Dereceleme Ölçekleri, Kontrol Listeleri ve Envanterler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Test Geliştirme ve Madde Analizi
Advertisements

SINIF ORTAMININ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Fiziksel ortamın önemi nedir?
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Temel Kavramlar
Sınıf; paylaşma, uzlaşma, yarışma, rekabet gibi olumlu ve olumsuz ilişki yapılarının görülebileceği bir yaşam alanıdır. Rekabetçi, bireyselci ve işbirlikçi.
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
İstatistikte Temel Kavramlar
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
Doç.Dr. Şirin Karadeniz ÖĞRETİM MESAJI TASARIMI. ÖĞRETİM TASARIMI MODELİ.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
VERİ TOPLAMA ARAÇLARI Yrd. Doç. Dr. Suat ÇELİK.
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
POZANTI ATATÜRK ORTAOKULU
GRAFİK NEDİR ? İstatistik bilim dalında değişik yöntemlerde elde edilmiş olan sonuçların çizgiyle ve şekillerle ifade edilmesine grafik isimi verilmektedir.
Microsoft EXCEL (2) Kapsam Kopyalama, Yapıştırma Açıklama Ekleme Satır ve Sütunların Boyutlandırılması Bitişik Hücrelere Dayanarak Otomatik Veri Girme.
PISA (Programme for International Student Assessment)
PERFORMANS DEĞERLENDİRME
PROGRAM TASARIMI
DEĞERLENDİRME ARAÇLARININ GELİŞTİRİLMESİ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROĞRAMI
Performans değerlendirme
Eğitimde Program Geliştirme Ölçme ve Değerlendirme Boyutu
Okula uyum konusunda: Öğretmen ve velilere müşavirlik
BAŞARI DEĞERLENDİRMESİ
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
ÖĞRENCİ İŞLERİ ÖĞRENCİ OTOMASYON SİSTEMİ BİLGİ SUNUMU
ÖZEL EĞİTİM NEDİR? Çoğunluktan farklı ve özel gereksinimli çocuklara sunulan, üstün özellikleri olanları yetenekleri doğrultusunda kapasitelerinin en üst.
DRAMA 7.HAFTA ÖZ DÜZENLEMEYE DAYALI ÖĞRENME VE EĞİTİCİ DRAMA
Derslere grup öğrenci tanımlaması yapılabilen ve ders öğrenci sınıf listelerinin raporlarının alınabildiği ekrandır. Ekran 3 sekmeden oluşmaktadır. Bu.
Öğretmen Veli İşbirliği için Web Tabanlı Platform Tasarımı
TOPLUM HİZMETLERİ PROGRAMI
Sefa BARIŞ U Eşref TİRYAKİ U Taha AKKOL U
Anket Hazırlama.
İnsan Kaynakları Yönetiminin
BEP GELİŞTİRME BİRİMİNİN GÖREVLERİ
BEDEN EĞİTİMİNDE İŞBİRLİĞİNE DAYALI(EŞLİ) ÖĞRENME YÖNTEMİ
18 - DUYUŞSAL DAVRANIŞLARIN ÖLÇÜLMESİ
Etkinlikler ve Örnek Formlar
Performans Değerlendirme
DERS KİTABINI DEĞERLENDİRME YOLLARI
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri 6. Hafta- Örnekleme yöntemleri ve Anket Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Bireyi Tanıma Teknikleri
PERFORMANS DEĞERLENDİRME
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
HAZIRLAYAN:AYŞE KERETLİOĞLU YUNUS EMRE TAŞTI
ALTINCI BÖLÜM ÇALIŞMA KAĞITLARI VE DENETİMİN RAPORLANMASI
BÖLÜM 6 İşgören Performansını Değerlendirme. BÖLÜM 6 İşgören Performansını Değerlendirme.
ÜNİTENİN ÖRÜNTÜSÜ FİZİKSEL ORTAMIN DEĞİŞKENLERİ FİZİKSEL ORTAMIN ÖNEMİ
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
MEB İLKÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Okul Gelişim ve Rehberlik Şubesi İKS Proje Sorumlusu Program Geliştirme Uzm: Bahar KÜÇÜKTEPE Haziran 2010 İLKÖĞRETİM KURUMLARI.
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Ders 14: Eğitsel ve Davranışsal Değerlendirme
EDD DERS 4: GÖNDERME SÜRECİ VE FORMAL-İNFORMAL DEĞERLENDİRME
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 1: Değerlendirme Basamakları Gönderme Öncesi Süreç Prof. Dr. Tevhide Kargın.
NİCEL ARAŞTIRMALAR Doç. Dr. Ender DURUALP.
VERİLERİN TOPLANMASI Doç. Dr. Ender DURUALP.
TEMEL BETİMLEYİCİ İSTATİSTİKLER
Performans değerlendirme
İnsan Kaynakları Yönetiminin
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
Gözleme Dayalı Teknikler
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 11
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Ölçme ve Değerlendirme
İnsan Kaynakları Yönetiminin
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 5.DERS
Bireyi tanıma ve teknikleri
Gözleme Dayalı Teknikler I
Gözleme Dayalı Teknikler II
Sunum transkripti:

Dereceleme Ölçekleri, Kontrol Listeleri ve Envanterler Prof. Dr. Tevhide Kargın

DERECELEME ÖLÇEKLERİ Dereceleme ölçekleri bireyi tanıyan yada bireyi gözleyen kişi tarafından doldurularak yapılmaktadır. Bu bakımdan okullarda yöneticiler, öğretmenler, danışmanlar ve hatta veliler ve diğer ilgililer, öğrenciler hakkında değerleme ölçekleri doldurabilirler. Gözlemlerin kayıt edilmesi için kullanılan araçlardandır. Dereceleme ölçekleri bireyin her alandaki özelliğiyle ilgili olarak hazırlanabilir. Bağımsız davranabilmesi, işbirliği yapabilmesi, liderlik yeteneği, işbirliği yapabilmesi gibi konularda hazırlanabilir. Dereceleme ölçekleri bilgi sağlayan kişiden evet ve hayırdan daha fazlasını ister.

Dereceleme Ölçek Çeşitleri: Sayısal Ölçekli Dereceleme Ölçeği: Derecelendirilmesi istenen özellik genellik 1 ve 5 arasındaki bir sayı ile derecelendirilir. Örneğin 1 olumsuz, 5 ise olumlu aşırı ucu temsil eder. Gözlemci 1 ve 5 arasında en uygun bulduğu sayıyı seçerek derecelendirmesini yapar. Örneğin sınıfta tartışma davranışı için; Hiç katılmaz Çok az katılır Genellikle katılır Çok sık katılır Her zaman katılır, gibi ölçüt benimsenmişse derecelendirmeyi yapan kişi en uygun sayıyı ayrılan boşluğa yazarak tercihini eder. Öğretmenin not sistemi buna örnektir.  

Dereceleme Ölçek Çeşitleri: Betimsel Ölçekli Dereceleme Ölçeği : Değerlendirilecek özellik için sayı yerine dengeli bir biçimde sıralanmış beşli veya üçlü betimleyici ifadeler yer alır. Örneğin ders çalışma alışkanlığıyla ilgili olarak; Zamanında çalışmaz Yeteri kadar çalışır Aşırı ölçüde çalışır, gibi üçlü bir ölçek alınırsa derecelendirilen birey, uygun olan durumun başındaki boşluğa bir işaret koyarak değerlendirmesini yapar.

Dereceleme Ölçek Çeşitleri: Karşılaştırmalı Dereceleme Ölçeği: Derecelendirilecek özellik normal olarak diğer bireylerde bulunması beklenen miktar veya düzeyle karşılaştırılarak yapılır. Örneğin; Daha geri Eşit Daha ileri,  gibi bir ölçek üzerinde derecelendirilir. Bu tür ölçek aynı sınıf yada gruptaki bireyleri belli bir özellik bakımından birbiriyle karşılaştırmada daha yaygın olarak kullanılır. Örneğin; belirli bir dönem için bir sınıftaki öğrencilerin bir ders veya tüm derslerdeki sınıf içi akademik çalışmalarınım karşılaştırmalı olarak daha kötü, normal ve daha iyi biçiminde üçlü ölçek üzerinden derecelendirilir.

Dereceleme Ölçek Çeşitleri: Grafik Ölçekli Dereceleme Ölçeği: Seçilen ifadeler sıra ile eşit aralıklarla bir çizgi üzerine yerleştirilir.   İşaretleme Listesi Biçimindeki Dereceleme Ölçeği: Bir özellikle ilgili tüm davranışlar alt alta yazılarak listelenir. İşaretlemeyi yapacak kimse bu davranışlardan sadece bireyde bulunanları işaretler. Bireyde bulunup bulunmadığını açıkça bilmediği veya gözlemediklerini işaretlemez.

Kontrol Listelerinin Yararları: Programa dayalı değerlendirme planlanmasında kullanılabilecek araçlardan biridir. Kaba değerlendirme sonuçları ve öğrenci ile ilgili toplam tüm bilgileri ( aile, okul kayıtlarından, gözlemlerden vb.) kaydetmede bu formlardan yararlanılır. Kontrol Listelerinin Yararları: Öğretmene basitten zora doğru bir sıralama yapılarak programı değerlendirmede yardımcı olur. Çocuğun yetersiz olduğu alanların kısa sürede belirlenmesine olanak vererek, ayrıntılı değerlendirme için veri sağlar.