MEVZUATLA İLGİLİ KAVRAMLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bütçe Türleri: Genel yönetim kapsamındaki idarelerin bütçeleri;
Advertisements

DPT MUSTESARLIGI CALISMA GRUBU. TÜRKİYE’DEKİ MEVCUT BÜTÇE SİSTEMİ  Ülkemizde devlet bütçesi yasal dayanağını Anayasa ve 5018 sayılı Kanundan almaktadır.
KAMUSAL HARCAMA HUKUKUNUN TANIMI VE KAYNAKLARI
POZİTİF HUKUKUN KAYNAKLARI
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
Bütçe Sisteminin Yasal Düzenlemesi
DEVLETİN GENEL TANIMI Devlet bir ulusun sahip olduğu ve coğrafi sınırları belirli ülke toprakları üzerinde, yasama, yürütme ve yargı işlevlerini yerine.
Hukuk Nedir ?.
Elif vural b YÜRÜTME.
KAMU HARCAMA HUKUKUNUN KAYNAKLARI
HUKUKUN KAYNAKLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
İDARE HUKUKU İDARİ İŞLEM ÖĞR. GÖR. ANIL ÇAĞLAR ERKAN.
HAZIRLAYAN: YUSUF SÜNETCİ 4-B
Anayasal Vergi İlkeleri
YARGI BAĞIMSIZLIĞI & YASAMA VE YÜRÜTME İLE İLİŞKİLER
1924 ANAYASASI.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
6 ÜNİTE YAŞAYAN DEMOKRASİ KURULTAYDAN MECLİSE KONULAR
HUKUK KURALLARI HUKUK KURALLARI HUKUKUN MÜEYYİDESİ HUKUK TÜRLERİ
CUMHURİYET DÖNEMİNDE HUKUK
 Internet tabanlı bir "Hukuk Portalı" projesi  Hukukun temel argümanlarına eri ş im.
VATANDAŞLIK BİLGİSİ ESRA ERİŞ 4-B KONU : YARGI
BAKANLAR KURULU ORTA VADELİ PROGRAM KABUL EDİLİR. MAYIS AYI SONUNA KADAR RESMİ GAZETEDE YAYIMLANIR DPT.
İnceleme-Soruşturma.
TÜRK ANAYASALARININ “KUVVETLER AYRILIĞI” YÖNÜNDEN MUKAYESESİ
Sosyal yaşamı düzenleyen kurallar
GENEL BÜTÇE KANUN TASARISI KESİN HESAP KANUN TASARISI
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
İDARE HUKUKU BİRİNCİ BÖLÜM Öğr. Gör. A. Çağlar ERKAN.
K ü bra AVCI / / 4-B 3. POZİTİF HUKUKUN KAYNAKLARI Pozitif hukuk kaynaklarını üç başlık altında inceleyebiliriz: Yazılı Kaynaklar Yazısız Kaynaklar.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Ticari veri tabanları (Yerel)
Türk Anayasa Düzeni Giriş
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI -07/11/1982-
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
1/8. 2/ 8 İÇİNDEKİLER I. KISIM GENEL OLARAK  GENEL OLARAK MEVZUAT  BİR KISIM HUKUKÎ TABİRLER  NORM / NORMLAR HİYERARŞİSİ İKTİDAR / ERK / GÜÇ  İDARİ.
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
Kaynak: Kemal Gözler, Türk Anayasa Hukuku Dersleri mutlaka okunacak
NORMLAR HİYERARŞİSİ.
Sağlık Hukukuna Giriş.
BİREYSEL İDARİ İŞLEMLER-DÜZENLEYİCİ İŞLEMLER
KAMU HARCAMALARI HUKUKU KAYNAKLARI. 1.YASAMA ORGANI TARAFINDAN ORTAYA KONAN KAYNAKLAR 2.YÜRÜTME ORGANI TARAFINDAN ORTAYA ATILAN KAYNAKLAR 3.YARGI ORGANI.
HUKUK KURALLARI HİYERARŞİSİ VE TERİMLERİ
KAMU HARCAMA HUKUKUNUN KAYNAKLARI. Kamu harcamaları, kamusal birimlerin yetkililerinin, çeşitli hukuki düzenlemelerden(anayasa, kanun, kanun hükmünde.
Kamu Yönetiminin Yapısı. Türkiye’de Kamu Yönetiminin Yapısı Merkezi Yönetim Türkiye’nin yönetim yapısı, örgütlenme ilkelerine göre «merkezi» ve «yerinden.
1/63 Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi. 2/63 Anayasa Hukuku Yürütme.
Hukuk Başlangıcı Hukukun Yürürlük Kaynakları
YENİ ANAYASA OCAK 2017 OCAK 2017 TARİHLİ ANAYASA MADDELERİNDEN KISALTILARAK ALINTI YAPILAN , GENEL BİLGİLENDİRME AMAÇLI, ÖZET BİR ÇALIŞMADIR.
Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi.
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi.
VETERİNER HEKİMLİĞİ MEVZUATI
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
DENETİM YÖNTEMLERİ Kamu yönetiminin denetlenmesinde ya da hesap verilebilirliğinde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır.Bunlar ,siyasi denetim,idari denetim,
Hukukun TEMEL kavamları
HUKUK BAŞLANGICI 3 PROF.DR.ABDULLAH DEMİR.
HUKUK BAŞLANGICI ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM.
Anayasa normlar hiyerarşisinin en üstünde yer alan ve yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlayan temel hukuk kurallarını içerir. ANAYASA.
YARARLANILABİLECEK KİTAPLAR
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
SİGORTA HUKUKU GENEL KAVRAMLAR Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖĞ. gör. Benay KESKİN İŞOĞLU 3. Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HUKUKUN KAYNAKLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
I. Anayasa Mahkemesi’nin Yapısı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
VII. Yasama yetkisi Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
II. Anayasa Mahkemesi’nin «Norm Denetimi» İşlevi
HUKUK BAŞLANGICI 12.
Sunum transkripti:

