MEDİKAL BİYOLOJİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarih Bilimleri.
Advertisements

CANLILAR DÜNYASI CANLILAR DEĞİŞİYOR CANLILARIN ETKİLEŞİMİ
DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
ANTROPOLOJİ.
GENEL BİYOLOJİYE GİRİŞ
BİYOLOJİ BİLMİNE GİRİŞ VE BİLİMSEL YÖNTEM BASAMAKLARI
Kalıtım ve Çevre.
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
DOĞA VE İNSAN DOĞAL SİSTEMLER
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
HÜCRENİN YAPISI.
HÜCRE.
SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemininin gelişmesi ve evrimi
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
ADAPTASYON, EVRİM, VARYASYON, DOĞAL SEÇİLİM
Ali DAĞDEVİREN- HÜCRE Ali DAĞDEVİREN-
EKOLOJİ. EKOLOJİ EKOLOJİ NEDİR? Ekoloji, canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekosistem ise canlı ve cansız.
HAZIRLIYAN BELGÜN ÖZELÇİ.
DOĞUMSAL KUSURLAR ve DOĞUM ÖNCESİ TANI YÖNTEMLERİ.
ÇEVRENİN KALITIMA ETKİLERİ
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
HÜCRE KONUSU ORGANELLER 24-28/02/2014
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
BİYOLOJİYİ KEŞFETMEYE HAZIR MISINIZ?
AYSE EDA TARAKCI BIYOLOJI.
KALITIM.
MİKROSKOBİK CANLILAR.
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI
Biyoinformatik.
İNSAN VE ÇEVRE Kısaca çevre bilimi olarak tanımladığımız ekoloji canlıların birbirleri ile ve yaşadıkları ortamla ilişkilerini inceler.
Psikolojinin Konusu ve Amacı
JEOLOJİ DERSİ.
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
Prof. Dr. Murat ERMAN Arş. Gör. Özge ÖNDER
Çevremizdeki Canlılar
Kamçılılar Kök Ayaklılar Silliler Sporlular Algler Cıvık Mantarlar
EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜLERİ
biyoteknoloji ve önemi
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
MADDE DÖNGÜLERİ
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
BİYOKİMYA ANABİLİM DALI
EKOLOJİ ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
HÜCRE.
Mikrobiyolojinin Tarihçesi ve Gelişimi
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
A- Hücre Zarı:  Hücreyi Dış Etkilere Karşı Korur. Esnek Bir Yapısı Vardır, Üzerinde Geçitler (Por) Bulunur. Porlar Aracılığı İle Madde Alışverişi Yapar,
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
Rekombinant DNA Teknolojisi ya da Genetik Mühendisiliği
EKOSİSTEM Geyiklerin yaşadığı yerde sadece canlılar mı görülüyor? Canlıların, yaşamını sürdürebilmesi için hava, su, toprak gibi cansız faktörlere ve güneş.
1. DERS: DNA RNA GEN KROMOZOM GENETİK VE BİYOTEKNOLOJİ.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM VE MÜHENDİSLİK İLİŞKİSİ Hazırlayanlar ve sunanlar : Mustafa ÜLGEN Yunus AKBAŞ.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
Doç. Dr. Ayşe TOSUN KM 337 BİYOKİMYAYA GİRİŞ Doç. Dr. Ayşe TOSUN
Konular ve dersler.  Yaşam Bilimi Biyoloji  Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji : TAMAM  Bilim ve bilimsel bilginin özellikleri  Biyolojinin tarihsel.
KALITSAL MADDE PROF. DR. SERKAN YILMAZ.
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ
DNA 2 Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Bir canlıya ait tüm özellikler DNA’da saklanır. Bir canlıya ait tüm.
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ-III. hafta
CANLıLARıN SıNıFLANDıRıLMASı. Canlılar benzer ve farklı özelliklerine göre gruplandırılmasına sınıflandırma denir. Sınıflandırma bilimi: Sistematik.
Sunum transkripti:

MEDİKAL BİYOLOJİ

Biyoloji: Geniş anlamda tüm canlıların yaşayışını, vücut yapılarını, yapılarının fonksiyonlarını, gelişmesini, evrimini, birbirleri ve çevreleriyle olan ilişkilerini araştıran geniş kapsamlı bir bilim dalıdır. Bios.... Canlı, hayat Logos.... Bilim

Medikal Biyoloji’nin konusu; Doğum (natalis) ile ölüm(mors) arasında seyreden biyolojik olayların incelenmesidir. Canlı organizmanın yapısı, yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan işlem ve prensiplerin öğretilmesidir.

Organizma ne anlama gelir? Organizma: biyosferde tek başına serbest olarak yaşayabilen varlık demektir.

