Klorlu Bileşiklerin Biyoremediasyonu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
Advertisements

ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
Çevre ve Ekoloji Canlı varlıkların hayati bağlarla bağlı oldukları, değişik şekillerde etkiledikleri ve etkilendikleri bu mekan birimlerine yaşamam ortamı.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü.
PVC'nin çevresel etkisinin gerçek yüzü. PVC yaşam döngüsü: bizlere anlatılan şekli Tuz Elektrik Sodyum hidroksit klorEDC -etilen diklorür VCM -vinyl klorür.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
BETONDA B İ YOLOJ İ K ETK İ LENMELER ve Ç İ ÇEKLENME.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
Dayanıklılık Antrenmanları Yöntemleri
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 DR. TUĞRUL TAŞCI. Dersin Amacı Bilgisayar sistemlerinin temel organizasyonunu tanımak İşletim sistemlerinin ana bileşenlerini.
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
Organik Bileşiklerde İzomerlik
Ametal, ısıyı ve elektrik akımını hiç iletmeyen. Oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halde bulunan ametaller vardır. Örneğin Oksijen, Azot, Hidrojen, Klor.
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
10. METALLERİN VE PETROLÜN MİKROBİYEL YOLLA GERİ KAZANIMI
BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.
Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM)
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
SOLUNUM NEDİR.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
SU İTİCİ APRE TUĞBA DÜZAL.
İŞLETİM SİSTEMLERİ ISE 206 Dr. Tuğrul TAŞCI.
13. ZENOBİYOTİKLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
CANLILIK ve ENERJİ
Yoğurt biyokimyası-II
BİYOLOJİK HİDROJEN ÜRETİMİ
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Yoğurt BİyokİmyasI.
İn situ biyoremediasyon
Kirletici Biyoremediasyonunda Rekombinant DNA Teknolojisi
Metallerin Biyoremediasyonu ve Metallere Mikrobiyel Direnç
OKSİJENLİ (AEROBİK) SOLUNUM
Ksenobiyotiklerin Biyoremediasyonu
Alifatik ve Aromatik Hidrokarbonların Biyodegredasyon Yolları
Biyoremediasyon Oranını Etkileyen Faktörler
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
Yoğurt Mikrobiyolojisi
KİMYASAL BAĞLAR.
3. Polisiklik Aromatik Hidrokarbonların (PAHs) Biyoremediasyonu
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
Mikrobiyel Degredasyon
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
ELEMENTLER.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Keton Cisimleri.
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
Çeşitli Ksenobiyotik Kirleticlerin Biyoremediasyonu
ZEMİNLERİN SIKIŞMASI ve KONSOLİDASYON
Hem Sentezi.
ELEMENT ve BİLEŞİKLER.
Petrol hidrokarbonları 4 ana grupta toplanır:
KASDA ENERJİ ÜRETİMİ (Açlıkta ve Toklukta)
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Hücrelerin ve embriyoların farklı kryoprezervasyon yöntemleriyle ve değişik protokollerle saklama çalışmaları 40 yıldan fazladır sürdürülmektedir. Bu kryoprezervasyon.
YAĞ ASİDİ BİYOSENTEZİ Yağ asidi biyosentezi yetişkin insanda temel olarak karaciğerde (ve daha az olarak meme dokusu ve yağ dokusunda) hücre sitoplazmasında.
Serbest Radikaller ve Antioksidanlar 2
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
KİMYASAL BAĞLAR.
Bölüm 1 Giriş. Bölüm 1 Giriş Teknolojik Yeniliğin Önemi Teknolojik yenilik günümüzde birçok endüstrideki rekabet başarısının en önemli tek itici gücüdür.
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
FARKLI CANLILARDAKİ FOTOSENTEZ TEPKİMELERİ
Sunum transkripti:

Klorlu Bileşiklerin Biyoremediasyonu

Klorlu alifatik çözücüler: kimyasal temizleme (metal ve elektronik parçalar gibi), kuru temizleme, tekstil boyama, çeşitli endüstriyel boyalar, silgiler, boya çıkarıcılarda, kimyasal ayraç olarak florlu hidrokarbonlarda, trikloroasetik asitte ve polivinilklorürde kullanılır.

En çok bilinen klorlu alifatik çözücü klorlu metanlar (karbon tetra klorür, kloroform, metilen diklorür), klorlu etanlar (1,2-dkloroetan ve 1,1,1-trikloroetan) klorlu etenler (tetrakloroeten ve trikloroeten) dir.

Klorlu Çözücülerin Biyoremediasyonu Klorlu alifatik çözücüler kimyasal veya biyolojik olarak degrede edilir. Biyolojik degredasyon, farklı ortam koşullarında (aerobik veya anaerobik), farklı mekanizmalarla (oksidasyon veya indirgenme) ve farklı mikrobiyel aktivite ile (metabolik veya cometabolik) gerçekleşebilir.

Cometabolik proses, mikroorganizma başka bir substrat (primer substrat) üzerinde gelişirken kontaminantın (co-substrat) degrede edilmesidir. Cometabolik degredasyonda kontaminant, primer substrat üzerinde gelişme sırasında üretilen enzim ve kofaktörlerle parçalanır. Kontaminant degredasyonu büyüme ve enerji üretimi ile direkt ilişkili değildir (mikroorganizmalar cometabolizmadan avantaj elde etmez).

Buna karşılık, metabolik proseste, kontaminant degredasyonu mikroorganizma gelişmesi ile ilgilidir ve kontaminant primer karbon kaynağı veya son elektron alıcısı olarak kullanılır. Cometabolik degredasyonunun doğası gereği, metabolik degredasyona göre daha düşük verimle kontaminant biyoremediasyonu yapılır. Ayrıca, metabolik degredasyonun büyüme ile direkt ilişkisi otokatalitik özellik taşırken, cometabolizmada böyle bir özellik yoktur.

Buna karşın, PCE sıralı redüktif deklorinasyonla (RD) degrede edilebilir. Deklorinasyon, bir dioksijenaz enziminin sitrik asit döngüsüne girebilen ve enerji oluşturabilen bileşikleri oluşturmak için aromatik halka yıkımıdır. Redüktif deklorinasyon ise anaerobik olarak kontaminantın indirgenmesidir.

Klorlu Bileşiklerin İn-situ Biyoremediasyonu Günümüzde klorlu etenlerin hızlandırılmış in situ biyoremediasyonunda redüktif deklorinasyon aranan bir mekanizmadır. Hızlandırılmış redüktif deklorinasyon doğal deklorinasyon yapan populasyonların aktivitesini redüktif deklorinasyon için gerekli elektron vericilerini sağlayıp stimüle ederek yapılır. Çözünür formda laktat, bütirat, asetat gibi substratlar, çözünür veya emülsifiye karışım halinde melas, bitkisel yağlar gibi substratlar, yavaş salınan çözünür polimerler (polilaktat tabanlı ticari bir substrat-35 HRC), organik katılar (saman, kitin) ve moleküler hidrojen substrat olarak kullanılabilir.

Klorlu Bileşiklerin İn-situ Biyoremediasyonu Birçok bakteri alifatik klorlu bileşikleri redüktif deklorinasyonla enerji kaynağı olarak kullanıp gelişmeyi başarır. Bu bakteriler elektron vericisi isteği, deklorinasyonun son ürünü ve maksimum klorlu bileşik tolere etme konsantrasyonlarına göre farklılık gösterir.