Üst Takım: PALAEOPTERA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADI:HARUN SOYADI:ULU SINIF:9/G NUMARA:1407 KONU:AMPHİBİA.
Advertisements

KUŞ GÖZLEMİ.
Chamaecyparis lawsoniana (Lawson Yalancı servisi)
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
KONU:HAYVANLARI SINIFLANDIRALIM Hayvanlar İkiye Ayrılır
CATHAYA Kung et Chun.
Dioryctria splendidella H.S. Reçine kelebeği
GYMNOSPERMAE PİNUS GRİFFİTHİ AĞLAYAN ÇAM PİNUS GRİFFİTHİ.
ÇİFT YAŞAMLILAR (AMPHİBİA)
BAL ARILARININ SİSTEMATİKTEKİ YERİ
Anas platyrhynchos (Yeşilbaş) Alem: Animalia (Hayvanlar) Şube: Chordata (Kordalılar) Sınıf: Aves (Kuşlar) Takım: Anseriformes (Kazsılar) Familya: Anatidae.
BÖCEKLERDE BAŞ.
BÖCEKLER.
HAYVANLAR.
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI
HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
BENİ TANIMAK İSTER MİSİNİZ?
Hayvanlar Alemi.
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI
HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
ÇEVREMİZDEKİ CANLILARI TANIYALIM
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
Takım:Odonata(Yusufçuklar)
HAYVANLARDA SOLUNUM
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI YAŞAM GRUBU ÜNİTE SUNUMU.
CANLILARI TANIYALIM Hz:İSMAİL BAŞPINAR.
Heteroptera:Scutelleridae
HAŞHAŞ Tak: Rhoeadelas Fam: Papaveraceae Cins: Papaver
SOLUNUM SİSTEMLERİ.
(Aelia spp., Pentatomidae, Heteroptera)
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Hayvanlarda Üreme Büyüme ve Gelişme
Kiraz Sineği.
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri
HAYVANLAR.
YILAN BALIKLARI (Anguilla anguilla).
KOLZA.
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, ÖĞRENELİM
ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.
YERALTI ÜÇGÜLÜ (Trifolium subterraneum L.)
HELMİNTLER VE PARAZİTLİKLERİ
OMURGALI VE OMURGASIZ HAYVANLAR
HAYVANLAR ALEMİ.
Baklazınnı.
SOLUNUM.
Akarlar ve İnsan Sağlığı Açısından Önemi
CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ
A. Gaz Alışverişi Gaz alış verişi: Canlılar hücresel solunumda kullanılan oksijeni hücre içine almak ve oluşan karbondioksiti hücreden uzaklaştırmak amacıyla.
Kamçılılar Kök Ayaklılar Silliler Sporlular Algler Cıvık Mantarlar
 Hazırlayan:Feride Paksoy  Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
HAYVANLAR ALEMİ Hayvanlar Aleminin Özellikleri.  1.Besinlerini dışarıdan hazır alır.  2.Aktif olarak hareket eder.  3.Bitkiler genellikle sınırsız büyümekte.
Salmo trutta Tatlı suda yaşayanların yumurtaları sudan çok ağır olduğundan dibe çöker. Yumurtaların açılma süresi suyun sıcaklığına bağlı olarak değişir.Yumurta.
Kabuk böcekleri (Xyloterus türleri)
SEMRA ARSLAN OMURGASIZ HAYVANLAR BİYOLOJİSİ. 3. KARIN (Abdomen) 1-Karın vücudun üçüncü ve en büyük bölgesini oluşturur. 2-Segment sayısı diğer bölgelerden.
Omurgasız hayvanlar SÜNGERLER SÖLENTERLER YASSI SOLUCANLAR
Althea rosa ( Gül Hatmi) FAMİLYA: Malvaceae CİNS: Alcea TÜR: Althea officinalis Althea hibiscus Althea hibiscus Althea rosa Althea rosa Althea purple.
İç sular Zoo bentozu Ders Doç. Dr. Utku Güner
İç sular Zoo bentozu 6.Ders Doç. Dr. Utku Güner
YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE
AKDENİZ ÇAM KABUK BÖCEĞİ
FEN PERFORMANS ÖDEVİ MUHAMMED YEŞİLYURD BURAK YAZAR 6-C.
DÜZKANATLILAR Turgay DÜVENCİOĞLU
Böceklerin sinir sistemi ve duyu organları Böceklerdeki sinir sisteminin genel planı baş bölgesinde yer alan beyin protocerebrum, deuterocerebrum.
GERANİUM.
YER ELMASI.
YASSI SOLUCANLAR YASSI SOLUCANLAR NEDEN YASSIDIR ?
HAYVANLAR VE BITKILER 1-HAYVANLAR:HAYVANLARıN BIR ÇOK FAYDASı VARDıR.ETINDEN,SÜTÜNDEN YÜNÜNDEN VE GÜCÜNDEN YARARLANıRıZ. HAYVANLAR FARKLı YERLERDE YAŞAR.DEVELER.
YONCA HORTUMLU BÖCEĞİ (HYPERA VARİABİLİS)
Sunum transkripti:

Üst Takım: PALAEOPTERA

1.Takım: EPHEMEROPTERA (Birgünlükler) Vücut ince yapılı ve yumuşak derilidir. Baş büyük, gözler iyi gelişmiştir. Antenleri kısa ve kıl şeklindedir. Mesotoraks diğer toraks segmentlerinden büyüktür. Ön kanatları büyük ve üçgen şeklindedir. Arka kanatları küçük ve nispeten yuvarlaktır. Karın bölgesinin sonunda, oldukça uzun bir çift, cercus vardır. Cercuslar arasında bir median uzantı yer alır. Erginleri beslenmez ve ağız parçaları körelmiştir. Hemimetaboldurlar. Larvaları durgun veya az akıntılı sularda yaşar.

