Erkek organ Bir stamen filament (sapçık) ve anter (başçık) kısımlarından oluşur.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİTOZ VE MAYOZ BÖLÜNME.
Advertisements

Üreme, Büyüme ve Gelişme
SADETTİN AVCI 8/B 312 FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ.
Hücre Bölünmeleri Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
BİTKİLERDE ÜREME.
BİTKİLERDE ÜREME Ömer YANIK Biyoloji Öğretmeni 2010 / BURSA.
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
MİTOZ BÖLÜNME.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
BİYOLOJİ DÖNEM ÖDEVİ ÖĞRETMEN ADI: ALİ ÖZGÜR AKDAYI
MAYOZ BÖLÜNME
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
KONU: MİTOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ
HÜCRE BÖLÜNMELERİ.
çiçekli Bitkilerde üreme, büyüme, gelişme
Hücre bölünmesi.
GENETİK.
HÜCRE.
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
ÇİÇEKLİ BİTKİLER.
HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
MAYOZ BÖLÜNME.
MAYOZ BÖLÜNME.
CANLILARDA ÜREME.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME.
MAYOZ BÖLÜNME.
MİTOZ BÖLÜNME HAZIRLAYANIN ADI SOYADI : ALİ KESKİN SINIFI : 3.SINIF
Hücre Bölünmeleri Hücre bölünerek sayılarını artırırlar. Hücrelerin bölünme İçin gerekli olan emir DNA tarafından verilir. Hücrelerin bölünmeleri için.
EŞEYLİ VE EŞEYSİZ ÜREME
MİTOZ BÖLÜNME.
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
Mayoz Bölünme.
Mayoz bölünme.
Mitoz Bölünme Hayvan Hücresinde
MİTOZ BÖLÜNME MAYOZ BÖLÜNME
adresinden alınmıştır
CANLILARDA ÜREME.
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
MİTOZ BÖLÜNME.
Ünite- 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ ve KALITIM
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
Çankırı Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi ~~~~~~~~~~ HAZIRLAYANLAR ~~~~~~~~~~
HÜCRE BÖLÜNSİ Hücre Döngüsü:
8. Sınıf fen ve teknoloji MİTOZ BOLÜNME.
HÜCRE BÖLÜNMESİ 1- Amitoz Bölünme 2- Mitoz Bölünme 3- Mayoz bölünme
Büyüme Ve Gelişme Soruları (10 ADET)
HÜCRELER NEDEN BÖLÜNÜR ?
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME
BİTKİLERDE ÜREME VE GELİŞME
Ü NITE - 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM HÜCRE BÖLÜNMESİ Hücre bölünmesi bütün canlılarda görülür. (tek hücreli, çok hücreli, çekirdekli ya da çekirdeksiz)
MİTOZ BÖLÜNME
BİTKİLERDE EŞEYLİ ÜREME
MİTOZ BÖLÜNME. MİTOZ BÖLÜNME Bütün hücreler bölünerek kendine benzer hücreler meydana getirir.
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
YENİ NESİL SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR.
Hücre Bölünmeleri.
Polinizasyon = tozlaşma
BİYOLOJİ ÖDEVİ  ÖĞRETMEN ADI: Gülfer KOÇ  KONU: MAYOZ VE MİTOZ BÖLÜNME  ADI SOYADI:FURKAN MUTLU  SINIFI: 10/G.
MAYOZ BÖLÜNME.
Çiçek Çiçekler bitkinin üreme organlarıdır
Mitoz bölünme sonucunda kromozom sayısı sabit kalmış 2 hücre oluşur. Oluşan hücreler kalıtsal olarak birbirinin aynısıdır. Mitoz bölünme sayesinde insanlarda.
SLAYTI BAŞLAT. EMBRİYO ; Yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesiyle oluşan zigot, çift sarmallı DNA moleküllerini içerir. Bitkiler, hayvanlar, ve bazı.
HÜCRE DÖNGÜSÜ.
Ornittofili (=Ornitogam)
BİTKİLERDE BÜYÜME.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME GAMET HÜCRELERİ ve SOMATİK HÜCRELER Üremek için özelleşmiş hücrelere gamet hücreleri denir.Gamet hücreleri haploit (n)
M İ TOZ BÖLÜNME VE A Ş AMALARI BAŞAK MORAL 10-D 43.
Sunum transkripti:

Erkek organ Bir stamen filament (sapçık) ve anter (başçık) kısımlarından oluşur.

