Beta-Laktam antibiotikler II: Sefalosporinler ve diğerleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİĞER BETA-LAKTAM ANTİBİYOTİKLER ve LİNKOZAMİDLER
Advertisements

Dr. Hande Arslan Başkent ÜTF İnfeksiyon Hastalıkları AD
AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
KOAH ALEVLENMELERİNDE TANI VE TEDAVİ YAKLAŞIMI
Genişlemiş Spektrumlu Beta-laktamazlar (GSBL)
Antibiyotik ve Kemoterapötikler
- LAKTAM ANTİBİYOTİKLER = - Laktinler
- LAKTAM ANTİBİYOTİKLER = - Laktinler
FLUOROKİNOLONLAR Yapıca nalidiksik aside benzeyen 6-floro 4-kinolonkarboksilik asid türevleridir. Siprofloksasin Ofloksasin levofloksasin norfloksasin.
ANTİBİYOTİKLERİN ETKİ VE DİRENÇ MEKANİZMALARI
AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
Ceftaroline Prof. Dr. Oğuz KARABAY.
DAR SPEKTRUMLU ANTİSTAFİLOKOKAL VE ANTİANAEROBİK İLAÇLAR VE POLİPEPTİD YAPILI ANTİBİYOTİKLER Doç.Dr.M.Kemal YILDIRIM.
Aminoglikozidler.
Cerrahi profilaksi Dr. Güray ARSU.
ANTİBİYOTİK KOMBİNASYONLARI
İLAÇLARIN İTRAHI Doç.Dr.M.Kemal YILDIRIM.
ÜRİNER SİSTEM ANTİSEPTİKLERİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kemoterapötiklere Giriş İnfeksiyon Tedavisinin Farmakolojik ve Farmakokinetik Esasları Doç.Dr.M.Kemal YILDIRIM.
KEMOTERAPÖTİKLER.
Merkezi Sinir Sistemi Enfeksiyonları
BETA-LAKTAM ANTİBİYOTİKLER
Çocuklarda Alt Solunum Yolu İnfeksiyonları
Emine KOCABAŞ (Başkan) Ebru YALÇIN (Sekreter)
ANTİBİYOTİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
FEN ve Antibiyotiklere Direnç Sorunu
Ampirik Antibiyotik Tedavisi
Birinci Basamakta Antibiyotik Kullanımı
ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI VE TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
SULFONAMİDLER KO-TRİMOKSAZOL TRİMETOPRİM
β-LAKTAM ANTİBİYOTİKLERİ
GENİŞLEMİŞ SPEKTRUMLU BETA LAKTAMAZ VE İNDÜKLENEBİLİR BETA LAKTAMAZ SALGILAYAN GRAM OLUMSUZ BAKTERİLERİN TÜRKİYE’DEKİ VE HASTANEMİZDEKİ DURUMU DR. SABRİ.
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
Amfenikoller * Kloramfenikol * Tiamfenikol
Diferansiyel (Ayırtedici) Boyama
MAKROLİD VE LİNKOZAMİD ANTİBİYOTİKLER
Menenjit Prof. Dr. Reşat Özaras
Antibiyotik Bakterilerden veya mantarlardan elde edilen veya sentetik olarak üretilen Bakteriler üzerinde öldürücü ya da üremelerini engelleyici etki.
Enfeksiyon Hastalıkları ABD
TOPLUMDAN KAZANILMIŞ PNÖMONİ:TANI- TEDAVİ
Reçete Günleri (ÜSİ ve Erkek Genital İnfeksiyonlar)
Tetrasiklinler.
KEMOTERAPÖTİKLER.
YENİDOĞANDA AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Dr. Ferhan KARADEMİR MART 2007.
ÇOCUKLARDA ANTİBİOTİK TEDAVİSİ.  İlk keşfedilen antibiotik 1929 yılında Penisillin’dir. (Fleming)  Daha sonra antibiotiklerin etkilerini en üst düzeye.
ANTİMİKROBİK KEMOTERAPÖTİK MADDELER
ACİLDE AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI- HANGİ HASTAYA HANGİ İLAÇ?
Sepsiste Etkenler ve Antimikrobiyal Tedavi
ÇOCUK DİŞHEKİMLİĞİNDE İLAÇ KULLANIMI
Çocuklarda Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Antibiyotik Kullanım İlkeleri Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon.
İLAÇLARI AKILCI KULLANIYOR MUYUZ?
Anti-bakteriyel, anti-fungal, anti-viral kullanım ilkeleri Dr.M.Murat Özgenç
Cerrahi Enfeksiyonlarda Tedavi Prof. Dr. Metin Kapan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı.
EKLEM ENFEKSİYONLARI Hem. Nesrin ÖRCÜN 5. Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği.
Enfeksiyon Hastalıkları Hastane Enfeksiyonları Adı:
Antibakteriyel ilaçlara giriş
Beta-laktam antibiotikler I: Penisilinler
AMFENİKOLLER.
ANTİMİKROBİYAL FARMAKOLOJİ
Aminoglikozidler.
TOPLUM KÖKENLİ PNÖMONİLERDE OLGU SINIFLAMALARI
STAFİLOKOK ENFEKSİYONLARI
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA ANTİBİYOTİK KULLANIMI
Kemoterapötik İlaçlara Giriş
Dr Emre Karakoç İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı
Akılcı ilaç kullanımı, hastaya uygun olan ilacın, uygun olan sürede ve dozda verilerek en düşük fiyatta sunulmasıdır.
GENİŞLETİLMİŞ SPEKTRUMLU VE İNDÜKLENEBİLİR BETA- LAKTAMAZLAR EXTENDED SPECTRUM AND INDUCTABLE BETA-LACTAMASE (ESBL)
Sunum transkripti:

