Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kontrollü Otlatma Sistemleri
Advertisements

KABA YEMLER.
TARIMSAL DESTEKLEMELER
KABA YEMLER.
Kök ve Yumru Yemler Kök yemler: Yemlik pancar, şeker pancarı, havuç, şalgam Yumru yemler: Patates, tapioka, yer elması Besin madde bileşimi açısından kök.
Buğdaygil Yeşil Yemleri (Hasıl yemler)
TÜRKİYE’NİN COĞRAFİ BÖLGELERİ.
KIRŞEHİR’DE TARIM VE HAYVANCILIK
Doğu Anadolu Bölgesi.
ÜLKEMİZDEKİ TARIM ÜRÜNLERİ
BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ
Dr. Uygar Özesmi Genel Müdür TEMA Vakfı
FİĞ (Vicia L.) CİNSİ: Fiğler bir, iki veya çok yıllık otsu, çoğunlukla tırmanıcı bitkilerdir. Saplar hafif köşeli fakat, kanatlı değildir. Yapraklar, karşılıklı.
TÜRKİYE’NİN EKONOMİK COĞRAFYASI
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Buğdayda Süne Zararı.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
TÜRKİYEDE YETİŞEN TAHIL ÜRÜNLERİ
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
Anız Yangınlarının Önlenmesi
KIŞLIK ÜÇGÜL (Trifolium resipinatum L)
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
TÜRKİYENİN EKONOMİK COGRAFYASI
Tarla Bitkileri Yetiştirme
ÇİLEK ÜÇGÜLÜ (Trifolium fragiferum L.)
Domuz ayrığı Dactylis glomerata
BÖLÜM 3 TARIMIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ ÖNEMİ
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
TOKAT Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu' da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların.
Türkiye’de Yetiştirilen Tarım Ürünleri
İKLİM TİPLERİNİ 3 BÖLÜMDE İNCELEYELİM…
2014/15 SEZONU ÖNCESİ KARADENİZ BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
KALİTELİ KABA YEMİN KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA ÖNEMİ
Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA
KOYUNLARIN BESLENMESİ Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal
BATMAN İL EKONOMİK RAPORU. İÇİNDEKİLER 1.Türkiye Ekonomisi Genel Değerlendirme 1.1.Büyüme 1.2.İstihdam 1.3.İhracat 1.4.Enflasyon 2.Batman İli Ekonomik.
İŞLETME BAZLI ÇALIŞMA MODELİ UYGULAMASI. BUHARKENT ILÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı
23 Mart 2017 ANKARA YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER & BİTKİSEL YAĞ SEKTÖRÜ
Kimyon Ciminum cyminum.
Yeşil Alan ve Yem Bitkileri
İç ve Dış Ticaret Müdürü
Lif Bitkileri Lifleri için yetiştirilen veya toplanan bitkilerdir.
2. OTLATMA MEVSİMİ Mera bitkileri yıllık hayat devrelerinin her döneminde otlatmaya karşı aynı derecede duyarlı ve dayanıklı değillerdir. Genel olarak.
1.OTLATMA KAPASİTESİ Otlatma kapasitesi, belirli genişlikteki bir merada, belirli uzunluktaki bir otlatma mevsiminde uzun yıllar bitki örtüsü, toprak ve.
Tanım: Yem bitkileri Evcil hayvanların yeşil ot, kuru ot, tane yem, yumru yem, silo yemi vs. ihtiyacını karşılamak amacıyla tarla topraklarında yetiştirilen.
Biz kimiz? Syngenta ziraat sektöründe Dünya lideridir
YEM BİTKİLERİ TARIMININ ŞEKİLLERİ
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
YEM BİTKİLERİ. 1. Baklagil Yeşil Yemler 2. Buğdaygil Yeşil Yemler 3. Diğer Yemler.
Kök ve Yumru Yemler Kök yemler: Yemlik pancar, şeker pancarı, havuç, şalgam Yumru yemler: Patates, tapioka, yer elması Besin madde bileşimi açısından kök.
Dolgu Maddesince Zengin Yemler
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ. 1. KARADENIZ İKLIMI Karadeniz iklimi sadece karadeniz kıyısında dar bir alanda görülmektedir. Her mevsim yağışlıdır,
KABA YEMLER.
SU AYAK İZİ Prof.Dr.Belgin ÇAKMAK
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Türkiye Ekonomisini Etkileyen Faktörler;
SARITAŞ YONCASI (Melilotus officinalis)
Hakan Tankuş - Harran Üniversitesi - Şanlıurfa Koşullarında Ara Ürün Olarak Bazı Yem Bitkileri Farklı Hasat Zamanlarında Bitkisel Verim Sonuçları
KABA YEMLER.
TÜRKİYE’DE TOPRAK KULLANIMI COĞRAFYA MEHMET ORAL 10\D 1845.
Osmanlı Devleti’nin Tarihî Coğrafyası
YER ELMASI.
Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı
Sunum transkripti:

Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı* (x1000) hektar Yıllar Tahıllar Patates-Kuru Baklagiller-Yenilebilir Kök ve Yumrular Yağlı Tohumlar İşlenmemiş Tütün Şeker İmalatında Kullanılan Bitkiler Yem Bitkileri Alanı Tekstilde Kullanılan Ham Bitkiler Parfümeri-Eczacılık vb.Bitkiler-Sekerpancarı ve Yem Bitkileri Tohumları 2000 13.963 1.522 1.290 237 410 361 1,20 254 2001 13.907 1.521 1.289 196 359 358 0,99 287 2002 13.786 1.558 1.378 191 372 362 0,91 2003 13.414 1.459 1.284 183 315 401 0,90 350 2004 13.833 1.405 1.275 193 809 0,60 131 2005 13.893 1.331 1.191 185 336 942 0,24 126 2006 13.042 1.276 1.256 146 326 1.216 0,21 177 2007 12.403 1.211 1.162 145 300 1.601 0,14 122 2008 11.990 1.123 1.172 147 322 1.589 0,10 117 2009 12.068 946 1.122 116 324 1.484 0,01 158 2010 12.100 963 1.250 81 329 1.461 0,03 148 2011 11.680 919 77 297 1.370 0,02 138 2012 11.071 1.137 108 281 1.803 2012 % 71,6 6,1 7,4 0,7 1,8 11,7 0,0 0,8 *2013 Yılı TÜİK Verileri

Yıllara Göre Türkiye’de Yem Bitkileri Ekiliş ve Üretim Miktarları Ekim Alanı (Hektar) Kaba Yem Üretimi (ton) 2000 361.000 5.374.160 2001 358.000 5.521.255 2002 362.000 5.874.000 2003 401.000 6.117.400 2004 809.000 12.825.151 2005 942.000 14.714.816 2006 1.216.000 18.180.684 2007 1.601.000 19.704.455 2008 1.589.000 21.327.678 2009 1.484.000 20.698.423 2010 1.461.000 *30.073.909 2011 1.370.000 31.804.501 2012 1.803.000 **34.416.503 2000 yılına göre 2012 yılında toplam yem bitkileri ekim alanı yaklaşık 6 kat, kaliteli kaba yem üretimi ise yaklaşık 7 kat artmıştır. (*) Kaliteli Kaba Yem Üretimi 2010 yılına kadar kuru ot ve yeşil ot değerlerinin toplamı olarak alınmıştır. 2010 yılında ise kuru ot üretim miktarları yerine sadece üretilen yeşil ot üretim miktarları verildiğinden kaba yem üretiminde önemli bir miktarda artış görünmektedir. (**) 2012 yılında hayvan yemi için hububat (buğday, arpa, çavdar, tritikale yeşil otları) ve yem şalgamı «saman ve ot» başlığı altında ele alınmıştır.

Mera Alanlarının Mevcut Durumu Türkiye’nin Mera Alanları: 14,6 Milyon hektar Meralardan elde edilen kaba yem: 10 milyon ton Türkiye’nin yıllık kaba yem ihtiyacı: 55 milyon ton Kaba yem ihtiyacı (açığı): 10 milyon ton

Mera Alanlarının Mevcut Durumu (500 kg canlı ağırlığında) Bir BBHB İçin: 1,2 hektar mera alanı bulunmaktadır. 1,2 hektar alandan ortalama 750 kilo kuru ot alınır. 4,5 ton kuru ot ihtiyacı vardır. 4,5 ton kuru ot için 9 hektar mera alanı gereklidir. Yaklaşık 3,5 ton kaba yem veya Yaklaşık 7,8 hektarlık mera alanı gereklidir.

İç Anadolu Bölgesinde Büyüme ve Otlatma Mevsimleri Otlatma Olgunluğu Otlatma Sonu Büyüme Başlanğıcı Büyüme Sonu Yeşil Yem Periyodu Kuru Yem Periyodu Ş M N H T A E K Sonbahar Kritik Periyodu İlkbahar Kritik Periyodu OTLATMA MEVSİMİ B Ü Y Ü M E M E V S İ M İ