MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
Advertisements

SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
SU HALDEN HALE GİRER.
DOĞADA SU DÖNGÜSÜ Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için bazı önemli maddelerin kullanılan kadar.
SU HALDEN HALE GİRER.
Ekosistemde Madde Döngüsü
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
Fotosentez Canlılar, büyüyüp gelişebilmesi için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. İnsanlar ve hayvanlar kendi besinlerini dışardan hazır alırlar.
MADDE DÖNGÜLERİ.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
SU HALDEN HALE GİRER SUYUN SERÜVENİ GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
1.SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
MADDE DÖNGÜSÜ Canlıların yaşamında büyük önem taşıyan su, karbon, azot, fosfor gibi maddeler, canlı ve cansız çevre arasında dolaşım halindedir. Bazen.
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
MADDE DÖNGÜLERİ
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
CANLILARDA ENERJİ DÖNGÜSÜ
SU HALDEN HALE GİRER.
1 SU HALDEN HALE GİRER Atmosferde yükselen buhar soğuk hava tabakasıyla karşılaştığında yoğuşur. Gaz halindeki madde dışarıya ısı verdiğinde sıvı hale.
BESİN ZİNCİRİ ve BESİN PİRAMİDİ
Fotosentez ve Solunum Fotosentez ve Solunum.
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
ÜRETİCİ, TÜKETİCİ VE AYRIŞTIRICILAR HAZIRLAYAN:HATİCE CÜCE
MADDE DÖNGÜLERİ.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
Enerji Kaynağı Güneş.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
CANLILAR VE ENERJİ İLŞKİLERİ
1 ÇEVRE KORUMA Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN HAVA KİRLİLİĞİ.
DOĞADA MADDE DÖNGÜLERİ
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜLERİ
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ. ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam.
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
GÜNEŞ OLMASAYDI NE OLURDU?
OKSİJEN DÖNGÜSÜ.
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
MADDE DÖNGÜLERİ Canlı yaşamının devamı için su, oksijen karbon, azot ve fosfor gibi temel maddeler gereklidir.
CANLILAR VE ENERJİ İLİŞKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
MADDE DÖNGÜLERİ.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
Sunum transkripti:

MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde döngülerinde temel enerji GÜNEŞ ENERJİSİ dir. Su (H2O)Döngüsü Karbon (C) ve Oksijen ( O2) döngüsü Azot döngüsü (N) en önemli döngülerdir.

Madde döngüleri Dünyamıza düşen tonlarca yağmur suyu nereye gidiyor? Su bir ortamdan başka bir ortama mı taşınıyor? Şemada da olduğu gibi su taşınır, kaybolmaz. Su döngüsü, suyun devamlı olarak dünya yüzeyi ve hava arasında sıvı halden gaz hale ve gazdan ise yağmur-dolu-kar haline dönüşmesi olayıdır.

SU DÖNGÜSÜ

Karbon ve oksijen döngüsü Doğada su döngüsünden başka karbon, oksijen ve azot döngüleri de gerçekleşir. Karbon ve oksijen döngüsü Havada oksijen ve karbon elementleri; oksijen gazı (O2) ve karbondioksit gazı (CO2) şeklinde bulunur. Bitkiler fotosentez sırasında CO2 alıp (fotosentez ile) besin ve O2 üretir. Bitkiler (üreticiler) dışındaki canlılar besin yiyerek karbon ihtiyaçlarını karşılar. O2 li solunum yapan canlılar ortamdaki O2 alır ve CO2 verirler. Milyonlarca yıl önce yaşamış ve ölmüş bitki ve hayvanlar toprak altında fosilleşerek fosil yakıtları (kömür, petrol, doğalgaz vb.) oluşturur. Fosil yakıtların yanma tepkimesinden çıkan CO2 de atmosfere dağıtılır. Yani havanın CO2 miktarını azaltan olay fotosentez, CO2 miktarını arttıran olay yanma tepkimeleri ve solunumdur.

O2 O2 O2 O2

Azot döngüsü Havada en fazla bulunan gaz azot gazıdır(N2) %78 . Azot öncelikli olarak proteinin yapısında bulunur. Bitki ve hayvanlar azot ihtiyacını direkt havadan karşılayamazlar. Havadaki azot yıldırım ve şimşek gibi hava olayları sırasında su ile birleşip toprağa bağlanır. Ayrıca baklagillerin köklerinde yaşayan azot bağlayıcı bakteriler havanın serbest azotunu toprağa bağlayabilir. Bunun için toprak sürülür,karıştırılır. Bitkiler azotu topraktan, otçullar ise azotlu bitkilerden karşılar. Etçiller de otçullar ile beslenerek azot ihtiyacını karşılar. Bitki ve hayvanların artık ve cesetleri ayrıştırıcı bakteriler tarafından çürütülür ve amonyağa dönüştürülür. Toprakta bulunan bazı bakteriler amonyağı bitkilerin kullanabileceği azot tuzlarına dönüştürür. Bazı bakteriler ise topraktaki fazla azotun havaya tekrar aktarımını sağlar.

Ozon Tabakası Ozon(O3) gazı üç tane oksijenin bir araya gelmesiyle oluşan ve atmosferde bulunan bir gazdır.

Yer yüzeyinin yaklaşık 30 km yukarısında bir araya gelen ozon gazları ozon tabakasını oluşturur. Stratosfer Ozon Troposfer

Ozon tabakası güneşten gelen zararlı ışınları(mor ötesi-ultraviyole ışınlar) tutarak dünyaya ulaşmasını engeller.

Ozon tabakası son yıllarda dünyanın bazı bölgelerinde incelmektedir Ozon tabakası son yıllarda dünyanın bazı bölgelerinde incelmektedir. Ozon tabakasında meydana gelen incelme nedenleri araştırılmaktadır. Ozon tabakasının incelme sebepleri arasında; CFC (kloroflorokarbonlar) kullanılan klima gazları, buzdolapları, Parfümler ve deodorantlar, spreyler, böcek ilaçları, yangın söndürme cihazları sayılabilir.

Kloroflorokarbon gazları O2 ile tepkimeye girerek ozon(O3) oluşmasını engeller.

Ozon tabakasındaki incelme sonucunda zararlı güneş ışınları yeryüzüne ulaşarak; Güneş yanıklarına, Deri kanserine, İnsanlarda bağışıklık sisteminin zayıflamasına, Gözlerde katarakt oluşumuna neden olabilir. Ekolojik çevrede tarımsal üretimi azaltabilir, Deniz besin zincirinde balık nüfusunu etkiler.

OZON TABAKASININ İNCELMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN CFC (kloroflorokarbonlar) bulunduran Klima gazları, Buzdolapları ve soğutuculardaki gazlar Parfümler ve deodorantlar, Böcek ilaçları, Yangın söndürme cihazlarında ki gazlar OZON tabakasına zarar vermeyecek gazlardan seçilmelidir. Ya da daha az ve kontrollü kullanılmadır.

ÖZEL MANAVGAT SINAV ORTA OKULU Düzenleyen ÖZEL MANAVGAT SINAV ORTA OKULU İSMAİL DEMİROK