GENEL MUHASEBE.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
“ UFRS İLE UYUMLU FİNANSAL RAPORLAMA ÜZERİNE BAZI GÖZLEMLER: TÜRK VE AVRUPA SİGORTA ŞİRKETLERİ ” Dr. Can Öztürk 1 Ankara, 6-7 Haziran.
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı MUHASEBE DERSİ Yrd. Doç. Dr. Tuğba DENİZ Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı.
Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı MUHASEBE DERSİ 2.hafta Yrd. Doç. Dr. Tuğba DENİZ Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı.
BÖLÜM 4 Finansal Tablo Analizi Bu bölümü okuduğunuz zaman, şunları yapabiliyor olmanız gerekir: Oran analizinin ne olduğunu açıklamak Beş grup oranın.
LİKİDİTE DURUMU ANALİZİ Likidite değerlendirmesi ile işletmenin dönen varlıkları ve kısa vadeli yabancı kaynakları arasındaki ilişkileri analiz edilir.
5. HAFTA MUHASEBE DENETİMİ. Denetçi, finansal tablolar hakkında bir görüşe ulaşabilmek ve bu görüşünü açıklamasına dayanak oluşturabilmek için gözlem,
Finansal tablolar analizi Bilanço Varlıklar Dönen Varlıklar Nakit ve Benzerleri1080 Alıcılar Stoklar Toplam Dönen Varlıklar
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI 1-TANIMI VE KAPSAMI işletmelerin kuruluşu, faaliyetlerine ait belgelerin tasnifi, kayıt işlemleri, dosyalama ve arşivleme işlemleri,
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
HAZIRLAYANIN; ADI SOYADI; İLVE ÇEBİ NUMARA:
Doç. Dr. Sait Y. KAYGUSUZ. SEMİNER İÇERİĞİ Pazarlama 1.FİNANSAL ANALİZDE KULLANILAN YÖNTEMLER 2.ANALİZ KAPSAMINDA İNCELENECEK KONULAR.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
FİNANSMAN ve MUHASEBE İşletmelerin faaliyetlerini başarılı bir şekilde yürütebilmeleri, ihtiyaç duydukları fonu sağlamalarına bağlıdır. İşletmelerin.
Bölüm 4 İşletme Analizi © Ülgen&Mirze 2004.
MUHASEBE DENKLİĞİ VE MUHASEBEDE HESAP KAVRAMI
VARLIKLARIN İZLENMESİ Menkul Kıymetler
BANKALARIN TANIMI, FAALİYETLERİ, TÜRLERİ
Devlet Muhasebe Standartları
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 2: Faiz Haddi ve Ödemeler Dengesi
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
Hazırlayan : İbrahim Gökhan Uzun
MALİ İŞLEMLERİN İZLENMESİ
BARALAR.
ÜNİTE 1: FİNANS YÖNETİMİ.
MALİYET SİSTEMLERİ Prof. Dr. A.Vecdi CAN.
MALİYET SİSTEMLERİ.
MUHASEBEYE GİRİŞ Muhasebenin Tanımı Muhasebenin Türleri
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun.
İŞLETME FİNANSI.
FİNANSAL PLANLAMA.
BDEM 311 MALİYET VE YÖNETİM MUHASEBESİ
Tek Düzen Hesap Planının Yapısı
Giderlerin Gider Yerlerine Dağıtımı
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
ÜRETİM YÖNETİMİ.
12. MUHASEBE FONKSİYONU.
Bölüm 9 İş Yönetim Stratejileri : Rekabet Stratejileri
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Üretim ve Üretim Yönetimi Temel Bilgileri
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
PAZARLAMADA FİYATLAMA
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
BANKALARIN ORGANLARI GENEL KURUL
BANKALARDA FON KAYNAK VE KULLANIM YAPISI
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
Devlet Muhasebe Standartları
FI – Finansal Muhasebe Genel Sunumu
4. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal yönetimin temel amacının, işletme değerini maksimize edecek kararlar vermek olduğu ilk ünite belirtilmişti. Piyasa değeri.
Bölüm 4 İşletme Analizi © Ülgen&Mirze 2004.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE KATKILAR, KESİNTİLER ve DENETİM
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
İŞLETMENİN FAALİYETLERİNE KAYNAK BULMA: FİNANSMAN
III.Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar ( ) nolu hesaplar)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KONKORDATO TALEBİNE EKLENECEK BELGELER İİK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAP KAVRAMI VE İŞLEYİŞİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sunum transkripti:

GENEL MUHASEBE

GENEL BİLGİLER Muhasebe, finansal karakterli, para ile ifade edilebilen işlem ve olayların kaydedilmesi, sınıflandırılması, özetlenerek raporlar halinde sunulması ve yorumlanması tekniği olarak tanımlanır.

1.1. MUHASEBE TÜRLERİ Muhasebenin temel kavram ve prensipleri aynı olmakla beraber işletme türlerinin değişikliği nedeni ile farklı işlem ve farklı hedeflere ulaşma amacı, farklı muhasebe türlerini ortaya çıkarmıştır.   

Muhasebe, Genel Muhasebe, Maliyet Muhasebesi ve Yönetim Muhasebesi olmak üzere üç ana bölüme ayrılır. 

Genel Muhasebe, işletmelerin türlerine göre Banka Muhasebesi, Konaklama Muhasebesi, Sigorta Muhasebesi Seklinde olabilir. İkinci tür olan Maliyet Muhasebesi esas olarak endüstri işletmeleri için söz konusudur.

Maliyet Muhasebesi, maliyet türleri oluş yerleri ve ilgili oldukları mamul ve hizmet cinsleri bakımından izlenmesine ve saptanmasına yarayan bir hesap ve kayıt düzenidir.

Maliyet Muhasebesinin amacı, üretilen mal ve hizmetin üretim maliyetini saptanması ve işletme içi kontrolünün sağlanması, planlamaya ve alınacak kararlara yardımcı olmaktır.

1.2. MALİ TABLOLAR Mali tablolar ilkeleri, temel mali tabloların düzenlenmesinde işletmeler tarafından uygulanacak kuralları ifade eder.

Mali Tablolar aşağıdaki tabloları içerir;   Bilanço Gelir Tablosu Satışların Maliyet Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım Tablosu Öz Kaynaklar Değişim tabloları

1.2.1. Bilanço Bilanço, bir işletmenin belli bir tarihte sahip olduğu varlıklar ile bu varlıkların sağladığı kaynakları gösteren mali tablodur

1.2.1.2. Bilanço Düzenleme Kuralları Bilançonun düzenlenmesinde, mali tablolar ilkelerinde verilmiş açıklamalar esas alınır. Bilançonun aktifinde yer alan varlıklar, paraya dönüşme hızına göre en çok likit olandan en az likit olan değere doğru sıralanır.

Pasifte ise, önce kısa vadeli yabancı kaynaklar sonra uzun vadeli yabancı kaynaklar, saha sonra öz varlıklar kalemleri yer alır.

1.2.1.3. Bilançonun Biçimsel Yapısı İşletmeler bilançolarının bir örneğini sağlayarak karşılaştırılmalarında kolaylık sağlamak ve anlam birliği oluşturmak amacıyla, ek formdaki tipleri bilançoların düzenlenmesinde esas alırlar

Bilançonun pasif tarafı , kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar ile öz kaynaklardan oluşur. Kısa vadeli yabancı kaynakları bir yıl içinde ödenmesi gereken; uzun vadeli yabancı

Bilançonun pasif tarafı , kısa ve uzun vadeli yabancı kaynaklar ile öz kaynaklardan oluşur. Kısa vadeli yabancı kaynakları bir yıl içinde ödenmesi gereken; uzun vadeli yabancı

kaynaklar ise; bir yıldan sonra ödenecek olan borçlar oluşur kaynaklar ise; bir yıldan sonra ödenecek olan borçlar oluşur. Öz kaynaklar ise işletme sahip veya ortakları tarafından işletme kişiliğine tahsis edilmiş kaynakları oluşturur.

Bilanço örneği ;

HAZIRLAYA N : HAVVA TÜYSÜZ 160456062