Teknoloji Bağımlılığı ve Güvenli İnternet Kullanımı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖZGÜVEN HÜLYA BEDİ ALP PSİKOLOJİK DANIŞMAN NECİP FAZIL KISAKÜREK İLKOKULU.
Advertisements

BOĞAZİÇİ DENİZ KAYAKÇILARI SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ. Boğaziçi Deniz Kayakçıları Spor Kulübü Derneği (BODEKA) 2006 yılında kurulduğu günden bu yana üyeleriyle,
OKULA UYUM OKUL FOBİSİ. Okul Fobisi Değil, Anneden Ayrılma Korkusudur.
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
Yazdırma: Yazıcınız bizim yazıcılarımız gibi yazdırmayabilir; bu nedenle birkaç deneme baskısı yaptığınızdan emin olun. Nesneler tam anlamıyla hizalanmıyorsa,
Teknolojiden Yararlanmak İçin…. Keloğlan’ın düşünde, Kaf Dağı’nın ötesinde, korkunç devler ülkesinde gezinmeyen biri mi var? Saklambaç, köşe kapmaca,
Rensis Likert ( ) – Sosyal psikolog, Michigan Üniversitesi – Verimsiz, etkinliğin düşük olduğu işletmelerde çalışanlar «işe eğilimli yönetici»
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
KENDİMİZİ TANIMAK MESLEKLERİ TANIMAK MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ SEÇMEK İSTEDİĞİM MESLEKLER HAKKINDA NERELERDEN BİLGİ ALABİLİRİM.
BİLGİ ve VERİ GÜVENLİĞİ
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
Sevgili 8.sınıf öğrencisi; Kendi yeteneklerin, ilgilerin, değerlerin hakkında bilgi sahibi olmak ve daha doğru lise tercihi yapabilmek için lütfen öncesinde.
Süreç... Rehberlik Nedir? Rehberlik Ne Değildir? Reberlik İlkeleri Nelerdir? Rehberlik Servisinden Hangi Konulara Dair Yardım Alınabilir? - Bireysel Alan.
İnternetin Güvenli Kullanımı ve Sosyal Ağlar
DİJİTAL VATANDAŞLIK E-DEVLET
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
It’s My Life It’s My Choice
TAHTA ÇANAK Haz. İlknur Eryiğit DEM 2011.
BAŞ AĞRISI BİLİNÇLİLİK PROJESİ
Aile İçi İletişim İle Çocuğunuzun Sorunlarını Çözebilirsiniz!!!
İnternet Bağımlılığı.
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
ÖFKE KONTROLÜ ZORBALIK
REHBERLİK SERVİSİ.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
İNTERNETİN BİLİNÇLİ VE GÜVENLİ KULLANIMI
TEMİZ İNTERNET KULLANIMI
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
DİJİTAL VATANDAŞLIK ve E – DEVLET
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
Bugün ne öğreneceğiz ??? Dijital Vatandaş Nasıl Olunur?
Meksika'da Inka tapınaklarına çıkmak isteyen Avrupalı bir grup arkeolog,  birkaç yerli rehberle yola koyuluyor. Dağın tepesindeki tapınaklara giden  uzun.
CEYLANPINAR ANADOLU LİSESİ
BİLGİ PAYLAŞIM ARAÇLARI
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
BİLGİ GÜVENLİĞİ Güvenli Şifre Oluşturma Bilgi Gizliliği ve Güvenliği
PENDİK REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
PROJENİN AMACI Milli Eğitimin Temel Amaçlarında ifadesini bulan; beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir.
Bilinçli Tercih Seminerine
BİLGİ GÜVENLİĞİ Bilgi Gizliliği ve Güvenliği Zararlı Yazılımlar
GAZİKENT İMKB ORTAOKULU
TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı Bilgilendirme Toplantısı
PSİKOLOJİK DANIŞMA İLE İLGİLİ ÖNYARGILAR
2-B İnternet Anketi Sibel Payaslı.
H. A. AKINCI ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
İnternetin Güvenli Kullanımı ve Sosyal Ağlar
"Merhaba sevgili izleyiciler. İşte size ilginç bir yarışma haberi daha
Akademik Bilişim '08 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN
KABUL DİLİ.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
"Merhaba sevgili izleyiciler. İşte size ilginç bir yarışma haberi daha
“Hayatın Ortağı Olmak…”
VERİMLİ ÇALIŞMA TEKNİKLERİ BAŞARI SUNU
ODTÜMİST MENTORLUK PROGRAMI

Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanımı
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Ergenlikte Psikososyal Sorunlar
Sunum transkripti:

Teknoloji Bağımlılığı ve Güvenli İnternet Kullanımı HAZIRLAYAN: EBRU KALA Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

BAĞIMLILIK NEDİR? Bağımlılık insanın dürtülerini kontrol edememesi sonrasında bir nesneye veya olguya aşırı muhtaç hale gelmesidir(Grup, 2015).