“Yaşam ölümle sonuçlanan bir olay, ölümse canlı olmayandır.” M. F. X. Bichat 18. yüzyıl Anatomisti

Universum: Evren Solar sistem: Güneş ve planetler Yeryüzü: Biyosfer ve ekosistemle ilişkisi olmayan yeryüzü komponentleri-fizik dünya, fizik evren Biyosfer: Yeryüzünde canlı organizma kapsayan hava, kara ve su kesimlerini içeren tüm ekosistem Ekosistem: Toplum ve onun cansız fiziksel çevresi

Kommunite: Belli bir çevrede yaşayan canlılar Populasyon: Aynı ortamda yaşayan bir canlı türünün bireylerinin toplamı Canlı organizma: Tek veya çok hücreli bir sistem Organ sistemi: Özel bir görevi üstlenmiş bir grup organ

Organ: Özel bir görevi gerçekleştirmek üzere biraraya gelmiş doku grupları birliği Doku: Yapısal ve fonksiyonel bir birimi oluşturmak için bir araya gelmiş hücreler grubu Hücre: Canlı organizmanın temel birimi Organel: Özel bir fonksiyonu ve yapısal bir birimi oluşturmak üzere organize olmuş molekül grubu

Makromolekül: Organeli oluşturmak amacıyla ya da bağımsız oluşmuş molekül grubu Molekül: Kimyasal bağlarla bir arada tutulan, iki veya daha çok atomdan meydana gelen madde Atom: Bir kimyasal elementin en küçük parçası Subatomik partikül: Elektron ve protonlar

Biyoloji; “Ne” sorusuna “deskriptif-tanımlamalı-biyoloji ile, “Nasıl” sorusuna “fonksiyonel biyoloji” ile, “Niçin” sorusuna “evolusyoner-evrimsel- biyoloji” ile yanıt verir.

Biyolojinin, özellikle medikal biyolojinin içerdiği bilim dalları şunlardır: A) 1- Morfoloji: Organizmanın bütün olarak şekil ve yapısını inceler. -Anatomi: Org. gözle görülen dış yapısını -Histoloji: Dokuların mikroskopik yapısını -Sitoloji: Hücrelerin mikroskopik yapısını -Embriyoloji: Kuluçka veya doğum öncesi dönemi inceler

4- Sitobiyoloji: Yalnız başına hücreyi biyolojik olarak inceler 2- Fizyoloji: Organizmanın bütün olarak nasıl çalıştığını, sistem, organ, doku ve hücrelerin görevlerini inceler. 3- Moleküler Biyoloji: Hücrede molekül düzeyinde araştırmalar yapar. Özellikle genlerin molekül yapısını ve gen kontrolünde madde sentezini inceler 4- Sitobiyoloji: Yalnız başına hücreyi biyolojik olarak inceler 5- İmmunobiyoloji: Organizmanın hastalık etkenlerini tanıma, onlara karşı direnme ve organizmayı hastalıklardan koruma sisteminin biyolojisini inceler

6- Arkeobiyoloji: Bitki, hayvan ve insan fosil ve kalıntılarını inceleyen bilim dalıdır. 7- Aerobiyoloji: Havanın bileşimine giren her türlü biyolojik partikülü ve vektörleri inceler. 8- Kronobiyoloji: Hücrede ve tüm organizmada seyreden biyolojik olayların zaman süreci içinde durumlarını inceler. 9-Hidrobiyoloji: Suların kirlenmesi ile ilgilenir. 10- Evolusyoner biyoloji: Türlerin kökenini inceler.

11- Ekzobiyoloji: Dünya dışındaki planetlerdeki hayatı inceler. 12- Ekoloji: Organizmaları doğada araştıran bilim dalıdır. 13- Etholoji: Bir toplumdaki canlıların iç güdülerini, davranışlarını, adet ve alışkanlıkları ile aralarındaki sosyal, toplumsal ilişkileri inceleyen bir bilim dalıdır. 14- Taksonomi: Canlıların yapı ve gelişme benzerliğine göre sınıflandırılması ve aralarındaki evrimsel ilişkileri inceler.

15- Genetik: Organizmadaki kalıtsal karakterlerin üreme sırasında dölden döle nasıl geçtiğini, bu geçişin şekil, biçim ve bozukluklarını, deney hayvanlarında geliştirme tekniklerini inceleyen bilim dalıdır. 16- Teratoloji: Kalıtım kusuru ile oluşmuş bir canlıda kusurlu olayın nedenlerini ve korunma yöntemlerini inceleyip tanıtan bilim dalıdır. 17- Transplantasyon biyolojisi: Organ ve doku nakillerinin biyolojisi ile ilgilenir.

B) Biyolojinin bazı bilim dalları ile çalışmasından dolayı ortaya çıkan yan bilim dalları vardır: 1- Biyofizik(Biyoloji + fizik) 2- Biyokimya(Biyoloji + kimya) 3- Biyoistatistik(Biyoloji + matematik) 4-Paleontoloji (Biyoloji + jeoloji) .. gibi

C) Zooloji ve Botanikte alt dallar vardır. - Protozooloji: Bir hücreli hayvanları inceler. Nektonoloji: Suda yüzen her türlü zooplanktonla (Plankton, suda bulunan, hareket yeteneği akıntıya bağımlı olan canlılara verilen genel isimdir. Bitkisel planktonlara fitoplankton, hayvansal olanlarına ise zooplankton adı verilir) uğraşır. Entomoloji: Böceklerle ilgili araştırmalar yapar. Herpetoloji: Sürüngenleri inceler. Ornitoloji: Kuşlar üzerinde araştırmalar yapar. Mammoloji: Memeli hayvanları inceler. Anthropoloji: İnsan ırklarını ve fosil aracılığı ile insanın evrimini inceler.

Bakteriyoloji: Bakterileri inceler Viroloji: Virusları inceler Fikoloji: Algleri inceler Mikoloji: Mantarları inceler Briyoloji: Kara yosunlarını inceler Farmakognozi: Eczacılıkta kullanılan bitkiler üzerinde araştırmalar yapar.