MEVZUATLA İLGİLİ KAVRAMLAR

Mevzuat, yürürlükte olan bütün yazılı hukuk kurallarıdır. Eczacılık mevzuatı, eczacılık hizmetlerinin nasıl örgütleneceğini, nasıl yürütüleceğini, hizmetlerde yetkinin kimde bulunduğunu, görev ile sorumluluğun ne olduğunu belirten eczacılıkla ilgili kanun, tüzük, yönetmelik, kararnameler, kanun hükmünde kararnameler, genelge ve tamimlerde oluşur.

ANAYASA Devletin temel yapısını, yönetim biçimini, devletin temel organlarını, bunların birbiriyle ilişkilerini, kişilerin devlete karşı, devletin kişilere karşı olan hak ve sorumluluklarını düzenleyen en üst mevzuattır.

KANUN (YASA) Yasama organlarınca yazılı biçimde sürekli olarak uygulanmak üzere oluşturulan hukuk kurallarıdır. Anayasamıza göre, yasama organı TBMM ne tanınmıştır ve bu yetki başka bir organa devredilemez. TBMM de kanun önerme yetkisine, Bakanlar Kurulu ve milletvekilleri sahiptir. Bakanlar Kurulu’nun hazırladığı öneriye “Kanun Tasarısı”, TBMM üyelerinin hazırladığına da “Kanun Teklifi” adı verilir.

Tasarı ve teklifler önce Meclis’te ilgili komisyonlarda görüşülür, sonra kabul edilen tasarı ve teklifler Meclis Genel Kuruluna gelir ve burada oylanarak kabul edildikten sonra kanunlaşmış olur. Kabul edilen kanun Cumhurbaşkanı tarafından imzalanır ve Resmi Gazetede yayımlanır. Cumhurbaşkanı uygun görmezse kanun bir kez daha görüşülmek üzere TBMM tekrar geri gönderilir. Buna, Cumhurbaşkanı’nın kanunu “veto etmesi” adı verilir. Meclis yine aynı şekilde kabul ederse Cumhurbaşkanı’nın ikinci kere veto yetkisi yoktur, imzalatıp yayınlatması gerekir.

Kanunun yürürlüğe gireceği tarih, kanun metninde yazılı olabilir Kanunun yürürlüğe gireceği tarih, kanun metninde yazılı olabilir. Eğer bu tarih açıkça belirtilmiş değilse, kanunlar Resmi Gazete’de yayınlandıktan 45 gün sonra yürürlüğe girerler. Kanunlar Anayasa’ya aykırı olamaz. Kanunların Anayasa’ya uygun olmaması durumunda Anayasa Mahkemesi’nde dava açılır ve Anayasa Mahkemesi yasanın Anayasa’ya uygun olmadığı yönünde karar verirse o yasa iptal edilmiş olur.

TÜZÜK Tüzük, bir kanunun uygulanmasını göstermek veya emrettiği işlerin yapılışını belirtmek üzere,Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan yazılı hukuk kurallarıdır. Tüzükler çıkarılırken Danıştay’ın denetiminden geçirilir. Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen tüzük, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlanır. Tüzük çıkarma yetkisi sadece Bakanlar Kuruluna verilmiştir, başka bir organ tüzük çıkaramaz. Yasaya aykırı düşen tüzük veya tüzük hükmünün iptali için Danıştaya başvurulur.

YÖNETMELİK Yönetmelikler Başbakanlık, Bakanlıklar ve öteki kamu tüzel kişilerinin (belediyeler, üniversiteler gibi) kendi görev alanlarını ilgilendiren yasaların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere çıkarttıkları hukuk kurallarıdır. Anayasa’ya, kanunlara ve tüzüklere aykırı olamazlar. Kanuna ve tüzüğe aykırı yönetmeliğin iptali için Danıştay’a başvurulabilir.

KARARNAME Bakanlar kurulunca verilmiş olan ve Cumhurbaşkanın da imzalamış olduğu kararlar.

KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Anayasada belirtilen esaslar dahilinde ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce belirlenecek konularda hükümetin kanun gücünde kanun gücünde çıkardığı yazılı hukuk metinleri.

GENELGE, TAMİM Bir konuyu çeşitli birimlere iletmek üzere yazılan yazı; resmi işlerde üst makamların alt makamlara belli konularda bilgilendirmek ve onları yönlendirmek üzere gönderdikleri yazı.

KAYNAK Şaban Kayıhan, Hukukun Temel Kavramları, Seçkin yayıncılık,2015.