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durum olarak tanımlanmaktadır.

Teknoloji bağımlılığının belirtileri(Editör, 2015). Yalnızca birkaç dakika diyerek saatler harcamak. Çevrenizdekilere ekran karşısında geçirdiğiniz zaman hakkında yalan söylemek. Uzun süre bilgisayar kullanmaktan dolayı fiziksel sorunlardan şikâyet etmek.

Anonim bir kişiliğe bürünmek, insanlarla internet üzerinden konuşmayı yüz yüze konuşmaya tercih etmek. İnternete girmek için yemek öğünlerinden, derslerden ya da randevulardan ödün vermek.

Bilgisayarınızın başında çok fazla zaman geçirdiğiniz için suçluluk duyuyorken bir yandan da büyük bir zevk almak ve bu iki duygular arasında gidip gelmek. Bilgisayarınızdan uzak kaldığınız zaman gergin ve boşluktaymış gibi hissetmek. Gece geç saatlere kadar bilgisayar başında kalmak.

Teknoloji bağımlılığının neden olduğu sorunlar(Editör, 2015) Fiziksel şikâyetler Gözlerde yanma Boyun kaslarında ağrı ve sertleşme Beden duruşunda bozukluk Elde uyuşukluk Halsizlik Sosyal alanda görülen şikâyetler Akademik başarıda düşüş Kişisel, aile ve okul sorunları Zamanı idare etmede başarısızlık Uyku bozuklukları Yemek yememe İnternet arkadaşları dışında izolasyon

Ne yapmalı?

Bilgisayar oyunlarına olan bağlılığınızı bilinçli olarak azaltma

Yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına yönlenme Arkadaşlarınızla bir arada bulunabileceğiniz aktiviteleri planlama(Editör, 2015).

Bilgisayar kullanımını kontrol etme noktasında aile bireylerinde yardım alma. Bilgisayarlarınızda güvenli internet uygulamalarının olmasına özen gösterin. Uzun süreli bilgisayar kullanmanızı engelleyemiyorsanız mutlaka uzman yardımı alın(Editör, 2015).

Kendisine Cep Telefonu Yasaklandıktan Sonra İntihar Eden Genç Balerin Arkadaşlarıyla yaşadığı sorunlar, babaannesinin ölümü, anne babasının boşanması gibi sorunlarla başa çıkmaya çalışırken kısa sürede internet bağımlısı oldu. Bunun üzerine, cep telefonu ya da laptop edinmesi yasaklanan kız, internete annesinin bilgisayarından girmeye devam etti. Annesi, internette çok fazla zaman geçirdiği için genç kızın üstüne gitmeye başladı. Kız’ın annesine verdiği cevap şöyle oldu: “İnternette olduğum halimle beni seven 18,000 insan var.”

Tallulah ertesi gün West Hampstead, Londra’daki evlerinden dans teçhizatlarını almadan çıktı ve çıkarken annesine o eşyaların artık bir gereğinin olmadığını söyledi.Genç kız, 12 Kasım 2012’de, St. Pancras Tren İstasyonunda, hızla yaklaşan bir trenin önüne atlayarak yaşamına son verdi. İnternet bağımlısı genç balerinin, intihar etmeden önce, insanların kendilerine zarar verirken çektikleri fotoğrafları paylaştıkları bazı sitelerde kanlar içinde çekilen fotoğraflarını paylaşmıştı.

Selfie’lerini Beğenmediği İçin Kendini Öldürmek İsteyen Genç Selfie çektirme bağımlısı bir İngiliz genci, çektiği selfie’lerin hiç birini beğenmediği için intihar etmek istedi. 19 yaşındaki Danny Bowman, her gün 10 saatini selfie çektirerek harcıyordu ve iPhone’u ile günlük yaklaşık 200 fotoğraf çekiyordu.

İntihar etmek için bir kutu ilaç içen genç, annesinin durumu erken fark etmesi sayesinde kurtuldu. Hiç şüphesiz Bowman selfie işini baya abartmış. Ancak psikiyatristlere göre, selfie bağımlılığı artık ciddi bir zihinsel sağlık problemi olmaya başladı.

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

Kaynakça Editör, Y. A. (2015, Şubat 15). Yeşil Ay. Nisan 11, 2016 tarihinde Yeşil Ay web Sitesi: http://www.yesilay.org.tr/tr/bagimlilik/teknoloji- bagimliligi adresinden alındı Grup, H. (2015, Mart 6). HTA Nöropsikiyatri. Nisan 12, 2016 tarihinde HTA Nöropsikiyatri Web sitesi: http://www.htanoropsikiyatri.com/bagimlilik-nedir/ adresinden alındı