Kirletici Biyoremediasyonunda Rekombinant DNA Teknolojisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Advertisements

Mayoz Bölünme.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
CANLILAR ALEMİ VE ÖZELLİKLERİ
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
Farmasötİk Teknolojİ VE Farmasötİk bİyoTeknolojİ
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
10. METALLERİN VE PETROLÜN MİKROBİYEL YOLLA GERİ KAZANIMI
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
Konu 10 Tehlike analizi kritik kontrol noktaları (HACCP)
Genetik Transfer.
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
PLASMİDLER Bir çok bakteri, kromozomlarından hariç, plasmid olarak adlandırılan küçük non-kromozomal DNA moleküllerine sahiptir. Plasmidler, genellikle.
12. İNORGANİK VE ORGANİK KİRLETİCİLERLE MİKROBİYEL ETKİLEŞİMLER
Çiftlik Hayvanlarında Yardımlı Üreme Teknikleri 1
DNA’nın İzolasyonu ve Analizi
Hazırlayan: Meltem ÖZCAN
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
B- GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve REKOMBİNANT ÜRÜNLER
İn situ biyoremediasyon
Klorlu Bileşiklerin Biyoremediasyonu
Metallerin Biyoremediasyonu ve Metallere Mikrobiyel Direnç
Klonlamada Kullanılan Vektör ve Konak Sistemleri
C Elementi.
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Ksenobiyotiklerin Biyoremediasyonu
Alifatik ve Aromatik Hidrokarbonların Biyodegredasyon Yolları
Biyoremediasyon Oranını Etkileyen Faktörler
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
Yoğurt Mikrobiyolojisi
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE YAŞAMIMIZDAKİ YERİ
3. Polisiklik Aromatik Hidrokarbonların (PAHs) Biyoremediasyonu
C-KONJUGASYON Genetik bakımdan seks ayrıcalığı gösteren iki bakteri hücresinin yan yana gelip aralarında oluşacak geçici bir hücre birleşmesi ile bakteriden.
Faj Vektörler 8-25 kb arası fragmentleri etkin olarak taşıyabilirler
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Mikrobiyel Degredasyon
1. sağlık ve sağlığın girdileri
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
Genetik kopyalama (klonlama).
Yatay Gen Transferinin Hesaplanması
Biyoinformatik.
MBG Gelişim Biyolojisi
Gen Teknolojilerinin Diğer Uygulama Alanları. GEN KLONLAMASI Gen klonlamasında önemli olan aşamalar kısaca şöyledir (genel prensipler). 1) Gen taşıyan.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GENETİK MATERYAL DNA ve RNA’dır. DNA nedir? RNA nedir?
BAKTERİLERDE GENETİK MADDE AKTARILMASI
BÖLÜM 2 Potansiyometri.
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Redox Teorisi Bir iyon atom veya molekülden diğerine elektron geçişi olan reaksiyonlara oksido redüksiyon adı verilmektedir. Yükseltgenme ve indirgenme.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ARACILI GEN AKTARMA YÖNTEMİ - Agrobacterium tumefaciens -
Gelişim ve Temel Kavramlar
DOĞRUDAN GEN AKTARMA YÖNTEMLERİ
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Agrobacterium tumefaciens Aracılığıyla Bitkilere Gen Aktarımı
BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ ve GÜNÜMÜZE YANSIMALARI
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile Terapötik Protein Üretimi
BÖCEKLERE KARŞI DAYANIKLI TRANSGENİK BİTKİLERİN GELİŞTİRİLMESİ
(INVESTIGATIONS ON LONG NON-CODING RNAS IN BARLEY)
Sunum transkripti:

Kirletici Biyoremediasyonunda Rekombinant DNA Teknolojisi Biyoremediasyon metabolik çeşitliliği ve farklı genleri keşfeder. Biyoremediasyon yapabilen mikroorganizmaların genetik yapısı onları biyodegredasyonda, biyotransformasyonda, biyosorpsiyonda ve biyoakümülasyonda değerli kılar. Bu biyolojik olaylarda kullanılan proteinleri (degredasyon enzimleri) kodlayan genler mikroorganizmaların kromozomlarında veya ektsrakromozomal DNA larında bulunur. Bu genleri tasarlamak rekombinant DNA teknolojisi ile olur. Rekombinant DNA teknolojisi, bu “degredatif genleri” bularak bunların uygun bir vektöre yerleştirip uygun bir konağa aktarılması ve sıkı promotorların kontrolü altında ifade bulmasını sağlar. PCR, anti-sense RNA, bölge spesifik mutagenez, elektroporasyon, partikül tabancası rekombinant DNA teknolojileri arasında biyoremediasyonda kullanılmıştır.

Biyoremediasyon Dünya da sürekli olarak kendiliğinden de olur. Fakat bu süreç oldukça yavaştır. Bu doğal biyoremediasyon fiziksel ve kimyasal şartlara bağlı olmakla birlikte, o çevrede bulunan diğer organizmalarla mücadele halindedir. Modern biyoremediasyon, bu sınırlamaların ustaca tasarlanmış ve tanımlanmış degredatif mikroorganizmaların kullanımı ve hibrid organizmaların veya GDO ların yapılması ile üstesinden gelir. Klasik biyoremediasyon tekniklerine rekombinant DNA teknolojisinin eklenmesiyle yapılacak arıtım büyük gelecek vaat eder.

Öncelikle bu yöntemle arıtılmak istenen kirleticiler yüksek yoğunluktaki petrol hidrokarbonları, ağır metaller (kurşun, civa, kadmiyum, arsenik gibi), pestisitler, klorlu hidrokarbonlar, insektisidler, polimerler (polietilen, polipropilen, polikarbonlar, poliüretanlar gibi), deterjanlar ve patlayıcılar (TNT, GTN, RDX) dır.

Bu teknolojide genel amaç istenen DNA dan kopyalar elde edip istenen pozisyonda genomik veya plazmid DNA ile birleştirmektir. Böylece hibrid DNA elde edilir. Çoğunlukla, bir hibrid DNA da konağın rekombinant olduğunu gösterecek bir veya daha fazla gen bulunur. Bu klonlar yabancı genleri ifade ederler. Bu tip çalışmalar, bakteri, alg, fungus, nematod ve memeli hücrelerinde yapılmıştır.

Klasik olarak kirli alandaki biyoremediasyon oksidasyon redüksiyon potansiyeli (redoks) ve bununla birlikte pH, sıcaklık, okisjen içeriği, elektron alıcı/verici konsantrasyonu ve parçalanma ürünleri (CO2) ölçülerek izlenebilir. Bakteriyel biyosensörler de kirletilmiş alanlarda biyoremediasyonu analiz etmek için kullanır.