Sistem Kullanım Tarifesi Değişikliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİREYSEL EMEKLİLİK 2013.
Advertisements

Elektrik Piyasası Kanunu
ARZ VE TALEP II: PİYASALAR VE REFAH
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi 0 TEİAŞ PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ (PMUM) Ö.Metin GÖKGÖZ Uzlaştırma ve Piyasa İşletme Müdürü DENGELEME VE UZLAŞTIRMA.
ders 5 Vergİlendİrme & refah Mankiw 2007, BL. 7-8
Yatan Hasta Maliyet Analiz Uygulamaları
SERBEST TÜKETİCİ KARARLARI
SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETME PLANLAMASI
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
OSBÜK ENERJİ ZİRVESİ VAN 30 EKİM 2010  BÖYLE OLMASINA RAĞMEN, DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAYAN ABONELERİYLE, AYNI DAĞITIM BEDELİNİ ÖDEMEK.
İTÜ Temiz Enerji Günleri İstanbul, 9 Mart 2015
Ekonomik Sistemler Pazar EkonomisiPazar Ekonomisi: Kaynaklar fiyat mekanizmasına göre tahsis edilir. Pazar fiyatı talep ve arzın güçlerine göre belirlenir.
Dağıtım Kanalları PAZARLAMA İLKELERİ
Bölüm 14 Bilişim (Bilgi) Teknolojileri Information Technology.
CASE FAIR OSTER Prepared by: Fernando Quijano & Shelly Tefft.
7. büyük tekstil ve hammaddeleri 6. büyük hazır giyim ve konfeksiyon
Nakit bütçesi, gelecek bir dönem içinde, (“genellikle bir yıl” veya “altı ay”) nakit giriş ve çıkışlarını gösteren bir tablodur. Bu tablonun yöneticinin.
ELEKTRİK MOTORLARINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Belirlilik Koşulu Altında Yatırım Projeleri Değerlendirme
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
1  Ankara  Ağrı  Kars  Muş  Erzincan  Erzurum  Erciş  Malatya  Çarşamba  Eskişehir  Kırşehir  Susurluk  Adapazarı  Alpullu  Uşak  Kayseri.
Enerji Piyasalarını Anlamak
YERLİ ÜRETİM DERİNLİĞİNİN ÜLKE VE SANAYİMİZE KATKILARI
BÖLÜM 4 Gelirlerin Vergilendirilmesinde Esas Alınan Tarife Gelir vergisine tabi olan gelirlerin 2007 yılı için esas alınan gelir miktarları.
Yönetim Kararlarında Geçerli Maliyet Analizleri
Tam Maliyet, Normal Maliyet ve Değişken Maliyet Yöntemleri
Finansal Tablo Analiz Teknikleri
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
ARALIK AYI SONUÇLARI 21 OCAK CİRO ENDEKSİ ►ORGANİZE PERAKENDE SEKTÖRÜ CİROSU KASIM AYINA GÖRE %13 ARTMIŞTIR ►2008 ARALIK AYI CİROSU GEÇEN SENE AYNI.
Mühendislik Ekonomisi
ASGARİ ÜCRET 30 ARALIK Yıllık Asgari Ücret Artış Oranları.
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition Bölüm 5: Tarifeler.

Türkiye Elektrik Piyasaları CIGRE 2015
Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
2007 Yılı Tarifelere Göre Tüketici Sayıları (Aralık sonu itibarı ile) Tarife / DönemLefkoşaMağusaGirneGüzelyurtİskeleToplam 01. GECİCİ AKIM , ,785.
PİYASA DENGESİ DOÇ. DR. AHMET UĞUR.
STATİK ETKİLER . Entegrasyon gerçekleştirildikten sonra üretimle tüketimin yer ve hacim olarak yeniden düzenlenmesini gerektirecek değişmeler statik etkilerin.
Template Theme Colours Secondary + Chart Colours Başlık Text WordArt.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009 / 3.ÇEYREK) 24/12/09.
KOMPANZASYON SİSTEMLERİ
ALTINCI BÖLÜM GÜMRÜK TARİFELERİ. 2 Giriş Tarife, çeşitli mallara uygulanacak vergi oranlarını gösteren listeleri ifade eder. Gümrük vergileri genelde.
Türkiye’de İşletmede Olan Organize Elektrik Piyasalarının İşlem Hacimleri* 2 Gün Öncesi Piyasası Dengeleme Güç Piyasası * Dayanak ürüne göre Vadeli İşlem.
 Bölüm 8: Piyasa Koşulları ve Kârı Ençoklama Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 31/10/08. AKSA STRATEJİK PLANININ ŞİRKET KARLILIĞINA ETKİSİ 1.
ELEKTRİK PİYASASI DENGELEME ve UZLAŞTIRMA YÖNETMELİĞİ GÜN ÖNCESİ PİYASASI UZLAŞTIRMASI Ş.Kadir AYDEMİR.
CEREAN BAYİLİK.
TÜRKİYE’DE ENERJİ TİCARETİNİN
ARZ VE TALEP.
ALTINCI BÖLÜM GÜMRÜK TARİFELERİ
Hazırlayan: Celal BABAYİĞİT
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
TARİFESİNİN BELİRLENMESİ
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Depolama Tesİslerİnİn mevzuat açIsIndan durumu
İÇ ÇEVRE ANALİZİ.
HASAT SONRASI HUBUBAT PİYASALARI Ticaret Dairesi Başkanı
DURAN VARLIKLARA AİT ÖZELLİKLİ YATIRIM KARARLARI
ALTINCI BÖLÜM GÜMRÜK TARİFELERİ
İKTİSADA GİRİŞ I DERS 6 Y.Doç.Dr.Umut Öneş.
Türkmen «Mavi Altınının» Asya Enerji Haritasına Etkileri
BİLGİ EKONOMİSİNİN MALİYETLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN TEORİK ANALİZİ
SLAYT.
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ-III. hafta
Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı
Sunum transkripti:

