Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FEN PERFORMANS ÖDEVİ MUHAMMED YEŞİLYURD BURAK YAZAR 6-C.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FEN PERFORMANS ÖDEVİ MUHAMMED YEŞİLYURD BURAK YAZAR 6-C."— Sunum transkripti:

1 FEN PERFORMANS ÖDEVİ MUHAMMED YEŞİLYURD BURAK YAZAR 6-C

2 İÇİNDEKİLER Işık hızı Ses hızı Kaplumbağa hızı Araba hızı Çıta hızı
Yusufçuk böceği hızı Tren hızı

3 Işık hızı Işık hızı Bilim adına hep konuştuğumuz, merak ettiğimiz şeylerden biri de acaba bir gün ışık hızına çıkılabilecek mi? Çoğu insana bu saçma gelir, bu konuda bilgi sahibi olan herkes bilimsel olarak çok zor bir şey olduğunu söyler. Şu an da zaten bununla ilgili hiçbir şey söyleyemeyiz elbette.

4 Ses hızı SES HIZI, SESİN BİR ORTAM İÇİNDEKİ YAYILMA HIZINI BELİRTEN FİZİK TERİMİ. SES HIZININ HAVADAKİ DEĞERİ, 0°C SICAKLIKTA SANİYEDE 331 M'DİR. SICAKLIK ARTTIKÇA HAVANIN YOĞUNLUĞU AZALDIĞINDAN SES DAHA HIZLI YAYILIR: 18°C'TAKİ SES HIZI, SANİYEDE 342 M. SIVI VE KATILARDA, SES HIZI ÇOK DAHA YÜKSEK, SÖZGELİMİ SUDA, HAVADAKİNİN 4 KATIDIR.

5 Kaplumbağa hızı Her ne kadar ülkemizde Singapur kaplumbağası olarak bilinse de anavatanları Kuzey Amerika’nın güney bölgeleri olan, Florida ve Meksika’dır.Bugün milyonlarca Kırmızı Yanaklı Su kaplumbağasına ev hayvanı olarak evlerde bakılmaktadır. Bu yüzden Dünyada üzerinde geniş bir alana yayılmışlardır. Kafalarının yan kısmında kırmızı, turuncu renkte şeritler vardır. Sarı şeritler varsa yine aynı familyadan olan Trachemys Scripta Scripta cinsi kaplumbağadır. Bakımları aynıdır.

6 Araba hızı Araçlar şehir içinde ve meskun mahallerde saatte 50, şehirler arası yollarda da 90 kilometreden fazla hız yapamazlar. Bunun üstündeki hıza çift şeritli yollarda bile müsaade edilmez. Ancak otoyol tabir edilen belli standartlardaki yollarda saatte 120 kilometre hıza çıkabilirler. Bunun üstündeki hız Almanya gibi birkaç istisna dışında tüm ülkelerde aşırı hıza girer, suçtur ve cezayı gerektirir.

7 çita hizı Çita (Sanskritçede benekli anlamına gelen Çitraka sözcüğünYusufçuk (Anisoptera), odonata takımına ait, kanatlarını dinlenmeleri sırasında yanlara açık olarak yatay tutmalarıyla kızböceklerinden ayrılan bir alttakım. Büyük birleşik gözleri, güçlü saydam (Kanatları), göz alıcı renkleri ve uzunca vücutlarıyla ile tanınırlar. Vücutları kuvvetli yapıda ve hiçbirzaman düz değildir. Hareketleri daha hızlı ve devamlıdır. Bağırsak solunumu yaparlar. Göller ve durgun sularda sıkça bulunurlar. Yusufçuklar genelde sivrisinekler, tatarcıkları ve arılar, kelebekler gibi diğer küçük böcekler ile beslenirler. Çoğu zaman göllerin, akarsuların ve su birikintilerinin olduğu bölgelerde görülürler, çünkü "nemf" diye adlandırılan larvaları suda doğarlar. İnsanları normal şartlarda ısırmaz ya da sokmazlar fakat karınlarndan tutulduğu takdirde kurtulmak için ısırmayı denerler. Sivrisinekler gibi bazı zararlı canlıları yiyerek popülasyonlarını dengede tutmaları bakımından oldukça önemlidirler. Bu nedenle Kuzey Amerika'da birçok yerde yusufçuklar "sivrisinek avcıları" olarak adlandırılırlar. den gelir) (Acinonyx jubatus) Kedigiller ailesinin ilginç bir üyesi olup,aslanlar gibi sürü halinde veya saklanarak avlanmak yerine, yüksek hızının avantajını kullanarak avlanan bir hayvandır. Kısa mesafede (460 metreye kadar) 120km/saatlik bir hızı tutturabildiği gibi, sıfırdan 120 km/saat hıza sadece 3,1 saniyede erişebilmektedir.Eğer 460 metreden fazla koşarsa vücut ısısı 46 derecenin üstüne çıkar ve bu da çitanın beynine zarar verir. Vücudunda benekli olup başı küçüktür.Gözlerinin altından ağzına ve çenesine inen siyah çizgiler bulunur.Bu çizgiler güneş ışınlarını çeker ve böylece av için daha rahat bir görüş sağlar. En önemli özelliği de dünyanın en hızlı koşan memelisi olmasıdır

8 Yusufçuk (Anisoptera), odonata takımına ait, kanatlarını dinlenmeleri sırasında yanlara açık olarak yatay tutmalarıyla kızböceklerinden ayrılan bir alttakım. Büyük birleşik gözleri, güçlü saydam (Kanatları), göz alıcı renkleri ve uzunca vücutlarıyla ile tanınırlar. Vücutları kuvvetli yapıda ve hiçbirzaman düz değildir. Hareketleri daha hızlı ve devamlıdır. Bağırsak solunumu yaparlar. Göller ve durgun sularda sıkça bulunurlar. Yusufçuklar genelde sivrisinekler, tatarcıkları ve arılar, kelebekler gibi diğer küçük böcekler ile beslenirler. Çoğu zaman göllerin, akarsuların ve su birikintilerinin olduğu bölgelerde görülürler, çünkü "nemf" diye adlandırılan larvaları suda doğarlar. İnsanları normal şartlarda ısırmaz ya da sokmazlar fakat karınlarndan tutulduğu takdirde kurtulmak için ısırmayı denerler. Sivrisinekler gibi bazı zararlı canlıları yiyerek popülasyonlarını dengede tutmaları bakımından oldukça önemlidirler. Bu nedenle Kuzey Amerika'da birçok yerde yusufçuklar "sivrisinek avcıları" olarak adlandırılırlar.

9 Ankara-Eskişehir hızlı tren hattında, 23 Nisan 2007'de başlayan test sürüşlerine, İtalya'dan kiralanan 3 vagon ve 2 makineden oluşan setle devam ediliyor. Başlangıçta kilometre hızla başlanılan test sürüşlerinde, saatte 275 kilometre test hızına ulaşılması hedefleniyordu

10 Bitti Bizi sabır ile seyrettiğiniz için çok teşekkürler.

11

12

13

14

15

16

17


"FEN PERFORMANS ÖDEVİ MUHAMMED YEŞİLYURD BURAK YAZAR 6-C." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları