DNA’nın İzolasyonu ve Analizi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DNA PÜRİFİKASYONU.
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
PROTEİNLERDEKİ AMİNO ASİT BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir.
Isı Enerjisi Maddenin sıcaklığını artırmak için verilmesi gereken enerji çeşidine ısı enerjisi denir. Q ile gösterilir. Isı bir enerji çeşidi olduğundan.
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
(YÖNETİCİ MOLEKÜLLER= ÇEKİRDEK ASİTLERİ= DNA ve RNA)
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
NÜKLEİK ASİTLER.
BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
PROTEİN TAYİN YÖNTEMLERİ BRADFORD YÖNTEMİ
Sulu Çözeltiler ve Kimyasal Denge
PLASMİDLER Bir çok bakteri, kromozomlarından hariç, plasmid olarak adlandırılan küçük non-kromozomal DNA moleküllerine sahiptir. Plasmidler, genellikle.
Hazırlayan: Meltem ÖZCAN
portali.com NÜKLEİK ASİTLER DNA portali.com.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
B- GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve REKOMBİNANT ÜRÜNLER
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
DNA’NIN REPLİKASYONU Prof.Dr. Davut ALPTEKİN.
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
4. GRUP KATYONLAR (Ba+2, Ca+2, Sr+2).
GENİN TEMEL FONKSİYONLARI: 2. TRANSKRİPSİYON
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Çözünürlük Çarpımı (Kçç)
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
Biyoinformatik.
Biyokimyasal Ölçüm Teknikleri
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
Genel Biyoloji Laboratuvarı II Dersi
SOLUNUM.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BAKTERİLERDE GENETİK MADDE AKTARILMASI
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Enzimatik Ölçümler (Pratik Ders)
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
HÜCRE VE HÜCRE ÇEŞİTLERİ
Serumda Ürik asit ve Üre Tayini
Doğum Öncesi Gelişim.
DNA İZOLASYONU VE SAFLAŞTIRILMASI
MİKROORGANİZMALARIN İNVİTRO ÜREME GÖRÜNÜMÜ
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ARACILI GEN AKTARMA YÖNTEMİ - Agrobacterium tumefaciens -
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
Agrobacterium tumefaciens Aracılığıyla Bitkilere Gen Aktarımı
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
2. ÜNİTE HÜCRE VE BÖLÜNMELER.
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
SERBEST RADİKALLER VE ANTİOKSİDANLAR 8
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Hücre yapısı Organeller ve görevleri.
Hücre 1.Bölüm.
Sunum transkripti:

DNA’nın İzolasyonu ve Analizi

DNA Genetik bilgiyi taşıyan çift sarmal moleküldür. 5C’lu şeker, fosfat ve bazları içeren nükleotidlerden oluşur. Doğadaki canlıların tümüne yakın kısmında genetik materyal DNA’dır.

DNA hücre içerisinde, *Çekirdek, *Mitokondri ve *Kloroplastlarda bulunmaktadır.

İnsan genomik DNA’sı 3x 109 nukleotid uzunluğundadır. Genomik DNA bütün nükleusu bulunan hücrelerde bulunur ve bu hücreler genomik DNA analizleri için kullanılabilir. Örneğin; prenatal tanı için amniyotik sıvıdaki fetal hücrelerden veya koryonik hücrelerde genomik DNA elde edilebilir.

Erişkinlerde periferal kandaki lökositler en kolay ulaşılabilen DNA kaynağıdır. EDTA’lı tüplere alınan 10 ml kan yaklaşık olarak 108 beyaz kan hücresi içerir ve bu miktar hücreden elde edilecek genomik DNA pek çok genetik test için yeterlidir.

DNA’nın Özellikleri, Negatif yüklüdür, Suda çözünebilir, Alkolde çözünmez.

