstatistikler
Biyoistatistiğe Giriş
TEK YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene tek bir bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Tek Yönlü MANOVA kullanılır. Tek yönlü MANOVA da başlangıç.
Hipotez Testi.
ARAŞTIRMA TÜRLERİ Araştırma Nedir? Araştırma Türleri
Ölçme Sonuçları Üzerinde İstatiksel İşlemler
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
İKİ YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene iki bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Çift Yönlü MANOVA kullanılır. Çift yönlü MANOVA da başlangıç.
Murat Api MD, PhD 1 Arastırmalarda konu secimi Hipotez kurulması Degiskenlerin ozellikleri Normal Dagılım.
Uygulama I.
İSTATİKSEL KAVRAMLAR İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ| e-FEK.
Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar
İstatistik ve Biyoistatistiğe Giriş: Temel İstatistiksel Kavramlar
NEDEN İSTATİSTİK? 1.
Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler
İstatistik 1.Bölüm EĞITSEL YAZıLıM GELIŞTIRME VE DEĞERLENDIRME.
KISIM II Matematiksel Kavram ve Prosedürlerin Gelişimi BÖLÜM 21 Veri Analizi Kavramlarının Gelişimi.
Sayısal Tanımlayıcı Teknikler
ÖĞRENME AMAÇLARI Veri analizi kavramı ve sağladığı işlevleri hakkında bilgi edinmek Pazarlama araştırmalarında kullanılan istatistiksel analizlerin.
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği
İstatistik Bilimine Giriş
Uygulama 3.
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
Maliye’de SPSS Uygulamaları Doç. Dr. Aykut Hamit Turan SAÜ İİBF/ Maliye Bölümü.
Bölüm 03 Sayısal Tanımlama Teknikleri
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim CEBECİ B.
Herhangi bir konuyu incelemek amacıyla çalışmanın/araştırmaların planlanmasını, verilerin toplanmasını, değerlendirilmesini ve bir karara varılmasını sağlayan.
İstatistik Sunum.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
Sıklık Tabloları ve Sıklık Tablolarından Elde Edilen Tanımlayıcı İstatistikler.

Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
Ki-kare testi BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Istatistik.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Ölçme ve Değerlendirme
Yrd.Doç. Dr. Özcan PALAVAN
ARAŞTIRMA YÖNTEM ve TEKNİKLERİ
TEMEL BETİMLEYİCİ İSTATİSTİKLER
Yrd.Doç. Dr. Özcan PALAVAN
Merkezi Eğilim Ölçüleri
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR
ANLAM ÇIKARTICI (KESTİRİMSEL) İSTATİSTİK
ALAN ÇALIŞMALARI VE VERİ HAZIRLAMA
Numerik Veri Tek Grup Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU.
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
Uygulama I.
Tıp Fakültesi UYGULAMA 2
İstatistik Ders Notları.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi
Bilimsel Araştırmada Kullanılan Temel Kavramlar
Istatistik I Sinem Yalgın.
Sunum transkripti:

İSTATİSTİĞE GİRİŞ

İSTATİSTİK NEDİR? İstatistik : Belirli bir amaç için - verilerin toplanması - sınıflandırılması - çözümlenmesi (analiz) - sonuçların yorumlanması ile ilgili teknik ve yöntemleri içeren bir bilim dalıdır.

İSTATİSTİK NEDİR? İstatistik : Fen bilgisi öğretmenliği ana bilim dalında eğitim gören öğretmen adaylarının sınıf düzeyleri, mezun olduklar orta öğretim türleri ve cinsiyetlerinin fen öğretimine yönelik öz-yeterlik inanç düzeyleri üzerinde anlamlı etkisi bulunmakta mıdır? http://dergipark.gov.tr/download/article-file/256422 İstatistik :

NEDEN İSTATİSTİK ÖĞRENİYORUZ? Temel istatistik bilgilerini meslek hayatında kullanabilmek (ör: öğrencilerin fen bilgisi dersindeki not dağılımları ve not ortalamaları) Temel istatistik bilgilerini günlük hayatta çevremizde olanları anlamak ve yorumlamak için kullanabilmek (ör: ortalama hava sıcaklığı, seçim sonuçları, spor yapma süresi ile yakılan kalori arasındaki ilişki ) Biyoloji, kimya, fizik, teknoloji, eğitim vb. alanlardaki bilimsel gelişmeleri aracı kaynaklardan değil, çalışmaların kendilerine başvurarak takip edebilmek (ör: bilginin pasif alıcısı olmak yerine eleştirel bir yaklaşımla özümleyici olmak)

TEMEL KAVRAMLAR Temel

İSTATİSTİK TÜRLERİ İSTATİSTİK 1. Tanımlayıcı (Betimsel) İstatistik 2. Çıkarımsal (Kestirimsel)İstatistik (Descriptive Statistics) (Inferential Statistics) - Örneklemden toplanan verileri - Örneklemden yola çıkarak evreni özetlemek için kullanılır. Sonuçlar tanımlamak ve evren hakkında evrene genellenemez. çıkarımlarda bulunmakta kullanılır. - Grafiksel Gösterim (ör. Histogram - Hipotezleri test etme ve pasta grafikleri) - Noktasal kestirim - Sayısal Ölçüler (ör. merkezi eğilim - Güven aralığı belirleme ve dağılım ölçüleri - İstatiksel testler ve modeller (ör: t-test, z-test, korelasyon, regresyon)

İSTATİSTİK TÜRLERİ İstatistiksel Çıkarımın Aşamaları: Evren -> Örneklem -> Tanımlayıcı İstatistik -> Çıkarımsal İstatistik -> Evren Örnek: Türkiye genelinde fen bilgisi öğretmenliği ana bilim dalında eğitim gören öğretmen adaylarını (evren) temsil etmek üzere 260 öğrenci (örneklem) ile öz-yeterlik inançlarını ölçmek için bir anket çalışması yapılmıştır. Tablo 1’de öğrencilerin anket sonuçları için, lise türüne göre merkezi eğilim ve yayılma ölçüleri verilmiştir (tanımlayıcı istatistik). ANOVA analizi (istatistiksel model) yapılarak öğretmen adaylarının öz-yeterlik inançlarında lise türüne göre anlamlı bir fark olup olmadığı araştırılmıştır (hipotez testi). Fen bilgisi öğretmenliği ana bilim dalında eğitim gören öğretmen adaylarının (örneklem) öz-yeterlik inançlarında lise türüne göre anlamlı bir fark bulunamamıştır (çıkarım). Not: Koyu renk ile belirtilen cümleler çıkarımsal istatistik kapsamına girmektedir.