Nimflerinde ağız çiğneyici yapıda ve karın bölgesinin yanlarında lamel şeklinde 6-7 çift trake solungaç çıkıntısı, sonunda ise telek şeklinde 2 veya 3 tane uzun uzantı vardır. Nimf devresinin sonuna doğru su yüzeyine çıkarak deri değiştirir ve kanatlı böcek halini alırlar.Fakat henüz tam ergin değildirler. Buna subimago devresi denir. Tekrar deri değiştirerek tam ergin halini alırlar. Erginler akşam ve gece uçuşa çıkarlar. Oğul verme biçminde uçuşa çıkanları da vardır. Yumurtalarını suya bıraktıktan sonra ertesi günün sabahı sürüler halinde ölülerine rastlanır. Larvanın erginleşmesi 1-3 yıl sürer. 20 kez deri değiştirenleri de vardır. Erginleri birkaç saat veya birkaç gün yaşar.

Familya EPHEMERIDAE: Örnek tür: Ephemera vulgata boyu 16 mm dolaylarındadır. Göğüs bölgesi siyah, karın sarı renktedir .

2.Takım: ODONATA Kızböcekleri, Subakireleri, Teyyareböcekleri, Yusufcuklar, İstanbulcızıları gibi birçok isimler alırlar. Uzun vücutlu ve büyük böceklerdir. Çoğunda baş ve bileşik gözler oldukça büyüktür. Basit gözleri 3 tanedir. Antenler fırça kılı şeklinde ve çok kısa yapıdadır. Ağız yapıları çiğneyici tiptedir. Baş, ince bir boyunla göğse bağlanır. Protoraksa nispeten küçük yapılıdır. Oldukça büyük yapılı olan mezotoraks ve metatoraks segmentleri birbiriyle kaymaşmış durumdadır. Kanatları büyük, saydam ve ağ şeklinde sık damarlıdır. Genellikle ön ve arka kanatları aynı yapı ve büyüklüktedir. Bazılarında arka kanatlar ön kanatlardan daha geniş olabilirler.

Su kenarlarında ve sazlıklarda yaşarlar, çok hızlı uçarlar Su kenarlarında ve sazlıklarda yaşarlar, çok hızlı uçarlar. 60 mil hızla uçanları vardır. Çok yırtıcıdırlar. Uçuş anında havada havada yakaladıkları böceklerle beslenirler. Toplu halde göç uçuşu yapanları da vardır. Karın bölgesi 10 segmentli ince ve uzun yapılıdır. Son kısmında segmentsiz kıskaç şeklinde bir çift cercus vardır. Cinsiyet açıklığı, erkeklerde2 ve 3. karın sternitlerinde, dişilerde ise karın bölgesinin sonundadır. Uçuş esnasında çiftleşirler. Yumurtalarını uçuş anında suya bırakır veya su bitkilerine yapıştırırlar.Nemli toprağa ve bitki dokuları içine bırakanları da vardır.

Çoğunda erkek ve dişilerin renkleri farklıdır. Larvaları suda yaşar ve karın bölgesinin sonunda veya son bağırsağın rektum kısmında yer alan yaprak şeklindeki trake solungaçlarıyla solunum yaparlar. Su içindeki küçük hayvanlarla beslenirler. Larvada alt dudağın mentum ve submentum kısmı çok uzamış ve başın altına katlanmıştır. Avını yakalayacağı zaman bu kısmı süratle dışarı uzatır.

Alt Takım ANISOPTERA: Ön ve arka kanatları farklı büyüklüktedir Alt Takım ANISOPTERA: Ön ve arka kanatları farklı büyüklüktedir. Vücut kalın ve uzundur. Bileşik gözleri büyük yarım küre şeklinde ve birbirine çok yakındır. Basit gözleri bir tepe kabartısı üstündedir. Larvaların trake solungaçları son bağırsaktadır.

Familya AESCHNIDAE: Örnek türler: Aeschna grandis: Boyu 65-70 mm arasındadır. Libellula depressa: Karın bölgesi geniş ve yassıdır. AESCHNA GRANDİS

LİBELLULA DEPRESSA

Alt Takım ZYGOPTERA: Ön ve arka kanatlar aynı büyüklüktedir Alt Takım ZYGOPTERA: Ön ve arka kanatlar aynı büyüklüktedir. Vücut ince ve uzundur. Bileşik gözleri birbirinden uzakta yer alır. Larvalarda karın bölgesinin sonunda yaprak şeklinde 3 adet trake solungaç bulunur.

Familya CALOPTERYGIDAE: Kanatları saplı değildir Familya CALOPTERYGIDAE: Kanatları saplı değildir. Örnek tür: Calopterx virgo.