Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Advertisements

CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
ANLATIM BOZUKLUKLARI UYGULAMALAR
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
tarafından yayınlanmaktadır.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Ali Burak YOLAŞAN.
ZAMİRLER.
Köylü ulusun efendisidir.
(BELİRTEÇ) ZARF.
CÜMLENİN ÖGELERİ.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
 Yoldan geçenler bu ilginç arabaya bakıyordu.  İhtiyar adam merdivenleri yavaş yavaş çıktı.
ZAMİRLER.
İSİM (AD) TAMLAMALARI En az iki isimden oluşan, Bir nesnenin parçası olan, Aralarında anlam bağlantısı kurularak oluşturulan, Bir nesnenin başka bir.
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
AŞAĞIDAKİ CÜMLELERDEKİ ANLATIM BOZUKLUKLARINI DÜZELTELİM
ÜNSÜZ YUMUŞAMASI Sonu (p, ç, t, k) sert ünsüzleri ile biten bir sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında "pb'ye, çc'ye, t  d'ye, k  g, ğ'ye" dönüşür.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Turkcecim.com.
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
ANLATIM BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ SORULAR
CÜMLENİN ÖGELERİ.
Anlam Bakımından Anlatım Bozuklukları
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
ANLATIM BOZUKLUKLARI ÖMÜRGÜL AYTAÇ.
l) ANLAMA DAYALI ANLATIM BOZUKLUĞU ll) YAPISAL ANLATIM BOZUKLUĞU
FİİL (EYLEM).
HAZIRLAYAN: KISMET YAŞAR 8-A ÖĞRETMEN : SELMA ERASLAN
Tanrım!Huzurundayım ve çok mutluyum. Senden rütbe,servet ve şöhret istemiyorum
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Hangi cümlenin yüklemi isim tamlamasıdır
Hazırlayan Aysun BİLGİÇ Türkçe Öğretmeni
YAPISAL ANLATIM BOZUKLUKLARI
CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM ÖZNE
1.soru Aşağıdaki cümlelerin soru anlamı zamirle sağlanmıştır ?
CÜMLEDE ANLAM 1.SORU: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçümseme anlamı vardır? A.Bütün gün uğraştım ,ödevlerimi hala bitiremedim B.İnsanlara zor zamanlarında.
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
NE İŞ OLSA YAPAR MIYIM? Kazanım: Ortaöğretim sonrasında kendisine uygun olacak iş imkânlarını belirler. 12. Sınıf 104 nolu kazanım etkinliği.
1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
CÜMLEDE ANLAM Ahmet Eren Köksal.
BAĞLAÇLARIN YAPISI.
CÜMLENİN ÖGELERİ Cümle; bir düşünceyi, bir duyguyu, bir olayı, bir isteği, bir yargıyı tam olarak anlatan sözcük veya söz grubuna denir. Cümleyi oluşturan.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var. A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var.
=>YAZIM KURALLARI<=
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
ANLATIM BOZUKLUĞU İnsanların anlaşma aracı dildir. Anlaşmanın sağlam olması için dilin kurallarına güre kullanılması gerekir. Kullandığımız.
DİLBİLGİSİ BAKIMINDAN ANLATIM BOZUKLUKLARI-2
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
ZAMİRLER HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ. 1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir kullanılmamıştır? A) Onları geçen gün gördüm. B) Bu soruyu kim.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
1)Gereksiz Sözcük Kullanma: Bir cümlede anlamları aynı olan veya anlamca biri diğerini içeren sözcüklerin birlikte kullanılması anlatım bozukluğuna.
ANLATIM BOZUKLUKLARI 1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?anlatım bozukluğu A) Geçmişteki hatıralarımıza gülümseyerek baktığımız.
ANLATIMIN ÖZELLEKLERİ
Her ilerlemenin ve kurtuluşun anası özgürlüktür.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Yüklem Özne Nesne Dolaylı Tümleç Zarf Tümleci.
EDATLAR (İLGEÇLER) GİBİ EDATI Aslan gibi bir genç.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
6. HAFTA TUR182 TÜRK DİLİ II.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XII
Hazırlayan:Süleyman Duman s_4
AŞAĞIDAKİ CÜMLELERDEKİ ANLATIM BOZUKLUKLARINI DÜZELTİNİZ…
Sunum transkripti:

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A- Giydiği sarı ceketten aynısı bende de var. B- İyi bir deneme yazarı en yakın dostumuzdur. C- Kış boyu küskün duran ağaçlar, yazın neşelendi. D- Menekşelerin hoş kokusu her yanı kaplamıştı.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır? A- Babası başkalarının öğütlerine kulak asmıyordu. B- Bu çocuk, adeta büyümüş de küçülmüş. C- Ama eninde sonunda aklı başına gelecekti. D- Ödün vermeyen, tavizsiz bir kişiliği vardı.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A- Bazı gazeteciler ülkedeki değişimin farkına varamıyorlar. B- Herkes, genç ve başarılı ressamı kutlamıştı. C- Kimse sizin söylemek istediğinizi değil, söylediğinizi anlar. D- Türkiye, Avrupa’ya çoktan kapılarını açmış bir ülkedir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A- Trafik kazaları, ölümlere; hatta yaralanmalara yol açıyor. B- Bu ses, sizin iyi bir şarkıcı olabileceğinizi gösteriyor. C- Otoyol ücretlerine önceki gün yine zam yapılmış. D- Üniversite öğrenimini Avrupa’da tamamlamayı düşünüyor.

“Her gece kızına masal anlatır, uyutmaya çalışırdı “Her gece kızına masal anlatır, uyutmaya çalışırdı.” Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A- Tümleç eksikliği B- Nesne eksikliği C- Yüklem eksikliği D- Özne eksikliği

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özne - yüklem uygunluğu yoktur? A- İki kaptan bu konuda görüş bildirmişti. B- Yirmi milyon çocuk kızamık aşısı oldular. C- Avukatlar akşamleyin baroda buluştular. D- Sen ve bu doktor yaralılara birlikte gideceksiniz.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişi zamiri eksikliğinden kaynaklanan bir anlam belirsizliği vardır? A- Bugünkü düşünceler, yarınları hazırlıyor. B- Öğleden sonra size uğrayacağım. C- Böyle davranacağını önceden bilemezdim. D- Gazeteyi okuyunca bir an donup kaldım.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A- Duvardaki fotoğrafa uzun uzun bakıp iç geçirdi. B- Kar tutmamıştı;kim bilir kaç çocuğun sevinci yarım kalmıştı. C- Bu heykellere özel ve kamu alanlarında rastlayabilirsiniz. D- Onun yüzünden tatlı bir gülümseme hiç eksik olmazdı.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A- Bu ilaçlar bir süre sonra şişmanlamamızı sağlayabilir. B- Bu konu daha önceki sınavlarda da soruldu. C- Şu ana kadar onlardan bir cevap almış değiliz. D- Galiba bu işte yolun sonu görünmeye başladı.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A- İyiliği yalnız iyiler anlar, kötülüğü herkes. B- Her şeyden önce iyi olalım; daha sonra mutlu oluruz. Kötüye karşın iyilik yapan insan, düşmanını yener. D- İyilik, hiçbir zaman boşa gitmeyen tek yatırımdır. www.edebiyatogretmeni.net