DNA İZOLASYON YÖNTEMLERİNDE BİRBİRİNİ İZLEYEN ÜÇ TEMEL AŞAMA BULUNMAKTADIR: 1- Hücrenin parçalanması ile yüksek molekül ağırlıklı DNA’nın açığa çıkması, 2-Denatürasyon veya proteoliz ile DNA-protein kompleksinin ayrılması ve DNA’nın çözünür duruma getirilmesi, 3-DNA’nın basit enzimatik ve/veya kimyasal yöntemlerle proteinler, RNA ve diğer makromoleküllerden ayrılması, ***DNA’nın analizi

Denatürasyon: Çift zincirli DNA molekülü yüksek pH veya yüksek sıcaklık etkisinde bırakıldığında sarmal yapısında çözünmeler meydana gelir. Renatürasyon: Koşullar tekrar normal duruma getirildiğinde iki iplik sarmal yapıyı oluşturmak üzere birleşir.Yani denatürasyon geri dönüşümlüdür.

DNA saflaştırma metotlarının belirlenmesinde kromozom DNA’sı ve kromozom dışı DNA’lar olmak üzere iki ana grup temel almıştır. Kromozom ve plazmide DNA’ların saflaştırılmasında birbirinden ayrılmasında DNA’ların moleküler yapısı oldukça önemlidir.

*Bakterilerden kromozom (genom) DNA’sı izolasyonu, ●Kromozom DNA’sının izolasyonu *Bakterilerden kromozom (genom) DNA’sı izolasyonu, *Mayalardan kromozom DNA’sı izolasyonu, *Memelilerden kromozom DNA’sı izolasyonu, *Bitkilerden kromozom DNA’sı izolasyonu ●Kromozom dışı DNA’nın izolasyonu *Plazmid DNA’sı izolasyonu *Organel DNA’sı izolasyonu

DNA’nın Analizi Nükleik asitlerin nanogram veya mikrogram düzeyindeki miktarlarının belirlenmesinde absorbsiyon temeline dayanan spektrofotometrik yöntemler kullanılır Ayrıca nükleik asitlerin doğrudan görüntülenmesinde özgün dizilerde kesim yapan restriksiyon endonükleaz enzimlerinin etkisi sonucu oluşan farklı boyutlardaki DNA parçalarının saptanmasında elektroforetik yöntemler kullanılır.

1ml EDTA’lı kan+4ml hücre parçalama çözeltisi 15dk 0ºC inkübasyon 3000xg’de 10dk santrifüj Çökelti+4ml parçalama çözeltisi Çökelti+1ml çekirdek parçalayıcı çözeltisi+ 25μl %10 SDS+15 μl proteinaz K(20mg/ml)+ 200 μl dH2O 37ºC gece boyu inkübasyon

1ml dH2O + 5ml 5M NaCl 10000xg 20dk santrifüj Üst sıvı + 2 hacim soğuk etanol eklenir DNA pipet ucuyla alınır, 300μl dH2O içerisinde çözülür.

Hücre Parçalama Çözeltisi 155 mM NH4Cl 10 mM KHCO3 0.1 mM EDTA Çekirdek Parçalama Çözeltisi (pH: 8.2) 10 mM Tris-HCl 400 mM NaCl 2 mM EDTA SDS: %10 gr/ml stok olarak hazırlandı. Proteinaz K: 20 mg/ml stok olarak hazırlandı. TE Çözeltisi 10 Mm Tris-Cl pH:7,4 0,1 mM EDTA

Bileşim Miktar İçerik Proteinaz K 31,25 mg B1 solüsyonu 55 ml Guanidin HCl/tween solüsyonu B2 solüsyonu %100 etanol B3 solüsyonu 137.5 ml Etanol/guanidin HCl solüsyonu B4 solüsyonu 160 ml Etanol, tris, NaCl B5 solüsyonu 10 mM tris-HCl

*Enzimler(RNase) RNA’yı yok etmek için, *Enzimler (Proteases) DNA molekülüne bağlı olarak bulunan proteinleri yok etmek için, *İzopropanol ve etanol: Nükleik asitlerin çöktürülmesinde, *Amonyum sülfat ve sodyum sülfat:Proteinlerin çöktürülmesinde, *Etil asetat, Toluen, SDS membran yapısını bozmada, ***İzole edilen DNA +4°C’da uzun süre saklanabilir.