BİTKİLERDE BESLENME.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Advertisements

Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri
BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
1-ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Çevre kİmyasi.
BİTKİLERDE KLOR.
Bor.
ARIKÖY TOPLU YAPI YÖNETİMİ
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
BİTKİ BESİN MADDELERİ (BBM)
MİNERALLERİN VÜCUTTAKİ YERİ VE FONKSİYONLARI I
Element ve Bileşİk.
ELEMENT VE BILESIKLER a) Elementler :
Elementler ve Sembolleri
KALSİYUM, FOSFAT, MAGNEZYUM, KÜKÜRT
1. Atomun Yapısı MADDENİN YAPI TAŞLARI
ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani.
Fosfor Döngüsü.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Tüm canlılar hücrelerden oluşur.
Mineraller Yrd. Doç. Dr. Bekir Engin Eser
CANLILARDA ETKİLEŞİM.
MADDE DÖNGÜSÜ Canlıların yaşamında büyük önem taşıyan su, karbon, azot, fosfor gibi maddeler, canlı ve cansız çevre arasında dolaşım halindedir. Bazen.
Uyarılmı ş enerji düzeyine çıkarılan atomların ve tek atomlu iyonların daha dü ş ük enerjili düzeylere geçi ş lerinde yaydıkları UV-görünür bölge ı ş.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Canlılarda madde ve enerji
CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞİKLER.
Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk Tarım Ekonomisi Bölümü ZTO
BİTKİ ÖRNEKLERİNDE ÇEŞİTLİ ANALİZLER
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
Anız Yangınlarının Önlenmesi
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
TOPRAK CANLILARI VE TOPRAK KALİTESİNDEKİ ROLÜ
Bitki Besin Elementleri
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ TIP FAKÜLTESİ Biyokimya AD
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
GÜBRELER.
ELEMENT VE SEMBOLLERİ.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
MİNERALLER Yrd. Doç. Dr. Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO.
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENT LER VE BİLEŞİKLER
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ Latince harflerinin yerine adların ilk harflerinin büyük harf ile yazılmasıyla oluşturulmuştur. HİDROJEN---H OKSİJEN---O.
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
PROTEİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
Hazırlayan: Sınıf: No.:
MADDE DÖNGÜLERİ.
Çinko Çinko; bitki, hayvan ve mikroorganizmaların dokularının büyümesi, çoğalması ve yenilenmesini sağlayan,vücudumuzda çok fazla enzimin yapısında yer.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
MİNERALLER Vücudumuzda çok az oranda bulunmalarına rağmen, görevleri oldukça önemli olan besin öğeleridir.
CANLILARDA ETKİLEŞİM. 3.1.Canlılarda Beslenme Genel olarak incelendiğinde hayvanların ve bitkilerin benzer besleyici madde ve elementlere gereksinimi.
Sunum transkripti:

BİTKİLERDE BESLENME

Bitkinin Beslenebilmesi için Gerekli Koşullar Yeterli miktarda mineral(besin tuzu), Gaz ve su hareketlerine elverişli bir ortam, Yeterli sayı ve türde mikroorganizma, Bitki köklerinin gelişimi için uygun ortam Not: Topraktaki minerallerin çok azı bitkiler tarafından kolaylıkla alınabilir. Minerallerin bitkiler tarafından alınmasını kolaylaştıran mikroorganizma, toprağın havası, sıcaklığı gibi faktörlerdir.

Bitkilerde Besin Tuzlarının Önemi Besin tuzlarını oluşturan elementler bitkilerin fazla ihtiyaç duyduğu makro element ve daha az ihtiyaç duydugu mikro element olarak ayrılırlar. Elementler bitkilerin, enzimlerin yapısına katılır ve ozmotik basıncın düzenlenmesinde görev yapar. Bitkiler besin tuzlarının optimum bulunduğu ortamda iyi şekilde büyür.

Bitkilerde Besin Tuzlarının Önemi 4) Canlıların yaşayabilmesi için alınması gereken besin maddelerin en azından minimum miktarda alınması gerektiğini savunan kurama minimum yasası denir. Ortamda bulunan elementlerden hangisi en az ise o element sınırlayıcı etki gösterir. 5) Bitkilerde yeterli büyüme ve gelişmenin sağlanması içinbitki beslenmesinde gerekli olan elementleri içeren doğal veya yapay maddeye gübre denir.

Bitkilerde Besin Tuzlarının Önemi 6) Bazı bitkilerde topraktan besin elementlerini alabilmeleri için nodül, mikoriza gibi özelleşmiş yapılar bulunur. 7) Baklagillerin kökündeki rhizobium bakterilerinin kök hücresine girmesiyle nodüller oluşur.

Bitkilerde Besin Tuzlarının Önemi 8) Bitkiler su ve minerallerin emilmesi için mantarlarla iş birliği yapar. Canlı bitki kökleri ile uygun mantar türlerinin hifleri arasındaki bu mutualist birlikteliğe mikoriza denir.

Bitkilerde Besin Tuzlarının Önemi Makro Element: Azot,Karbon,Potasyum, Kalsiyum, Hidrojen, Magnezyum, Fosfor, Kükürt, Silisyum. Azot: Bitkilerin en fazla ihtiyaç duyduğu elementtir. Potasyum: Ozmotik basıncın düzenlenmesinde ve bazı enzimlerin aktifleşmesinde etkili. Magnezyum: Solunum ve fotosentezle görevli enzimlerin ve klorofilin yapısına katılır.

Bitkilerde Besin Tuzlarının Önemi Mikro Element: Klor, Demir, Bor, Mangan, Sodyum, Çinko, Bakır, Nikel, Molibden. Klor: Fotosentezde ve hücre bölünmesinde görev alır. Demir: Bitkide çok az bulunmasına rağmen klorofil sentezinde rol oynar. Çinko: Birçok enzimin aktifleşmesi ve klorofil sentezinde görev alır.