KUTUP İKLİMİ K utup iklimi, Dünya'nın sürekli olarak karlar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kazanım 3 Haritalardan ve görsel materyallerden yararlanarak Türkiye’de görülen iklim tiplerinin dağılışında Coğrafi Konumun ve Yeryüzü şekillerinin etkisini.
Advertisements

İkimin Temel Elemanı: SICAKLIK
DEĞİŞİK YERLER VE FARKLI YAŞAMLAR
SU HALDEN HALE GİRER.
İKLİMLER VE ÖZELLİKLERİ
TÜRKİYE’DE İKLİM.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak.
İKLİM TİPLERİ ETKİNLİK
EKVATORAL İKLİM.
MAKROKLİMA İKLİM TİPLERİ Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
DÖRT MEVSİM TÜRKİYE.
DÜNYA’DA GÖRÜLEN İKLİMLER VE ÖZELLİKLERİ
Dört mevsim Türkiye Karasal iklim: Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır.Bitki örtüsü Bozkırdır. Karadeniz iklimi:Her mevsim yağışlıdır.Bitki.
Grup karakartal Karadeniz bölgesi.
KONU:DÜNYADAKİ İKLİM TİPLERİ
KURAKLIK?? Genellikle herhangi bir mevsim veya zaman diliminde yağış miktarındaki azalmadan dolayı meydana gelen doğa olayına denir..
Bitki Örtüsü.
İKLİM TİPLERİ.
Karadeniz İklimi Hazırlayanlar: Onat Özçelik, Meltem Tutar,
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
Hazırlayan:özlem sarı sınıf:8-c no:591
IFGK308-ÇEVRE BİLİMİ 26 ŞUBAT 2015.
2.ÜNİTE: YERYÜZÜNDE YAŞAM KONU: TÜRKİYE’NİN İKLİMİ
DÜNYADA GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
BİTKİ SU TÜKETİMİ VE SULAMA SUYU İHTİYACININ BELİRLENMESİ
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
DEĞİŞİK YERLER FARKLI YAŞAMLAR
Türkiye’nin iklimi iklim çeşitleri ve iklimi etkileyen faktörler
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
DÜNYADA Kİ ÇÖLLER.
KÜRESEL ISINMA.
KÜRESEL ISINMA FAHRİYE LİMAN 6/A 180.
Nüfus ve Dağılışını Etkileyen Faktörler
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
İKLİM TİPLERİNİ 3 BÖLÜMDE İNCELEYELİM…
İklim elemanlarından SICAKLIK
Hazırlayan : Tarık ÇETİN
İKLİM ve İKLİM DEĞİŞİMLERİ
FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ COĞRAFYA BÖLÜM KONU:MAKRO ve MİKRO KLİMA ALANLARI Öğretmen:Yrd. Doç. Dr. Zerrin Karakuzulu.
COĞRAFYA.
SU BİZİM İÇİN HAYATTIR YANİ TÜM CANLILARIN.
Türkmenistanlılar.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
TÜRKİYE ‘DE ve DÜNYA’DA İKLİM.
İKLİMLER VE İNSANLAR.
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
OKYANUSYA KITASI.
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
Yükseltinin Sıcaklığa ve Bitki örtüsüne Olan Etkisi
Türkiye’de iklim elemanları
İKLİM ELEMANLARI - SICAKLIK
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
COĞRAFYA HÜSEYİN GEÇİT
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
6. BÖLÜM I. DÜNYA İKLİMLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
Türkiye iklimi Türkiyenin iklimini etkileyen faktörler MATEMATİK KONUM Türkiye 36° – 42° kuzey enlemleri ile 26° –45° doğu boyları arasında yer alır.
İKLİMLER GÖZDE KISACIK 98 F\9-B.
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
ENLEM VE ETKİLERİ ENLEM: Yerkürede herhangi bir noktanın ekvatora olan uzaklığının açı cinsinden değeridir.
ve Küresel İklim Değişimi
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
Sunum transkripti:

KUTUP İKLİMİ K utup iklimi, Dünya'nın sürekli olarak karlar ve buzlarla kaplı olan kutup bölgelerinde görülen iklim tipidir. Kuzey Kutbu çevresinde, Grönland Adası'nın iç kısımlarında ve Antarktika'da etkilidir. LÜTFEN , SESİZ OLUNUZ!

Sıcaklık ortalaması bütün yıl boyunca 0°C'nin altındadır Sıcaklık ortalaması bütün yıl boyunca 0°C'nin altındadır. Sıcaklık çoğu zaman -40°C'ye, hatta daha altına iner. Yıllık sıcaklık farkı 30°C uzun olmasına rağmen sıcaklık yükseledolaylarındadır. Güneşlenme süresi  çok mez (acele , hızlı) çünkü Güneş ışınları yıl boyunca bu bölgelere eğik açılarla gelir.

Sıcaklık düşük olduğundan buharlaşma ile atmosfere karışan nem azdır Sıcaklık düşük olduğundan buharlaşma ile atmosfere karışan nem azdır. Dolayısıyla yağışlar son derece az ve her zaman kar şeklindedir. Ortalama yağış yıllık 200 mm civarındadır. Bu sebeple, kutup iklimine soğuk çöl iklimi de denir. Zemin buzlarla kaplı olduğu için bitki örtüsü yoktur.

kutuplar

Eskimolar hayvan derilerinden yaptıkları kıyafetleri kat kat giyerek soğuktan korunurlar. Ulaşım, köpeklerin çektiği kızaklarla sağlanır. Halk, geçimini balıkçılıkla sağlar. Bazı balıkları buzu kırarak çıkarırlar. Bazı Eskimolar evlerini buzdan yaparlarken ki buna igloo denir, bazıları ise soğuğa dayanıklı evler yaparlar.

Sabah-Akşam

Dünya üzerinde ölçülen en soğuk doğal sıcaklık −89. 2 °C (−128 Dünya üzerinde ölçülen en soğuk doğal sıcaklık −89.2 °C (−128.6 °F) olarak 21 Temmuz 1986 tarihinde Rusya'nın (eski Sovyetler Birliği'nin) Antarktika'daki Vostok İstasyonundaölçülmüştür.

Eskimolar ya da İnuit ve Yupikler, Arktik bölgedeki dört ülkeye dağılmış olarak, Doğu Sibirya, Alaska, Kanada ve Grönland'da yaşayan ve Eskimo - Aleut dillerini konuşan Eskimo – Aleut halklarının en büyük grubunu oluşturan avcı ve oplayıcıt halk.

giysileri

ÇADIR

Yupik ve İnuit olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar . Yupik ve İnuit olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar. Sirenik Yupiklerinin dilleri diğer Yupik dillerinden belirgin biçimde farklıdır ve bu farklılığa dayanarak Menovşçikov (Меновщиков)  gibi kimi uzmanlar Sirenik Yupikçesini Yupik dilleri dışında tutarak Sirenik Eskimocası adı altında Eskimo dillerinin üçüncü ana kolu olarak sınıflandırır.

İglo evlerin iç kısmı