Sistem Kullanım Tarifesi Değişikliği 2016 Yılı Sistem Kullanım Tarifesi Değişikliği Ocak 2016

2016 yılında Sistem Kullanım Tarifesi 3 Katına çıkmıştır. TEİAŞ Sistem Kullanım Tarifesi, 2016 yılında yaklaşık 3 kat artmıştır. Neden arttı? Üreticilerin %2,5 oranında fazladan üretim yaparak sisteme bilabedel verdikleri iletim kaybı artık TEİAŞ tarafından, TETAŞ’dan satın alınacak ve Sistem Kullanım Bedeli olarak tarifeye dahil edilecek. Sadece tüketicilerin ödediği Sıfır Bakiye Düzeltme Kalemi maliyeti Sistem İşletim Bedeli olarak hem üreticilerden hem de tüketicilerden alınacak.

İletim Sistemi Kayıpları Sistem Kullanım Tarifesi’ne dahil edilmiştir. Sistem Kullanım Bedeli TEİAŞ 2016 yılında yaklaşık 7 TWh enerjiyi İletim Sistemi Kaybı olarak TETAŞ’tan satın alacaktır. Bu enerjinin maliyeti TETAŞ tarifesi göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık olarak 1,25 Milyar TL olacaktır. Önceki yıllarda yalnızca üreticilerin üretmeleri durumunda yüklendikleri sistem kaybı artık kurulu güçleri üzerinden üreticilere ve çekiş kapasiteleri üzerinden tüketicilere yansıtılacaktır. Sistem Kullanım Bedeli yıllık bazda toplamda yaklaşık 1,50 Milyar TL artırılmıştır.

Sıfır Bakiye yükü Sistem Kullanım Tarifesi’ne Dahil Edilmiştir. Sistem İşletim Bedeli Türkiye’nin 2015 yılı sıfır bakiye yükü yaklaşık 1,20 Milyar TL’dir. 2009 yılından itibaren yalnızca tüketicilere tüketim miktarı bazında yüklenen Sıfır Bakiye maliyeti artık hem tüketicilere hem de üreticilere veriş-çekiş kapasiteleri üzerinden eşit olarak yansıtılacaktır. Sistem İşletim Bedeli yıllık bazda toplamda yaklaşık 1,15 Milyar TL artırılmıştır

Sistem Kullanım Tarifeleri 14 bölge için farklı belirlenmiştir. Sistem Kullanım Tarifesi, Yatırım Maliyetine Dayalı Fiyatlandırma modeli uygulanması sonucu enterkonnekte sistemde noktasal sinyaller baz alınarak oluşturulan 14 tarife bölgesi bazında uygulanmaktadır. Doğu bölgelerde tüketim tarifesi düşük, üretim tarifesi yüksektir. Batı bölgelerde ise bunun tersi geçerlidir. Bölgesel Tarifeler ve Artış Oranları 1. (35binTL/MW - %3,3) 2. (36binTL/MW - %3) (36binTL/MW - %2,9) 4. 5. (37binTL/MW - %2,7) 6. (38binTL/MW - %2,6) 7. (38binTL/MWh - %2,6) 8. (40binTL/MW - %2,3) 9. (41binTL/MW - %2,2) 10. (43binTL/MW - %2) 11. (45binTL/MW - %2) 13. (47binTL/MW - %1,8) 14. (49binTL/MW - %1,7) Alkumru Pembelik Seyrantepe Uzunçayır Kirazlık YK-KK HEAŞ Tatar

Yeni uygulama sistem maliyetlerinin adil bölüşümü için uygun bir metot değildir! İletim kayıplarının TEİAŞ tarafından satın alınması ve sıfır bakiye düzeltme kalemi gibi belirsiz olan bu maliyetlerin iletim tarifesine aktarımı olumlu bir gelişmedir. Ancak bu maliyetin üretici ve tüketicilere kendilerine tahsis edilmiş bulunan emre amade kapasite nispetince yansıtılması adil bir yaklaşım değildir. Üretim/tüketim kapasitesi yüksek olan fakat daha az üretim/tüketim yapan katılımcılar sistemdeki kayıpları daha fazla yüklenmiş olmaktadır. Bu bedellerin üreticilere üretimleri, tüketicilere de tüketimleri nispetince yansıtılacak bir metotla yeniden bölüştürülmesi yerinde bir yaklaşım olacaktır.

Yedek Slayt2: Bölgeler Bazında Sistem Kullanım Tarifeleri (2015-2016 Karşılaştırma)