Beta-Laktam antibiotikler II: Sefalosporinler ve diğerleri

Sefalosporinler ilk olarak 1948 yılında, “Cephalosporium acremonium” mantarından izole edilmiştir.

Penisilinlere benzerler.   Penisilinlere benzerler. Ana çekirdek sefem türevi olan 7-aminosefalosporanik acid (7-ASA) oluşturur. i. birinci kuşak sefalosporinler, 1960 da, ii. ikinci kuşak sefalosporinler, iii. üçüncü kuşak sefalosporinler iv. dördüncü kuşak sefalosporinler En önemli avantajları penisiline allerjik olan hastaların bir kısmında veya beta-laktamaz salgılayan Straph. Aureusi Strep. Pneumonia and Neisseria gonorrhoeaa ve menengitis infeksiyonlarında pensilinin yerini tutabilen bakterisid olmalarıdır.

ETKİ MEKANİZMASI Sefalosporinler, penisilinler gibi hücre duvarının murein tabakasının sentezinin son basamağını (transpeptidaz reaksiyonunu) inhibe etmek ve otolitik enzimleri aktive etmek suretiyle bakterisid etki oluştururlar.

New peptidoglycan synthesis occurs at the cell division plane by way of a collection of cell division machinery known as the divisome. Bacterial enzymes called autolysins, located in the divisome, break both the glycosidic bonds at the point of growth along the existing peptidoglycan, as well as the peptide cross- bridges that link the rows of sugars together. Transglycosidase enzymes then insert and link new peptidoglycan monomers into the breaks in the peptidoglycan. Finally, transpeptidase enzymes reform the peptide cross-links between the rows and layers of peptidoglycan to make the wall strong

Antibakteriyel spektrum Sefalosporinler genelde gram-pozitif ve –negatif kokuslarla, gram negatif aerobik basilleri etkilerler. Bu nedenle etki spektrumları penisilinlerden özellikle ampisilin ve amoksisiline benzer.

Rezistans Bakterilerin sefalosporinlere karşı doğal rezistansının ve duyarlı bekterilerde gözlemlenen rezistans kazanılmasının başlıca üç mekanizması vardır: i. Bakterilerin salgıladığı beta–laktamazlara karşı ilacın dayanıksız olması ii. Bakteri hücre çeperinin sefalosporinlere karşı permeabilitesinin az olması veya azalması. iii. Bakteri çeperinde sefalosporinlerin etkilediği hedef enzimlerin (penisilin bağlayan proteinlerin) ilaca affinitesinin azalması

Farmakokinetik özellikler Sefalosproinlerin çoğu aside dayanıksız olmaları ve/veya absorbsiyonlarının yeterli derecede olmamaması nedeniyle ağızdan alınmazlar. Liposolubiliteleri düşüktür Böbreklerden tübüler salgılama ve glomerüler filtrasyon suretiyle itrah edilirler.

