Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı* (x1000) hektar Yıllar Tahıllar Patates-Kuru Baklagiller-Yenilebilir Kök ve Yumrular Yağlı Tohumlar İşlenmemiş Tütün Şeker İmalatında Kullanılan Bitkiler Yem Bitkileri Alanı Tekstilde Kullanılan Ham Bitkiler Parfümeri-Eczacılık vb.Bitkiler-Sekerpancarı ve Yem Bitkileri Tohumları 2000 13.963 1.522 1.290 237 410 361 1,20 254 2001 13.907 1.521 1.289 196 359 358 0,99 287 2002 13.786 1.558 1.378 191 372 362 0,91 2003 13.414 1.459 1.284 183 315 401 0,90 350 2004 13.833 1.405 1.275 193 809 0,60 131 2005 13.893 1.331 1.191 185 336 942 0,24 126 2006 13.042 1.276 1.256 146 326 1.216 0,21 177 2007 12.403 1.211 1.162 145 300 1.601 0,14 122 2008 11.990 1.123 1.172 147 322 1.589 0,10 117 2009 12.068 946 1.122 116 324 1.484 0,01 158 2010 12.100 963 1.250 81 329 1.461 0,03 148 2011 11.680 919 77 297 1.370 0,02 138 2012 11.071 1.137 108 281 1.803 2012 % 71,6 6,1 7,4 0,7 1,8 11,7 0,0 0,8 *2013 Yılı TÜİK Verileri
Yıllara Göre Türkiye’de Yem Bitkileri Ekiliş ve Üretim Miktarları Ekim Alanı (Hektar) Kaba Yem Üretimi (ton) 2000 361.000 5.374.160 2001 358.000 5.521.255 2002 362.000 5.874.000 2003 401.000 6.117.400 2004 809.000 12.825.151 2005 942.000 14.714.816 2006 1.216.000 18.180.684 2007 1.601.000 19.704.455 2008 1.589.000 21.327.678 2009 1.484.000 20.698.423 2010 1.461.000 *30.073.909 2011 1.370.000 31.804.501 2012 1.803.000 **34.416.503 2000 yılına göre 2012 yılında toplam yem bitkileri ekim alanı yaklaşık 6 kat, kaliteli kaba yem üretimi ise yaklaşık 7 kat artmıştır. (*) Kaliteli Kaba Yem Üretimi 2010 yılına kadar kuru ot ve yeşil ot değerlerinin toplamı olarak alınmıştır. 2010 yılında ise kuru ot üretim miktarları yerine sadece üretilen yeşil ot üretim miktarları verildiğinden kaba yem üretiminde önemli bir miktarda artış görünmektedir. (**) 2012 yılında hayvan yemi için hububat (buğday, arpa, çavdar, tritikale yeşil otları) ve yem şalgamı «saman ve ot» başlığı altında ele alınmıştır.
Mera Alanlarının Mevcut Durumu Türkiye’nin Mera Alanları: 14,6 Milyon hektar Meralardan elde edilen kaba yem: 10 milyon ton Türkiye’nin yıllık kaba yem ihtiyacı: 55 milyon ton Kaba yem ihtiyacı (açığı): 10 milyon ton
Mera Alanlarının Mevcut Durumu (500 kg canlı ağırlığında) Bir BBHB İçin: 1,2 hektar mera alanı bulunmaktadır. 1,2 hektar alandan ortalama 750 kilo kuru ot alınır. 4,5 ton kuru ot ihtiyacı vardır. 4,5 ton kuru ot için 9 hektar mera alanı gereklidir. Yaklaşık 3,5 ton kaba yem veya Yaklaşık 7,8 hektarlık mera alanı gereklidir.
İç Anadolu Bölgesinde Büyüme ve Otlatma Mevsimleri Otlatma Olgunluğu Otlatma Sonu Büyüme Başlanğıcı Büyüme Sonu Yeşil Yem Periyodu Kuru Yem Periyodu Ş M N H T A E K Sonbahar Kritik Periyodu İlkbahar Kritik Periyodu OTLATMA MEVSİMİ B Ü Y Ü M E M E V S İ M İ