KLOROPLASTLAR VE HAREKETLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan:Çiçek DİLSİZ
Advertisements

ZEHRA YAŞAR FOTOSENTEZ VE SOLUNUM.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
Canlının en küçük yapı birimine ne ad verilir
HÜCRE EĞİTİMCİLER Kasım-2009.
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
SINAVI BAŞLATMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
HÜCRE VE ORGANELLERİ.
HÜCRENİN YAPISI.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
Hücre Organelleri.
HÜCRE.
CANLILARDA ENERJİ DÖNGÜSÜ
Ali DAĞDEVİREN- HÜCRE Ali DAĞDEVİREN-
Hayvan ve Bitki Hücresi Arasındaki Farklılıklar
HAZIRLAYAN : ARKIN KURT Fen ve Teknoloji/Fen Bilgisi Öğretmeni
HÜCRE NEDİR YAPISINDA NELER VARDIR
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
HÜCRE VE YAPISI.
HÜCRE Bitki hücresi Hayvan hücresi Doku Organ Sistem Temel kısımları
CANLILAR İÇİN ENERJİNİN DÖNÜŞÜMÜ
HÜCRE Bitki Hücresi Hayvan Hücresi.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,bitki.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
HÜCRE ZARI. HÜCRE ZARI HÜCRE ZARINI OLUŞTURAN MOLEKÜLLER.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,insan.
CANLILARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
Hücre.
HÜCRE KONUSU 17-21/02/2014.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
Fotosentez.
CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
Fen Ve Teknoloji Hücre Ve Organeller.
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
Fotosentez Reaksiyonları
HÜCRE powered by helldorado. YAPI ve ÇEŞİT Hücrenin Kimyasal Bileşimi  % >>>>>SU  % 15 >>>>>>>>PROTEİN(protein,enzim,a.a.)  % 3 >>>>>>>>YAĞ.
HÜCRE.
SİTOPLAZMA VE ORGANELLER
HÜCRE NEDİR?.
1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir.
KONU:HÜCRE YAPI VE ORGANELLERİ.  Hücreler çok çeşitli biçimlerde olabilirler. Büyük bir çoğunluğu alyuvarlar gibi yumurta biçimli ya da küreseldir. Bunun.
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
ORGANELLER HÜCRE İSKELETİ ÇEKİRDEK HÜCRELERİN KARŞILAŞTIRILMASI
Ünite I : Canlılarda üreme, büyüme ve gelişme Konu: Hücre
HAYVAN HÜCRESİNİ TANIYALIM….
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
GÜNEŞ IŞIĞI VE FOTOSENTEZ PİGMENTLERİ
FOTOSENTEZİN GERÇEKLEŞTİĞİ YAPILAR
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
HÜCRE VE YAPISI.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Hücre ile ilgili temel bilgiler
FOTOSENTEZ - KEMOSENTEZ
HÜCRE.
Canlıların ortak özellikleri
CANLILIK HÜCRE İLE BAŞLAR
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
HÜCRE VE YAPISI Lizozom Mitokondri Endoplazmik Retikulum Çekirdek
SİTOPLAZMA VE ORGANELLER Sitoplazma, hücre iskeleti, organeller ve bunların içinde yer aldığı koyu kıvamlı sıvı kısımdan ( sitozol, sitoplazma) oluşur.
 Hücre canlının en küçük yapı birimidir.  Bitkilerde bulunan hücredir.Bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır.
ÇEKİRDEK (NÜKLEUS). ÇEKİRDEK (NÜKLEUS) Hücre çekirdeği 4 kısımda incelenir. 1.Çekirdek Zarı 2.Çekirdek sıvısı 3.Çekirdekçik 4. Kromatin ve kromozomlar.
Prokaryot ve Ökaryot hücreler
KEMOSENTEZ Anlaşılacağı gibi ancak kloroplastları olan, belli pigmentleri olan bitki hücreleri fotosentezle dışarıdan aldıkları enerjiyi moleküller içinde.
M İ TOZ BÖLÜNME VE A Ş AMALARI BAŞAK MORAL 10-D 43.
Sunum transkripti:

KLOROPLASTLAR VE HAREKETLERİ

Kloroplast ve yapısı Fotosentezin gerçekleştiği sitoplazmik organeldir. DNA içerirler ve bağımsız işlev gören, kendi kendine çoğalan bir yapıdır. Çift katmanlı zarla çevrilidir. Dış zar kloroplasta madde giriş-çıkışını kontrol eder. İç zar "tillakoid" içermektedir. Disklere benzeyen tillakoid bölümünde pigment (klorofil) molekülleri ve fotosentez için gerekli olan bazı enzimler yer alır. Tillakoidler "grana" adı verilen kümeler meydana getirerek, güneş ışığının en fazla miktarda emilmesini sağlarlar. "Stroma" içinde DNA, RNA, ribozomlar ve fotosentez için gerekli olan enzimler bulunur.

Kloroplastın görevleri Işık enerjisinin emilimini CO2 alınımı CO2'den karbonhidrat oluşumu ve O2 oluşumu

Sitoplazma hareketleri Sitoplazma, hücre içini dolduran hareketsiz bir madde olmayıp içerdiği yapılarla (organeller vb.) birlikte bir takım hareketler sergilemektedir. Sitoplazmanın yapmış olduğu bu hareketlere sikloz hareketleri denir. Sitoplazma akış yönüne göre iki çeşit hareket yapar. Bunlar:  1. Rotasyon hareketi 2. Sirkülasyon hareketi 

1.Rotasyon Hareketi Sitoplazmanın hücre zarına paralel olarak gerçekleştirdiği tek yönlü harekete denir. Bu hareket yüksek su içeren su bitkilerinin hücrelerinde daha belirgin gözlenir.

2.Sirkülasyon Hareketi  Sitoplazmanın hücredeki koful veya kofulların çevresinde meydana getirdiği çok yönlü harekettir. Bu hareket bazen rotasyonla aynı yönde olurken bazen de tam tersinde gerçekleşir. Sirkülasyon hareketi çeşitli kara bitkilerinin tüy hücrelerinde kolaylık görülür.

Kloroplastların Aktif Hareketi Sitoplazmik akım (cytoplasmic streaming) Sitozolun ve organellerin kontrollü akışıdır. Bu hareketin amacı besin, metabolit, genetik bilgi ve diğer materyallerin hücrenin diğer kısımlarına iletilmesini sağlamaktır.

Aktin/Miyozin Sistemi Sitoplazmik akım hareketi sıralanmış aktin filamentleri ile organellere bağlı sitoplazmik miyozin molekülleri arasında ATP' ye bağlı olarak gerçekleşen bir mekanizmadır. Miyozin ATP enerjisini kullanarak aktin filamentler boyunca hareket eden bir motor proteindir.

Aktin ve sitoplazmik miyozin arasında gerçekleşen kayma hareketi organellerin hareket etmesini sağlar. http://www.youtube.com/watch?v=BB5rvjZzgFU