Sefalosporinlerin kullanılışı: 1. Solunum yolu infeksiyonları 2. Cilt ve yumuşak doku infeksiyonları, 3. Kemik ve eklem infeksiyonları 4. Kemik ve eklem infeksiyonları 5. Karın içi infeksiyonları,jinekolojik infeksiyonlar 7. İdrar yolu infeksiyonları 8. Gram-negatif basillerin oluşturduğu, yaşamı tehtid eden infeksiyonlar 9. Diğer infeksiyonlar

1. Oral olarak kullanılan sefalosporinler Sefalosporin türleri: 1. Oral olarak kullanılan sefalosporinler Sefaleksin Sefadroksil Sefaklor Sefiksim, Sefuroksim aksetil Sefprozil

2. Parenteral kullanılan sefalosporinler Sefalotin Sefazolin Sefuroksim Sefamandol nafat Sefoksitin Sefotetan

3. Oral ve parenteral kullanılan sefalosproinler Sefradin Sefuroksim

Plazma proteinlerine bağlanma (%30-70) Yarılanma ömrü, seftriakson hariç kısadır. Dokulara iyi geçer (prostat –göze geçişte yüksek dozlar gerekir) 3. ve 4. kuşağın menenjitli hastada BOS geçişi iyi Çoğu böbrekler yolu ile atılır, böbrek yetmezliğinde seftriakson hariç doz ayarlanmalı Sefaperazon safra yolu ile atılır, hepatik bozuklukta kullanılmamalı

Birinci kuşak sefalosporinler ve kullanımları Stafilokok ve streptokok enfeksiyonları Cerrahi profilaksi Toplum kaynaklı gram pozitif enfeksiyonları Deri ve yumuşak doku enfeksiyonu Üriner sistem enfeksiyonu

İkinci kuşak sefalosporinler H. influenzae, Neisseria, Moraxella etkili Sefuroksim aksetil oral yolla solunum sistemi enfeksiyonu, sefuroksim parenteral (menenjit tedavisinde )kullanılır. Toplum kökenli pnömoni otitis media, sinüzit, yumuşak doku enfeksiyonu, komplike olmayan üst üriner sistem infeksiyonu, jinekolojik ve intraabdominal enfeksiyonlar

Üçüncü kuşak sefalosporinler Toplum kökenli ve hastane kökenli enfeksiyonlar Sefotaksim, seftriakson, seftazidim,menenjit tedavisinde Komplike ÜSİ, Endokardit (E. faecium sefalosporine intrinsik dirençli) Sepsis Yumuşak doku enfeksiyonları, Diabetik ayak enfeksiyonu Osteomyelit, septik artrit Abdominal, jinekolojik enfeksiyonlar Gonokok enfeksiyonu Sefepim 4. kuşak sefalosporindir. Sefepim, seftazidim, sefoperazon psödomonaslara etkilidir.

3. Kuşak sefalosporinler Sefotaksim Seftazidim Seftriakson Sefdinir Sefditoren Sefiksim Sefpodoksim Seftibuten Moksolaktam 4. kuşak sefalosporinler Sefepim, Sefpirom 5. kusak MRSA’ya etkili sefalosporinler Seftarolin, Seftobiprol

5. Diğer yan etkiler (disulfiram reaksiyonu) Yan tesirleri 1. Alerjik reaksiyonlar 2. gastrointestinal bozukluklar ve lokal tahriş reaksiyonları (seftriakson) 3.nefrotoksik tesir ve karaciğer fonksiyon bazukluğu (seftriakson ve seftazidim) 4. Süperinfeksiyon 5. Diğer yan etkiler (disulfiram reaksiyonu)

II. Diğer beta laktam antibiotikler İmipenem Meropenem Aztreonam