Erkek organ Her anter iki teka ve her teka da iki polen kesesi (mikrosporangium) içerir. filament teka teka filament Lokulus = polen kesesi

Erkek organ Başçıkta iki tekayı birbirine bağlayan kısma konnektif adı verilir. Polen keseleri (lokuluslar), ortada bulunan ve filamentin devamı olan konnektife yapışıktırlar. konnektif Lokulus Polen keseleri

Mikrospor ana hücrelerinde mayoz bölünme Mikrosporogenez Çiçekli bitkilerde mayoz hücre bölünmesi erkek ve dişi organlarda meydana gelir. Dişi Organlarda makrospor ana hücreleri, erkek organlarda polen ana hücreleri mayoz bölünme geçirirler . Mayoz bölünme bir redüksiyon bölünmedir, yani indirgenme olur. Kromozom sayısı yarıya iner. Böylece haploid yumurta hücreleri ile haploid polen hücreleri meydana gelir.

Mikrospor ana hücrelerinde mayoz bölünme Mikrosporogenez Mayoz bölünme birbirini izleyen iki çekirdek bölünmesini içerir. Bunlardan ilkinde profaz farklıdır ve ana hücrenin kromozom sayısı yarıya iner. Diğeri ise, tipik mitoz bölünme gibi cereyan eder. Mayoz bölünme sayesinde canlılardaki çeşitlilik meydana gelir. Bu da krossing over olayı ile gerçekleşmektedir. Kalıtsal çeşitliliğin tek nedeni budur.

Genç anterde çeper tabakaları

Olgun anterde çeper tabakaları Olgun bir anterde çeper tabakaları. Bar=200 µm.

Tapetum Anter çeperinin en iç tabakasıdır ve maksimum gelişmesine mikrosporogenezin tetrat evresinde ulaşır. Sporogen dokuyu sarar ve bütün besin maddeleri tapetumdan geçtiği için fizyolojik olarak da çok önemlidir. Tapetum gelişimlerine göre iki tipe ayrılır: Amoboid (Periplazmodyal) tapetum Salgı tapetumu

Tapetum Trifolium pratense L. anterinde (tetrad evresinde) salgı tipi tapetum hücreleri. Bar = 20 µm.

Polen tetrad tipleri Çiçekli bitkilerde 5 tip mikrospor tetradı vardır. Tetrat tipleri II. mayozda iğ ipliklerinin birbirine olan konumlarına göre oluşurlar. a- tetrahedral, b- isobilateral, c- dekusat, d- T şeklinde, e- linear)

Sitokinez Çekirdek bölünmesinden sonra sitoplazma bölünmesi (Sitokinez) meydana gelir ve ara çeper teşekkülü başlar. Sonra tetrad denen 4 spor meydana gelir Polen ana hücrelerinde mayoz bölünmeden sonra çeper oluşumu iki tiptedir; 1. Süksesif tip 2. Simultane tip

polen mitozu Tek çekirdekli mikrosporun oluşumuyla erkek gametofit gelişimi başlar. Mikrospor bir mitoz bölünme geçirerek vejetatif ve generatif hücreleri oluşturarak poleni meydana getirir Generatif hücre ya polen tanesinin içinde veya polen çimlendikten sonra polen tübünün içinde ikiye bölünebilir ve iki spermi verir.

polen mitozu Birçok bitkide bu bölünme polenler anter içindeyken olur. Bu hücreler morfolojik ve fizyolojik olarak birbirinden farklıdırlar. Vegetatif ve generatif hücrelerin farklı büyüklükte olması iğ ipliğinin simetrik olmayışındandır. Angiospermler arasında 192 familyada iki hücreli 115 familyada ise üç hücreli polen çimlenmesi görülür. Diğerlerinde ise hücre sayısı değişkendir.

polen Trifolium pratense L. Anterlerinde olgun polenler. A. Anter lokulusunda bulunan tek çekirdekli mikrosporlar (oklar). Bar= 20 µm. B. Vegetatif ve generatif çekirdekler (ok) Bar= 20 µm.

polen Diploid Trifolium pratense L.’ de polenler

polen çeperi Olgun bir polenin protoplasması intin denilen bir tabaka ile çevrilidir. İntinin üzerinde ekzin olarak adlandırılan dış tabaka bulunur. Ekzin yani dış tabaka her zaman düz değildir, üzerinde süsler, yarıklar çatlaklar bulunabilir. Bu yapılara ornamentasyon denir. Bu süsler, delikler türlere, alt türlere kadar değişen özellikler gösterir ve sistematikte ayırt edici özelliklerdendir. İntin yani iç çeper pektince zengin sellüloz bir çeperdir.